Hirdetés

Nagyot szólt a fenntarthatóság témája Győrben

Hazai applikáció az élelmiszerpazarlás csökkentéséért, innovatív zöldség- és gyümölcstermesztés a nagyvárosi dzsungelben, nagyvállalati kezdeményezés a fenntartható szemléletváltásért és még sok más érdekesség – a gyakorlati példák és megoldások szemléltetésén volt a hangsúly a szezon első StartupSzerda eseményén, mely Győrben aktivizálta a helyi startup közösség szereplőit, a fenntarthatóság témáját középpontba állítva.

Erős kezdést sikerült összehozni az idei első őszi StartupSzerda szervezőinek, amely hivatalosan is megnyitotta a startup események szezonját Győrben, a Mobilis tetőteraszán. Az esemény hosszabb-rövidebb előadások és laza keretek között tartott networking formájában járta körül – a résztvevőkkel együtt – a fenntarthatóság és vállalkozások/startupok kapcsolatának meghatározott témaköreit.

Dr. Radácsi László, a Budapesti Gazdasági Egyetem stratégiai rektorhelyettese, előadásában arról beszélt, hogyan érdemes három pilléren kezelni az értékteremtést úgy, hogy az valóban fenntartható legyen gazdasági, környezeti és társadalmi, valamint szociális szempontból is. Bár sokan emlegetnek bátran olyan kifejezéseket, mint a CSR vagy a fenntarthatóság, a jó gyakorlatok mellett, még mindig kevesen tudják, hogy pontosan mi rejlik e fogalmak mögött.

Az átgondolt nagyvállalati CSR tevékenységnek kitűnő példája azonban az esemény főtámogatója, a Start it @K&H inkubátorprogram, amely „no equity, no share” alapon a legnagyobb hazai, nagyvállalati inkubátorként már 2017 óta támogatja az induló és az ötletfázisban lévő startupokat az eredményes működésben.

A budapesti közösségi iroda mellet Győrben is megnyitották irodájukat, így a helyi startup közösség életében aktív szerepet vállalva köteleződnek el az innovatív megoldások mellett.

A program az idei őszi kiválasztási időszakában kiemelten a fenntarthatósággal foglalkozó csapatok jelentkezését várta, mert hisz benne, hogy az innovatív, újító ötletekkel egyfajta szemléletváltozás is elindulhat, így a jövőben még nagyobb teret nyernek majd a fenntartható megoldások.

Az inkubátor sikerességét bizonyítja, hogy a program egyik inkubált startupjának, a Munch.hu-nak az egyik alapítója, Perepelica Kirill szintén előadója volt az eseménynek. A Munch.hu egy ételmentő applikáció, melynek segítségével a vendéglátóhelyek és más szolgáltatók kedvezményes áron értékesíthetik el nem adott termékeiket, ezzel többszörös pozitív hatást elérve: az élelmiszer megmentésre kerül; a rászoruló társadalmi rétegek, vagy akár az egyetemisták kedvező áron juthatnak élelmiszerhez; ráadásul a vendéglátóegységek elkerülik az anyagi veszteséget az el nem adott termékek után. A Munch.hu kiváló példája annak, hogyan vált néhány egyetemista ötletéből egy valódi világmegváltó projekt, amely már a nemzetközi piacon, elsőként Romániában is elindította a szolgáltatását.

Nincsenek kisebb céljai Bella Dominikának sem, aki a vegyszermentes termesztéssel foglalkozó Kiskapa Kertegylet tulajdonosa és a rövid ellátású élelmiszerláncok preferálásáról, a kistermelőkkel való kapcsolatról és otthoni növénytermesztésről tartott beszédet. Dominika szerint a változás a nagyvállalatok mellett, az egyén felelősségvállalásával is kezdődik:

  • fontos, hogy mi magunk válasszuk meg a termelőt, akitől gyümölcsöt és zöldséget vásárolunk,
  • és a szezonnak megfelelően étkezzünk, ezzel is fenntarthatóvá téve az emberi fogyasztást.

Dominika szerint az is előremutató lenne, ha mindenki belekóstolna a növénytermesztés folyamatába, hiszen akkor tudná értékelni a befektetett energiát és időt, nem csak egy adott árral rendelkező termékként kezelné a zöldségeket és gyümölcsöket.

Az agrárszektornál maradva, Szűcs Endre, a bedrock.farm alapítója és a városi kertészet forradalmasítója az “Agrárszektor és urbanisztika, avagy beköltözhet veled a kerted is nagyvárosba?” című előadásában bemutatta, hogyan biztosítanak folyamatosan kiváló minőségű zöldségféléket Budapest belvárosában és hogyan lehetnek a rendszereikkel főállású zöldségtermelők a városi fiatalok. Nagyon érdekes kérdés, hogy mi lesz az agrárszektor jövője, hiszen ez önmagában egy egyre kevésbé vonzó pálya a fiatal munkavállalók számára, viszont annál nagyon kihívásokkal küzdünk a termőföldek kapacitásával, minőségével, hozamával és a Föld népességének exponenciális növekedésével kapcsolatban.

Természetesen az élelmiszer termesztéssel és ellátással kapcsolatos kérdések mellett, más tematikák is előtérbe kerültek. Törzsök Máté, a bútoripar innovátora, a Ryta Furniture alapítója, arról beszélt, hogy milyen megoldásokkal lehet a városi ülőalkalmatosságokat környezettudatossá tenni. A Ryta Furnite újrahasznosított műanyagból készít padokat. Máté azonban arra is reflektált, hogyan változik egy startup koncepciója, ők ugyanis egy másik elképzeléssel indultak, de módosítaniuk kellett a terméken a felmerülő kihívások és nehézségek hatására.

A Győrben havonta szervezett StartupSzerda események aktuális eseményei a Start IT up Győr Facebook oldalán érhetőek el: https://www.facebook.com/startitupgyor

A mesterséges intelligencia skálázhatóvá teheti még az időt is a startup-ökoszisztémában

Ha eseményekre az ember az AI avatárját tudná elküldeni, skálázhatóvá válna egy nem skálázható tényező, az idő – mondja Tarczali Patrícia, a Future Proof Consulting társalapítója. Fetter István, a CIB Bank Kisvállalkozások Szegmens Menedzsment vezetője szerint viszont lehet, hogy közel sem lesz olyan robbanásszerű az AI fejlődése, mint gondoljuk. Páros interjúnk a SMART Konferenciáról.

Bővebben

Sokkal inkább megéri a barátokra támaszkodni startupperként, mint a családtagokra

Szinte régiótól függetlenül a családjukra támaszkodnak a korai szakaszban lévő startupperek, ha pénzügyi támogatásról van szó. Pedig egy barát sokkal többet segíthet, főleg ha a startup-ökoszisztémában is jártas: hatékonyabban tud értékalapon tőkedonációt és tanácsot adni, vagy éppen bemutatni befektetőknek. Összefoglaltuk a Startup Genome elemzését.

Bővebben

Kiszáradt a magyar startuppiac – de valóban probléma ez?

Nincs Magyarországon elég jó és ambíciózus startup, ami most, hogy drasztikusan lecsökkent a startupokba befektethető tőke mennyisége, mutatkozik meg. Mi akkor a megoldás? A kevés, de jó minőségű startupok felemelésén dolgozni, vagy a különböző szinten lévő projektek edukálása és a most induló csapatok finanszírozása, hogy sok év múlva legyen lehetőségük sikersztorivá válni? Biás Csongor, Györkő

Bővebben

A nikotinfüggést csökkentő és az idősgondozás Airbnb-jét megálmodó csapat is bekerült start it @K&H inkubációs programjába

A K&H Csoporthoz kötődő nagyvállalati inkubációs program célja, hogy a bármely területről érkező csapatokat segítsék abban, hogy projektjüket fejlesszék, és elérjenek a következő érettségi fázisba. A program ehhez szakmai mentorációt, közösségi irodát és széles kapcsolati hálót is biztosít a résztvevőknek.

Bővebben

Vinnai Balázs: Pár év múlva lehet, már nem én, hanem egy AI hasonmásom fogja megnyitni a SMART Konferenciát

A SMART Konferenciát szervező IVSZ elnöke, Vinnai Balázs szerint a mesterséges intelligencia elterjedése azt az érzetet kelti az emberekben, mintha nem kéne a digitális alaptudás az AI használatához. Aki azonban igazán hatékony és termelékeny akar lenni, annak pont erre az alaptudásra kell támaszkodnia. Interjúnk a SMART Konferenciáról.

Bővebben

Azért bízzanak bennünk a startupok, mert a BMW is bízik bennünk! – mondja az Econ Engineering ügyvezető igazgatója

A Technocatalyst programban a startupok az Econ Engineering segítségével olyan hatékonysággal fejleszthetik prototípusukat virtuálisan, ami offline módon lehetetlen lenne. A költségeket vagy a program másik stratégiai partnere állja, vagy az Econ száll be a projektbe equity alapon. Az Econ szerint a nagyvállalatok töretlen bizalma mutatja, hogy megbízható szolgáltatója lesznek a startup-ökoszisztémának is. Összefoglaltuk az Econ

Bővebben

Miért éri meg virtuálisan prototípust készíteni a startupoknak, és hogyan zajlik ez egyáltalán?

Az innovációs projekteknek szóló Technocatalyst programban az Econ Engineering elérhetővé teszi a mérnöki szimulációk világát a startupoknak is. Hogyan tudja egy startup az Econnal virtuálisan megterveztetni a prototípusát? Mennyire szoros az együttműködés, mekkorák a költségek, és miért bízzon meg a startup az eddig ipari nagyvállalatoknak szolgáltató cégben? Kiglics Gábort, az Econ ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Bővebben

Gazdaságos 3D nyomtatógép és hisztikezelő gyereknevelési rendszer is nyert az első VOSZ Smart startupversenyen

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége azzal a céllal hozta létre a versenyt, hogy felkutassa az élet különböző területein születő innovációkat, és segítse ismertségük növelését. A fődíjat a 3D nyomtatást megkönnyítő ReFilamer hozta el.

Bővebben

Az ember bármikor beavatkozhat a mesterséges intelligencia működésébe – erre ad garanciát az Unió AI szabályozása

Komoly nyomon követési és naplózási rendszert kell annak kiépítenie, aki bizonyos területeken mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvert szeretne forgalmazni az EU-ban.  Az új uniós rendelet, az AI Act ezt azért is írja elő, hogy bármikor közbe tudjon lépni az ember az AI működésébe, ha szükséges. Összefoglaltuk a Pokó Diána mesterséges intelligencia és technológiai szakjogásszal készült interjúnkat.

Bővebben
Ez a weboldal is sütiket használ!
Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg. A weboldalon megtekintheted a sütik használatának részletes leírását.
Rendben
Szükséges
Beállítások
Statisztika
Marketing
Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások