Hirdetés

Startupperként előfordulhat, hogy a karácsonyfa alatt is a projekteddel foglalkozol

Egy korai fázisú startup esetében a munka befurakodhat az ember életébe még a karácsonyi időszak alatt is. Nem kivétel a fiataloknak mentálhigiénés segítséget nyújtó Healmindset csapata sem. De hogyan küzd meg ezzel egy startupper? Enged a csábításnak, és rápörög a hirtelen támadt ötleteire? Vagy tudatosan leállítja magát, hogy most nem ennek van itt az ideje? Interjúnk a Healmindset két tagjával.

A karácsony a család mellett a pihenés és a kikapcsolódás ideje – a legtöbb esetben biztosan. De elmondható-e ez a startupszféráról is, ami sokszor mohón követeli az ember figyelmét, tekintet nélkül a magánéletre? Akik a startup-ökoszisztémában dolgoznak, ki tudják-e fújni magukat az ünnepi időszakban, vagy még a karácsonyfa alatt is e-mailekre fognak válaszolni? Hogyan őrzik meg a mentális egészségüket, és mit kérnének a Startup-ökoszisztéma Jézuskától?

A Startup Online karácsonyi interjúsorozatában a Healmindset startup alapítóival, Papp Sándorral és Ábrahám Gergővel beszélgettünk.

+ + +

Meséljetek kérlek röviden a Healmindset-ről! Mi az ötlet, és hogyan jött?

Papp Sándor: 2020 nyarán, már a covid idején vegyészmérnökként a szakmai gyakorlatomat végeztem az egyik legnagyobb magyar gyógyszergyárban, aminek két nagy raktára volt. Az egyikben mindenféle gyógyszer volt, a másikban viszont csak Frontint tároltak, amit nyugtatóként a szorongásos és depressziós tünetek kezelésére használnak.

Magyarországon sajnos elterjedt, hogy a mentális egészséget Frontinnal vagy más nyugtatók automatikus felírásával próbálják „megőrizni”. Ez volt számomra az a meghatározó élmény, ami után eldöntöttem, hogy pszichológiát fogok tanulni, mert ilyen módon szeretnék segíteni az embereken.

2023 nyarán az Ideathon ötletversenyén alakult meg a csapat, és végül kidolgoztuk a Healmindset mobilapplikáció koncepcióját. Ez egy köztes megoldás egy drága pszichológus és önmagunk elhanyagolása között.

Az applikációnk a pszichés problémákkal küzdő fiatalokat köti össze anonim módon szakképzett pszichológusokkal, akik pillanatok alatt érzelmi támogatást és tanácsokat tudnak adni a bajban lévőknek.

Az elnyomott negatív érzelmek ventillálásán túl pedig az app különböző eszközöket kínál önmagunk fejlesztésére: például relaxációs gyakorlatokat, coaching eszközöket, de nyomon tudod követni a hangulatváltozásaidat is.

Az Ideathon-on két különdíjat is nyertünk, ebből az egyik, hogy 2023 szeptemberétől becsatlakoztunk az STRT Holding Zrt. inkubátor programjába, az ő segítségükkel alapítottunk céget. Októbertől bekerültünk a Start it @K&H inkubátor programjába is, novemberben pedig a Brancson indítottunk közösségi finanszírozási kampányt.

Itt vagytok egy startupprojekt kezdetén, amivel még nagyon sok dolgotok van és lesz, mire elérhet a növekedési fázisba. Fogtok-e tudni egyáltalán pihenni így a karácsonyi időszakban?

PS: Az utóbbi időben már hétvégéim sincsenek. Aki a startupszférában komolyan csinálja, amit csinál, annak egybe tudnak mosódni a napjai. Szenteste nyilván nem fogok az ötlettel foglalkozni, akkor a családommal leszek, de ezen túlmenően az ünnepi időszak nem befolyásolja a lendületet.

Ábrahám Gergő: Ezt azért árnyalnám.

Nyilván az a terv, hogy szenteste ne foglalkozz az ötlettel, de előfordulhat, hogy a karácsonyfa alatt ülve, a negyedik bor után elkezdenek száguldani a gondolataid, jönnek az ötletek, és nem fogod tudni ezt kizárni.

Nálam legalábbis nincsen olyan, hogy eddig pihenek, és majd innentől az ötlettel foglalkozom. Még ha mást is csinálok, pihenek vagy egyéb programom van, bármikor támadhat egy gondolatom, amit le kell írnom.

És ebből jön az az egybemosódás, amit Sanyi említett: egyre inkább átöleli az életedet a projekt, és egyre nehezebbé válik szétválasztani azt a magánélettől és az egyéb elfoglaltságoktól. Én ebben még nem vagyok elég jó, hogy ezt hogyan lehet okosan csinálni. De mégsem tartom ezt rossz dolognak, mert mindketten szeretjük, amit csinálunk, és motiváltan kelünk fel reggel, hogy megvalósítsuk az ötleteinket.

PS: Én ezt nem teljesen úgy élem meg, mint Gergő. Nagyobb távlatokban valóban összemosódik a projekt az életem többi részével, ezért sincsenek hétvégéim.

De ha éppen kikapcsolódom, a családommal vagyok, vagy csak eldöntöm, hogy elmegyek sétálni vagy jógázni, akkor nem engedem meg magamnak, hogy a startupról gondolkozzak.

Régóta meditálok ezért már megtanultam, hogyan tudom kizárni időlegesen a gondolataimból a projektet. A kiégés megelőzése érdekében nagyon fontos volt az első egy-két hónapban arra rájönnöm, hogy muszáj szünetet tartanom.

ÁG: Sajnos jelen pillanatban nem vagyok olyan tudatos, mint Sanyi. Olyan határt én is tudok szabni, hogy ha van egy családi programom 5-kor, nem fogom azt mondani 4:55-kor, hogy „bocsi, eszembe jutott valami, nem megyünk”. De útközben ezen fogok pörögni.

A családjaitok, közvetlen környezetetek hogyan kezeli ezt a tipikus startupper életstílust, amikor egybemosódnak a napok és szerepek?

PS: Nekem szerencsére támogató a családom és a környezetem.

ÁG: Egy erősen vállalkozó családból jövök, így a családtagjaim nekem is támogatóak. Értik ők is, hogy miben vagyok, amikor az ötleteimmel foglalkozom. A környezetem is támogató, ami nagyon fontos. Ha azt kapnám a hozzám legközelebb álló emberektől, hogy „ez milyen hülyeség, miért töltesz a startupoddal ennyi időt?”, biztosan más lenne a gondolkodásmódom.

Mi lenne az az egyetlen dolog, amit kérnétek a Startup-ökoszisztéma Jézuskától?

ÁG: Jelen pontom az lenne a leghasznosabb, ha belelátnánk más emberek fejébe. A befektetőkébe, potenciális vásárlók és partnerek fejébe.

Mit mondjak a befektetőnek, hogy befektessen, mi a fontos számára a pitch-ünkben? Ha a vásárlók megveszik a termékünket, miért veszik meg? Ha nem, miért nem veszik meg?

Ami a legnehezebb egy startup indulásánál, hogy nem tudod, hogy amit kitaláltál, definiáltál, tényleg működik-e. Ebben lenne nagy segítség, ha ezt a képességet megkaphatnám a Startup-ökoszisztéma Jézuskától. És amúgy szívesen repülnék is. (nevet)

PS: Egyetértek Gergővel, hasznos lenne belelátni mások fejébe. De kezdetnek elég lenne egy jó befektetés is.

NYITÓKÉP: A Healmindset alapítói, Papp Sándor (balra) és Ábrahám Gergő (jobbra) a Tőkeportál és az InnoMaker Partners decemberi közös rendezvényén, a Startup Mikulás Party-n. Birkás Krisztián / MeOutGroup

Azért bízzanak bennünk a startupok, mert a BMW is bízik bennünk! – mondja az Econ Engineering ügyvezető igazgatója

A Technocatalyst programban a startupok az Econ Engineering segítségével olyan hatékonysággal fejleszthetik prototípusukat virtuálisan, ami offline módon lehetetlen lenne. A költségeket vagy a program másik stratégiai partnere állja, vagy az Econ száll be a projektbe equity alapon. Az Econ szerint a nagyvállalatok töretlen bizalma mutatja, hogy megbízható szolgáltatója lesznek a startup-ökoszisztémának is. Összefoglaltuk az Econ

Bővebben

Miért éri meg virtuálisan prototípust készíteni a startupoknak, és hogyan zajlik ez egyáltalán?

Az innovációs projekteknek szóló Technocatalyst programban az Econ Engineering elérhetővé teszi a mérnöki szimulációk világát a startupoknak is. Hogyan tudja egy startup az Econnal virtuálisan megterveztetni a prototípusát? Mennyire szoros az együttműködés, mekkorák a költségek, és miért bízzon meg a startup az eddig ipari nagyvállalatoknak szolgáltató cégben? Kiglics Gábort, az Econ ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Bővebben

Gazdaságos 3D nyomtatógép és hisztikezelő gyereknevelési rendszer is nyert az első VOSZ Smart startupversenyen

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége azzal a céllal hozta létre a versenyt, hogy felkutassa az élet különböző területein születő innovációkat, és segítse ismertségük növelését. A fődíjat a 3D nyomtatást megkönnyítő ReFilamer hozta el.

Bővebben

Az ember bármikor beavatkozhat a mesterséges intelligencia működésébe – erre ad garanciát az Unió AI szabályozása

Komoly nyomon követési és naplózási rendszert kell annak kiépítenie, aki bizonyos területeken mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvert szeretne forgalmazni az EU-ban.  Az új uniós rendelet, az AI Act ezt azért is írja elő, hogy bármikor közbe tudjon lépni az ember az AI működésébe, ha szükséges. Összefoglaltuk a Pokó Diána mesterséges intelligencia és technológiai szakjogásszal készült interjúnkat.

Bővebben

Ha az EU nem szabályozná a mesterséges intelligenciát, könnyen elharapózhatna a félelem, és megfojtanánk az innovációt

Márciusban fogadta el az Európai Parlament a világ első átfogó mesterségesintelligencia-szabályozását. Miért volt szükség az ún. AI Act-re? Tartanunk kell-e a robotok lázadásától, vagy attól, hogy a kormány AI-eszközökkel követi a mindennapjainkat? Mit fog érzékelni a felhasználó, és mennyi időbe telhet, mire a jog utoléri a gyorsan fejlődő technológiát? Interjúnk dr. Pokó Diána mesterséges intelligencia

Bővebben

Mi az: 42, és nem az élet értelme?

Az európai startup-ökoszisztéma az idei első negyedévben 42 darab, egymillió dollárt meghaladó befektéssel büszkélkedhet. 2022 második negyedéve óta nem volt ilyen magas ez a szám, és már 2024 első három hónapjában majdnem fele annyi úgynevezett megaround történt Európában, mint tavaly összesen.

Bővebben

Hozz egy jó ötletet egy elhagyott terület újrahasznosítására, és nyerj hárommillió forintot!

A CheckINN Revitalizátor ötletpályázat célja, hogy a befektetők helyett a felsőoktatásban tanuló diákok álmodják meg, hogy a funkcióját vesztett, elhanyagolt épületek, területek hogyan teremthetnének újra értéket, új külsővel és turisztikai jelentőséggel is felruházva őket.

Bővebben

Virtuális prototipizálást, szervezetfejlesztést és inkubációt is ad a projektednek a Technocatalyst program

A Technocatalyst olyan projektek jelentkezését várja, amelyek lelassultak vagy elakadtak, de a következő szintre szeretnének lépni, legyen szó a termék vagy szolgáltatás fejlesztéséről, piacra viteléről vagy a szükséges pénzügyi támogatás megszerzéséről. A program három szereplő különböző szolgáltatási portfólióját hozza tető alá, így a résztvevők ott kapnak segítséget, ahol a leginkább szükségük van rá.

Bővebben

A startup-ökoszisztémát is megszólítja idén a SMART Konferencia

Az IVSZ által szervezett innovációs és üzleti konferencia, a SMART a startup-ökoszisztémát is megcélozza: a fő eseménnyel párhuzamosan futó SMARTup Konferencián, melyet az InnoMaker Partners csapatavál együttműködésben állítanak színpadra, a startupvilág aktuális kérdésit járhatják körbe a résztvevők. A SMART-on ráadásul a Startup Online csapatának köszönhetően egy 360 fokos szelfigépet is kipróbálhatsz.

Bővebben
Ez a weboldal is sütiket használ!
Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg. A weboldalon megtekintheted a sütik használatának részletes leírását.
Rendben
Szükséges
Beállítások
Statisztika
Marketing
Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások