Hirdetés

Khader Attila: Karácsonykor leállnom a munkával olyan, mintha hirtelen napi 15 órát aludnék

A karácsonyi pihenést be kell iktatni, még a startupszférában is. Ha máskor nem, hát novemberben vagy januárban, különben a kiégést kockáztatod – mondja Khader Attila, aki a Startup Online-nak hozzátette, hogy azért december 24-én ő is meg fogja nézni a fontosabb e-mailjeit. De szigorúan csak akkor, ha este 8-9 óra előtt érkeznek meg!

A karácsony a család mellett a pihenés és a kikapcsolódás ideje – a legtöbb esetben biztosan. De elmondható-e ez a startupszféráról is, ami sokszor mohón követeli az ember figyelmét, tekintet nélkül a magánéletre? Akik a startup-ökoszisztémában dolgoznak, ki tudják-e fújni magukat az ünnepi időszakban, vagy még a karácsonyfa alatt is e-mailekre fognak válaszolni? Hogyan őrzik meg a mentális egészségüket, és mit kérnének a Startup-ökoszisztéma Jézuskától?

A Startup Online karácsonyi interjúsorozatában Khader Attilát, az Óbuda Uni Venture Capital Zrt. (ÓUVC) pénzügyi vezetőjét és a Startup Campus szenior befektetési tanácsadóját kérdeztük.

+ + +

Aki a hétköznapokban a startup-ökoszisztémában tevékenykedik, az a karácsonyfa alatt is dolgozni fog? Te például dolgozni fogsz?

Vigyáznom kell, hogy mit mondok, mert ezt a családom is látni fogja. (nevet) Viccet félretéve: ez sok tényezőtől függ. Például a vezetői attitűdtől, vagy attól, hogy a karácsony főszenzonja-e az adott csapatnak. Egy szállítmányozási, logisztikai cégnek a karácsony halál.

A „karácsonyi pihenést” szerintem mindenkinek tudnia kell beiktatni, a kérdés inkább az, hogy ez mikorra essen. Van, aki januárban fog karácsonyozni, van, aki novemberben, és remélhetőleg a legtöbb helyen decemberben a három-négy nap szentsége mindenkinek meglesz, mert akkor mindenki más is leáll.

De tudni kell beütemezni a pihenést még a startup-szférában is, ahol a teendőknek soha nem érsz a végére. Ha ezt nem teszed meg, ki fogsz égni.

Megborulhat a munka-magánélet egyensúly, de látni kell ennek okait, és hogy hogyan fogod ezt rendbe rakni.

Befektetői oldalon mennyire halál a karácsonyi időszak?

A tulajdonosok képviselői, a fő döntéshozók el szoktak menni ilyenkor két-három hét pihenésre. És ez jól is van így, mert az év többi részében mindenki napi 10-12 órákat dolgozik. Annyi projekt, futó ügy, új megkeresés van, annyi e-mail, hogy „olvastad-e már, amit küldtem?”… Folyamatos a pörgés befektetői oldalon, az év többi részében nincs olyan, hogy leállsz, és ha az ügyfél keres téged, te nem vagy ott. Ha az ügyfélköröd startupfókuszú, akkor ez kiváltképp így van.

Te mikor fogsz pihenni?

Karácsony előtt két-három nappal leáll a munka, és átváltok családi üzemmódba.

Ez a leállás olyan érzés, mintha hétköznap annyira pörögnék, hogy napi négy órákat alszom, aztán hétvégén meg egyben tizenötöt. Átlagban kijön az optimális alvási idő, de nagyon nem egészséges módon.

Igyekszem, és szerencsére általában sikerül is a hétköznapokban megtalálni a balanszt, bár mostanában ez pont kevésbé teljesül. A Startup Campusnál sok külföldi megkeresésünk volt, kapcsolatépítési lehetőség külpiacokon, eközben pedig ősszel csatlakoztam az Óbuda Uni Venture Capital-hez, ahova egy hónap alatt több mint száz jelentkezés érkezett be kockázati tőkebefektetésre.

