Hirdetés

18 startuppal bővül Magyarország legnagyobb nagyvállalati inkubátora

Új startupokkkal bővül Magyarország legnagyobb nagyvállalati inkubátora, a Start it @K&H.  Az idén kiemelten fenntarthatósági szempontok mentén is, rekorszámú jelentkező közül kiválasztott új csapatok innovatív ötleteikkel hatékonyan hozzájárulnak a szemléletformáláshoz, valamint a társadalmi és környezeti értékek megóvásához. A 6 hónapos fejlesztő programba bekerült startupok megújult, inspirációs közösségként működő budapesti, valamint a győri irodában kezdhetik meg a közös munkát.

Hirdetés

Rekordszámú, 54 jelentkezés érkezett a Start it @K&H őszi szemeszterére, akik közül 18 új startup került be Magyarország legnagyobb nagyvállalati inkubátorába. A kiválasztás során hagyományosan a csapatok elhivatottságát, az ötletük piaci innovációját és a vállalkozás üzleti megvalósíthatóságát vizsgálják. Mindezek mellett idén egy új tényező is szerepet játszott a döntésben: a startup társadalomra és környezetre gyakorolt hatása. „A sikeres vállalkozást nem csak az üzleti eredményei határozzák meg, hanem az is, ahogyan hozzájárul a környezet megóvásához és a közösség igényeihez. Mi ebben hiszünk, kiemelten szeretnénk olyan innovatív ötleteket támogatni és üzletileg eredményes vállalkozássá fejleszteni, amelyekkel fenntarthatóbb jövőt építhetünk” – árulta el Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője.

Hangsúly a környezet megóvásán

Részben a szabályozási változások, részben a vállalati CSR törekvések miatt, szinte minden iparágban helyet kap a fenntarthatóságra való törekvés. Mindez összecseng azzal, hogy a fogyasztók egyre inkább a fenntartható megoldásokat keresik, így a befektetők is ezeket a vállalkozásokat finanszírozzák. Az inkubátorba bekerülő csapatok növekvő része is ezen igényekhez igazodik, leginkább a környezet védelmére és megóvására fókuszálva. Karbonsemleges kiszállítás, klímasemleges energiaellátás, a talaj „egészségét” szem előtt tartó tápoldat – pár példát kiemelve a program új csapatainak megoldásai közül.

Változik az inkubátor

A 2017-ben indult, mára két helyszínen, Budapesten és Győrben működő inkubátorprogramba eddig 21 iparág, 75 csapata nyert felvételt, hogy termékfejlesztési, befektetéskeresési céljaikat megvalósíthassák. A startupok mellett azonban maga az inkubátor is sokat változott az évek alatt, azért, hogy még hatékonyabban támogathassa a csapatok fejlődését. „A Start it @K&H inkubátor lényege a szakmai támogatás és a tudásmegosztás. A szakértő mentorok, a K&H által biztosított hazai- és nemzetközi kapcsolatrendszer és a partnercégek bevonása mellett, a jövőben még nagyobb hangsúlyt fog kapni az inkubátor közösségépítő szerepe is, melyet megújult budapesti közösségi irodánk is támogat. Itt változatos érettségi szakaszban lévő – induló, fejlett és már sokat tapasztalt alumni –  csapatok dolgozhatnak együtt 6 hónapon keresztól, ami így egyfajta inspirációs közösség lesz a vállalkozások számára” – emelte ki a legfontosabb változásokat Németh Balázs.

A Start it @K&H új, budapesti és győri csapatai

 • tOURmix: A platform a karbonsemleges kiszállítást támogatja azáltal, hogy összehangolja a megrendelt termékek útját és az emberek közlekedését.
 • Going To Be: A program szakmákat és hivatásokat mutat be gyakorlati módon, hogy a diákok saját tapasztalataik alapján hozhassák meg pályaválasztási döntéseiket.
 • FBsoil: A csapat olyan tápoldatot fejleszt, amely környezetbarát módon táplálja a sovány erdőtalajt.
 • Stress-Pass: A megoldás gyorsan és hatásosan csökkenti az akut stresszt, egyúttal segíti a hosszú távú életmódváltást.
 • ECO: Napelem rendszerrel támogatja a klímasemleges energiahálózat elterjedését.
 • PetWiseCare: A csapat állatorvok és szakértők bevonásával képez professzionális állatgondozókat, majd egy platformon keresztül közvetíti őket.
 • Wenerate: A szoftver energiatanácsadást nyújt a cégek számára.
 • Hydrobot: A vízalatti robot beprogramozott útvonalon képes felderíteni az ivóvíz-hálózatot és felvételt készíteni róla, korai fázisban észlelve a hibákat.
 • AgroFilter: A csapat bárki számára elérhetővé teszi és forradalmasítja a karbon kiegyenlítés piacát.
 • WeDo: Az alkalmazás az aktivitás nyomonkövetésével segíti a fiatalokat abban, hogy hatékonyabbak és motiváltabbak legyenek.
 • Quantum: A teljes mértékben digiális és automatizált startup a diákfoglalkoztatottságra fókuszál.
 • TerrariumControl: A terráriumi környezet teljes automatizálására szolgáló megoldás a hőmérsékletet, fényt és a páratartalmat is szabályozza.
 • SportMateClub: A felhő alapú megoldás egy platformon gyűjti össze a sportklubbok minden igényét, és teszi jobban elérhetővé az edzők és a sportolók számára.
 • OneTwoBeer: Az automatizált sörcsapoló robot megoldja a nagy események és fesztiválok sorbanállási problémáit.
 • ClickNCruise: Egy virtuális asszisztens, ami leegyszerűsíti és személyre szabja a hajótúrák ajánlatait.
 • Apropó: A diákok életét megkönnyítő platform összegyűjti a diákkedvezményeket.
 • DriveLine: A csapat automatizált sofőrszolgálatot kínál, ahol az ügyfél egy szabadúszó söfőrökből álló flottából válogathat igényei szerint.
 • Flame: Vonuló tűzoltók, mentők és egyéb beavatkozó csoportok számárafejlesztett applikáció, ami megkönnyíti a vészhelyzetekben való koordinálást.

