Hirdetés

Egy jó vállalatirányítási rendszer felveszi a harcot a munkaerőhiánnyal

Nézzünk néhány lehetőséget, vállalatvezetőkén hogyan növelhetjük az adott kkv hatékonyságát a pandémia idején is. Dönthetünk úgy, hogy pályázati forrásból több ember munkáját kiváltó új eszközbe fektetünk. A pályázati pénzt vagy a saját erőforrásunkat fordíthatjuk egy vállalatirányítási rendszer (ERP) megvásárlására is, hogy rendszerezettebbé tegyünk a vállalatirányítási folyamatainkat ezzel költséget és időt spórolva. De akár megbízhatunk marketing szakembert vagy ügynökséget is, hogy új piacokat hódíthassunk itthon vagy akár külföldön!

Hirdetés

Ahogy több ágazatban csökken a kereslet, néhányban pedig nő, a vállalatvezetők mind jobban érzékelik, hogy bizony rendkívül rugalmasnak kell lenni, hiszen egyre több felmerülő problémára szükséges hatékony választ találniuk. A koronavírus-járvány hatására kialakuló munkaerőhiányon túl szembe kell nézni a kihívással, hogy egyre több feladat jut egy főre, miközben a cégtulajdonosra, aki nem csak a gyártásért felel, hanem minden másért is, nem jut elég figyelem. Az erőforrásokat tehát máshogy kezdik beosztani az emberek, különösen, ha mikro, kis- és közepes vállalkozásuk van, akiknek még többet kell átvállalniuk a terhekből, miközben igyekezniük kell rendszerezni a termelést és a vállalatirányítási rendszert is. Számukra nélkülözhetetlen, hogy hatékony megoldást találjanak a gyártáshoz, a készletezéshez vagy a számlázáshoz, tehát a saját ügyviteli folyamataik megkönnyítéséhez.

Mihez kezdjünk az erőforrásinkkal?

A negatív folyamatok megállítása, megfékezése érdekében több megoldással is előállhatunk. Az egyik ilyen, hogy vállalatirányítási rendszerbe invesztálunk. Igen ám, de hogyan válasszunk? Gulyás György, a magyar fejlesztésű prodHost vállalatirányítási rendszer fejlesztésekért felelős vezetője arra világít rá, hogy egy nagykereskedőnél, egy logisztikusnál vagy bármilyen szolgáltatóipari cégnél továbbra is a költségalapú rendszerek használata indokolt, az anyagáram alapú megoldások – mint amilyen a prodHost megoldása (melynek letölthető 30 napos demo-ja) is volt – kifejezetten a gyártó vállalatok számára kedvezőek. „Nem véletlen, hogy az ügyfeleink nagy része a mikro, kis és közepes vállalkozások közül kerülnek ki. A multinacionális nagyvállalatok számára sok alternatíva érhető el, még a kis és közepes cégek is találhatnak számukra hasznos megoldást a piacon, de számtalan alkalommal tapasztaltuk, hogy a mikrovállalkozások nagy gondban vannak, ha fel szeretnének hagyni a korszerűtlen programok és Excel-táblázatok használatával” – mondja.

Ezek a rendszerek, akár a kezdeti fázisban lévő vállalatirányítási rendszerek is, nagyban megkönnyítik a munkát, általuk egy szoftveren belül átláthatjuk, rendszerezhetjük és menedzselhetjük a teljes vállalatirányítási rendszerünket a beszerzéstől a számlázásig. Sőt, még azt is láthatjuk, melyik dolgozónk hogyan teljesít, ráadásul az adott szoftverek NAV kompatibilisek is. Használatukkal időt, pénzt és egyéb erőforrásokat tudunk hatékonyabbá tenni. Persze nem mindegy, milyen rendszert választunk. Gulyás György szerint az anyagáram szerinti rendszerszemlélet, amelyet nagyon kevesen alkalmaznak a világon, a gyártó vállalatoknak kedvez. „A gyártó cégek a gyártásban érdekeltek, mi ezt modelleztük le az anyagáram szerinti rendszer szemléletű prodHost vállalatirányítási rendszerrel, amelynek a leginnovatívabb megoldása a virtuális tanácsadó, amely lehetővé teszi, hogy az ERP rendszer személyes jelenlét nélkül is bevezethetővé váljon bármely vállalkozás számára” – mondja.

Elbocsátás vagy befektetés?

Kétségkívül a legkellemetlenebb alternatíva a munkatársaink elbocsátása lehet, akiknek a hiánya nagy veszteséget jelenthet a vállalkozás számára. Egy másik megoldás, ha az ember pályázati forrás után néz, amely támogatást – az elbírálás sikere után – érdemes olyan dologra költeni, amellyel sikerülhet hosszútávon is profitálni.