Pont ezen a héten volt egy olyan meghallgatási napunk, ahol kilenc csapatot fogadtunk egyenként háromnegyedórás egyeztetéseken. Nagyon jó a csapat, így annak a dinamikája az, ami a leginkább segít az időbeosztás rendbetételében.  (Az ÓUVC-ről bővebben itt írtunk a Startup Online-on – a szerkesztő.) Ezek mellett rengeteg szakmai megjelenésem van, előadásokat és workshopokat tartok, például a Hungarian Startup University Programban (HSUP) is.

A családod, környezeted hogyan viseli a pörgős életstílusodat?

A családom alapvetően megérti, hogy miben élek, és ezzel a pörgéssel együtt fogadnak el. Egyébként a közvetlen környezetem hasonlóan működik, mint én: amit csinál, azt megtolja, ezért nem kérdés számukra, hogy nálam miért zajlik egy hét úgy, ahogy.

Tegyük fel, december 24-én landol a fiókodban egy nagyon fontosként megjelölt e-mail. Mit csinálsz?

Megnézem. (nevet)

Valószínűleg lesz is ilyen, és ha este 8-9 óra után érkezik, akkor már be fog kapcsolni nálam is a „ne zavarj üzemmód”, de addig meg fogom nézni.

Viszont annyiból könnyebb, hogy még ha valami hirtelen be is esik, az sem fog megborítani nagyon. Nem lesz olyan megkeresésem, hogy másnapra le kell adni egy anyagot, és ezért nyolc órát fogok dolgozni. Egyszer volt egy olyan pályázatunk, aminek december 31. volt a leadási határideje. A kiírónak aztán valószínűleg december 24-e reggelén esett le, hogy mit csinált, és végül aznap kitolták a leadást egy hónappal.

Egy startuppernél azért máshogy működik a dolog. Ha például december 24-ére virradóan lehalna a startupom informatikai rendszere, ami miatt nem tudnák kiszállítani a megrendelőknek az utolsó pillanatos ajándékokat, nem tudom, mit csinálnék. Illetve tudom, dolgoznék, amíg meg nem gyógyul.

Mi lenne az az egyetlen dolog, amit kérnél a Startup-ökoszisztéma Jézuskától?

Jó csapatokat és jó társbefektetőket.

Az ökoszisztémába elkélne a mostaninál is sokkal több jó csapat, amikből igazi startupok születhetnek.

Sokszor látjuk azt – az Óbuda Uni Venture Capitalnál is volt erre példa –, hogy összeállnak csapatok jó ötletekkel, de nincsen meg bennük a startuppá váláshoz szükséges attitűd. A mi, és az én feladatom meg az, hogy olyan támogató környezetet teremtsünk a csapatoknak, amibe megérkezve tudunk is nekik segíteni.

NYITÓKÉP: Khader Attila a Tőkeportál és az InnoMaker Partners decemberi közös rendezvényén, a Startup Mikulás Party-n. Birkás Krisztián / MeOutGroup

Azért bízzanak bennünk a startupok, mert a BMW is bízik bennünk! – mondja az Econ Engineering ügyvezető igazgatója

A Technocatalyst programban a startupok az Econ Engineering segítségével olyan hatékonysággal fejleszthetik prototípusukat virtuálisan, ami offline módon lehetetlen lenne. A költségeket vagy a program másik stratégiai partnere állja, vagy az Econ száll be a projektbe equity alapon. Az Econ szerint a nagyvállalatok töretlen bizalma mutatja, hogy megbízható szolgáltatója lesznek a startup-ökoszisztémának is. Összefoglaltuk az Econ

Bővebben

Miért éri meg virtuálisan prototípust készíteni a startupoknak, és hogyan zajlik ez egyáltalán?

Az innovációs projekteknek szóló Technocatalyst programban az Econ Engineering elérhetővé teszi a mérnöki szimulációk világát a startupoknak is. Hogyan tudja egy startup az Econnal virtuálisan megterveztetni a prototípusát? Mennyire szoros az együttműködés, mekkorák a költségek, és miért bízzon meg a startup az eddig ipari nagyvállalatoknak szolgáltató cégben? Kiglics Gábort, az Econ ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Bővebben

Gazdaságos 3D nyomtatógép és hisztikezelő gyereknevelési rendszer is nyert az első VOSZ Smart startupversenyen

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége azzal a céllal hozta létre a versenyt, hogy felkutassa az élet különböző területein születő innovációkat, és segítse ismertségük növelését. A fődíjat a 3D nyomtatást megkönnyítő ReFilamer hozta el.

Bővebben

Az ember bármikor beavatkozhat a mesterséges intelligencia működésébe – erre ad garanciát az Unió AI szabályozása

Komoly nyomon követési és naplózási rendszert kell annak kiépítenie, aki bizonyos területeken mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvert szeretne forgalmazni az EU-ban.  Az új uniós rendelet, az AI Act ezt azért is írja elő, hogy bármikor közbe tudjon lépni az ember az AI működésébe, ha szükséges. Összefoglaltuk a Pokó Diána mesterséges intelligencia és technológiai szakjogásszal készült interjúnkat.

Bővebben

Ha az EU nem szabályozná a mesterséges intelligenciát, könnyen elharapózhatna a félelem, és megfojtanánk az innovációt

Márciusban fogadta el az Európai Parlament a világ első átfogó mesterségesintelligencia-szabályozását. Miért volt szükség az ún. AI Act-re? Tartanunk kell-e a robotok lázadásától, vagy attól, hogy a kormány AI-eszközökkel követi a mindennapjainkat? Mit fog érzékelni a felhasználó, és mennyi időbe telhet, mire a jog utoléri a gyorsan fejlődő technológiát? Interjúnk dr. Pokó Diána mesterséges intelligencia

Bővebben

Mi az: 42, és nem az élet értelme?

Az európai startup-ökoszisztéma az idei első negyedévben 42 darab, egymillió dollárt meghaladó befektéssel büszkélkedhet. 2022 második negyedéve óta nem volt ilyen magas ez a szám, és már 2024 első három hónapjában majdnem fele annyi úgynevezett megaround történt Európában, mint tavaly összesen.

Bővebben

Hozz egy jó ötletet egy elhagyott terület újrahasznosítására, és nyerj hárommillió forintot!

A CheckINN Revitalizátor ötletpályázat célja, hogy a befektetők helyett a felsőoktatásban tanuló diákok álmodják meg, hogy a funkcióját vesztett, elhanyagolt épületek, területek hogyan teremthetnének újra értéket, új külsővel és turisztikai jelentőséggel is felruházva őket.

Bővebben

Virtuális prototipizálást, szervezetfejlesztést és inkubációt is ad a projektednek a Technocatalyst program

A Technocatalyst olyan projektek jelentkezését várja, amelyek lelassultak vagy elakadtak, de a következő szintre szeretnének lépni, legyen szó a termék vagy szolgáltatás fejlesztéséről, piacra viteléről vagy a szükséges pénzügyi támogatás megszerzéséről. A program három szereplő különböző szolgáltatási portfólióját hozza tető alá, így a résztvevők ott kapnak segítséget, ahol a leginkább szükségük van rá.

Bővebben

A startup-ökoszisztémát is megszólítja idén a SMART Konferencia

Az IVSZ által szervezett innovációs és üzleti konferencia, a SMART a startup-ökoszisztémát is megcélozza: a fő eseménnyel párhuzamosan futó SMARTup Konferencián, melyet az InnoMaker Partners csapatavál együttműködésben állítanak színpadra, a startupvilág aktuális kérdésit járhatják körbe a résztvevők. A SMART-on ráadásul a Startup Online csapatának köszönhetően egy 360 fokos szelfigépet is kipróbálhatsz.

Bővebben
Ez a weboldal is sütiket használ!
Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg. A weboldalon megtekintheted a sütik használatának részletes leírását.
Rendben
Szükséges
Beállítások
Statisztika
Marketing
Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások