Hirdetés

18 startuppal bővül Magyarország legnagyobb nagyvállalati inkubátora

Új startupokkkal bővül Magyarország legnagyobb nagyvállalati inkubátora, a Start it @K&H.  Az idén kiemelten fenntarthatósági szempontok mentén is, rekorszámú jelentkező közül kiválasztott új csapatok innovatív ötleteikkel hatékonyan hozzájárulnak a szemléletformáláshoz, valamint a társadalmi és környezeti értékek megóvásához. A 6 hónapos fejlesztő programba bekerült startupok megújult, inspirációs közösségként működő budapesti, valamint a győri irodában kezdhetik meg a közös munkát.

Hirdetés

Rekordszámú, 54 jelentkezés érkezett a Start it @K&H őszi szemeszterére, akik közül 18 új startup került be Magyarország legnagyobb nagyvállalati inkubátorába. A kiválasztás során hagyományosan a csapatok elhivatottságát, az ötletük piaci innovációját és a vállalkozás üzleti megvalósíthatóságát vizsgálják. Mindezek mellett idén egy új tényező is szerepet játszott a döntésben: a startup társadalomra és környezetre gyakorolt hatása. „A sikeres vállalkozást nem csak az üzleti eredményei határozzák meg, hanem az is, ahogyan hozzájárul a környezet megóvásához és a közösség igényeihez. Mi ebben hiszünk, kiemelten szeretnénk olyan innovatív ötleteket támogatni és üzletileg eredményes vállalkozássá fejleszteni, amelyekkel fenntarthatóbb jövőt építhetünk” – árulta el Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője.

Hangsúly a környezet megóvásán

Részben a szabályozási változások, részben a vállalati CSR törekvések miatt, szinte minden iparágban helyet kap a fenntarthatóságra való törekvés. Mindez összecseng azzal, hogy a fogyasztók egyre inkább a fenntartható megoldásokat keresik, így a befektetők is ezeket a vállalkozásokat finanszírozzák. Az inkubátorba bekerülő csapatok növekvő része is ezen igényekhez igazodik, leginkább a környezet védelmére és megóvására fókuszálva. Karbonsemleges kiszállítás, klímasemleges energiaellátás, a talaj „egészségét” szem előtt tartó tápoldat – pár példát kiemelve a program új csapatainak megoldásai közül.

Változik az inkubátor

A 2017-ben indult, mára két helyszínen, Budapesten és Győrben működő inkubátorprogramba eddig 21 iparág, 75 csapata nyert felvételt, hogy termékfejlesztési, befektetéskeresési céljaikat megvalósíthassák. A startupok mellett azonban maga az inkubátor is sokat változott az évek alatt, azért, hogy még hatékonyabban támogathassa a csapatok fejlődését. „A Start it @K&H inkubátor lényege a szakmai támogatás és a tudásmegosztás. A szakértő mentorok, a K&H által biztosított hazai- és nemzetközi kapcsolatrendszer és a partnercégek bevonása mellett, a jövőben még nagyobb hangsúlyt fog kapni az inkubátor közösségépítő szerepe is, melyet megújult budapesti közösségi irodánk is támogat. Itt változatos érettségi szakaszban lévő – induló, fejlett és már sokat tapasztalt alumni –  csapatok dolgozhatnak együtt 6 hónapon keresztól, ami így egyfajta inspirációs közösség lesz a vállalkozások számára” – emelte ki a legfontosabb változásokat Németh Balázs.

A Start it @K&H új, budapesti és győri csapatai

 • tOURmix: A platform a karbonsemleges kiszállítást támogatja azáltal, hogy összehangolja a megrendelt termékek útját és az emberek közlekedését.
 • Going To Be: A program szakmákat és hivatásokat mutat be gyakorlati módon, hogy a diákok saját tapasztalataik alapján hozhassák meg pályaválasztási döntéseiket.
 • FBsoil: A csapat olyan tápoldatot fejleszt, amely környezetbarát módon táplálja a sovány erdőtalajt.
 • Stress-Pass: A megoldás gyorsan és hatásosan csökkenti az akut stresszt, egyúttal segíti a hosszú távú életmódváltást.
 • ECO: Napelem rendszerrel támogatja a klímasemleges energiahálózat elterjedését.
 • PetWiseCare: A csapat állatorvok és szakértők bevonásával képez professzionális állatgondozókat, majd egy platformon keresztül közvetíti őket.
 • Wenerate: A szoftver energiatanácsadást nyújt a cégek számára.
 • Hydrobot: A vízalatti robot beprogramozott útvonalon képes felderíteni az ivóvíz-hálózatot és felvételt készíteni róla, korai fázisban észlelve a hibákat.
 • AgroFilter: A csapat bárki számára elérhetővé teszi és forradalmasítja a karbon kiegyenlítés piacát.
 • WeDo: Az alkalmazás az aktivitás nyomonkövetésével segíti a fiatalokat abban, hogy hatékonyabbak és motiváltabbak legyenek.
 • Quantum: A teljes mértékben digiális és automatizált startup a diákfoglalkoztatottságra fókuszál.
 • TerrariumControl: A terráriumi környezet teljes automatizálására szolgáló megoldás a hőmérsékletet, fényt és a páratartalmat is szabályozza.
 • SportMateClub: A felhő alapú megoldás egy platformon gyűjti össze a sportklubbok minden igényét, és teszi jobban elérhetővé az edzők és a sportolók számára.
 • OneTwoBeer: Az automatizált sörcsapoló robot megoldja a nagy események és fesztiválok sorbanállási problémáit.
 • ClickNCruise: Egy virtuális asszisztens, ami leegyszerűsíti és személyre szabja a hajótúrák ajánlatait.
 • Apropó: A diákok életét megkönnyítő platform összegyűjti a diákkedvezményeket.
 • DriveLine: A csapat automatizált sofőrszolgálatot kínál, ahol az ügyfél egy szabadúszó söfőrökből álló flottából válogathat igényei szerint.
 • Flame: Vonuló tűzoltók, mentők és egyéb beavatkozó csoportok számárafejlesztett applikáció, ami megkönnyíti a vészhelyzetekben való koordinálást.

A Start it @K&H eddigi üzletfejlesztési eredményei és a hazai startup közösség fenntarthatóságot segítő szemléletformáló tevékenysége miatt felkerült az “Effekt 2030 – A közösségi befektetések” díj shortlistjére is, ahol szeptember 24-én délig lehet szavazni az inkubátorprogramra.

Hirdetés

A 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép

Végleges megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a román RCS & RDS csoporttal a médiakonszern magyarországi érdekeltségeinek megvásárlásáról. A tranzakció lezárásával, illetve az elmúlt egy évben az infokommunikációs szektorban végrehajtott akvizícióival a 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép, miközben a cégcsoport meghatározó pozíciókat építhet ki a nyugat-balkáni távközlési piacon is.

Bővebben

Sikerrel zárult az első Agtech Summit konferencia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) novemberben rendezte meg először hazánk első kifejezetten agrár startupokról szóló rendezvényét. A technológiai újdonságokat és a jövő agráriumát vizsgáló rendezvényen többszáz látogató vett részt és kapott közelebbi képet a legfontosabb agrártechnológiai startupok fejlesztéseiről.

Bővebben
Hirdetés

Nemzetközi startup programok az innovációk felkarolásáért – elindult az előjelentkezés az EIT Food programokra

Egyedülálló nemzetközi startup programokra pályázhatnak olyan innovátorok, akik ötleteikkel vagy előrehaladottabb projektjeikkel tenni szeretnének egy karbonsemleges jövőért. Az EIT Food széles kínálatában különböző fejlettségű startupok mind megtalálhatják a számukra ideális programot. A több hónapos események során a kezdeti ötletfázistól egészen a piacra jutásig, befektetésszerzésig és nemzetközi networképítésig kapnak segítséget a résztvevők. Továbbá a legjobb csapatok a szakmai támogatás mellett pénzbeli jutalomban is részesülhetnek. A startup programokba 2022 elején nyílik meg a jelentkezés, de az előregisztráció már nyitott az érdeklődők számára.

Bővebben

Világsiker lehet a robotokat oktató magyar startupból

A Spirit FM startupokkal, innovációval, jövőbemutató ötletekkel és potenciális befektetési lehetőségekkel foglalkozó szórakoztató rádióműsorának, a Hibrid Startuppernek ismételten Sohajda Júlia, a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő egyik alapítója volt a vendége, aki ezúttal sem érkezett egyedül. Vincz Dániel, egy magyar fejlesztőcsapat, a Mollia ügyvezető-helyettese kísérte el a beszélgetésre, amely startup célja egy adaptív, tanítható szoftver kifejlesztése a Bábu nevű virtuális humanoid robot kinematikai vezérlésére. (X)

Bővebben

Béremelésre számíthat a fiatal generáció

A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökkenésre számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.

Bővebben

Az alapanyaghiány egyre nagyobb kihívások elé állítja a kkv-kat is

Új akadályokkal kell szembenézniük a kkv-knak, derül ki a K&H kkv bizalmi index legfrissebb, harmadik negyedéves eredményeiből. Tavaly a járvány közvetlen következményeként a kereslethiány okozott nehézségeket, mostanra viszont az anyaghiány jelent kihívást a kereslet intenzív visszatérése és a kiüresedő készletek miatt.

Bővebben

A karácsonyi akciók idején kell igazán tudatos fogyasztónak lenni – segít a magyar startup

A karácsonyi akciók minden évben vásárlók ezreit csábítják az áruházakba és az online webshopokra, a folyamatos marketingkampányok bűvöletében a spórolás nem kis kihívás. A személyes vagy családi költségvetések védelme érdekében különböző stratégiákat követnek a magyarok: a vásárlóknak nagyjából a fele csak arra igyekszik költeni, amire valóban szüksége van, míg minden harmadik fogyasztó termékösszehasonlító oldalak segítségével, valamint az ár-érték arány szempontjának mérlegelésével próbál minél tudatosabb döntést hozni. A mobilcsomagok transzparens összehasonlításával foglalkozó BillKiller szakértői rámutatnak, hogy a fogyasztói tudatosságnak nem csak az egyszeri vásárlásoknál van kulcsszerepe.

Bővebben

Mitől lesz valaki nem csak jó, de eredményes menedzser a 21. században?

Napról napra változó piaci környezet, távmunka, széteső csapatok és hektikus üzletmenet – az elmúlt két évben lassan hozzászokhattak a vezetők a koronavírussal érkező bizonytalansághoz és a folyamatos újratervezéshez, most viszont ideje a jövőre koncentrálni. Míg a 2020-as Strech konferencia a COVID-válság által felvetett akut problémákkal és gyakorlati tippekkel várta a felső vezetőket és menedzsereket, idén már a hosszabb távú stratégiák, a válságálló és tartós sikert hozó megoldások kerülnek a nemzetközi menedzsment konferencia fókuszába december 7. és 9. között. A szervezők többek között a Morgan Stanley és a Prezi világhírű szakembereivel, sőt, a magyar férfi vízilabda válogatottat sikerre vezető Kemény Dénessel keresik a választ a kérdésre: mitől lesz valaki nem csak jó, de eredményes menedzser a 21. században?

Bővebben