Hirdetés

Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform: a jövő elkezdődött

Széles összefogásnak köszönhetően Veszprémben a Pannon Egyetemen megalakult a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform. A szakmai fórum legfontosabb célja, hogy felgyorsítsa Magyarország körforgásos gazdaságra való átállását, hiszen ez a fenntarthatósági fordulat elérésénekegyik fontos alapfeltétele. A Platform vezetője Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, az elnökségben pedig nagyvállalati, kamarai, önkormányzati és pénzpiaci szervezetek képviselői kaptak helyet.

Hirdetés

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora megnyitójában hangsúlyozta, nagy büszkeség, hogy Veszprém ad otthont a Platform ünnepélyes alapító eseményének. Mint elmondta, korábban is világos volt, hogy a körforgásos gazdaságra történő áttérés kikerülhetetlen középtávon, azonban a közelmúlt eseményei nyilvánvalóvá tették: ma már parancsoló szükségszerűség, hogy az értékes erőforrásokkal foglalkozzunk.

A Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform a párbeszédet és az együttműködést erősíti, de egyúttal a környezetért, a fenntarthatóságért történő cselekvés fontos terepe lesz a következő hónapokban, években – mondta Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter. Érdekes környezetben vagyunk, emelte ki, hiszen az eseménynek helyt adó Pannon Egyetem aulájában az erre a célra épített objektum kizárólag újrahasznosítható anyagokból készült – tette hozzá.

A miniszter reagált a friss trendekre is. Beszédében megemlítette, hogy az elmúlt időszakban az autóipart különböző alapanyagok hiánya akadályozta, az energetikai problémákat pedig az orosz–ukrán háború tette nehezen menedzselhetővé. Egyértelmű, hogy minden olyan megoldásra szükség van, amely az energiaproblémát javítani tudja – jelentette ki.

Ezt követően részletesen bemutatott, minden fontos energetikai és körforgásos alágazatra kiterjedő kormányzati stratégiát. Megemlítette, hogy hazánk volt az első a régióban, ahol a klímasemlegességről, mint célkitűzésről törvény is született, illetve, hogy az utóbbi években gazdaságunk úgy növekedett, hogy közben a károsanyag-kibocsátás csökkent. Hangsúlyozta továbbá, hogy még sok munka van előttünk a 2030-ra vállalt 55 százalékos kibocsátás csökkentés, illetve a 2050-re várt klímasemlegességi cél elérése érdekében.

Palkovics László kiemelte a már megvalósult Magyar Akkumulátor Stratégiát, mely stratégiai előnnyel bír majd a jövőben, beszélt a naperőművi kapacitások bővítéséről, a hidrogén, mint energiahordozó és -tároló jelentőségéről, valamint a közlekedés zöldítéséről is. Említést tett arról is, hogy a nukleáris energiát zöld energiaforrásnak kell tekinteni.

Hogy mennyi pénz lesz majd minderre? Steiner Attila az ITM körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára ismertette a 2021–2027-es uniós ciklus támogatási lehetőségeit, kiemelve, hogy a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban 1200 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre öt fő prioritási területen.

Az eseményen felszólalt Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója is. Ma az energiaforrások több mint nyolcvan százaléka kötődik a fosszilis energiahordozókhoz. Az átmenet egyik kulcsa a körforgásos gazdaságra történő lehető leggyorsabb átállás lehet, még akkor is, ha ez nem lehet gyors, és nem lesz 100 százalékos – mondta.

Az ünnepélyes alapítói ceremóniát követően indul a gyakorlati munka, melyet a Platform megválasztott vezetője, Birkner Zoltán irányít. Az elnök úr az esemény végén bemutatta a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform elnökségét, amelyben a tanácsadói, kis- és középvállalkozói, mezőgazdasági, ipari, építőipari és digitalizációs nagyvállalati, kamarai, önkormányzati és pénzpiaci szervezetek képviselői is helyet kapnak.

Hirdetés

Az innovatív magyar csapat megmutatta: minden második fékezésünk balesethez vezethet

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával – mutatnak rá a Cristo autós alkalmazás friss felhasználói adatai. A reggeli órákban Dél-Budán, délután viszont a pesti belvárosi forgalomban kell az átlagosnál jobban figyelni autóvezetőként a hétköznapokon, az ekkor tapasztalt feszültség a hétvégi kb. kétszerese. A Közlekedési Kultúra Napjának alkalmából bemutatjuk az eredményeket, melyek kapcsán a drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági szakértője ad tanácsot a fővárosi autósoknak.

Bővebben
Hirdetés

Startupok és nagyvállalatok: együtt sikeresebbek

A friss ötlet, agilitás és az innovációban testet öltő tudás társul a sokévtizedes szakértelemmel, tapasztalattal, technológiai háttérrel, értékesítési kompetenciákkal, partneri hálózattal és erős pénzügyi háttérrel. Így támogatja egymást startup és nagyvállalat, amely együttműködésére egyre több a példa itthon és a nagyvilágban. Az idei Startup Safari konferencián vállalatvezetők, startupok, befektetők készítettek látleletet a hazai startup ökoszisztémáról.

Bővebben

Melbourne-i győztesek a budapesti esettanulmányi versenyen

Idén negyedik alkalommal rendezték meg Magyarországon a régió egyik legnívósabb nemzetközi üzleti esettanulmányi versenyét, a Central European Case Competition-t (CECC). A rendezvény egyik esetadó partnere a Schneider Electric volt, a győztes melbourne-i csapat az ő beszállítóik CO2 kibocsátásának csökkentésére, valamint az EcoStruxure platform újszerű alkalmazására dolgoztak ki koncepciót.

Bővebben

A dolgozók 73 százaléka rugalmasan, nem munkahelyhez kötötten dolgozna

Számos cégnél már kialakult hosszabb távú terv az otthoni munkavégzésre, van, ahol még nem született erről határozott döntés, míg a munkavállalói igények több felmérés szerint is a home office és a hibrid munkavégzés felé mutatnak. A távmunkavégzés különböző formáinak hosszú távú megszilárdulása a legtöbb esetben azért várhatóan nem ütközik majd akadályba, hiszen a vállalatok és a munkavállalók többsége szerint sem csökkent a hatékonyság az otthoni munka során.

Bővebben

A pandémia után először találkoztak egymással újra az innovációs ökoszisztéma tagjai

Hetedik alkalommal indult útjára április utolsó napjaiban a Startup Safari Budapest. Két év online találkozás és tudásmegosztás után idén hibrid formában jelentkezett a fesztiválok és konferenciák minden előnyét magában foglaló kétnapos programsorozat, így az innovációs ökoszisztéma tagjai végre élőben is találkozhattak.

Bővebben

A Google támogatásával ingyenes digitális program indul (leendő) hazai vállalkozók és startupok számára

Az észt Startup Wise Guys, Európa legtapasztaltabb startup akcelerátora és egyik legaktívabb befektetési alapja bejelentette a „Jump for CEE” elnevezésű, saját tőke nélküli programjának folytatását. A kezdeményezést a Google-hoz tartozó Impact Challenge for Central and Eastern Europe is támogatja. A vállalkozói készségfejlesztő esemény célja, hogy 400 közép- és kelet-európai egyén és csapat vegyen részt azokon az online workshopokon, amelyek a Covid-19 által okozott gazdasági válság negatív hatásainak csökkentését hivatottak segíteni.  

Bővebben

Az online marketing az új foci, mindenki ért hozzá – vagy mégsem?

A kkv-k körében is egyre népszerűbbek az online közösségi felületek könnyű, gyors és költéshatékony hirdetési megoldásai. A COVID időszakhoz hasonlóan pedig a mostani gazdasági környezetben is kritikus lesz a cégek működése szempontjából, hogy ki mekkora energiát fordít a márkaépítésre. A K&H szakértői azonban óva intenek a piackutatás és stratégiai tervezés nélküli, pár kattintással összerakott kampányoktól, ezek ugyanis egészen biztosan nem hoznak tartós eredményt.

Bővebben