Hirdetés

Előnyt jelenthet az autizmus vagy az ADHD, ha vállalkozol

Jobban fognak menni a kreatív feladatok, a marketing, sőt még a networking is, de rengeteg diszkriminációval fogsz találkozni a sikerhez vezető úton – erre világít rá egy brit kutatás, ami az átlagtól eltérő idegrendszerrel működő alapítókat mérte fel.

A másság lehet bélyeg, de járhat előnyökkel is – hogy melyik, szituációnként és megvilágítástól függően változhat. A társadalom körülbelül 15 százalékát kitevő, neurodiverzitással élő emberekkel sincs ez másképp, azaz azokkal, akiknek az idegrendszere a megszokottól eltérően működik. Tipikusan ide sorolható állapot (a teljesség igénye nélkül):

  • a szociális és kommunikációs nehézségeket okozó autizmus,
  • az olvasási diszfunkciót magával hozó diszlexia,
  • a mozgáskoordinációs zavarokat eredményező diszpraxia,
  • vagy a figyelemzavarral járó ADHD.

Hogy ezek mennyire releváns tényezők az üzleti életben, arra mutatott rá a londoni piackutató intézet, a Censuswide friss kutatása, amely 2023 decembere és 2024 januárja között összesen 502 olyan brit vállalkozót kérdezett meg, akik valamilyen neurodiverzív állapottal élnek együtt.

Nézzük is meg az eredményeket!

Ha neurodiverzitással élsz, nagy eséllyel hátrányos megkülönböztetés lesz a részed

Szomorú adat, hogy a megkérdezett brit vállalkozók döntő többsége, 96 százaléka szembesült a neurodiverzitással összefüggő diszkriminációval munkája során – majdnem felük, 48 százalékuk mindig vagy gyakran szenved el hátrányos megkülönböztetést.

Ez sok mindenben ölthet testet, a munkahelyek kirekesztő felvételi gyakorlatától kezdve, az érzékszerveket túlterhelő irodai jelenléten át, egészen a rugalmatlan előmeneteli rendszerig, ami megakadályozza, hogy a neurodiverzitással élő emberek vezető pozíciókba kerüljenek.

Mindezek alapján nem meglepő, hogy a megkérdezettek 78 százaléka kisebb-nagyobb mértékben, de igyekezett eltitkolni állapotát az üzleti életben.

A kutatásban feltett kérdések: Milyen gyakran, ha egyáltalán, szembesül alapítóként a neurodiverzitása miatti diszkriminációval? Mennyire ért egyet vagy nem ért egyet azzal az állítással, hogy „üzleti helyzetekben »elrejtettem« a neurodiverzitásomat?” Forrás: A Censuswide kutatása

A képet árnyalja ugyanakkor, hogy a válaszadók közel kétharmada, 60 százaléka szerint valamekkora mértékben könnyebb lett mostanra sikeressé válni az üzleti életben a neurodiverzitással élő embereknek, mint amikor ők alapítottak céget.

Ahhoz képest, amikor először céget alapított, mennyivel lett könnyebb vagy nehezebb a neurodiverzitással élő emberek számára az üzleti életben való érvényesülés? Forrás: A Censuswide kutatása

Kreatív gondolkodás, marketing, network – ezekben segíthet a neurodiverzitás

A diszkriminációt nagy eséllyel ugyan megkerülni nem lehet, azonban ha egyszer valaki neurodiverzitással élőként vállalkozásba kezd, állapota egyáltalán nem biztos, hogy hátráltatni fogja, épp ellenkezőleg.

A válaszadók több mint kétharmada, 67 százaléka ugyanis egyetértett abban, hogy a neurodiverzitás jobbá, sikeresebbé tette őt az üzleti életben.

Mennyire ért vagy nem ért egyet az alábbi állításokkal? „A neurodiverzitásom jobbá tett az üzleti életben.” Forrás: A Censuswide kutatása

A kutatás arra is rákérdezett, hogy milyen, az üzleti életben előforduló feladatok elvégzését segíti, vagy éppen nehezíti a szokásostól eltérő idegrendszeri működés. Az eredmények szerint a neurodiverzitás leginkább a kreatív gondolkodást segíti:

a megkérdezettek 66 százaléka értékelte úgy, hogy a kreatív gondolkodást megkönnyíti az állapota, és csak 16 százalék szerint akadályozza, míg 18 százalék szerint nincsen érdemi hatása egyiknek a másikra.

A vállalkozás marketingjére vonatkozó kérdés is hasonló eredményeket hozott: a válaszadók 47 százaléka szerint könnyíti meg állapota a marketingfeladatok elvégzését, 27 százalék szerint inkább akadályozza azt, míg 26 százalék szerint nincsen érdemi hatás egyiknek a másikra.

A vállalkozás alapítójaként mit gondol, mennyire könnyíti meg a neurodiverzitása a következőket? Kreatív gondolkodás, a vállalkozás marketingje, kapcsolatiháló-építés, pénzügyek kezelése, tőkeszerzés, a munkavállalók kezelése, bürokratikus ügyek intézése, a feladatra való koncentrálás. Forrás: A Censuswide kutatása

Az egyedüli tevékenység a feladatokra való koncetrálás volt, aminél a megkérdezettek inkább hátrányát érezték a neurodiverzitásnak:

48 százalékuk szerint inkább nehezítette az állapotuk a koncentrációt, 36 százalék szerint könnyítette, és 16 százalék szerint nincs érdemi hatás egyiknek a másikra.

Választás vagy kényszer neurodiverzitással élve vállalkozni?

Habár kétségtelenül van pozitív oldala is annak az üzleti világban, ha valakinek az idegrendszere másképp működik, azért közel sem egyenlő a pálya azokkal, akik nem térnek el az átlagtól.

A megkérdezettek kétharmada, 66 százaléka ugyanis arról számolt be, hogy mielőtt vállalkozásba kezdett, kifejezetten az állapota miatt talált nehezen munkahelyet.

Ezzel szemben csak 16 százalék nem érzett emiatt hátrányt a munkakeresésben, és 18 százalék állt semlegesen a kérdéshez.

Mennyire ért vagy nem ért egyet az alábbi állításokkal? „A saját cégem megalapítása előtt nehezen találtam munkát a neurodiverzitásom miatt.” Forrás: A Censuswide kutatása

Ennek fényében az sem meglepő, hogy hasonló arányban voltak azok, akik számára a cégalapítás nem választás, hanem egzisztenciális kényszer volt, mert máshogyan – alkalmazottként – nem tudták volna megkeresni a napi betevőt.

A válaszadók 64 százaléka kisebb vagy nagyobb részben azt erősítette meg, hogy a saját vállalkozás alapítása volt az egyetlen módja a megélhetésnek,

míg 17 százalék cáfolta ezt az állítást, és 19 százalék állt hozzá semlegesen.

Mennyire ért vagy nem ért egyet az alábbi állításokkal? „A neurodiverzitásom miatt a cégem megalapítása volt az egyetlen módja a megélhetésemnek.” Forrás: A Censuswide kutatása

A Censuswide a kutatását – amit teljes terjedelmében, angolul itt olvasható – azzal zárja, hogy további kutatásokra van szükség a témában, és a vegyes eredmények bátorítást kell jelentsenek arra, hogy pozitív irányba változtassuk meg az üzleti környezetet a neurodiverzitással élők érdekében.

NYITÓKÉP: Mesteréges intelligencia által generált fotó. Forrás: Unreal / Pixexid

Mennyire tartják hasznosnak a vezetői képzéseket a magyar cégvezetők?

A STRT összesen 142 cégvezetőt kérdezett meg arról, hogy az őket a vezetői kihívásokra felkészítő tanfolyamokra miért járnak, mik a legfontosabb szempontok egy-egy képzés kiválasztásánál, és mennyit fizetnek értük évente. A kutatás nem volt reprezentatív, így a magyar cégvezetőkre nézve általános következtetéseket nem lehet levonni.

Bővebben

Sok mindent meg kell még értenünk a mesterséges intelligenciáról, és ebben nem segít az, ha a rémhírekből tájékozódunk

A Fenntartható Városok alapítója, dr. Bartuszek Lilla szerint előbb vagy utóbb minden társadalom el fog jutni oda, hogy a megfelelő funkciókra használja az AI-t. Azonban ennek a folyamatnak még csak az elején vagyunk, és nem lesz holnaptól Kánaán az új technológiának köszönhetően. Interjúnk a SMART Konferenciáról.

Bővebben

Nem női megoldásokkal kell orvosolni a nők problémáit a startupvilágban

Ha az ökoszisztéma és a társadalom állít gátakat a női startupperek elé, nem az a megoldás, hogy a nőkhöz szólunk a kifejzetten rájuk koncentráló kezdeményezésekkel: a gátmászás helyett a gátak lebontását lenne érdemes támogatni.

Bővebben

Huszák Loretta: Ha egyetemi oktatóként félnék a mesterséges intelligenciától, már évekkel ezelőtt fel kellett volna mondanom

A Budapesti Corvinus Egyetem Kisvállalkozás-fejlesztési Központjának adjunktusa, Huszák Loretta szerint félreértés, hogy az egyetemek korlátoznák a mesterséges intelligencia használatát, de őszinteséget várnak a hallgatóktól arról, ha AI segítségét veszik igénybe. Erre azért is szükség van, mert a Z generációs diákok még nem elég érettek arra, hogy felelősségteljesen használják a mesterséges intelligenciát. Interjúnk a SMART Konferenciáról.

Bővebben

Fektess be gyerekmesékbe: hamarosan startol a Meskete kampánya a Tőkeportálon

A közösségi gyermekmeseplatform, a Meskete grandiózus tervei közt szerepel mesterséges intelligencia integráció a nemzetközi terjeszkedéshez, gyerekbarát applikáció és rendezvényszervezés is. Akik a Tőkeportálon induló közösségi finanszírozási kampányba beszállnak, összesen 18-21 százalékos üzletrészt szerezhetnek. Emellett a cég meseíró pályázatot is hirdet.

Bővebben

A mesterséges intelligencia skálázhatóvá teheti még az időt is a startup-ökoszisztémában

Ha eseményekre az ember az AI avatárját tudná elküldeni, skálázhatóvá válna egy nem skálázható tényező, az idő – mondja Tarczali Patrícia, a Future Proof Consulting társalapítója. Fetter István, a CIB Bank Kisvállalkozások Szegmens Menedzsment vezetője szerint viszont lehet, hogy közel sem lesz olyan robbanásszerű az AI fejlődése, mint gondoljuk. Páros interjúnk a SMART Konferenciáról.

Bővebben

Sokkal inkább megéri a barátokra támaszkodni startupperként, mint a családtagokra

Szinte régiótól függetlenül a családjukra támaszkodnak a korai szakaszban lévő startupperek, ha pénzügyi támogatásról van szó. Pedig egy barát sokkal többet segíthet, főleg ha a startup-ökoszisztémában is jártas: hatékonyabban tud értékalapon tőkedonációt és tanácsot adni, vagy éppen bemutatni befektetőknek. Összefoglaltuk a Startup Genome elemzését.

Bővebben

Kiszáradt a magyar startuppiac – de valóban probléma ez?

Nincs Magyarországon elég jó és ambíciózus startup, ami most, hogy drasztikusan lecsökkent a startupokba befektethető tőke mennyisége, mutatkozik meg. Mi akkor a megoldás? A kevés, de jó minőségű startupok felemelésén dolgozni, vagy a különböző szinten lévő projektek edukálása és a most induló csapatok finanszírozása, hogy sok év múlva legyen lehetőségük sikersztorivá válni? Biás Csongor, Györkő

Bővebben

A nikotinfüggést csökkentő és az idősgondozás Airbnb-jét megálmodó csapat is bekerült start it @K&H inkubációs programjába

A K&H Csoporthoz kötődő nagyvállalati inkubációs program célja, hogy a bármely területről érkező csapatokat segítsék abban, hogy projektjüket fejlesszék, és elérjenek a következő érettségi fázisba. A program ehhez szakmai mentorációt, közösségi irodát és széles kapcsolati hálót is biztosít a résztvevőknek.

Bővebben
Ez a weboldal is sütiket használ!
Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg. A weboldalon megtekintheted a sütik használatának részletes leírását.
Rendben
Szükséges
Beállítások
Statisztika
Marketing
Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások