Hirdetés

Felkészültünk az innovációs forradalom utáni életre?

Szenzorok, szerverek, szupergyors alkalmazások és gigabites hálózatok veszik körül a 21. század emberét. A digitalizáció olyan technológiai, kulturális és evolúciós átalakulást jelent az emberiség életében, amelyre még nem vagyunk felkészülve. A Telekom évadzáró Most fórumán jártunk.

Hirdetés

A Telekom azzal a céllal hívta életre a Most Fórumot, hogy egy olyan együtt-gondolkodó közösséget formáljon, mely véleményvezérek bevonásával, pozitív példák, innovatív megoldások, digitális trendek bemutatása által inspirációs forrásként szolgálhasson különböző közösségeknek, stakeholder csoportoknak, katalizálva az elképzeléseket a cselekvés irányába.

Új szemléletmód

A Homo Sapienstől a Homo Digitalisig című fórumon a gigabites hálózatok és soha nem látott emberi lehetőségek voltak a középpontban. “Megérkeztünk egy új világba, ahol tanuló algoritmusokkal, önjáró gépekkel, genetikailag programozott biológiai rendszerekkel, nano gyárakkal és hasonló őrült technológiákkal kell együtt élnünk. A szemünk láttára vált a ››science fictionből‹‹ ››science fact‹‹ – mondta Frankó-Csuba Dea innovációs coach, több ismert tudományos intézet munkatársa. Csakhogy a digitális forradalom egy egészen új szemléletmódot és működést igényel az emberektől, ami nagyon komoly energiaigényes folyamat. Szerinte az ipari forradalom után a mai digitális világban már nem nagyon van egy olyan személy, egy vezető, aki meg tudja mondani, hogy merre van előre. Annyira komplex és bonyolult a szervezet, amiben élünk, és olyan gyorsan változik, hogy nincsenek begyakorolt, kész receptjeink. Ki kell tanulnunk azokat a készségeket, hogyan tudjuk összegyűjteni a számunkra releváns tudásokat, és utána hogyan tudunk azokkal az emberekkel, akiket elérünk – akár a digitális eszközökkel, akár az emberi hálózatokkal – megoldani ezt a problémát. „A technológiai, üzleti és emberi döntéseinket már ma is úgy kell meghoznunk, hogy az általunk vágyott, pozitív jövőképet támogassák. Egyedül így lehet beleszólásunk abba, hogy hova fut ki az innovációs forradalom, aminek részesei vagyunk.”

Kulturális forradalom

A kulturális változás szükségességére Meskó Bertalan orvos-jövőkutató is felhívta a résztvevők figyelmét. „Az internethez való jog az az eszközhöz való hozzáférés. Mi az egészségügyben azon dolgozunk, hogy az adatokhoz való hozzáférés is alapvető emberi jog legyen” – mondta. Hiszen a betegek ma csak ellátóhelyeken kapnak információt egészségügyi állapotukról, azt is csak a helyszínen történt kivizsgáláskor. „Mi abban hiszünk, hogy nem technológiai, hanem kulturális forradalom zajlik, mert fontosabb, hogy a beteg egy passzív szereplőből egy pro-aktív résztvevővé váljon, a beteg-orvos hierarchiából egy partneri viszony legyen, hogy az adatokat nem csak a kórházban kapják meg, hanem bármikor hozzáférhessenek annál, mint hogy melyik mikrochip jön ki egy algoritmusban egy orvosi felhasználásra a jövőre” – fejtette ki. i

Ma már nem az a kérdés, hogy használjuk-e az internetet, hanem az, hogy mire. „A digitalizáció és a hálózatok átírják a hétköznapjainkat. Általuk ma már a világ alkalmazkodik a mi igényeinkhez és nem fordítva: a hálózat révén tudjuk távolról is menedzselni a kapcsolatainkat, az életünket, az eszközeinket, akár az otthonunkat is. A connectivity élmény által azt igyekszünk lehetővé tenni ügyfeleinknek, hogy mindig, mindenhol jól működő internetkapcsolat álljon rendelkezésükre” – tette hozzá Szilas Gábor, a Telekom Connectivity Products Tribe munkatársa.

A Telekom innovációs rendezvénysorozatán a kerekasztalbeszélgetést követően a résztvevők egy interaktív kiállításon bepillantást nyertek, milyen eszközökből épül fel a gigabites hálózati infrastruktúra, amely a digitális világ vívmányait biztosítja. Emellett bárki kipróbálhatta, hogy működik egy élő 5G teszthálózat, és képet kaphatott arról, mi mindenre van szükség 5,3 millió mobil, 1,3 millió vezetékes hang előfizető vagy éppen a vezetékes internet piacának közel negyven százalékának kiszolgálásához.

Hirdetés

Fontos a fenntarthatóság, de az intim higénia területén várat magára az igazi áttörés

Nem sokkal hajlandóak többet fizetni a magyar nők a fenntartható intim higiéniai termékekért, és noha fontosnak tartják a környezetvédelmet, a hatékonyság és az ár az első számú szempont, amikor vásárlásra kerül a sor. Érdeklődnek az innovatív megoldások iránt, azonban ezek kipróbálására és használatára sokszor nincs elég idejük, így továbbra is a hagyományos menstruációs termékek hódítanak itthon – derül ki a TZMO Hungary felméréséből, mely a magyar nők véleményét vizsgálta a havi ciklushoz kapcsolódó környezettudatosságról.  

Bővebben

A NAV-tól igazolt szakmai vezetőt az adótanácsadói piac meghatározó szereplője

Magyarország egyik vezető, minősített és elismert adótanácsadója, új üzletágvezetővel bővítette szakértői közösségét. Kiss Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi osztályvezetője, 2022 májusától tölti be a SALDO tanácsadói üzletágvezetői pozícióját. Elődje Sarkadi-Nagy András volt, aki jelenleg a részvénytársaság vezérigazgatója.

Bővebben
Hirdetés

Elindult a magyar Kickstarter, a Brancs közösségi piactér

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is. A Brancs az első hazai közönségre szabott online piactér, ahol az ország legújabb termék- és szolgáltatásfejlesztési projektjeit közösségi finanszírozással valósítják meg. Az ötletgazdák a leendő vásárlóikkal – azaz a közösség erejével – gyűjtik össze a kampányok megvalósításához szükséges tőkét.

Bővebben

Budapesten rendezik meg Közép-Európa legnagyobb techfesztiválját

Az online térben töltött két év után végre személyesen is várja elsősorban a szoftverfejlesztés terén dolgozó magyar és nemzetközi szakembereket Közép-Európa legjelentősebb, technológiai trendekkel és fejlesztői újdonságokkal foglalkozó techfesztiválja. A kétnapos Craft Conference magyar szervezői közel 30 országból mintegy 1500 résztvevőt várnak, akikkel többek között a NASA, a Google, a Spotify, az IBM vagy az eBay szakemberei, gyakorló kódolók, és a technológia üzleti oldalával foglalkozó vezetők is megosztják tapasztalataikat a legforróbb trendekről. A szellemi útravaló mellett workshopok, vállalati standok és kapcsolatépítő bulik teszik teljessé az élményt, melynek a Vasúttörténeti Park szolgál különleges helyszínéül.

Bővebben

A diákigazolvány új szerepe, szabadulószobává alakuló városok, és élelmiszertermelés a nappaliban – kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak.

Bővebben

Az innovatív magyar csapat megmutatta: minden második fékezésünk balesethez vezethet

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával – mutatnak rá a Cristo autós alkalmazás friss felhasználói adatai. A reggeli órákban Dél-Budán, délután viszont a pesti belvárosi forgalomban kell az átlagosnál jobban figyelni autóvezetőként a hétköznapokon, az ekkor tapasztalt feszültség a hétvégi kb. kétszerese. A Közlekedési Kultúra Napjának alkalmából bemutatjuk az eredményeket, melyek kapcsán a drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági szakértője ad tanácsot a fővárosi autósoknak.

Bővebben

Startupok és nagyvállalatok: együtt sikeresebbek

A friss ötlet, agilitás és az innovációban testet öltő tudás társul a sokévtizedes szakértelemmel, tapasztalattal, technológiai háttérrel, értékesítési kompetenciákkal, partneri hálózattal és erős pénzügyi háttérrel. Így támogatja egymást startup és nagyvállalat, amely együttműködésére egyre több a példa itthon és a nagyvilágban. Az idei Startup Safari konferencián vállalatvezetők, startupok, befektetők készítettek látleletet a hazai startup ökoszisztémáról.

Bővebben

Melbourne-i győztesek a budapesti esettanulmányi versenyen

Idén negyedik alkalommal rendezték meg Magyarországon a régió egyik legnívósabb nemzetközi üzleti esettanulmányi versenyét, a Central European Case Competition-t (CECC). A rendezvény egyik esetadó partnere a Schneider Electric volt, a győztes melbourne-i csapat az ő beszállítóik CO2 kibocsátásának csökkentésére, valamint az EcoStruxure platform újszerű alkalmazására dolgoztak ki koncepciót.

Bővebben