A Start it @K&H eddigi üzletfejlesztési eredményei és a hazai startup közösség fenntarthatóságot segítő szemléletformáló tevékenysége miatt felkerült az “Effekt 2030 – A közösségi befektetések” díj shortlistjére is, ahol szeptember 24-én délig lehet szavazni az inkubátorprogramra.

Hirdetés

Az ember a kulcs, nem az ötlet

A hazai startup világban is megtalálhatók már az angyalbefektetők, a vállalkozások nagy része azonban még nem mindig tudja pontosan, hogyan és mikor lehet alkalmas arra, hogy tőkét kapjon tőlük a szintlépéshez. A Start it @K&H ezért a hazai angyalbefektetői szféra két közismert alakját látta vendégül, hogy tapasztalataikon keresztül mutassák be a kezdő vállalkozóknak az ilyen típusú forrásbevonás sajátosságait.

Bővebben
Hirdetés

A gyerekek digitális biztonságát védi egy magyar startup

A gyerekek digitális biztonsága szerencsére már nem új fogalom – mégis meglepő helyen kerülhet veszélybe. A kicsikről készült képek, videók online felületeken történő megosztása ugyanis veszélybe sodorhatja a gyerekek digitális biztonságát – akkor is, ha azt a szülők, az oktatási intézmény vagy éppen a nyári tábor szervezői teszik. A Start it @K&H inkubátorprogramba bekerült kidea egy olyan zárt digitális óvodai kommunikációs felület, amely többek között erre az aktuális problémára nyújt egyszerű megoldást. 

Bővebben

Balaton vibe, rövidnadrág és őszinte beszélgetések: ilyen volt az első Innovációs és Startup Napok a Balaton-felvidéken

Május közepén rendezte meg a PortusHome Coworking&Coliving, a StartITup Győr, az Input Program és a Draper Startup House az első közös eseményét Vászolyon. A startup ökoszisztéma szereplőit régiós, országos és nemzetközi szinten is összekötni szándékozó esemény elérte célját: őszinte, sallangmentes beszélgetések, baráti eszmecserék, fuckup storik és jobbító szándék jellemezte a 3 napos eseményt.

Bővebben

Fontos a fenntarthatóság, de az intim higénia területén várat magára az igazi áttörés

Nem sokkal hajlandóak többet fizetni a magyar nők a fenntartható intim higiéniai termékekért, és noha fontosnak tartják a környezetvédelmet, a hatékonyság és az ár az első számú szempont, amikor vásárlásra kerül a sor. Érdeklődnek az innovatív megoldások iránt, azonban ezek kipróbálására és használatára sokszor nincs elég idejük, így továbbra is a hagyományos menstruációs termékek hódítanak itthon – derül ki a TZMO Hungary felméréséből, mely a magyar nők véleményét vizsgálta a havi ciklushoz kapcsolódó környezettudatosságról.  

Bővebben

A NAV-tól igazolt szakmai vezetőt az adótanácsadói piac meghatározó szereplője

Magyarország egyik vezető, minősített és elismert adótanácsadója, új üzletágvezetővel bővítette szakértői közösségét. Kiss Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi osztályvezetője, 2022 májusától tölti be a SALDO tanácsadói üzletágvezetői pozícióját. Elődje Sarkadi-Nagy András volt, aki jelenleg a részvénytársaság vezérigazgatója.

Bővebben

Elindult a magyar Kickstarter, a Brancs közösségi piactér

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is. A Brancs az első hazai közönségre szabott online piactér, ahol az ország legújabb termék- és szolgáltatásfejlesztési projektjeit közösségi finanszírozással valósítják meg. Az ötletgazdák a leendő vásárlóikkal – azaz a közösség erejével – gyűjtik össze a kampányok megvalósításához szükséges tőkét.

Bővebben

Budapesten rendezik meg Közép-Európa legnagyobb techfesztiválját

Az online térben töltött két év után végre személyesen is várja elsősorban a szoftverfejlesztés terén dolgozó magyar és nemzetközi szakembereket Közép-Európa legjelentősebb, technológiai trendekkel és fejlesztői újdonságokkal foglalkozó techfesztiválja. A kétnapos Craft Conference magyar szervezői közel 30 országból mintegy 1500 résztvevőt várnak, akikkel többek között a NASA, a Google, a Spotify, az IBM vagy az eBay szakemberei, gyakorló kódolók, és a technológia üzleti oldalával foglalkozó vezetők is megosztják tapasztalataikat a legforróbb trendekről. A szellemi útravaló mellett workshopok, vállalati standok és kapcsolatépítő bulik teszik teljessé az élményt, melynek a Vasúttörténeti Park szolgál különleges helyszínéül.

Bővebben

A diákigazolvány új szerepe, szabadulószobává alakuló városok, és élelmiszertermelés a nappaliban – kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak.

Bővebben