Hirdetés

Kovács Zsolt: Szenzációs tehetségek vannak, és egyre több a lehetőség

A Startup Campus immár 3 éve támogatja az induló vállalkozásokat az ötlet egészen korai fázisától a piacra lépésig. A kockázati tőkealapok piacán nem csak finanszírozási oldalról segíti a cégek növekedését, szakmai csapatával és partnerhálózatával oktatási, inkubációs, külföldi piacra lépési és befektetési szolgáltatásokat is nyújt. Kovács Zsolt a Trustchain Blog interjújában mondta el a tapasztalatait és a Startup Campus jövőbe mutató lehetőségeit.

Hirdetés

Pár éve még bejutni is nehéz volt a startup versenyekre, és akkor még meg kellett győzni a befektetőket, hogy az ő ötletük a legígéretesebb lehetőség. 

Ma már annyi forrás, tőkealap és inkubátor van, hogy akinek jó az ötlete és a csapata, el fog tudni indulni. Ennél jobb időszak, mint a mostani és a következő 1-2 év, nem biztos, hogy lesz a későbbiekben.

A Startup Campus az inkubáció mellett jelen van az egyetemi és már a nemzetközi szférában is. Hogyan indultatok?

Három évvel ezelőtt azt láttuk, hogy a felsőoktatásban nagy szükség van olyan gyakorlati tudásra, ami innovatív vállalkozás alapítására ösztönzi az egyetemistákat. Az első aktivitásunk a ‘Get in the Ring’ startup versenyhez kötődik, ahol a versenyzők egy bokszringbe kerülve próbálják meggyőzni a befektetőket arról, hogy forrást biztosítsanak nekik.

Ezeket az eseményeket a felsőoktatásba vittük, 2015-ben például a Corvinus Egyetemen szerveztük, és ebből a kezdeti fázisból indult el a Startup Campus. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával egyetemi roadshow-t valósítottunk meg, vállalkozói workshopsorozatot indítottunk Debrecentől Londonig magyar fiataloknak, edukációs programjaink révén pedig több induló vállalkozás is kockázatitőke-befektetést kapott.

Melyik a szervezet legerősebb lába?

A Startup Campus University struktúrája ma már nagyon érett és nemzetközi szinten példaértékű. Több egyetemmel is együttműködünk, valamint behoztuk a programba a kockázatitőkealap-kezelő Hiventurest is. A program részeként nagyvállalatok innovációs kihívásokat adnak, mi pedig a képzést és a szervezést biztosítjuk.

Olyan támogató környezetet alakítottunk ki, amely közepén a tehetséges fiatalok állnak, nem fog elveszni egy tehetséges ötlet sem, mert adunk hozzá piaci validációt, nagyvállalati partnert, tudást és tőkét.

Ez az egyetemi programunk legfontosabb értéke, amit szeretnénk a következő években Magyarországon és a régióban is minél több fiatal számára elérhetővé tenni. Az oktatási programunk tavaly kibővült a Startup Campus High School roadshow-val, ahol a 14-18 éves diákoknak mutatjuk be a startupok világát, és inspiráljuk őket a saját vállalkozásuk megalapítására. Mindez azért kiemelendő az ökoszisztéma-építésben, mert bár rengeteg forrás áll az induló cégek rendelkezésre, ha nem foglalkozunk a projektgenerálással és a tehetségek támogatásával, akkor 1-2 éven belül elfogynak az innovatív ötletek.

Küldetésünknek tekintjük, hogy olyan felhordóhálózatot alakítsunk ki, amely segíti a hazai inkubátorokat, nagyvállalatokat és kockázatitőke-befektetőket, hogy minél több jó projekttel találkozhassanak.

Több száz projekttel találkoztatok már a programjaitok során, mit néztek meg elsőként?

Ebben a korai fázisban mindig a csapat a kiindulási pont. Kidolgozott ötlettel és/vagy egy prototípussal várjuk a jelentkezőket, akiknek a kiválasztást követően tapasztalt szakembereken keresztül segítjük a projektek nemzetközi validációját, piacra vitelét és következő körös befektetések lehetőségét.

A Startup Campus Inkubátor azokat az innovatív vállalkozásokat és tehetségeket keresi, akikben a jövőt illetően is megvan a perspektíva és nem csak a hazai piacban mernek gondolkodni.

Hány vállalkozást támogattok most?

Eddig a beérkező projektek 10 %-ába, azaz 21 cégbe fektettünk be. Köztük van a TrustChain is, ami az egyik legjobb példa arra, hogy egy jó csapat milyen eredményeket tud elérni. Az indulásánál megfogalmazott ötlet rengeteg pivotáláson ment keresztül, de ez ilyen, figyelni kell a piac és az ügyfelek visszajelzéseire is. Ez egy jó inkubátor-startup együttműködés, ami pontosan megmutatja, hogy mi a szerepünk:

nagyon magas kockázati értékelésű csapatokat találni, amelyeket képzünk és szolgáltatásainkkal segítjük is. Amit hangsúlyozni kell, hogy elsősorban nem a finanszírozásra, hanem a networkre és a plusz mentorálásra fókuszálunk.

Az Insimu pedig egy egyetemi csapat, akiknek a londoni programunkon keresztül sikerült egy olyan brit befektetőt találni, ami láthatóvá teszi őket a nemzetközi befektetői térképen. Pontosan ezért kellenek az inkubátorok, mi meg az ilyen sztorikat szeretnénk tovább növelni. Az inkubátor sikereihez sorolnám még, hogy 2017 őszétől az EIT Innonenergy HUB-ot a Startup Campus működteti Magyarországon.

És mi kell a nemzetközi sikerhez? 

Míg Észtországban olyan pici a lakosság, hogy az észt startup-ok inkább Londonban indítják el a vállalkozásukat, mert nem tudják helyi szinten validálni az ötletüket, addig Lengyelország a 30-40 milliós piacával elég nagy ahhoz, hogy az induló vállalkozások helyi szinten is erősen tudjanak növekedni. Magyarország a kettő között áll, hiszen a piac már nagyobb annál, hogy külföldön kezdj el validálni, annál viszont kisebb, hogy számokat és eredményeket lehessen hozni, tehát egy idő után nyitni kell.

Ahhoz, hogy az Inkubátor programban lévő 21 cégünket külföldön is támogatni tudjuk, nagyon nagy erőforrásokat fordítottunk állami és vállalati partnereinkkel arra, hogy megismerjük a külföldi ökoszisztémákat és legyenek új külföldi partnereink. Úgy láttuk, hogy a magyar startupok sikerességének kulcskérdése az, hogyan tudjuk őket a nemzetközi piacra segíteni, ezzel a gondolattal hoztuk létre másfél éve a harmadik pillérünket, a Startup Campus Global-t. Jelenleg több országban rendelkezünk magyar diaszpórára épülő üzleti hálózattal, továbbá Berlinben és Londonban saját irodával biztosítjuk a piacra lépési szolgáltatásait.

A Magyar Exportfejlesztési Ügynökséggel, a HEPA-val közösen létre hoztuk a Startup Campus Hungary egykapus piacra lépési programot, nemzetközileg terjeszkedő magyar startupok számára. A kezdeményezés célja, hogy felkarolja és nemzetközi pályára állítsa a legjobb magyar innovatív vállalkozásokat, ezzel segítve a közép-kelet-európai régió és hazánk felfedezhetőségét.

Komoly kihívásokra számíthat, aki külföldön szeretne sikereket elérni? Miben tudtok ti segíteni?

Tűpontos felkészítést kell biztosítanunk a startupoknak itthon, és utána megbízható külföldi partnereket ajánlani nekik. Egy induló hazai vállalkozás nagyon sok kétséggel küzdhet, hiszen nem biztos, hogy amit itt validált, az külfölföldön is igény, de a helyi szolgáltatás kialakítása vagy a termék értékesítése is segítségre szorul. Persze megvan az a 0,5 %, mint mondjuk a Bitrise, Sharp 3D vagy a Prezi, ahol olyan csapattal és vezetői szemlélettel rendelkeznek, hogy akár egyedül is ki tudnak lépni a nemzetközi színtérre, de a legtöbb esetben ezeknek a tehetséges innovatív projekteknek még jól jön a támogatás.

Magyarországról is lehet megfelelő tudással és networkkel külföldön érvényesülni, amire kiváló példa a Gomontir. Velük abban a fázisban kezdtünk együtt dolgozni, amikor más még nem invesztált volna az ötletükbe, azóta pedig a szolgáltatás-megosztást támogató szoftverük már elindult az indonéz piacon. Azt szoktam mondani, hogy Ázsia a gyorsvasút, Európában pedig a sebes vonaton ülünk, látni kell, hogy kőkemény verseny van, nincsenek barátok, versenytársak vannak és ha nem készülünk fel jól, akkor el fogunk bukni.

Az új állami támogatásoknak köszönhetően a hazai startup szektor most hatalmas lehetőség előtt áll. 

Az állam felismerte, hogy az ökoszisztéma-építésben a támogatásoknak a legfontosabb szerepe az induláskor van, hogy akkor nyújtson tudást, támogatást és finanszírozást, amikor még túl nagy a kockázat egy privát befektetőnek. A Startup Campus több tőkealappal is együttműködünk, az oktatási és képzési programjainkban pedig a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. kiemelt partnerünk.

Az európai kockázatitőke-források 70 %-a valamilyen állami vagy EU-s finanszírozáshoz kapcsolódik. A környező országok is a korai fázisra fókuszálnak, viszont akik nem EU-tagok és nem áll rendelkezésre ilyen forrás, ott a sikeres vállalkozók irányítják és segítik az ökoszisztémát. Az EU-s országokban az inkubátoroknak – itthon több mint 20 aktívan segíti országos szinten az induló cégeket – van kiemelt szerepe, hiszen mi tudunk felépíteni cégeket.

Milyen terveitek vannak, milyen irányba szeretnétek még bővülni?

Még több vállalatot és partnert szeretnénk bevonni a programjainkba, és a szolgáltatásainkat skálázni itthon és külföldön is. Az a vízióm és eltökélt célom, hogy a Startup Campus egy nemzetközi akcelerátor vállalkozásfejlesztést támogató programmá váljon és elérhető legyen minél több országban. Ami az üzleti részét és nemzetközi piacra lépést érinti, azt a magyar diaszpóra-hálózatra alapozva szeretnénk megerősíteni. Az USA-ban, további európai városokban és Délkelet-Ázsiában tervezünk még irodákat nyitni, ezekről úgy látjuk, hogy valós piacai lehetnek a magyar cégeknek. Itthonról is lehet nemzetközi sikersztorikat építeni.

Hirdetés

Innovációs versenyt hirdet az ExxonMobil

A gazdasági fejlődés és a klímavédelem, a felelős és tiszta energiafelhasználás, valamint a hagyományos és a megújuló energiaforrások innovatív összehangolásának témájában hirdet innovációs pályázatot hazai diákoknak a világ vezető energiavállalata, az ExxonMobil. A versennyel a vállalat ösztönözni kívánja a magyar diákok innovációs gondolkodását, valamint fokozni a társadalmi párbeszédet az energiafelhasználás, energiaátmenet és a klímavédelem témakörében.

Bővebben

Innovatív startup partnereit keresi az OTP Csoport

Idén negyedik alkalommal keresi innovatív startup partnereit az OTP Csoport.

A program kiváló gyorsítósávot jelent azoknak az érett növekedési fázisban lévő, innovatív cégeknek, amelyek a kelet-közép-európai régióban szeretnék kipróbálni fejlesztésük alkalmazhatóságát a bankszektorban. A program különösen bátorítja a női vezetőkkel, illetve sokszínű alapítócsapattal bíró startupok jelentkezését.

Bővebben
Hirdetés

800 millió dolláros befektetési alapot hoz létre a Toyota

A Toyota nemzetközi kutatóintézete, a Toyota Research Institute Advanced Development (TRI-AD) 800 millió dolláros globális befektetési alapot hoz létre Woven Capital néven. Az alap a jövő technológiáit kutató, növekedési szakaszukat élő vállalkozásokat támogatja majd, ezzel is elősegítve a “Mobility to Love, Safety to Live” jövőkép megvalósulását. Az alap létrehozása közvetlenül kapcsolódik a Toyota jövőváros projektjéhez amelynek 2021-ben kezdődő felépítéséről még januárban adott hírt a világ leginnovatívabb autógyártója.

Bővebben

Elstartolt az online Brain Bar!

Kezdetét vette az idei Brain Bar jövőfesztivál, melynek egyik kiemelt témája az Y és Z generációt leginkább aggasztó probléma, a klímaváltozás. Több hazai és nemzetközileg is ismert előadó osztja meg nézeteit az előadások során: szó esik a húsevés hatásairól, az energiafelhasználásról, valamint a városok zöldítéséről is. A különböző hátterű és felfogású megszólalók célja azonos: minél több különböző perspektívából megvizsgálni, hogy miként lehet megóvni a Földünket és jobbá tenni a környezetünket.

Bővebben

Ismét indul a Magyar Telekom fiataloknak szóló programja

A MagentaKraft a Magyar Telekom fiatalok számára kialakított országos platformja, amely lehetőséget és inspirációt biztosít arra, hogy a Z generáció tagjai megmutassák, mire képesek egy szakmai, támogató közösségen belül. Az eddig az online térben működő programba bárki becsatlakozhat, de Debrecenben is nyílik majd – a vírushelyzethez igazodva – egy együtt gondolkodásra, közös munkára alkalmas találkozási pont. A Kraft kezdeti hónapjainak lezárásaként kihirdették az első KraftChallenge nyerteseit is, melynek fődíjasa 1 millió forint támogatást kap a vállalattól.

Bővebben

Online tárgyalószoba segíti a COVID alatt a határmenti vállalkozói kapcsolatokat

„Itt és most” néven az év végéig új üzleti partnerkereső platform segíti a hazai, a V4 országok és a Kárpát-medencei vállalkozókat. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által, az Enterprise Europe Network (EEN) támogatásával létrejött oldal korlátlan számú tárgyalási lehetőséget és üzleti ajánlat megjelentetését biztosítja, hogy a megszakadt beszállítói- és termelési lánc ismét fenntartható és kiszámítható legyen.   

Bővebben

Növekedés vagy túlélés? Kockázati tőke konferencia Budapesten

A nemzetközi piacokon komoly visszaesés mutatkozott a járvány kirobbanását követően; Kínában 50-60%-al csökkent a befektetett pénz mennyisége az első negyedévben, Nagy Britanniában hasonló mértékben csökkent az új befektetési szerződések száma. A rövid távú következmények tehát katasztrofálisak az iparágra nézve: a befektetések üteme lelassult, sok projekt indulását elhalasztották vagy törölték, rengeteg régóta várt befektetői döntés pedig mégsem született meg ebben az időszakban.

Bővebben
A Startup! Online is sütiket használ!
Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel teljesen névtelenül megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg.
Rendben
Szükséges
Beállítások
Statisztika
Marketing
Akár most, akár a későbbiekben a "Süti beállítások" gomb megnyomásával módosíthatod a beállításaidat. A későbbiekben ezt a funkciót a főoldal alján találod.
Cookie beállítások