Egy másik megoldás, amely összefügg a pályázati pénzekkel, az eszközbeszerzés. Ez inkább abban az esetben szerencsés, ha vállalkozásunknak megnőttek a rendelései, de előfordulhat olyan helyzet is, hogy néhány dolgozó munkáját kívánjuk kiváltani egy újabb eszközzel. Természetesen a problémát megközelíthetjük marketing szempontból is, ugyanis erre a legtöbb magyar vállalkozás kevés vagy semmilyen figyelmet sem fordít, pedig kellene, hiszen hiába dolgozunk keményen és fektetünk sok pénzt a vállalkozásunkba, ha a piac nagy része nem tud a tevékenységünkről, ha elhanyagoljuk a kommunikációt a partnereinkkel, vagy nem is tudunk róla, mennyi mindent ki tudnánk még hozni a vállalkozásunkból olyan komoly szaktudással. Érdemes tájékozódni a neten és a felkeresett marketing partnereknél is arról, hogy milyen lehetőségeink vannak milyen marketing szakterületek azok, amik a vállalkozások működését segítik és ezek pontosan hogyan működnek. Kis kutatással sokkal átláthatóbbak lesznek a lehetőségek és számonkérhetőbb a haladás mértéke, például ha tudjuk milyen adatok jelentenek valódi előremozdulást a vásárlói reakciókban. (X)

Hirdetés

A digitális faktoring úttörője, a Péntech lízing szolgáltatással jelentkezik

A digitális faktoring úttörője, a Péntech novembertől új szolgáltatással bővíti portfólióját, amelynek köszönhetően most még könnyebb lehet a vállalkozások növekedésének finanszírozása. A digitális lízing megoldásnak köszönhetően a Péntech weboldalán keresztül a piacon egyedülállóan gyorsan és gördülékenyen, mindössze néhány kattintással igényelhető konstrukció.

Bővebben

A cégen belüli bizalom erősödését segítheti elő az új EU-s szabályozás

A legújabb uniós direktíva szerint azoknak a vállalatoknak, akik legalább 250 főt foglalkoztatnak kötelezettségeik közé sorolódik a névtelenséget biztosító etikai forródrót bevezetése. A jogszabályi megfelelés és jövedelmezőség mellett fontos szerepet kap a vállalati működés és kultúra fejlesztése, ehhez azonban megfelelő stratégiára és eszközökre van szüksége a vállalatoknak.

Bővebben
Hirdetés

A 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép

Végleges megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a román RCS & RDS csoporttal a médiakonszern magyarországi érdekeltségeinek megvásárlásáról. A tranzakció lezárásával, illetve az elmúlt egy évben az infokommunikációs szektorban végrehajtott akvizícióival a 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép, miközben a cégcsoport meghatározó pozíciókat építhet ki a nyugat-balkáni távközlési piacon is.

Bővebben

Sikerrel zárult az első Agtech Summit konferencia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) novemberben rendezte meg először hazánk első kifejezetten agrár startupokról szóló rendezvényét. A technológiai újdonságokat és a jövő agráriumát vizsgáló rendezvényen többszáz látogató vett részt és kapott közelebbi képet a legfontosabb agrártechnológiai startupok fejlesztéseiről.

Bővebben

Nemzetközi startup programok az innovációk felkarolásáért – elindult az előjelentkezés az EIT Food programokra

Egyedülálló nemzetközi startup programokra pályázhatnak olyan innovátorok, akik ötleteikkel vagy előrehaladottabb projektjeikkel tenni szeretnének egy karbonsemleges jövőért. Az EIT Food széles kínálatában különböző fejlettségű startupok mind megtalálhatják a számukra ideális programot. A több hónapos események során a kezdeti ötletfázistól egészen a piacra jutásig, befektetésszerzésig és nemzetközi networképítésig kapnak segítséget a résztvevők. Továbbá a legjobb csapatok a szakmai támogatás mellett pénzbeli jutalomban is részesülhetnek. A startup programokba 2022 elején nyílik meg a jelentkezés, de az előregisztráció már nyitott az érdeklődők számára.

Bővebben

Világsiker lehet a robotokat oktató magyar startupból

A Spirit FM startupokkal, innovációval, jövőbemutató ötletekkel és potenciális befektetési lehetőségekkel foglalkozó szórakoztató rádióműsorának, a Hibrid Startuppernek ismételten Sohajda Júlia, a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő egyik alapítója volt a vendége, aki ezúttal sem érkezett egyedül. Vincz Dániel, egy magyar fejlesztőcsapat, a Mollia ügyvezető-helyettese kísérte el a beszélgetésre, amely startup célja egy adaptív, tanítható szoftver kifejlesztése a Bábu nevű virtuális humanoid robot kinematikai vezérlésére. (X)

Bővebben

Béremelésre számíthat a fiatal generáció

A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökkenésre számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.

Bővebben

Az alapanyaghiány egyre nagyobb kihívások elé állítja a kkv-kat is

Új akadályokkal kell szembenézniük a kkv-knak, derül ki a K&H kkv bizalmi index legfrissebb, harmadik negyedéves eredményeiből. Tavaly a járvány közvetlen következményeként a kereslethiány okozott nehézségeket, mostanra viszont az anyaghiány jelent kihívást a kereslet intenzív visszatérése és a kiüresedő készletek miatt.

Bővebben