Hirdetés

Tíz startup képviseli hazánkat Torontóban

Az Express Innovation Agency, valamint Magyarország Ottawai Nagykövetsége, Magyarország Torontói Főkonzulátusa, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a HEPA Kanadai Partneriroda közös szervezésében tíz magyar startup vesz részt a világ egyik legjelentősebb technológiai eseményén Torontóban a Collision konferencián. A 2022. június 20-23. között megvalósuló techshow-t és kiállítást megelőzően, valamint azt követően nemzetközi befektetőkkel és szakmai partnerekkel is találkozhatnak a résztvevők Kanadában.

Közel egy hetes tanulmányúton pallérozódhat az a tíz technológiai startup, akik sikeresen bejutottak az Express Innovation Agency, valamint a partnerszervezők által kialakított közös programba, melynek részét képezi az országstandon való részvétel a Collision konferencián, egy networking és pitch esemény, valamint számos üzleti találkozó is.

A startupok egy kétkörös folyamat során kerültek kiválasztásra, ahol a szakmai felkészültség és a már elért eredmények mellett a célpiaci relevanciát, valamint az angoltudást is figyelembe vették a bírálók. A programba bejutott csapatok egy célzott felkészítésen vettek részt, mely során esemény-, üzleti-, és Kanada specifikus információkat kaptak.

A találkozók kapcsán Kölkedi Krisztián, az Express Innovation Agency vezérigazgató-helyettese elmondta: „Az ügynökség célja – tudományterülettől függetlenül – a teljes innovációs ökoszisztémát segíteni a tehetséggondozástól a piaci hasznosulásig. A Collision konferencia, valamint a további szakmai programok lehetővé teszik, hogy a résztvevő startupok valódi értékkel, tudással és kapcsolatrendszerrel gazdagodjanak, míg a külföldi potenciális partnerek magasan kvalifikált, felkészült és innovatív vállalkozásokat ismernek meg. A csapatok élőben is tesztelhetik majd felkészültségüket a pitch során, ahol befektetők előtt mutatkozhatnak be.”

„Magyarország nagyköveteként prioritás számomra az innováció és technológia terén való magyar-kanadai együttműködés erősítése.”

„Büszkeséggel tölt el, hogy kezdeményezésünkre magyar stand nyílik az innovatív technológiák világszinten kiemelkedő fórumán, a Collision 2022 Konferencián, és olyan startupok képviselhetik hazánkat, melyek a nemzetközi versenyben is eredményesen állják meg a helyüket. A kiérkező magyar cégeknek számos új üzleti kapcsolatot kínál a rendezvénysorozat, melyek reményeink szerint kapukat nyitnak meg a kanadai piacon történő érvényesülés útján, amihez nagykövetségünk minden támogatást megad” – emelte ki Dr. Vass-Salazar Mária nagykövet.

„A torontói főkonzulátust nagy örömmel tölti el, hogy a COVID miatti két év kimaradását követően idén újra támogathatja a leginnovatívabb magyar startupok részvételét az egyik legmeghatározóbb észak-amerikai technológiai konferencián, a Collision-ön. Nagy örömünkre szolgál továbbá, hogy a résztvevő vállalatok között számos olyat látunk, akikkel már előzetesen jó K+F együttműködéseket és szakmai kapcsolatot tudtunk kialakítani köztük és a kanadai piaci szereplők között.”

„Hiszünk abban, hogy ez a személyes megjelenés új lendületet adhat ezeknek az együttműködéseknek is”

– mondta Igaz Máté Árpád a torontói főkonzulátus első beosztottja, külgazdasági attaséja.

„A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökségnek és kanadai regionális irodájának megtiszteltetés, hogy egy ekkora volumenű fórumon, mint a Collision társszervezőként részt vehet. Büszkeséggel tölt el, hogy a magyar startupok a világ legszínvonalasabb cégei között mutatkozhatnak be, és jó eséllyel törhetnek be a kanadai piacra. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezt kapcsolatainkkal és kollégáinkkal minél jobban elősegíthetjük – tette hozzá Balla Sándor, a HEPA kanadai irodájának ügyvezető igazgatója

A tíz résztvevő startup:

  • Cytocast – Az emberi sejtek számítógépes szimulációin keresztül a cég által fejlesztett szoftver képes gyógyszerek és gyógyszerjelöltek hatásainak és mellékhatásainak előrejelzésére. A fejlesztés felgyorsítja és olcsóbbá teszi a gyógyszerfejlesztés lépéseit és személyre szabott terápiák kiválasztásához is segítséget nyújthat.
  • Innoria Tech – Egyedi termékeket kínál sportcsapatoknak, amelyek új dimenziót nyitnak meg a legális teljesítményfokozásban. A Team Flow, EEG alapú biofeedback rendszer segítségével fejlesztett mentális felkészültségnek és szilárd csapategységnek köszönhetően az egyéni, illetve kollektív sportteljesítmény eddig nem látott mértékben és korábban ismeretlen módszerrel növelhető.
  • Seyu – A kifejlesztett technológiai megoldás lehetővé teszi, hogy a világ bármely pontjáról a szurkolók által beküldött képek és üzenetek – épített periméter LED falakon, óriás kijelzőkön, valamint online a közösségi média felületeken – megjelenjenek egy moderált csatornán keresztül, valós időben, ezzel motiválva kedvenc csapatukat vagy sportolójukat.
  • Dermus – Könnyen használható szoftveres és opcionálisan hardveres eszközökkel segíti a bőrgyógyászok munkáját és a bőrproblémákkal küzdő betegek életútját. Az újítás a magas frekvenciás és nagy felbontású ultrahangos technológia miniatürizálása.
  • YourAnastomosis – A teljes sebészeti rendszer hatékony átalakítására fejlesztettek egy átfogó és hiánypótló oktatási módszert, amely biztonságosabbá teszi a műtétek kimenetelét. A sebészeti teljesítmény digitalizálásából kinyert adatok táplálják azt a big-data elemzést, ami a klinikai alkalmazás alapját adja, mint háttér-benchmarking eszköz.
  • Haris Digital – A gyártási hatékonyság adatokon alapuló fejlesztésén keresztül kívánják elérni a gyártóipar ökológiai lábnyomának csökkentését, a kis- és közepes vállalatok versenyképességének megőrzését, illetve a munkahelyi stressz csökkentését. Ehhez kifejlesztettek egy – minden gyártó vállalat számára elérhető, megérthető és alkalmazható – gyártás-digitalizációs megoldást, ami megfizethető, gyors és a legmodernebb technológiákon nyugszik.
  • Scraping Robotics – Olyan technológiát fejlesztettek ki, amivel helyettesíthető az ipar egyik legnagyobb szaktudás- és munkaigényű, máig kézzel végzett folyamata, a hántolás. Ez jelentős költségcsökkentés mellett növeli a gépgyártás pontosságát, hatékonyságát és a gépek hasznos élettartamát.
  • RecnGO – Egyszerűen használható multistreaming közvetítő szoftver, amely az online, valós idejű műsorgyártást teszi lehetővé mobileszközökkel a legnagyobb platformokra, nagystúdiós költségvetések töredékéért, akár egy egyszemélyes stábként működtetve.
  • Refilamer – Filament készítő gépeket és szoftvereket fejleszt, amelyek segítenek a hobbi és üzleti célú 3D nyomtató tulajdonosoknak, hogy pénzt és CO² kibocsátást takarítsanak meg azáltal, hogy a műanyag hulladékot 3D nyomtatási nyersanyagként hasznosítják.
  • SkillX – Innovatív HR-tech szoftver és egy újragondolt munkaerő-piaci módszertan, amely fenntartható HR-ökoszisztémát hoz létre a digitális térben, ahol az alkalmazottakat objektíven mért készségeik és egyedi foglalkoztathatóságuk alapján profilozzák, hogy a toborzás a lehető leghatékonyabb legyen.

Amíg nem sikerül skálázni az újságírók számát, addig a média kihagyott ziccer marad a startup-ökoszisztéma számára

Nagy szükség lenne egy virágzó, plurális médiakörnyezetre a startupvilágban, ami tisztítani tudja az ökoszisztémát, és ami rendszerszinten képes betölteni az ökoszisztéma fejlesztését szolgáló funkciók sokaságát. A közéletben az újságírók képesek ilyesfajta hatást elérni – csak az ottani piac éppenséggel nem kong úgy az ürességtől, mint a startupmédia.

Bővebben

Oszkó Péter: Még a startup-ökoszisztémában is csak szégyenlősen beszélünk a pénzügyeinkről

Az OXO vezetője szerint mindenki titkolja, hogy milyen értékelés mellett mekkora befektetést kapott, és hogy egy exitnél kinek mennyi jutott. Pedig ha transzparensen beszélnénk a pénzügyeinkről, segíthetnénk a szereplőknek abban, hogy jobb döntéseket hozzanak.

Bővebben

10 grafikon arról, hogy hogyan alakulnak az AI kockázati befektetések a világon és Európában

A generatív AI szárnyal, a startupok az applikációk világában keresik a mesterséges intelligencia felhasználását, az európai befektetések pedig az AI által optimalizált működést, a robotikát és a gyógyszerkutatást részesítik előnyben. Mutatjuk a Dealroom friss statisztikáit.

Bővebben

Hogyan legyél sikeres intézményi befektető nélkül Magyarországon? Bemutatjuk a Screvo-t

A különböző márkák nyereményjátékait egy platformra terelő Screvo alapítóit nem vetette fel a pénz – ahelyett azonban, hogy egyből egy intézményi befektetőhöz rohantak volna az ötletükkel, inkább tudatosan felmérték, hogy meddig ér a takarójuk, a piaci igények szerint fejlesztettek prototípust, és a befektetési feltételek teljesítése helyett a sales-re koncentráltak. Az eredmény: visszatérő multi ügyfelek, dinamikus

Bővebben

Változás az innovációs politikában: Lemondott Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, már meg is van az utódja

Csák azért mond le, mert szerinte a négy évre tervezett munkát két év alatt sikerült elvégezni, és átadná a stafétabotot a fiataloknak. Helyét Hankó Balázs eddigi innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár veszi át.

Bővebben

Honnan tudhatod, hogy jó startupalapító lehet belőled?

Legyél megszállott az ötleteddel kapcsolatban, mérd fel, hogy kik segíthetneked neked mentorként, az ördög ügyvédjeként és társalapítóként, valamint legyél kitartó, és úgy alakítsd az ötleted, hogy az tényleg a leendő ügyfeleid igényeit elégítse ki: ezek Zoe Hewitt, a londoni Sequoia Capital tehetségek felkutatásáért felelős alelnökének tippjei.

Bővebben

Harmadik éve stagnál a magyar startup-ökoszisztéma a StartupBlink jelentése szerint

A StartupBlink 2024-es ökoszisztéma-jelentésében az 50. legfejlettebb startup-ökoszisztéma a magyar. Hazánk legnagyobb előnye az üzleti tevékenységekkel kapcsolatos alacsony rezsiköltségek és az alacsony megélhetési költségeket, míg a legnagyobb hátránya az IT szakemberek kivándorlása. Mutatjuk a részleteket.

Bővebben

Az űripar nem csak a zseniknek való – ezt vallja az ESERO Hungary program

Idén csatlakozik Magyarország az Európai Űrügynökség fiatalokat és tanáraikat célzó programjához. Az ESERO Hungary célja, hogy gyakorlati foglalkozásokkal a diákokat, ingyenes képzésekkel pedig a tanárokat hozza közelebb az űriparhoz, és ezen keresztül elősegítse a STEM-területek oktatását.

Bővebben