Hirdetés

10 grafikon arról, hogy hogyan alakulnak az AI kockázati befektetések a világon és Európában

A generatív AI szárnyal, a startupok az applikációk világában keresik a mesterséges intelligencia felhasználását, az európai befektetések pedig az AI által optimalizált működést, a robotikát és a gyógyszerkutatást részesítik előnyben. Mutatjuk a Dealroom friss statisztikáit.

2016 óta kitartóan növekszik a mesterséges intelligenciába való kockázatitőke-befektetés –

az viszont, hogy az AI mely szegmense a sláger, kik kapják a legnagyobb befektetéseket, vagy hogy Európa mennyire van lemaradva az USA-tól AI befektetések tekintetében, változik az évek alatt.

Erről készített kimutatást Yoram Wijngaarde, a Dealroom alapítója, aki a Dealroom és annak partnereinek adatait, valamint nyilvános forrásokat használt ehhez.

Globális trend a generatív AI szárnyalása – de meddig?

Jól látható a grafikonon az AI befektetések három hulláma a világban: az önvezető járművek és az egészségügyi mesterséges intelligencia felívelő szakasza – némi intenzitásbeli különbséggel – 2021-ig tartott, megközelítve az évi 20 milliárd dolláros összebefektetési összeget. A kétfajta AI-ba való befektetések összértéke körülbelül akkortól kezdett bezuhanni, amikor a generatív AI felfutott, és meghódította a befektetési piacot: 2022-23 között a generatív mesterséges intelligenciába való befektetési összeg globálisan megsokszorozódott, és elérte a 25 milliárd dollárt is.
A covid idején tapasztalt befektetési bumm idején volt az AI befektetések csúcsa, akkor azonban a technikai fejlődés és az idő próbáját – egyelőre úgy tűnik – kiállni nem képes AI technológiákba fektettek be a világon. Jelenleg az látszik, hogy az új sláger a generatív AI, ami egyre nagyobb szeletet hasít magának az AI-ba történő összbefektetési értékből. 2024-ben előreláthatólag ez a trend fog erősödni: a várhatóan 65 milliárd dollár összbefektetési érték lassan felét ez a fajta AI fogja kitenni. Kérdés persze, hogy ez tartós trend lesz-e, vagy ahogy az önvezető autók és a health AI esetében, a generatív AI lángja is felemészti önmagát pár éven belül.
Az mindenesetre egyértelműen látszik, hogy az AI befektetés a kisebb-nagyobb időszakos megingások ellenére tartósan egyre nagyobb arányt tesznek ki az összbefektetésekből. 2024-ben már várhatóan az összes befektetési érték csaknem ötödét fogja kitenni az AI, és meg fogja haladni a 8 százalékot a generatív AI-ba való befektetés.
A legtöbb AI startup, ezernél is többen a Dealroom adatai szerint AI applikációkat fejleszt. Ennél jóval kevesebb a már meglévő alkalmazásokhoz ún. operatív mesterséges intelligenciát fejlesztő startupok száma, ami csak a 70-et haladja meg. Ezt követik 50 plusz startuppal a gépi tanulási alapmodellek, amelyeket nagy mennyiségű adat feldolgozásával képeznek, és végül alig több mint 20 startup van a piacon, amik a gépi tanulás algoritmusának fejlesztésére koncentrálnak. Ez jól jelzi azt is, amiről már januárban írtunk a Startup Online-on: a startupok számára elsősorban az applikációk piacán teremnek babérok, ha mesterséges intelligenciáról van szó.
Mindazonáltal 2023-tól a legnagyobb, 23,8 milliárd dollár értékben a befektetések a gépi tanulási alapmodelleket fejlesztő startupok kapják, akik ezeket az összegeket nagyrészt arra fordítják, hogy számítástechnikai kapacitást vásároljanak a modellek fejlesztéséhez.

Európában szemeteket New Palo Alto-ra vessétek

Vezető ökoszisztémák fordultak világszerte a mesterséges intelligencia felé: Európában a legjelentősebb növekedést a brit mellett a francia és német ökoszisztéma mutatja. Ezeknél az országoknál az AI-ba való kockázatitőke-befektetés aránya a legkiemelkedőbb – mindemellett az utóbbi két állam növekedése az elmúlt évben gyorsabb volt az Egyesült Királyságnál.
Mindazonáltal az európai AI cégekbe történő befektetések meg sem közelítik az amerikai mértéket: az USA-ba irányuló, AI-ba fektetett kockázati tőke egymaga háromszor akkora, mint az európai társa, és közel tízszer akkora, ha generatív AI-ról van szó. Érdemes megjegyezni, hogy a kimutatást jegyző Yoram Wijngaarde Izraelt is európai ökoszisztémához sorolja.
Az Európába irányuló AI befektetések leginkább a cégek operatív működésének optimalizálást, a robotikát és a gyógyszerkutatást célozzák. Szembetűnő, hogy ezzel szemben a gépi tanulási alapmodellekre szánt befektetéseknél az USA-ba irányuló tőke előnye hatalmas, ami 2021-től kezdődően 85 százalékát fedi le a globális befektetési összegnek. Ezzel szemben Kínára az összbefektetési értéknek csak 8, Európára pedig mindösszesen 5 százalék jut.
Ami viszont az európai térség számára biztató, hogy a világ 20 legnagyobb technológiai klasztere közül 11 Európában található (igaz, azok közül 2 izraeli a kimutatás szerint).
Az európai ökoszisztéma központja egyértelműen a több, technológiailag fejlett várost (mint a több mint 20 uniornissal büszkélkedő Londont, Párizst, Amsterdamot, továbbá az úgyszint unikornissal rendelkező Cambdridge-et, Oxordot, Leuven-t) magába tömörítő New Palo Alto, ami legfőképp a felsőoktatási intézményeivel és kapcsolataival tud versenyelőnyt szerezni magának a világ legfejlettebb régiójával, a Silicon Valley-t is magába foglaló Bay Area-val szemben.

A kimutatás teljes terjedelmében, angolul ide kattintva érhető el.

CIKKÖZI KÉPEK: A Yoram Wijngaarde által készített Dealroom-elemzés

NYITÓKÉP: ChatGPT / Startup Online

Európában az energiaiparba áramlik leginkább a kockázati tőke

2024-ben eddig 5,7 milliárd dollár értékben kaptak a startupok európai kockázatitőke-befektetést energiaipari innovációk fejlesztésére. Ez egy viszonylag új, 2023-ban kezdődött trend: annak előtte az energiaipart megelőzték a pénzügyi és az egészségügyi innovációk, valamint a vállalati szoftverek. Mutatunk 5 darab grafikont arról, hogy a Dealroom Europe Tech Update elemzése szerint eddig idén hogyan áll az európai

Bővebben

Mit jelent impact alapon befektetni, és miért fontos a startupoknak, hogy mérjék a társadalmi hatásukat?

A Startup Safari 0. napján Bedő Beatrix, Szakacsits Szabolcs, Károlyi Antal és Eszter Elemér járták körbe, hogy milyen félreértések övezik a társadalmi hatásokat fókuszba helyező, úgynevezett impact befektetéseket, milyen nehézségei vannak itthon egy impact alapon építkező vállalkozónak, és mire van szükség a fejlődéshez.

Bővebben

A fejlett ökoszisztémák húzzák fel a kockázatitőke-befektetéseket 2024 első felében

A kockázatitőke-befektetések számát és mértékét az olyan fejlett ökoszisztémák húzzák felfelé 2024-ben, mint az USA, Kína és az Egyesült Királyság. Mutatunk 5 darab grafikont arról, hogy a Dealroom Global Tech Update elemzése szerint eddig idén hogyan áll a globális kockázati tőke.

Bővebben

Bátrabb vállalkozókat nyernénk azzal, ha nyíltan beszélnénk a term sheetekről

Bedő Beatrix szerint nem szabadna, hogy tabu legyen a befektetések pénzügyi és egyéb feltételeit összefoglaló dokumentum, a term sheet. Ha erről nyíltabban beszélnénk, olyan vállalkozókat nevelnénk, akik tájékozottabbak és nem kiszolgáltatottak a befektetőknek.

Bővebben

Hogyan ne égj ki, ha startupot építesz?

A startupszféra fokozottan kitett a kiégésnek: ott, ahol a munka nagyfokú elköteleződést, odaadást kíván meg, könnyű elveszítenie az embernek saját magát, és nehéz határt vonni. Hogyan csapja be magát a startupper, és hazudja ünnepnek a munkát? Hogyan tehetünk a kiégés ellen csapatszinten és egyénileg? Erről beszélgetett a Startup Safarin Bélavári Virág, a Munch marketingmenedzsere, valamint

Bővebben

Befektetői találkozót tart július 10-én a jótékonysági applikációt fejlesztő Sharity

A tőkével rendelkező cégeket, a jó ügyekért síkra szálló civil szervezeteket és az adományozó magánszemélyeket összekötő startup célja, hogy kilépjen a nemzetközi piacra – ehhez keres a Tőkeportál közösségi finanszírozási kampányán keresztül befektetőket.

Bővebben

Eszter Elemér: Nagyon utálom, amikor valaki a Hiventures-t piszkálja

Az angyalbefektető szerint a Hiventures egy, a nemzetközi gyakorlatban szokványos gazdaságélénkítő eszköz, ami betölti a funkcióját: megtanítja a vállalkozónak, hogy milyen az, amikor van pénze, és hozzájárul a tapasztalatot szerző vállalkozói réteg gyarapításához. Azt a szellemi munkát ugyanakkor nem spórolhatja meg az ökoszisztéma, hogy hogyan születhet minél több magyar sikersztori.

Bővebben

Nemzetközi franchise lehet a MyFarm-ból annak új befektetője, az első hazai McDonald’s tulajdonosa jóvoltából

Egy családi cégnek indult közösségi kert modellt vinne az európai piacra a McDonald’s korábbi marketing igazgatótanácsi elnöke, Kercsmár András, aki a nemzetközi franchise kiépítése mellett a marketingben is segíti a MyFarm csapatát.

Bővebben