Hirdetés

Nemzetközi közösségi finanszírozási kampányokat indíthat a Tőkeportál

Erre a lehetőséget az uniós közösségi finanszírozási szolgáltatókról szóló rendeletet adja meg, amelynek értelmében a Tőkeportál képes a kampányait EU-s szinten meghirdetni és finanszírozni, anélkül, hogy azokat akadályoznák az egymástól eltérő tagállami szabályozások. Mutatjuk a részleteket.

Hivatalosan megkapta Magyarország egyik legjelentősebb közösségi finanszírozási szolgáltatója, a Tőkeportál az úgynevezett ECSPR szerinti európai tevékenységi engedélyt. Ezzel lehetővé válik, hogy a Tőkeportál határon átnyúló szolgáltatást nyújtson bármely európai uniós tagállamban, forgalomképes értékpapír kibocsátására képes, befektetésre alkalmas vállalkozás számára.

Röviden: a magyar szolgáltató innentől kezdve képes lesz a kampányait EU-s szinten meghirdetni és finanszírozni, anélkül, hogy azokat akadályoznák az egymástól eltérő tagállami szabályozások.

Mi az ECSPR, és mi a jelentősége?

Az ECSPR-t, azaz a közösségi finanszírozási szolgáltatókról szóló rendeletet az uniós döntéshozók azzal a szándékkal alkották meg és fogadták el még 2020 októberében, hogy egységesítsék az Unió területén működő, több tucatnyi közösségi finanszírozási platform működését, és elérhetővé tegyék a befektetők számára EU-s szinten a közösségi kampányokat.

Ennek megfelelően a rendelet párhuzamosan szabályozza a befektetési folyamatot, valamint a közösségi finanszírozási platformokat.

Így egy közösségi finanszírozási kampányt indító vállalkozás most már nem 1 millió eurós (kb. 400 millió forintos), hanem 5 millió eurós (közel 2 milliárd forintos) értékhatárig külön tagállami engedélyeztetés nélkül vonhat be tőkét

– az egyetlen kitétel, hogy a kampánygazda forgalomképes értékpapírt (részvényt, és az adott engedélytől és tagállamtól függően más értékpapírt) bocsásson ki. Az 5 millió eurót meghaladni kívánó vállalkozásoknak a tőkebevonást továbbra is engedélyeztetni kell. A szabályok nem alkalmazandók az előfinanszírozás, vagy termék- és támogatáscélú közösségi finanszírozásra, mert ezek nem tekinthetők pénzügyi szolgáltatásnak.

Szolgáltatói oldalról is egységes szabályok vonatkoznak a rendelet értelmében az engedélyt szerzőkre. Az ECSPR alá eső szolgáltatóknak így:

  • a nemzeti illetékes hatóságnál kell kezdeményezniük az ECSPR engedélyeztetésüket;
  • minimum 25 ezer eurónak megfelelő alaptőkével, illetve az előző évre vonatkozó, évente felülvizsgált állandó általános költségek negyedével kell rendelkezniük;
  • kötelesek megkülönböztetni a tapasztalt és a tapasztalatlan befektetőket (ennek eszköze egy befektetői tudásteszt), és különösen utóbbiakra kell megfelelő befektető- és fogyasztóvédelmi szabályokat alkalmazniuk a befektetési korlátok és az elállási lehetőségek biztosításával. Például egy tapasztalatlan befektetőnek egy meghatározott összegű (1000 euró feletti, vagy nettó vagyonának 5 százalékát meghaladó) befektetés előtt kockázati figyelmeztetést kell kapnia a szolgáltatótól. A befektetői kategóriákat 2 évente újra kell értékelni;
  • a közösségi finanszírozási kampányok indítása és felülvizsgálata során transzparens módszertant kell bevezetni, valamint a rendeletben előírt tartalmú Kiemelt Befektetői Információs Adatlapot (KIBA) kell közzétennie, amit a projektgazda tölt fel, és a szolgáltató ellenőriz.

Továbbá az Egységes Európai Tőkepiac (CMU) megteremtése érdekében a tagállamok nem írhatják elő a határokon átnyúló közösségi finanszírozási szolgáltatók számára, hogy fizikai jelenléttel rendelkezzenek egy olyan tagállam területén, amely eltér az engedélyeztetés helyétől.

Így válik a crowdfunding révén történő tőkebevonás tekintetében is egységessé az európai piac, és elindul a verseny az országok közt a közösségi finanszírozási szolgáltatókért.

Mi változik a Tőkeportálnál?

Ahogyan a Tőkeportál a hírlevelében írja, a piacralépési stratégiájuknak leginkább megfelelő máltai felügyeletet választották.

Mindazonáltal eddig is az ECSPR szellemében működtek, így felhasználói szempontból jelentős, tartalmi átalakulás nem várható.

Ami érdemben változik, hogy a Tőkeportál kampánygazdáinak lehetőségei kiterjednek az uniós térre, valamint hatékonyabbá válik a befektetők védelme.

A Tőkeportál ígérete szerint az így lehetővé váló, nemzetközi kampányok indulását hamarosan a hírlevelükben fogják kommunikálni.

NYITÓKÉP: Szeles Nóra, a Tőkeportál CEO-ja. Forrás: Tőkeportál / Facebook

Európában az energiaiparba áramlik leginkább a kockázati tőke

2024-ben eddig 5,7 milliárd dollár értékben kaptak a startupok európai kockázatitőke-befektetést energiaipari innovációk fejlesztésére. Ez egy viszonylag új, 2023-ban kezdődött trend: annak előtte az energiaipart megelőzték a pénzügyi és az egészségügyi innovációk, valamint a vállalati szoftverek. Mutatunk 5 darab grafikont arról, hogy a Dealroom Europe Tech Update elemzése szerint eddig idén hogyan áll az európai

Bővebben

Mit jelent impact alapon befektetni, és miért fontos a startupoknak, hogy mérjék a társadalmi hatásukat?

A Startup Safari 0. napján Bedő Beatrix, Szakacsits Szabolcs, Károlyi Antal és Eszter Elemér járták körbe, hogy milyen félreértések övezik a társadalmi hatásokat fókuszba helyező, úgynevezett impact befektetéseket, milyen nehézségei vannak itthon egy impact alapon építkező vállalkozónak, és mire van szükség a fejlődéshez.

Bővebben

A fejlett ökoszisztémák húzzák fel a kockázatitőke-befektetéseket 2024 első felében

A kockázatitőke-befektetések számát és mértékét az olyan fejlett ökoszisztémák húzzák felfelé 2024-ben, mint az USA, Kína és az Egyesült Királyság. Mutatunk 5 darab grafikont arról, hogy a Dealroom Global Tech Update elemzése szerint eddig idén hogyan áll a globális kockázati tőke.

Bővebben

Bátrabb vállalkozókat nyernénk azzal, ha nyíltan beszélnénk a term sheetekről

Bedő Beatrix szerint nem szabadna, hogy tabu legyen a befektetések pénzügyi és egyéb feltételeit összefoglaló dokumentum, a term sheet. Ha erről nyíltabban beszélnénk, olyan vállalkozókat nevelnénk, akik tájékozottabbak és nem kiszolgáltatottak a befektetőknek.

Bővebben

Hogyan ne égj ki, ha startupot építesz?

A startupszféra fokozottan kitett a kiégésnek: ott, ahol a munka nagyfokú elköteleződést, odaadást kíván meg, könnyű elveszítenie az embernek saját magát, és nehéz határt vonni. Hogyan csapja be magát a startupper, és hazudja ünnepnek a munkát? Hogyan tehetünk a kiégés ellen csapatszinten és egyénileg? Erről beszélgetett a Startup Safarin Bélavári Virág, a Munch marketingmenedzsere, valamint

Bővebben

Befektetői találkozót tart július 10-én a jótékonysági applikációt fejlesztő Sharity

A tőkével rendelkező cégeket, a jó ügyekért síkra szálló civil szervezeteket és az adományozó magánszemélyeket összekötő startup célja, hogy kilépjen a nemzetközi piacra – ehhez keres a Tőkeportál közösségi finanszírozási kampányán keresztül befektetőket.

Bővebben

Eszter Elemér: Nagyon utálom, amikor valaki a Hiventures-t piszkálja

Az angyalbefektető szerint a Hiventures egy, a nemzetközi gyakorlatban szokványos gazdaságélénkítő eszköz, ami betölti a funkcióját: megtanítja a vállalkozónak, hogy milyen az, amikor van pénze, és hozzájárul a tapasztalatot szerző vállalkozói réteg gyarapításához. Azt a szellemi munkát ugyanakkor nem spórolhatja meg az ökoszisztéma, hogy hogyan születhet minél több magyar sikersztori.

Bővebben

Nemzetközi franchise lehet a MyFarm-ból annak új befektetője, az első hazai McDonald’s tulajdonosa jóvoltából

Egy családi cégnek indult közösségi kert modellt vinne az európai piacra a McDonald’s korábbi marketing igazgatótanácsi elnöke, Kercsmár András, aki a nemzetközi franchise kiépítése mellett a marketingben is segíti a MyFarm csapatát.

Bővebben

Friss startupod van, és szeretnél tőkét bevonni? Erre figyelj a STRT szerint

Ahogy Balogh Petya a Startup Safarin elmondta: akkor érdemes egy startupnak befektetés után néznie, ha azt úgy tudja felhasználni, hogy még több pénze legyen belőle. Tudnia kell a vállalkozónak azt is, hogy a befektető nem a cég építésére, hanem arra ad pénzt, hogy profitja legyen – és ha ebből konfliktus születik, azt asszertíven, a befektető

Bővebben