Hirdetés

Magyar-üzbég innovációs programok indulnak

Magyar-üzbég innovációs és üzletfejlesztési programokat indít a Startup Campus a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) támogatásával, az Üzbég Innovációs és Technológiai Hivatallal partnerségben. Az egy-egy egyetemi, illetve nagyvállalati pilot program kiemelt célja a tudástranszfer mellett, a résztvevő vállalkozások külpiacra segítése és a két ország közötti üzleti kapcsolatok fejlesztése.

Hirdetés
A szervezők két különálló programot indítanak a KKM által kiírt Magyar-Üzbég Startup és Kutatás-fejlesztési Programhoz kapcsolódóan: a University Startup Accelerator Programba (USAP) azokat az innovatív ötleteket keresik, amelyek globális kihívásokra adnak választ az energetika, az agrárium és az egészségügy területein. A 3 hónapos online akcelerációra a legjobb projektek kerülnek majd be, munkájukat pedig a Startup Campus és a National Office for the Implementation of Innovation and Technology Transfer, Uzbekistan mentorai segítik, hogy ötletből ütőképes üzleti koncepciók jöjjenek létre. Az akceleráció egyetemi partnerei a győri Széchenyi István Egyetem és az üzbég Samarqand Egyetem.
A Corporate Startup Accelerator Programba (CSAP) pedig azokat az innovatív kkv-kat keresik, amelyek magyar és üzbég nagyvállalatok számára nyújtanak jövőtálló technológiákat az energetika, az egészségügy, valamint az agrárium területein. Az ugyancsak 3 hónapos online akcelerációban a cégek feladata, hogy iparági szakemberek és üzletfejlesztési mentorok bevonásával dolgozzanak ki új megoldásokat a megbízó nagyvállalatok számára.
Kivételes lehetőség, hogy a támogatáson keresztül bővíthetjük a korábban megkezdett üzleti kapcsolatépítést és tudástranszfert a régióban. Az elmúlt években olyan innovációs programokat, szolgáltatásokat dolgoztunk ki, melyek itthon és külföldön is értékesíthetők, mind piaci, mind állami szereplők számára. Az üzbég partnerünkkel közösen két üzletfejlesztési programot valósítunk meg az együttműködés során és ezen keresztül támogatunk innovátorokat, vállalkozásokat. Ez a know-how megmarad, beépül az üzbég partnerünknél, számunkra pedig komoly referencia, hiszen nagyban segíti a későbbi terjeszkedésünket, programjaink értékesítését a régióban” – összegzett Kovács Zsolt, a Startup Campus ügyvezető igazgatója, aki a programok kölcsönös sikeressége érdekében az Üzbég Innovációs és Technológiai Hivatal vezetőjével, Olimjon Tuychievvel írt alá együttműködési megállapodást.
A két, 2023. őszig megvalósuló program nagyban épít a Startup Campus korábbi hazai és nemzetközi üzletfejlesztési szolgáltatásainak tapasztalatára: az ügynökség az itthoni programok mellett Németországban és Nagy-Britanniában is sikerrel működteti irodáit, valamint a közelmúltban például, maláj, indiai és azerbajdzsáni partnerekkel is sikeres innovációs projekteket fejlesztett.
Az együttműködés keretében 2022. április 11-14. között Magyarországra látogatott az Üzbég Innovációs és Technológiai Hivatal kirendeltségében egy 3 fős delegáció, akik a Mathias  Corvinus Collegium, a Tungsram, az Express Innovation Agency, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Albitech vállalkozás képviselőivel találkoztak.
A létrejövő innovációs szolgáltatások és képzések megvalósulását a Magyar-Üzbég Startup és Kutatás-fejlesztési Program támogatja. A kiválasztott startup vállalkozások és innovatív KKV-k a Taskent városában lévő, nemrégiben átadott INNO Technopark Uzbekistan területén folytathatják a közép-ázsiai régióra fókuszáló üzletfejlesztési tevékenységüket. Részletek: https://youtu.be/CZ7xUfubMPE
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által kiírt Program keretében a KKM 2021. június 15-én 1 millió eurónak megfelelő forintösszegű felhívást tett közzé a hazai mikro-, kis és középvállalkozások külpiaci tevékenysége és nemzetközi versenyképessége előmozdítása érdekében. Részletek: http://exporthungary.gov.hu/magyar-uzbeg-startup-es-kutatas-fejlesztesi-program

A programokról további részletek: https://www.discovereurope.uz/

Hirdetés

A diákigazolvány új szerepe, szabadulószobává alakuló városok, és élelmiszertermelés a nappaliban – kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak.

Bővebben
Hirdetés

Az innovatív magyar csapat megmutatta: minden második fékezésünk balesethez vezethet

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával – mutatnak rá a Cristo autós alkalmazás friss felhasználói adatai. A reggeli órákban Dél-Budán, délután viszont a pesti belvárosi forgalomban kell az átlagosnál jobban figyelni autóvezetőként a hétköznapokon, az ekkor tapasztalt feszültség a hétvégi kb. kétszerese. A Közlekedési Kultúra Napjának alkalmából bemutatjuk az eredményeket, melyek kapcsán a drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági szakértője ad tanácsot a fővárosi autósoknak.

Bővebben

Startupok és nagyvállalatok: együtt sikeresebbek

A friss ötlet, agilitás és az innovációban testet öltő tudás társul a sokévtizedes szakértelemmel, tapasztalattal, technológiai háttérrel, értékesítési kompetenciákkal, partneri hálózattal és erős pénzügyi háttérrel. Így támogatja egymást startup és nagyvállalat, amely együttműködésére egyre több a példa itthon és a nagyvilágban. Az idei Startup Safari konferencián vállalatvezetők, startupok, befektetők készítettek látleletet a hazai startup ökoszisztémáról.

Bővebben

Melbourne-i győztesek a budapesti esettanulmányi versenyen

Idén negyedik alkalommal rendezték meg Magyarországon a régió egyik legnívósabb nemzetközi üzleti esettanulmányi versenyét, a Central European Case Competition-t (CECC). A rendezvény egyik esetadó partnere a Schneider Electric volt, a győztes melbourne-i csapat az ő beszállítóik CO2 kibocsátásának csökkentésére, valamint az EcoStruxure platform újszerű alkalmazására dolgoztak ki koncepciót.

Bővebben

A dolgozók 73 százaléka rugalmasan, nem munkahelyhez kötötten dolgozna

Számos cégnél már kialakult hosszabb távú terv az otthoni munkavégzésre, van, ahol még nem született erről határozott döntés, míg a munkavállalói igények több felmérés szerint is a home office és a hibrid munkavégzés felé mutatnak. A távmunkavégzés különböző formáinak hosszú távú megszilárdulása a legtöbb esetben azért várhatóan nem ütközik majd akadályba, hiszen a vállalatok és a munkavállalók többsége szerint sem csökkent a hatékonyság az otthoni munka során.

Bővebben

A pandémia után először találkoztak egymással újra az innovációs ökoszisztéma tagjai

Hetedik alkalommal indult útjára április utolsó napjaiban a Startup Safari Budapest. Két év online találkozás és tudásmegosztás után idén hibrid formában jelentkezett a fesztiválok és konferenciák minden előnyét magában foglaló kétnapos programsorozat, így az innovációs ökoszisztéma tagjai végre élőben is találkozhattak.

Bővebben

A Google támogatásával ingyenes digitális program indul (leendő) hazai vállalkozók és startupok számára

Az észt Startup Wise Guys, Európa legtapasztaltabb startup akcelerátora és egyik legaktívabb befektetési alapja bejelentette a „Jump for CEE” elnevezésű, saját tőke nélküli programjának folytatását. A kezdeményezést a Google-hoz tartozó Impact Challenge for Central and Eastern Europe is támogatja. A vállalkozói készségfejlesztő esemény célja, hogy 400 közép- és kelet-európai egyén és csapat vegyen részt azokon az online workshopokon, amelyek a Covid-19 által okozott gazdasági válság negatív hatásainak csökkentését hivatottak segíteni.  

Bővebben