Hirdetés

Amerikai startup is a színvonalas magyar mentorprogramot választotta

Szerdán este ért véget a Design Terminal őszi szemeszterének mentorprogramja, ami már annak elindulását megelőzően is sosem látott nemzetközi érdeklődésnek örvendett – rekord számú pályázat érkezett. Az intenzív képzési időszakot a rendkívüli szakmai színvonalon megrendezett Demo Day zárta, ahol a közönségdíjat az elmúlt időszakban sok figyelmet kapott Cogito nyerte el.

A Design Terminal őszi szemesztere a 2014 óta működő program legintenzívebb időszaka volt, aminek eredményeként az összes startup szintet tudott lépni vállalkozásával – hangsúlyozta megnyitó beszédében Böszörményi Nagy Gergely, a Design Terminál vezetője. Az esemény az elmúlt három hónap Mentorprogramját zárta le, ami ugyan évről évre fejlődik, de a szervezők saját bevallása szerint ez alkalommal már az elejétől kezdve felülmúlta a várakozásaikat. Jó indikátora ennek az a tény, hogy rekord számú érdeklődő csapat pályázott a programra, és nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is nagy népszerűségnek örvendett, hiszen 56 országból jelentkeztek. A kiválasztott magyar csapatok között sikeresen helytállt a bostoni SocialMap is, melynek csapata a program miatt költözött Budapestre.

Az elmúlt három hónap alatt a csapatok cégként is fejlődtek, de megtanulták azt is, hogy hogyan tudnak együttműködni vállalati partnerekkel. Mindebben a Magyarországon egyedülálló, professzionális mentorközösség segítette a vállalkozásokat.

„Minden csapat jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt időszakban. Nagy utat jártak be – mind a cégalapítók személyes vezetői készségeinek, mind a vállalkozások értékajánlatának tekintetében. Büszkék lehetünk a közös munkával töltött három hónapra” – mondta el a rendezvény és a program összegzéseként Böszörményi Nagy Gergely.

„Fontos hozadéka az elmúlt szemeszternek, hogy a program szakmai színvonalán is emelni tudtunk. Ezért köszönettel tartozunk a résztvevő startupoknak, akik folyamatos és konstruktív visszajelzéssel segítették a munkánkat”

– tette hozzá. Beszámolt arról is, hogy az idei év új kihívások elé is állította a program szervezőit. Egy beválasztott csapat a szemeszter közben nem teljesítette a mentorok által támasztott elvárásokat, így a Design Terminal történetében először a kizárás mellett döntöttek. „Fontos, hogy a profin és elkötelezetten dolgozó csapatokkal szemben igazságosak legyünk, és a közös munkában mindenkitől ugyanazt az elkötelezettséget követeljük meg. Az egyre növekvő érdeklődés miatt, a jövőben a kiválasztásban és a szemeszter során is magasabbra rakjuk a lécet, még szigorúbbak leszünk.”

A programot sikeresen teljesítő és a szerdai rendezvényen bemutatkozási lehetőséghez jutó csapatok pitchei rendkívül meggyőzőek voltak, eredményeiket izgalmas elemekkel és történetekkel szemléltették. Kiderült többek között, hogy a hatékony tanulást segítő közösségi platformot fejlesztő Cogito sikeresen fejlesztette termékprototípusát, megszerezte első fizető ügyfelét, új csapataggal bővült és kijutott az Őfensége, András yorki herceg által alapított Pitch@Palace startup verseny globális döntőjére. A fotósok és videósok közvetítésével foglalkozó Photon új fejezetet nyitott történetében; csapatuk, menedzsmentjük, a platformjuk, stratégiájuk és ügyfélszerzési tevékenységük is látványosan fejlődött a 3 hónap alatt. Az amerikai SocialMap új piaci stratégiáját köszönheti a programnak. Az online ügyfélszolgálatot fejlesztő Wellcome.chat megoldása ötletből élő szolgáltatássá vált 2 fizető ügyféllel, üzleti kapcsolatainak száma pedig 20-ról 70-re nőtt a program ideje alatt. A Microsoft Imagine Cup globális döntőse, a kiterjesztett valóságot az oktatásban használó Innobie elindította platformja tesztelésre kész verzióját, amelyet már két iskolában is kipróbáltak élesben a diákok.

A pitcheket a szakmai zsűri véleményezte, majd kérdésekkel tették próbára a fiatal vállalkozók felkészültségét. Az este végén aztán a közönség dönthetett arról, hogy melyik csapat kapja meg a záróesemény díját. A választásuk a Cogitora esett.

,,A Design Termináltól olyan minőségű mentoringot kaptunk, aminek nagy szakmai előrelépést és sok-sok inspirációt köszönhetünk.”

„Ugyan kiforrot ötlettel és kezdetleges folyamatokkal jöttünk ide, három hónap után most rendezett menedzsmenttel, elkészült prototípussal álltunk a Demo Day színpadára, úgy hogy megjártuk Londont és az első ügyfelünk vásárlásán is túl vagyunk.” – mondta el Majtán Máté a nyertes csapat nevében. “Az, hogy a Demo Day közönsége minket talált a legérdemesebbnek arra, hogy elhozzuk az est díját egy újabb megerősítés és hasznos visszajelzés a számunkra azzal kapcsolatban, hogy jó úton járunk. Nagy lendülettel fogunk hozzá a következő fél év teendőinek!” A Cogito nyereménye egy hat hónapos irodahasználati lehetőség a HubHub felajánlásából.

A Demo Dayen az aktuális szemeszter csapatain kívül az alumni tagjaként beszámolt eredményeiről az Aeriu is, akik olyan nemzetközi jelentőségű partnerek bevonását lépték meg többek között, mint az IKEA, illetve a világhírű orvosi jövőkutató, a The Medical Futurist Institute vezetője, Dr. Meskó Bertalan nyújtott betekintést előadásában a digitális egészségügy világába. A gála mozgalmas networkinggel és állófogadással ért véget.

A Mentorprogram tavaszi szemeszterére január 15-én megnyílt a jelentkezés, a Design Terminal február 18-ig várja a leginnovatívabb hazai és nemzetközi startupok jelentkezését, a honlapján.

A mesterséges intelligencia skálázhatóvá teheti még az időt is a startup-ökoszisztémában

Ha eseményekre az ember az AI avatárját tudná elküldeni, skálázhatóvá válna egy nem skálázható tényező, az idő – mondja Tarczali Patrícia, a Future Proof Consulting társalapítója. Fetter István, a CIB Bank Kisvállalkozások Szegmens Menedzsment vezetője szerint viszont lehet, hogy közel sem lesz olyan robbanásszerű az AI fejlődése, mint gondoljuk. Páros interjúnk a SMART Konferenciáról.

Bővebben

Sokkal inkább megéri a barátokra támaszkodni startupperként, mint a családtagokra

Szinte régiótól függetlenül a családjukra támaszkodnak a korai szakaszban lévő startupperek, ha pénzügyi támogatásról van szó. Pedig egy barát sokkal többet segíthet, főleg ha a startup-ökoszisztémában is jártas: hatékonyabban tud értékalapon tőkedonációt és tanácsot adni, vagy éppen bemutatni befektetőknek. Összefoglaltuk a Startup Genome elemzését.

Bővebben

Kiszáradt a magyar startuppiac – de valóban probléma ez?

Nincs Magyarországon elég jó és ambíciózus startup, ami most, hogy drasztikusan lecsökkent a startupokba befektethető tőke mennyisége, mutatkozik meg. Mi akkor a megoldás? A kevés, de jó minőségű startupok felemelésén dolgozni, vagy a különböző szinten lévő projektek edukálása és a most induló csapatok finanszírozása, hogy sok év múlva legyen lehetőségük sikersztorivá válni? Biás Csongor, Györkő

Bővebben

A nikotinfüggést csökkentő és az idősgondozás Airbnb-jét megálmodó csapat is bekerült start it @K&H inkubációs programjába

A K&H Csoporthoz kötődő nagyvállalati inkubációs program célja, hogy a bármely területről érkező csapatokat segítsék abban, hogy projektjüket fejlesszék, és elérjenek a következő érettségi fázisba. A program ehhez szakmai mentorációt, közösségi irodát és széles kapcsolati hálót is biztosít a résztvevőknek.

Bővebben

Vinnai Balázs: Pár év múlva lehet, már nem én, hanem egy AI hasonmásom fogja megnyitni a SMART Konferenciát

A SMART Konferenciát szervező IVSZ elnöke, Vinnai Balázs szerint a mesterséges intelligencia elterjedése azt az érzetet kelti az emberekben, mintha nem kéne a digitális alaptudás az AI használatához. Aki azonban igazán hatékony és termelékeny akar lenni, annak pont erre az alaptudásra kell támaszkodnia. Interjúnk a SMART Konferenciáról.

Bővebben

Azért bízzanak bennünk a startupok, mert a BMW is bízik bennünk! – mondja az Econ Engineering ügyvezető igazgatója

A Technocatalyst programban a startupok az Econ Engineering segítségével olyan hatékonysággal fejleszthetik prototípusukat virtuálisan, ami offline módon lehetetlen lenne. A költségeket vagy a program másik stratégiai partnere állja, vagy az Econ száll be a projektbe equity alapon. Az Econ szerint a nagyvállalatok töretlen bizalma mutatja, hogy megbízható szolgáltatója lesznek a startup-ökoszisztémának is. Összefoglaltuk az Econ

Bővebben

Miért éri meg virtuálisan prototípust készíteni a startupoknak, és hogyan zajlik ez egyáltalán?

Az innovációs projekteknek szóló Technocatalyst programban az Econ Engineering elérhetővé teszi a mérnöki szimulációk világát a startupoknak is. Hogyan tudja egy startup az Econnal virtuálisan megterveztetni a prototípusát? Mennyire szoros az együttműködés, mekkorák a költségek, és miért bízzon meg a startup az eddig ipari nagyvállalatoknak szolgáltató cégben? Kiglics Gábort, az Econ ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Bővebben

Gazdaságos 3D nyomtatógép és hisztikezelő gyereknevelési rendszer is nyert az első VOSZ Smart startupversenyen

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége azzal a céllal hozta létre a versenyt, hogy felkutassa az élet különböző területein születő innovációkat, és segítse ismertségük növelését. A fődíjat a 3D nyomtatást megkönnyítő ReFilamer hozta el.

Bővebben

Az ember bármikor beavatkozhat a mesterséges intelligencia működésébe – erre ad garanciát az Unió AI szabályozása

Komoly nyomon követési és naplózási rendszert kell annak kiépítenie, aki bizonyos területeken mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvert szeretne forgalmazni az EU-ban.  Az új uniós rendelet, az AI Act ezt azért is írja elő, hogy bármikor közbe tudjon lépni az ember az AI működésébe, ha szükséges. Összefoglaltuk a Pokó Diána mesterséges intelligencia és technológiai szakjogásszal készült interjúnkat.

Bővebben
Ez a weboldal is sütiket használ!
Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg. A weboldalon megtekintheted a sütik használatának részletes leírását.
Rendben
Szükséges
Beállítások
Statisztika
Marketing
Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások