Hirdetés

Sosem éreztük még olyan személyesnek a kiberbiztonságot, mint a járványban

Az egészségünket károsító kórokozók mellett 2020-ban talán a legfenyegetőbb veszélyt az adatszivárgások és más kiberbiztonságot érintő incidensek okozzák. A járvány alatt a legtöbben megtapasztalhattuk, hogy az adataink és az információink biztonsága személyes ügy. Ebben a vészterhes időben pedig talán még jelentősebb szerepe van az olyan szakmai rendezvényeknek, mint a tizenhatodik alkalommal megrendezésre kerülő Informatikai Biztonság Napja konferenciának.

Hirdetés

Az ITBN egy 2004-ben született szakmai összefogás, amely képviseli és felvonultatja az informatikai és információvédelemért tenni akaró szervezeteket, gyártókat, disztribútorokat, valamint az őket képviselő tanácsadó és integrátor szolgáltatókat. Az ITBN az elmúlt 15 évben számos rendhagyó megoldással volt jelen a szakmai rendezvények palettáján, a koronavírus járványra való tekintettel azonban a szervezők idén tavasszal úgy döntöttek, hogy az alapjaitól gondolják újra az eseményt. A vakmerő döntésnek áldásos hozadékai lettek: az őszi online konferenciára minden részletében volt lehetőségük felkészülni. 

A 2020. október 28-29-én megrendezésre kerülő hibrid konferencia rendkívüli élményszerűséget ígér: az előadók egyedi stúdióból, a Mariott Hotelből, vagy a távolabb élők online jelentkeznek be, minden érdeklődő a munkahelyéről vagy az otthonából lehet jelen, a szervezők pedig biztosítják az interaktív közvetítés professzionális feltételeit. Látványos, televízióadás jellegű közvetítésre számíthatnak a résztvevők. Az előadások a konferencia mindkét napján két csatornán követhetőek majd. A Mainstream elnevezésűn főleg előadásokat hallgathatunk majd meg, a Buzz adásai pedig inkább beszélgetés fókuszúak lesznek. 

Mindazok pedig, akik az ITBN konferenciát a kapcsolatépítés miatt várják minden évben, nem kell lemondaniuk a lehetőségről: az online felületen lehetőség nyílik majd a kapcsolatfelvételre, asztaltársaságokhoz csatlakozhatnak, csevegőcsatornán üzenhetnek egymásnak a látogatók, akárcsak az élő rendezvényeken. „Előnyösnek bizonyult az a kialakult helyzet, hogy a márciusban elindult rendezvénypiaci bizonytalanságok idején a kivárás helyett azt a stratégiát választottuk, hogy az ITBN konferenciát a körülmények alakulásától függetlenül az online térbe tervezzük. Ennek köszönhető, hogy egyfelől magas színvonalú technológiai feltételeket tudtunk előkészíteni, másrészt pedig az is, hogy olyan mennyiségű és minőségű szakmai tartalmat sikerült összeállítanunk, ami egy élő esemény tekintetében elképzelhetetlen mennyiségű operatív szervezést igényelt volna” – fejtette ki Keleti Arthur az ITBN alapítója. 

A kiberbiztonsági szakma visszajelzései alapján elmondható, hogy a legjobban várt előadók között van például Shira Shamban, aki egy valódi ún. kiberveterán. A hölgy egy olyan egységnek a tagja volt a méltán híres izraeli kiberhadseregben, melynek néhány éve még a neve is titok volt: UNIT 8200. Előadásában talán sosem hallott részleteket is megtudhatunk a haderő felépítéséről, a kiképzésről és a toborzásról. De nagy érdeklődésre tart számot Luigi Rebuffi, az Európai Kiberbiztonsági szervezet alapítójának és főtitkáránk előadása is, aki megosztja majd a közönséggel, hogy milyen technológiákkal védhetik magukat az európai országok a támadásokkal szemben. A magyar kiberhadsereg működéséről és feladatairól pedig Kovács László dandártábornok, a Haderőnemi Szemlélőség (kibervédelmi) szakembere számol be majd be. Fontos és égető kérdést tárgyal majd Marco Ramilli, hiszen azt osztja majd meg a nézőkkel, hogy milyen módszereik vannak az iráni hackereknek, akiknek a keze már a magyar vállalatokhoz is elér. 

A Siemens kiberbiztonsági csapatának vezetője Florian Holst a cégóriás kihívásait és innovációit osztja majd meg a látogatókkal, Dan Demeter, a Global Research Team (GReAT) kutatója pedig a kiberhírszerzés szövevényes folyamatairól oszt majd meg érdekességeket.  A magyarországi Microsoft képviseletében pedig Hódy Árpád egy több tízezer embert érintő, 70 millió dollár kárt jelentő incidensről számol majd be részletesen. Greg Day a Palo Alto Network megbízásából pedig személyes misszióját fogja hangsúlyozni, iránymutatást ad ahhoz, hogy nem technológiai beállítottságú vezetők és az IT-biztonsági szakemberek között nagyobb megértés legyen a szervezeteken belül. 

Az ITBN 2020 színvonalát emelik majd közreműködői is. A két nap során a konferencia műsorvezetője Serdült Szilvia lesz, sztárriporterként a Mainstream csatornán Bombera Krisztina és Somos András lesz jelen, a beszélgetéseket pedig Beszeda Gábor és Szilágyi Árpád moderálják majd. 

A rendezvény, ahogy már a tözslátogatók megszokhatták idén is ingyenes, az ITBN 2020 támogatóinak rugalmasságának köszönhetően, akik a járványügyből adódó bizonytalanság ellenére bátran váltottak az új formátumra, és csatlakoztak a szakmai szervező gárdához. Az új platform azonban egy új lehetőséget is kínál, egy prémium előfizetéssel. Azok számára, akik ezen kiegészítő megvásárlása mellett döntenek nem csak a támogatói, de a független előadások és beszélgetések is visszanézhetőek, valamint az archív tartalomból egy érdekességekkel teli válogatás is elérhetővé válik. A minőségi és élvezhető tartalmakat a Cisco Webex technológiája garantálja majd, mind az ingyenes, mind a prémium látogatók számára. A szervezőcsapat pedig azon dolgozik, hogy a világ különböző pontjairól, különböző korlátozások közül bejelentkező szakértők mind jó minőségben jelentkezhessenek be, hogy Full HD (1080p 30fps) közvetítésben is megállják a helyüket majd az előadások. Az érdeklődők az idén kifejezetten az online megvalósíthatóság kapcsán fejlesztett platformon keresztül regisztrálhatnak.

Regisztráció: https://online.itbn.hu/registration 

Hirdetés

Netflix-díjas magyar céget vásárol fel az amerikai nagyvállalat 

Kiemelkedő eredmény a magyar innovációs szektorban: a Netflix streamingszolgáltató díját elnyerő, online ajánlórendszerek fejlesztésére szakosodott Gravity R&D informatikai cég felvásárlására végleges megállapodást kötött az amerikai tőzsdén jegyzett Taboola, a digitális hirdetési piaci  szegmens egyik legjelentősebb globális szereplője. A netezők számára személyre szabott “találatokhoz” a hátteret biztosító Taboola nemcsak a magyar céget vásárolja fel, hanem a közép-európai fejlesztői központját is Magyarországra telepíti. 

Bővebben

A többség számára 10 mobilalkalmazás bőven elég

Hazánkban már 6,2 millióan használnak okostelefont és nagyjából 6 millióan interneteznek mobiljukon a 18-69 éves korosztályban – derült ki az eNET legújabb reprezentatív kutatásából. A többség számára 10 mobilalkalmazás bőven elég, legalábbis ennyit használ hetente. A magasfokú okostelefon penetráció mellett azonban több internetes tevékenység van, ahol nem ezt az eszközt preferáljuk – ilyen például a webáruházi vásárlás vagy a levelezés, ahol a számítógépet részesítjük előnyben.

Bővebben
Hirdetés

Először Magyarországon: startup ökoszisztémára fókuszáló adat-felület

A Hungarian Startup University Programot (HSUP) megvalósító Express Innovation Agency, valamint a Dealroom.co startupokra és tech ökoszisztémákra koncentráló nemzetközi adatszolgáltatóval kötött megállapodás keretében megnyílt a startup ökoszisztéma fókuszú, közös magyarországi platform, amelynek célja, hogy fellendítse a magyar innovációt és vállalkozói szellemet.

Bővebben

A jelenlegi többszörösére szorosára kellene gyorsítani az épületfelújítások ütemét Európában

A klímavédelem érdekében a beruházási prioritások sürgős átgondolására és határozottabb közös fellépésre szólítja fel a Világgazdasági Fórum (WEF) napokban zajló davosi találkozóján a résztvevőket a Schneider Electric. Az energiamendzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat Fenntarthatósági Kutatóintézetének friss elemzése szerint a jelenlegi 2-3-szorosára kellene gyorsítani az épületfelújítások ütemét Európában, hogy sikerüljön elérni a Párizsi Megállapodásban megfogalmazott célokat.

Bővebben

Az ember a kulcs, nem az ötlet

A hazai startup világban is megtalálhatók már az angyalbefektetők, a vállalkozások nagy része azonban még nem mindig tudja pontosan, hogyan és mikor lehet alkalmas arra, hogy tőkét kapjon tőlük a szintlépéshez. A Start it @K&H ezért a hazai angyalbefektetői szféra két közismert alakját látta vendégül, hogy tapasztalataikon keresztül mutassák be a kezdő vállalkozóknak az ilyen típusú forrásbevonás sajátosságait.

Bővebben

A gyerekek digitális biztonságát védi egy magyar startup

A gyerekek digitális biztonsága szerencsére már nem új fogalom – mégis meglepő helyen kerülhet veszélybe. A kicsikről készült képek, videók online felületeken történő megosztása ugyanis veszélybe sodorhatja a gyerekek digitális biztonságát – akkor is, ha azt a szülők, az oktatási intézmény vagy éppen a nyári tábor szervezői teszik. A Start it @K&H inkubátorprogramba bekerült kidea egy olyan zárt digitális óvodai kommunikációs felület, amely többek között erre az aktuális problémára nyújt egyszerű megoldást. 

Bővebben