Hirdetés

Új lehetőségek nyílnak meg a hazai fintech cégek előtt a közel-keleti és észak-afrikai régióban

A Magyar Fintech Szövetség és a MENA Fintech Szövetség együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá, melynek célja a magyar és uniós fintech ökoszisztéma összekötése a közel-keleti és az észak-afrikai régiós ökoszisztémával.

A Dubai Fintech Summit-on írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot a Magyar Fintech Szövetség és a MENA Fintech Szövetség (A Közel-Kelet és Észak-Afrikai régió Fintech Szövetsége),

melynek célja a két régió fintech, azaz pénzügyi technológiai ökoszisztémái közötti együttműködés növelése és az innováció elősegítése.

A Magyar Fintech Szövetség számára ez azért is nagy szó, mert a 2018-ban alapított, Dubai központú MENA Fintech Szövetség – amely a Közel-Kelet és Észak-Afrika régió országait tömörítő szervezet – elismerten egyike a világ négy legaktívabb fintech szövetségének –közösségük tagjai között vannak fintech startupok, kkv-k, pénzintézetek, technológiai vállalatok, tudományos körök, befektetők, akcelerátorok, valamint szabályozók és döntéshozók is.

A nyilatkozat értelmében a szövetségek szorosan együttműködnek a határokon átívelő fintech kezdeményezések, például közös rendezvények, tudásmegosztó események és együttműködési projektek elősegítése érdekében. Ezenfelül a partnerség igyekszik támogatni a fintech startupokat és a scaleupokat azáltal, hogy hozzáférést biztosít számukra új piacokhoz, befektetési lehetőségekhez és szabályozási kérdésekhez.

Ács Zoltán, a Magyar Fintech Szövetség elnöke, az MBH Bank fintech inkubátorának, az MBH Fintechlab ügyvezető igazgatója így kommentálta a szándéknyilatkozat aláírását: „A közel-keleti és észak-afrikai székhelyű cégeknek nemcsak kapcsolatokkal tudunk segíteni az európai uniós piacra való belépésben, hanem jó gyakorlatok megosztásával, valamint szabályozási és jogi tanácsadással is.

Kölcsönös együttműködésünk révén a magyar fintech cégek is könnyebben folytathatnak üzletet a közel-keleti és észak-afrikai országokban, és ez a szoros együttműködés elősegítheti a nemzetközi fintech ökoszisztéma növekedését.”

NYITÓKÉP: A Magyar Fintech Szövetség delegációja a Dubai Fintech Summit-on Nameer Khan (középen), a MENA Fintech Szövetség elnökének társaságában. Forrás: Magyar Fintech Szövetség

Amíg nem sikerül skálázni az újságírók számát, addig a média kihagyott ziccer marad a startup-ökoszisztéma számára

Nagy szükség lenne egy virágzó, plurális médiakörnyezetre a startupvilágban, ami tisztítani tudja az ökoszisztémát, és ami rendszerszinten képes betölteni az ökoszisztéma fejlesztését szolgáló funkciók sokaságát. A közéletben az újságírók képesek ilyesfajta hatást elérni – csak az ottani piac éppenséggel nem kong úgy az ürességtől, mint a startupmédia.

Bővebben

Oszkó Péter: Még a startup-ökoszisztémában is csak szégyenlősen beszélünk a pénzügyeinkről

Az OXO vezetője szerint mindenki titkolja, hogy milyen értékelés mellett mekkora befektetést kapott, és hogy egy exitnél kinek mennyi jutott. Pedig ha transzparensen beszélnénk a pénzügyeinkről, segíthetnénk a szereplőknek abban, hogy jobb döntéseket hozzanak.

Bővebben

10 grafikon arról, hogy hogyan alakulnak az AI kockázati befektetések a világon és Európában

A generatív AI szárnyal, a startupok az applikációk világában keresik a mesterséges intelligencia felhasználását, az európai befektetések pedig az AI által optimalizált működést, a robotikát és a gyógyszerkutatást részesítik előnyben. Mutatjuk a Dealroom friss statisztikáit.

Bővebben

Hogyan legyél sikeres intézményi befektető nélkül Magyarországon? Bemutatjuk a Screvo-t

A különböző márkák nyereményjátékait egy platformra terelő Screvo alapítóit nem vetette fel a pénz – ahelyett azonban, hogy egyből egy intézményi befektetőhöz rohantak volna az ötletükkel, inkább tudatosan felmérték, hogy meddig ér a takarójuk, a piaci igények szerint fejlesztettek prototípust, és a befektetési feltételek teljesítése helyett a sales-re koncentráltak. Az eredmény: visszatérő multi ügyfelek, dinamikus

Bővebben

Változás az innovációs politikában: Lemondott Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, már meg is van az utódja

Csák azért mond le, mert szerinte a négy évre tervezett munkát két év alatt sikerült elvégezni, és átadná a stafétabotot a fiataloknak. Helyét Hankó Balázs eddigi innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár veszi át.

Bővebben

Honnan tudhatod, hogy jó startupalapító lehet belőled?

Legyél megszállott az ötleteddel kapcsolatban, mérd fel, hogy kik segíthetneked neked mentorként, az ördög ügyvédjeként és társalapítóként, valamint legyél kitartó, és úgy alakítsd az ötleted, hogy az tényleg a leendő ügyfeleid igényeit elégítse ki: ezek Zoe Hewitt, a londoni Sequoia Capital tehetségek felkutatásáért felelős alelnökének tippjei.

Bővebben

Harmadik éve stagnál a magyar startup-ökoszisztéma a StartupBlink jelentése szerint

A StartupBlink 2024-es ökoszisztéma-jelentésében az 50. legfejlettebb startup-ökoszisztéma a magyar. Hazánk legnagyobb előnye az üzleti tevékenységekkel kapcsolatos alacsony rezsiköltségek és az alacsony megélhetési költségeket, míg a legnagyobb hátránya az IT szakemberek kivándorlása. Mutatjuk a részleteket.

Bővebben

Az űripar nem csak a zseniknek való – ezt vallja az ESERO Hungary program

Idén csatlakozik Magyarország az Európai Űrügynökség fiatalokat és tanáraikat célzó programjához. Az ESERO Hungary célja, hogy gyakorlati foglalkozásokkal a diákokat, ingyenes képzésekkel pedig a tanárokat hozza közelebb az űriparhoz, és ezen keresztül elősegítse a STEM-területek oktatását.

Bővebben