Hirdetés

A magyar startupvilág női példaképeit állítja színpadra a Tech Talent Superstars

A nemzetközi összefogás részeként megvalósuló rendezvény célja a technológiai közösség erősítése mellett azt is megmutatni, hogy lehet nőként érvényesülni a startupvilágban, még úgy is, hogy ez a szféra sem mentes a nemi egyenlőtlenségektől.

Disclaimer: Az InnoMaker Partners Kft. a Startup Online együttműködő partnere.

+ + +

Március 7-én rendezik meg az Óbudai Egyetemen a Tech Talent Superstars névre keresztelt eseményt,

amelynek fókusza a technológiai és startupszcéna erősítése, valamint az innováció iránt érdeklődők inspirálása. Emellett a rendezvény a magyar startup-ökoszisztéma női példaképeit is felsorakoztatja.

Az esemény a Visegrádi Alapból finanszírozott V4-Ukraine Talent Fusion Program része, amely a visegrádi régió és Ukrajna innovációs ökoszisztémáinak megerősítésére, az innovációs együttműködések kialakítására és a résztvevő országok ellenálló és versenyképességének fokozására irányul. A program konzorciumi koordinátora nem más, mint a tavaly létrejött magyar egyetemi befektetőcég, az Óbuda Uni Venture Capital (ÓUVC).

A V4-Ukraine Talent Fusion Programról bővebben itt írtunk a Startup Online-on.

Nemzetközi eseménysorozat: Prágában és Varsóban is lesznek társrendezvények

Ami a Tech Talent Superstars részletes programtervét böngészve egyből feltűnik, hogy az eddig bejelentett 14 előadóból 12 nő. Ez nem véletlen, de az esemény fókusza tágabb a női vállalkozók és befektetők bemutatásánál – mondta el a Startup Online-nak Strausz Kamilla, az InnoMaker Parterns Kft. társalapítója, aki cégével az esemény szervezői munkáját végzi.

Ahogyan azt Kamilla kifejtette, a Tech Talent Superstars egy határokon átívelő összefogás eredményeként valósul meg, így Budapest mellett Prágában és Varsóban is lesznek társrendezvények.

Ezeket az köti össze, hogy céljuk a helyi közösségek inspirálása a technológiai ökoszisztémák tehetségeinek, példaképeinek bemutatásával, külön figyelmet szentelve az esélyegyenlőségnek, illetve a fiatal vállalkozók tőkefinanszírozási támogatásának.

A startup-ökoszisztémában is a férfiak felé lejt a pálya

„Ennek apropóján szeretnénk a budapesti rendezvény szervezőjeként felhívni a figyelmet a magyar startup-ökoszisztéma innovatív női alapítóira és befektetőire, valamint a nemi alapú egyenlőtlenségekre például az alapítók számában és a tőke eloszlásában.

Az eseménnyel azt kívánjuk üzenni a nőknek, fiataloknak és kezdő vállalkozóknak, hogy technológiai szupersztárrá válni lehetséges karrierút, és vágjanak bele!”

– részletezte az InnoMaker Partners társalapítója.

Kamilla a Startup Online kérdésére elmondta, hogy a számok alapján indokolt külön a nők helyzetével is foglalkozni.

A Startup Genome nemzetközi kutatása szerint például (ami 67 startup-ökoszisztémát mért fel világszerte 2016 és 2022 között) a technológiai startupok alapítóinak mindössze 15 százaléka nő.

Az Egyesült Királyság Pénzügyminisztériuma pedig azt mutatta ki, hogy az Egyesült Királyságban 2022-ben történt kockázatitőke-befektetések mindössze 2 százalékát kapták nők vagy etnikai kisebbséghez tartozók által alapított vállalkozások.

Kamilla hozzátette, hogy szerinte a női-férfi megkülönböztetés a szülővé válás kapcsán is megjelenik: sokkal hátrányosabb helyzetben tudja találni magát egy nő akkor, ha gyermekét nevelő anyaként jelenik meg egy innovatív projektben, mert azt fogják feltételezni róla, hogy a szülői szerep miatt el fogja hanyagolni a projektet. Ez különösen érzékeny pont lehet akkor, ha az adott projektet a befektető emiatt értékeli magasabb kockázatúnak.

„Ezek az aggodalmak sokkal inkább jelennek meg az anyukákkal kapcsolatban, míg ha egy férfi apukáról van szó, jóval kevésbé fogják róla feltételezni, hogy szülőként nem fog annyi munkát beletenni a cégbe.„

Ennek megfelelően a Tech Talent Superstar panelbeszélgetéseiben erősen meg fognak jelenni a női-férfi viszonyokat feszegető témák. Ahogyan Strausz Kamilla kifejtette, az InnoMaker Partners úgy válogatta össze a meghívott előadókat, hogy a lehető legtöbb és legérdekesebb beszélgetés szülessen.

Így a megszólalók a saját területükön, iparágukban tapasztalt, a magyar startup-ökoszisztéma építésében élen járó nők lesznek, akiknek eltérő élményei lehetnek arról, hogy nőként és anyaként milyen ebben a szférában dolgozni. Mindemellett az úgynevezett reverse pitch-ben (ahol a befektető adja el magát a startupoknak) két férfi befektető is helyet kapott.

Befogadó a magyar startup-ökoszisztéma, de a problémákat nem szabad szőnyeg alá söpörni

Az InnoMaker Partners társalapítója szerint mindazonáltal közel sem akkora a nemi egyenlőtlenség a magyar startup-ökoszisztémában, mint a munkaerőpiac más területein. Lejt ugyan a pálya a férfiak irányába, de általánosságban a nemi vagy bármilyen más társadalmi hovatartozásnál sokkal többet számít az, hogy az embernek milyen ötlete van, és azt meg tudja-e valósítani. Ahogyan Kamilla rávilágított:

„A magyar startup-ökoszisztéma alapvetően egy befogadó és együttműködő közeg, nemcsak a nők, hanem például a fiatalok vagy a kisebbségek irányába is.”

Azonban – fűzte hozzá a Startup Online kérdésére – az esélyegyenlőségi problémák léteznek a startup-ökoszisztémában is, és ezek kitárgyalásától nem kell félnünk, épp ellenkezőleg: nagyobb teret kell ennek adni.

Arra a kérdésre, hogy várható-e még, hogy az InnoMaker Partners hasonló tematikájú eseményeket szervezzen, Kamilla úgy felelt, hogy bármi megtörténhet.

„Nagyon szívesen részt veszünk bármiben, ami az ökoszisztémának visszaad, ami kinyitja azt és segíti a fejlődést.”

A Tech Talent Superstars Facebook-eseményét ide kattintva böngészheted, jegyet vásárolni pedig ezen a linken tudsz.

MONTÁZS: A Tech Talent Superstar meghívott előadói. Az előadók social media képei, amiket a szervező InnoMaker Partners Kft. tett elérhetővé

Azért bízzanak bennünk a startupok, mert a BMW is bízik bennünk! – mondja az Econ Engineering ügyvezető igazgatója

A Technocatalyst programban a startupok az Econ Engineering segítségével olyan hatékonysággal fejleszthetik prototípusukat virtuálisan, ami offline módon lehetetlen lenne. A költségeket vagy a program másik stratégiai partnere állja, vagy az Econ száll be a projektbe equity alapon. Az Econ szerint a nagyvállalatok töretlen bizalma mutatja, hogy megbízható szolgáltatója lesznek a startup-ökoszisztémának is. Összefoglaltuk az Econ

Bővebben

Miért éri meg virtuálisan prototípust készíteni a startupoknak, és hogyan zajlik ez egyáltalán?

Az innovációs projekteknek szóló Technocatalyst programban az Econ Engineering elérhetővé teszi a mérnöki szimulációk világát a startupoknak is. Hogyan tudja egy startup az Econnal virtuálisan megterveztetni a prototípusát? Mennyire szoros az együttműködés, mekkorák a költségek, és miért bízzon meg a startup az eddig ipari nagyvállalatoknak szolgáltató cégben? Kiglics Gábort, az Econ ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Bővebben

Gazdaságos 3D nyomtatógép és hisztikezelő gyereknevelési rendszer is nyert az első VOSZ Smart startupversenyen

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége azzal a céllal hozta létre a versenyt, hogy felkutassa az élet különböző területein születő innovációkat, és segítse ismertségük növelését. A fődíjat a 3D nyomtatást megkönnyítő ReFilamer hozta el.

Bővebben

Az ember bármikor beavatkozhat a mesterséges intelligencia működésébe – erre ad garanciát az Unió AI szabályozása

Komoly nyomon követési és naplózási rendszert kell annak kiépítenie, aki bizonyos területeken mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvert szeretne forgalmazni az EU-ban.  Az új uniós rendelet, az AI Act ezt azért is írja elő, hogy bármikor közbe tudjon lépni az ember az AI működésébe, ha szükséges. Összefoglaltuk a Pokó Diána mesterséges intelligencia és technológiai szakjogásszal készült interjúnkat.

Bővebben

Ha az EU nem szabályozná a mesterséges intelligenciát, könnyen elharapózhatna a félelem, és megfojtanánk az innovációt

Márciusban fogadta el az Európai Parlament a világ első átfogó mesterségesintelligencia-szabályozását. Miért volt szükség az ún. AI Act-re? Tartanunk kell-e a robotok lázadásától, vagy attól, hogy a kormány AI-eszközökkel követi a mindennapjainkat? Mit fog érzékelni a felhasználó, és mennyi időbe telhet, mire a jog utoléri a gyorsan fejlődő technológiát? Interjúnk dr. Pokó Diána mesterséges intelligencia

Bővebben

Mi az: 42, és nem az élet értelme?

Az európai startup-ökoszisztéma az idei első negyedévben 42 darab, egymillió dollárt meghaladó befektéssel büszkélkedhet. 2022 második negyedéve óta nem volt ilyen magas ez a szám, és már 2024 első három hónapjában majdnem fele annyi úgynevezett megaround történt Európában, mint tavaly összesen.

Bővebben

Hozz egy jó ötletet egy elhagyott terület újrahasznosítására, és nyerj hárommillió forintot!

A CheckINN Revitalizátor ötletpályázat célja, hogy a befektetők helyett a felsőoktatásban tanuló diákok álmodják meg, hogy a funkcióját vesztett, elhanyagolt épületek, területek hogyan teremthetnének újra értéket, új külsővel és turisztikai jelentőséggel is felruházva őket.

Bővebben

Virtuális prototipizálást, szervezetfejlesztést és inkubációt is ad a projektednek a Technocatalyst program

A Technocatalyst olyan projektek jelentkezését várja, amelyek lelassultak vagy elakadtak, de a következő szintre szeretnének lépni, legyen szó a termék vagy szolgáltatás fejlesztéséről, piacra viteléről vagy a szükséges pénzügyi támogatás megszerzéséről. A program három szereplő különböző szolgáltatási portfólióját hozza tető alá, így a résztvevők ott kapnak segítséget, ahol a leginkább szükségük van rá.

Bővebben

A startup-ökoszisztémát is megszólítja idén a SMART Konferencia

Az IVSZ által szervezett innovációs és üzleti konferencia, a SMART a startup-ökoszisztémát is megcélozza: a fő eseménnyel párhuzamosan futó SMARTup Konferencián, melyet az InnoMaker Partners csapatavál együttműködésben állítanak színpadra, a startupvilág aktuális kérdésit járhatják körbe a résztvevők. A SMART-on ráadásul a Startup Online csapatának köszönhetően egy 360 fokos szelfigépet is kipróbálhatsz.

Bővebben
Ez a weboldal is sütiket használ!
Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg. A weboldalon megtekintheted a sütik használatának részletes leírását.
Rendben
Szükséges
Beállítások
Statisztika
Marketing
Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások