Hirdetés

Magyar fejlesztés lett az év startupja a régióban

Immáron hetedszer rendezték meg a világ legnagyobb független startup-ökoszisztéma versenyének, a Global Startup Awards-nak a közép-kelet-európai régiójában a regionális döntőjét, melynek nyerteseire tegnap este derült fény – a járványhelyzet miatt online esemény keretében. A több száz jelölt közül a Startup of the Year címet idén egy magyar csapat hozhatta el. Az eseményről és a díjazottakról bővebben angol nyelven olvashattok a cikkben, Kovács Péter beszámolója alapján.

Regional winners of the 7th season of Central European Startup Awards (CESAwards), the CEE region of Global Startup Awards, the world’s largest independent startup ecosystem competition, have just been announced. 

In pre-covid times, the Regional Grand Finale Day had been organized in a different country of the region each year, but due to the pandemic, this year the Show was broadcasted online and is available under this link.

Another novelty about CESAwards is the recent addition of the 3 Baltic countries: Estonia, Latvia and Lithuania, to the competition, which has been running in 13 countries this season and has been gathering some of the most important startup ecosystem players – investors, startups, corporates, and government representatives selected by the competition from all participating countries: Austria, Bulgaria, Croatia, Czechia, Estonia, Hungary, Latvia, Lithuania, Poland, Romania, Serbia, Slovakia and Slovenia. The announcement of the winners took place in the evening, while the invite-only Ecosystem Summit was organized throughout the day in the avatar based virtual world of VirBELA. The Finalists and different stakeholders also had the chance to book short 1:1 video meetings with each other on the ImpromtMe platform.

From 6807 nominations this year in the 13 participating countries, 1351 have accepted to be the part of the competition in 10 + 1 categories, the plus one being the highest public voted applicant called the “People’s Choice”.  

The competition season has been running in a close partnership with SpaceNet and The Department of International Trade UK.

And finally, the winners are:

Best Accelerator/Incubator Program: Startup Wise Guys (Estonia)

Startup Wise Guys is Europe’s most international startup accelerator and top 3 in terms of portfolio size. Their unique approach to full time acceleration, 100+ active mentors per batch and a values driven management team has ensured a startup survival rate above 77% since 2012.

Investor of the Year: LAUNCHub Ventures (Bulgaria)

LAUNCHub Ventures is a leading early-stage venture capital fund, investing in technology startups in the Seed and Series A funding stages.

Best Coworking Space: Impact Hub Bucharest (Romania)

Impact Hub Bucharest is a dynamic space where professionals and entrepreneurs work in developing projects and business initiatives. Being the first coworking space in Romania, with a growing community of 2000 members, we are present in 3 central locations in Bucharest.

Ecosystem Hero of the Year: Patrik Juránek (Czechia)

Patrik is a Founder and CEO of Startup Disrupt. He is also a founding member of LXVI Business and Investment company for hyper-growth startups. Before that, Patrik had co-founded Startup Grind Prague, part of the largest community platform for entrepreneurs in the world and built a community of 3000+ members in Prague. In November 2018 he also contributed to the establishment of the Startup Grind chapter for Brno and the Moravian region.

Founder of the Year: Martin Behrens (Austria)

Originally drawn to acting, Martin came to the field of digital design and software engineering and related studies, where he felt comfortable as a digital native. Through relevant project management, he further developed his skills and became a co-founder and CEO of presono, which leads presentations into the 21st century and enables teams and companies to easily create professional presentations and analyse their usage with a total funding of €4.4M. He is also active as a podcaster of an entrepreneur and business show and as a moderator on stages. As a counter balance, he is a passionate triathlete on an ambitious level, up to the Ironman distance.

Best Social Impact Startup: CastPrint (Latvia)

CastPrint is a custom-made, 3D printed cast for various types of fracture injuries. Based on your doctor’s instructions, CastPrint is a lightweight, ventilated and waterproof solution that allows a person to have a comfortable recovery period. CastPrint is made from an environmentally friendly material — biodegradable plastic, which is anti-allergenic and safe for skin contact. CastPrint brings fracture treatment to the 21st century.

Best Fintech Startup: Crassula (Latvia)

Crassula provides a white label core banking platform that allows launching PSPs, NEObanks, Wallets, FX services and other FinTech products in a cloud in days, not months.

Best Virtual Team Word Solution: Bunnyshell (Romania)

Bunnyshell is a DevOps platform as a Service company, whose commercial grade solution enables developers to focus on creating great applications, instead of managing platform and infrastructure operations.

Best Newcomer: Pixofarm (Austria)

Pixofarm is a mobile application that helps apple producers optimize their harvest by measuring and forecasting fruit size and providing reliable data.

Startup of the Year: BOOKR Kids (Hungary)

BOOKR Kids is a unique reading-based edutainment tool, designed to engage and delight the youngest learners in reading.

They have just raised €2M EUR in funding and another 2M in convertible note to take their English-learning literacy programme BOOKR Class to the global education market, and boost further the company goal of mitigating COVID-19’s impact on education.

People’s Choice: ABC Hub (Slovenia)

Spread across more than 2.000 m2 in Ljubljana, the ABC hub offers everything a young company needs for a successful start. They are building a community that, in combination with state-of-the-art infrastructure, offers everything that is needed for growth.

 

Sok mindent meg kell még értenünk a mesterséges intelligenciáról, és ebben nem segít az, ha a rémhírekből tájékozódunk

A Fenntartható Városok alapítója, dr. Bartuszek Lilla szerint előbb vagy utóbb minden társadalom el fog jutni oda, hogy a megfelelő funkciókra használja az AI-t. Azonban ennek a folyamatnak még csak az elején vagyunk, és nem lesz holnaptól Kánaán az új technológiának köszönhetően. Interjúnk a SMART Konferenciáról.

Bővebben

Nem női megoldásokkal kell orvosolni a nők problémáit a startupvilágban

Ha az ökoszisztéma és a társadalom állít gátakat a női startupperek elé, nem az a megoldás, hogy a nőkhöz szólunk a kifejzetten rájuk koncentráló kezdeményezésekkel: a gátmászás helyett a gátak lebontását lenne érdemes támogatni.

Bővebben

Huszák Loretta: Ha egyetemi oktatóként félnék a mesterséges intelligenciától, már évekkel ezelőtt fel kellett volna mondanom

A Budapesti Corvinus Egyetem Kisvállalkozás-fejlesztési Központjának adjunktusa, Huszák Loretta szerint félreértés, hogy az egyetemek korlátoznák a mesterséges intelligencia használatát, de őszinteséget várnak a hallgatóktól arról, ha AI segítségét veszik igénybe. Erre azért is szükség van, mert a Z generációs diákok még nem elég érettek arra, hogy felelősségteljesen használják a mesterséges intelligenciát. Interjúnk a SMART Konferenciáról.

Bővebben

Fektess be gyerekmesékbe: hamarosan startol a Meskete kampánya a Tőkeportálon

A közösségi gyermekmeseplatform, a Meskete grandiózus tervei közt szerepel mesterséges intelligencia integráció a nemzetközi terjeszkedéshez, gyerekbarát applikáció és rendezvényszervezés is. Akik a Tőkeportálon induló közösségi finanszírozási kampányba beszállnak, összesen 18-21 százalékos üzletrészt szerezhetnek. Emellett a cég meseíró pályázatot is hirdet.

Bővebben

A mesterséges intelligencia skálázhatóvá teheti még az időt is a startup-ökoszisztémában

Ha eseményekre az ember az AI avatárját tudná elküldeni, skálázhatóvá válna egy nem skálázható tényező, az idő – mondja Tarczali Patrícia, a Future Proof Consulting társalapítója. Fetter István, a CIB Bank Kisvállalkozások Szegmens Menedzsment vezetője szerint viszont lehet, hogy közel sem lesz olyan robbanásszerű az AI fejlődése, mint gondoljuk. Páros interjúnk a SMART Konferenciáról.

Bővebben

Sokkal inkább megéri a barátokra támaszkodni startupperként, mint a családtagokra

Szinte régiótól függetlenül a családjukra támaszkodnak a korai szakaszban lévő startupperek, ha pénzügyi támogatásról van szó. Pedig egy barát sokkal többet segíthet, főleg ha a startup-ökoszisztémában is jártas: hatékonyabban tud értékalapon tőkedonációt és tanácsot adni, vagy éppen bemutatni befektetőknek. Összefoglaltuk a Startup Genome elemzését.

Bővebben

Kiszáradt a magyar startuppiac – de valóban probléma ez?

Nincs Magyarországon elég jó és ambíciózus startup, ami most, hogy drasztikusan lecsökkent a startupokba befektethető tőke mennyisége, mutatkozik meg. Mi akkor a megoldás? A kevés, de jó minőségű startupok felemelésén dolgozni, vagy a különböző szinten lévő projektek edukálása és a most induló csapatok finanszírozása, hogy sok év múlva legyen lehetőségük sikersztorivá válni? Biás Csongor, Györkő

Bővebben

A nikotinfüggést csökkentő és az idősgondozás Airbnb-jét megálmodó csapat is bekerült start it @K&H inkubációs programjába

A K&H Csoporthoz kötődő nagyvállalati inkubációs program célja, hogy a bármely területről érkező csapatokat segítsék abban, hogy projektjüket fejlesszék, és elérjenek a következő érettségi fázisba. A program ehhez szakmai mentorációt, közösségi irodát és széles kapcsolati hálót is biztosít a résztvevőknek.

Bővebben

Vinnai Balázs: Pár év múlva lehet, már nem én, hanem egy AI hasonmásom fogja megnyitni a SMART Konferenciát

A SMART Konferenciát szervező IVSZ elnöke, Vinnai Balázs szerint a mesterséges intelligencia elterjedése azt az érzetet kelti az emberekben, mintha nem kéne a digitális alaptudás az AI használatához. Aki azonban igazán hatékony és termelékeny akar lenni, annak pont erre az alaptudásra kell támaszkodnia. Interjúnk a SMART Konferenciáról.

Bővebben
Ez a weboldal is sütiket használ!
Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg. A weboldalon megtekintheted a sütik használatának részletes leírását.
Rendben
Szükséges
Beállítások
Statisztika
Marketing
Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások