Hirdetés

Új szereplő jelent meg a startup-ökoszisztémában: Bemutatkozik a NexGen Innovation Labs

A NexGen Innovations Labs Zrt. célja, hogy a startup-ökoszisztémának személyre szabott szolgáltatáscsomagokat kínáljon, együttműködéseket ösztönözzön és összekösse az adott célhoz leginkább passzoló szereplőket. Végezni fog így például inkubációt, venture buildinget, nemzetközi piaci bevezetést, sőt, még befektetni is tervez ígéretes projektekbe.

Disclaimer: A NexGen Innovation Labs Zrt. egyik önálló projektje a Startup Online, így lapunk kiadója a NexGen Innovations Labs. A Startup Online szerkesztősége a NexGen tulajdonosaitól függetlenül, szakmai alapon végzi a munkáját.

+ + +

A Growth Magazinnak adott interjújában beszélt arról a startupperből lett ökoszisztéma-fejlesztő szakember, Kölkedi Krisztián, hogy egy új szolgáltató jelent meg a piacon NexGen Innovations Labs néven. A Growth Magazin ennek kapcsán kérdezte Krisztiánt mint a NexGen vezetőjét.

A NexGen az ökoszisztéma legtöbb szereplőjének hasznos kíván lenni

Az interjúból kiderül, hogy a NexGen Innovations Labs egy, az ökoszisztémában eddig inaktív befektetői, üzleti csapat ötlete volt,  akik nyitni szerettek volna az új technológiák fejlesztése, startupok építésének irányába. A kezdeményezés lényege, hogy

egy szolgáltatónál elérhető legyen a lehető legkomplexebb szolgáltatáscsomag, így egyesítse a startup-ökoszisztéma klasszikus szereplőinek egyes feladatait, ahol a cég portfóliójába és partneri hálójába tartozó szereplők kölcsönösen segítik egymást.

A Startup Online kérdésére Krisztián kifejtette: a NexGen képes akar lenni felkutatni és összekötni azokat a szereplőket, akik nem ismerik egymást, vagy a másikban konkurenciát, semmint partnert látnának. Az együttműködések mentén létrejövő sokrétű szolgáltatási lehetőséget kívánja a cég felhasználni egy-egy találmány, startup, K+F+I projekt, vagy éppen befektető, VC, egyetetem, inkubátor igényeinek kielégítésére.

Ahogy az interjúban Krisztián fogalmazott: „Végzünk inkubációs folyamatokat, de nem vagyunk tisztán inkubátor; végzünk venture buildinget, de nem vagyunk venture lab; fogunk befektetni is, de nem vagyunk VC; végzünk nemzetközi piaci bevezetést is, de nem vagyunk technológia-transzfer intézmény. Emiatt tudunk egyedi ajánlatot, csomagot adni mindenkinek, és emiatt tudjuk könnyebben megtalálni a helyünket a szektorban.”

Nem kell mindenkinek mindenhez értenie

Mint az a NexGen Innovations Labs honlapján szerepel: januári indulása óta a cég több mint 10 partnerrel kötött együttműködést, és folyamatosak a projektmegkeresések is. A partnerségek építésére tudatosan koncentrál a cég, ugyanis

a NexGen alapvetése, hogy nem kell mindenkinek mindenhez értenie. Ahogy egy jó startupban fontos, hogy az alapítók a lehető legdiverzebb tudást hozzák be a cégbe, úgy a NexGen is – amit nem tud házon belülről biztosítani, arra – csapatot verbuvál.

Az interjú egy ilyen konkrét szolgáltatást is említ, ami az egyik sarokpontja a NexGen küldetésének: az innovatív projektek prototípus-fejlesztését a NexGen Innovation Labs és annak egyik stratégiai partnere fogja közösen szolgáltatni az ügyfelek számára: a partner fogja adni az ehhez szükséges mérnöki kapacitást, míg a NexGen fogja biztosítani a teljes projektmenedzsmentet és a hozzá szükséges üzletfejlesztési folyamatokat.

Cél: Az innovációmenedzsment minden pontján hathatós segítséget nyújtani

Mindezek alapján egy olyan szolgáltató képe rajzolódik ki, ami egy komplex, az innovációmenedzsment életciklusához illeszkedő, személyre (projektre) szabott szolgáltatáscsomagot kínáló és egyúttal közvetítő szereplőként kívánja magát pozícionálni.

Mint azt Krisztián a Startup Online megkeresésére elmondta: a NexGen már jelenleg is képes az innovációmenedzsment kritikus pontjain segítséget nyújtani, de a jövőben a teljes folyamat lebonyolítását tudja majd menedzselni. Ahogyan a cég vezetője magyarázta:

„Vegyünk egy startupot, ami megtorpan az első körös befektetés után, de még a prototíusfázis vége és a piacravezetés előtt. Neki kevés esélye van a következő befektetési kör bevonására vagy a piaci bevételszerzésre – mi segíteni tudunk neki abban, hogy eljusson idáig. Sőt, támogatjuk, igény szerint menedzseljük a tőkebevonást és a piacravezetést is.”

Mik a NexGen jövőbeni tervei?

Mint az interjúból kiderül, a NexGen Innovation Labs több területen is terjeszkedni kíván az elkövetkező időszakban amellett, hogy a már meglévő projektjeit – például a Startup Online-t – gondozza.

Egyrészt aktívan keresik a leendő partnereket, hálózatokat, szakértőket, intézményeket, függetlenül attól, hogy ezek a szereplők természetes vagy jogi személyek.

Másrészt a cég – tudományterülettől függetlenül – keresi azokat az gazdaságilag és társadalmilag nagy hatást gyakorolni képes projekteket, amelyeket befogadhat a jövőben,

tömeges projektgenerálásban azonban a NexGen-nél nem gondolkodnak.

Emellett – mint azt a Startup Online-nak Kölkedi Krisztián elmondta – a cég időnként a partnereivel közös programokat is fog majd indítani:

még 2024 első felében szeretne a NexGen ilyetén módon egy mesterséges intelligencia által vezérelt, valamint egy proof of concept / prototípus / termék akcelerátorprogramot indítani.

Végül pedig a NexGen társadalmi szerepvállalásként szeretne aktívan részt venni egy inkluzív, szinergiákra épülő hazai közösségépítésben, ahol stakeholder stakeholdernek nem farkasa, és ahol a szereplők abban mérik össze az erejüket, hogy az adott feladat elvégzéséhez, innovatív projekt felvirágoztatásához ki tett hozzá a legtöbbet.

A NexGen Innovations Labs megjelenése kapcsán készült teljes interjút a Growth Magazin 2024. évi első számában lehet elolvasni.

NYITÓKÉP: Kölkedi Krisztián zsűrizik az SZTE HSUP Ötletversenyén 2024 januárjában. Sahin-Tóth István / SZTE Közkapcsolati Iroda

Új lehetőségek nyílnak meg a hazai fintech cégek előtt a közel-keleti és észak-afrikai régióba

A Magyar Fintech Szövetség és a MENA Fintech Szövetség együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá, melynek célja a magyar és uniós fintech ökoszisztéma összekötése a közel-keleti és az észak-afrikai régiós ökoszisztémával.

Bővebben

Hogyan csinálj a startupodból scaleup-ot?

Grandiózus kutatást végzett a Startup Genome, amelyben kontinenseken átívelően vizsgálta meg a scaleup-pá váló startupok sikerének okait. A Scaleup Report szerint a kulcs: tedd equity-vel érdekeltté a jó tanácsadót, hogy felvirágoztassa a startupodat, legyél beágyazott a globális ökoszisztémába, és kínálj részvényopciókat a munkavállalóidnak!

Bővebben

Oszkó-Jakab Natália: Hasonló önérzete van annak, aki a Startup Safarin és aki a Művészetek Völgyében lép fel

Akit már visszaigazolt a piac és a média, rendelkezik egy egészséges egóval, ami miatt nehezebben alkalmazkodik a kérésekhez – mondja Oszkó-Jakab Natália, akinek  a Startup Safari és a Művészetek Völgye szervezésében is első kézből vannak tapasztalatai. Mi a közös metszete a két eltérő brandnek? Van-e kommunikáció a startup és a művészeti világ között? Minek tekinthető

Bővebben

Harsányi Dániel: Web- és szoftverfejlesztőként rengeteg inspirációt tudok nyerni a mesterséges intelligenciától

A BLACKDEVS ügyvezető igazgatója szerint az AI nemcsak a kreatív iparágakban dolgozókra van hatással: a ChatGPT-vel beszélgetni az egész társadalom tudni fog. Ahhoz viszont, hogy ez felelősségteljes használathoz vezessen, jól átgondolt korlátozó- és szabályozórendszerekre van szükség. Interjúnk a SMART Konferenciáról.

Bővebben

Mennyire tartják hasznosnak a vezetői képzéseket a magyar cégvezetők?

A STRT összesen 142 cégvezetőt kérdezett meg arról, hogy az őket a vezetői kihívásokra felkészítő tanfolyamokra miért járnak, mik a legfontosabb szempontok egy-egy képzés kiválasztásánál, és mennyit fizetnek értük évente. A kutatás nem volt reprezentatív, így a magyar cégvezetőkre nézve általános következtetéseket nem lehet levonni.

Bővebben

Sok mindent meg kell még értenünk a mesterséges intelligenciáról, és ebben nem segít az, ha a rémhírekből tájékozódunk

A Fenntartható Városok alapítója, dr. Bartuszek Lilla szerint előbb vagy utóbb minden társadalom el fog jutni oda, hogy a megfelelő funkciókra használja az AI-t. Azonban ennek a folyamatnak még csak az elején vagyunk, és nem lesz holnaptól Kánaán az új technológiának köszönhetően. Interjúnk a SMART Konferenciáról.

Bővebben

Nem női megoldásokkal kell orvosolni a nők problémáit a startupvilágban

Ha az ökoszisztéma és a társadalom állít gátakat a női startupperek elé, nem az a megoldás, hogy a nőkhöz szólunk a kifejzetten rájuk koncentráló kezdeményezésekkel: a gátmászás helyett a gátak lebontását lenne érdemes támogatni.

Bővebben

Huszák Loretta: Ha egyetemi oktatóként félnék a mesterséges intelligenciától, már évekkel ezelőtt fel kellett volna mondanom

A Budapesti Corvinus Egyetem Kisvállalkozás-fejlesztési Központjának adjunktusa, Huszák Loretta szerint félreértés, hogy az egyetemek korlátoznák a mesterséges intelligencia használatát, de őszinteséget várnak a hallgatóktól arról, ha AI segítségét veszik igénybe. Erre azért is szükség van, mert a Z generációs diákok még nem elég érettek arra, hogy felelősségteljesen használják a mesterséges intelligenciát. Interjúnk a SMART Konferenciáról.

Bővebben

Fektess be gyerekmesékbe: hamarosan startol a Meskete kampánya a Tőkeportálon

A közösségi gyermekmeseplatform, a Meskete grandiózus tervei közt szerepel mesterséges intelligencia integráció a nemzetközi terjeszkedéshez, gyerekbarát applikáció és rendezvényszervezés is. Akik a Tőkeportálon induló közösségi finanszírozási kampányba beszállnak, összesen 18-21 százalékos üzletrészt szerezhetnek. Emellett a cég meseíró pályázatot is hirdet.

Bővebben
Ez a weboldal is sütiket használ!
Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg. A weboldalon megtekintheted a sütik használatának részletes leírását.
Rendben
Szükséges
Beállítások
Statisztika
Marketing
Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások