Hirdetés

Nagyágyúkkal jön a mesterséges intelligencia talkshow

Ma délután kerül megrendezésre a a Future Talks élő esemény, melyen igazi nagyágyúk, sztártudósok – köztük Neil deGrasse Tyson és Stuart J. Russell – beszélnek a mesterséges intelligenciáról, és arról, hogy fogja átalakítani az emberiég életét.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia (MI) óriási fejlődésen ment keresztül, mely már nem csak a tudományos fantasztikum rejtélye, hanem egyike, a mindennapjaink részét képező technológiáknak. Bár az MI-re többnyire új vagy leginkább jövőbeli technikaként gondolunk, valójában már a nagyszüleink is találkozhattak a korai csetbotokkal.

A gépi tanulás, a genetikus algoritmusok és a megerősítéses tanulás fogalmait az ötvenes években hozta be a köztudatba a kódfejtés úttörője, Alan Turing, akinek életéről film is készült Kódjátszma címmel. Turing neve elsősorban a második világháborúban használt német titkosító berendezés, az Enigma kapcsán maradt fent, melynek az volt a lényege, hogy megmérje, egy adott gép képes-e gondolkozni, azaz olyan válaszokat adni, mint egy ember.

A mesterséges intelligencia-kutatások egyik oszlopos tagja John McCarthy volt, aki az ötvenes években megalkotta a ma is használatos programozási nyelvet, de magát az MI kifejezést is ő találta ki 1955-ben. McCarthy játszotta emellett az első számítógépes sakkmérkőzést is a szovjet tudósok ellen, az általa megalkotott Lisp pedig a korszak mesterséges intelligencia-kutatásainak alapja lett.

Miután a hatvanas években megszületett ELIZA – a Joseph Weizenbaum által létrehozott program, mely az akkori technikai színvonalhoz mérten meglehetősen valósnak tűnő emberi reakciókra volt képes -, valamint megjelentek a Hans Moravec által megálmodott első, számítógép által vezérelt járművek, a ’90-es években abszolút áttörés következett be az MI technológiájában. A Deep Blue nevű, 20 millió dollárból kifejlesztett sakkszámítógép például képes volt legyőzni minden idők legnagyobb sakknagymesterét, a világklasszis orosz Garri Kaszparovot, aki mellesleg nem viselte túl jól a vereséget. Azóta a deeplearningen alapuló megoldások már a mindennapjainkba is bekúsztak, elég csak Sirire vagy Alexára gondolni.

Ehhez hasonló, elképesztően izgalmas témákkal készül a Future Talks powered by MVM online interaktív talk show, melynek keretein belül a szakma nagyágyúi mondják el, hol tart most a mesterséges intelligencia. Élőben jelentkezik Amerikából a tudománykommunikációs világsztár Neil deGrasse Tyson és Stuart J. Russell, a Berkeley Egyetem professzora. Részt vesz a beszélgetésben Tilesch György, az egyik legkeresettebb MI-szakértő, a Mesterség és Intelligencia: BetweenBrains társszerzője, Buzsáki György, világhírű agykutató, illetve Kishonti László az önvezető autók technológiáját fejlesztő AImotive alapító-vezérigazgatója is.

Az esemény teljesen ingyenesen és regisztráció nélkül tekinthető meg az MVM Facebook- és Youtube-csatornáján, illetve a Future Talks – powered by MVM honlapján ma 18 órától. Az esemény nyelve angol, de magyar nyelvű szinkrontolmácsolást biztosítanak hozzá. További információkat ide kattintva találtok az eseményről, a Facebook eseményt pedig itt érhetitek el.

Forrás: www.techworld.hu

Hirdetés

Netflix-díjas magyar céget vásárol fel az amerikai nagyvállalat 

Kiemelkedő eredmény a magyar innovációs szektorban: a Netflix streamingszolgáltató díját elnyerő, online ajánlórendszerek fejlesztésére szakosodott Gravity R&D informatikai cég felvásárlására végleges megállapodást kötött az amerikai tőzsdén jegyzett Taboola, a digitális hirdetési piaci  szegmens egyik legjelentősebb globális szereplője. A netezők számára személyre szabott “találatokhoz” a hátteret biztosító Taboola nemcsak a magyar céget vásárolja fel, hanem a közép-európai fejlesztői központját is Magyarországra telepíti. 

Bővebben

A többség számára 10 mobilalkalmazás bőven elég

Hazánkban már 6,2 millióan használnak okostelefont és nagyjából 6 millióan interneteznek mobiljukon a 18-69 éves korosztályban – derült ki az eNET legújabb reprezentatív kutatásából. A többség számára 10 mobilalkalmazás bőven elég, legalábbis ennyit használ hetente. A magasfokú okostelefon penetráció mellett azonban több internetes tevékenység van, ahol nem ezt az eszközt preferáljuk – ilyen például a webáruházi vásárlás vagy a levelezés, ahol a számítógépet részesítjük előnyben.

Bővebben
Hirdetés

Először Magyarországon: startup ökoszisztémára fókuszáló adat-felület

A Hungarian Startup University Programot (HSUP) megvalósító Express Innovation Agency, valamint a Dealroom.co startupokra és tech ökoszisztémákra koncentráló nemzetközi adatszolgáltatóval kötött megállapodás keretében megnyílt a startup ökoszisztéma fókuszú, közös magyarországi platform, amelynek célja, hogy fellendítse a magyar innovációt és vállalkozói szellemet.

Bővebben

A jelenlegi többszörösére szorosára kellene gyorsítani az épületfelújítások ütemét Európában

A klímavédelem érdekében a beruházási prioritások sürgős átgondolására és határozottabb közös fellépésre szólítja fel a Világgazdasági Fórum (WEF) napokban zajló davosi találkozóján a résztvevőket a Schneider Electric. Az energiamendzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat Fenntarthatósági Kutatóintézetének friss elemzése szerint a jelenlegi 2-3-szorosára kellene gyorsítani az épületfelújítások ütemét Európában, hogy sikerüljön elérni a Párizsi Megállapodásban megfogalmazott célokat.

Bővebben

Az ember a kulcs, nem az ötlet

A hazai startup világban is megtalálhatók már az angyalbefektetők, a vállalkozások nagy része azonban még nem mindig tudja pontosan, hogyan és mikor lehet alkalmas arra, hogy tőkét kapjon tőlük a szintlépéshez. A Start it @K&H ezért a hazai angyalbefektetői szféra két közismert alakját látta vendégül, hogy tapasztalataikon keresztül mutassák be a kezdő vállalkozóknak az ilyen típusú forrásbevonás sajátosságait.

Bővebben

A gyerekek digitális biztonságát védi egy magyar startup

A gyerekek digitális biztonsága szerencsére már nem új fogalom – mégis meglepő helyen kerülhet veszélybe. A kicsikről készült képek, videók online felületeken történő megosztása ugyanis veszélybe sodorhatja a gyerekek digitális biztonságát – akkor is, ha azt a szülők, az oktatási intézmény vagy éppen a nyári tábor szervezői teszik. A Start it @K&H inkubátorprogramba bekerült kidea egy olyan zárt digitális óvodai kommunikációs felület, amely többek között erre az aktuális problémára nyújt egyszerű megoldást. 

Bővebben