Hirdetés

Sosem éreztük még olyan személyesnek a kiberbiztonságot, mint a járványban

Az egészségünket károsító kórokozók mellett 2020-ban talán a legfenyegetőbb veszélyt az adatszivárgások és más kiberbiztonságot érintő incidensek okozzák. A járvány alatt a legtöbben megtapasztalhattuk, hogy az adataink és az információink biztonsága személyes ügy. Ebben a vészterhes időben pedig talán még jelentősebb szerepe van az olyan szakmai rendezvényeknek, mint a tizenhatodik alkalommal megrendezésre kerülő Informatikai Biztonság Napja konferenciának.

Hirdetés

Az ITBN egy 2004-ben született szakmai összefogás, amely képviseli és felvonultatja az informatikai és információvédelemért tenni akaró szervezeteket, gyártókat, disztribútorokat, valamint az őket képviselő tanácsadó és integrátor szolgáltatókat. Az ITBN az elmúlt 15 évben számos rendhagyó megoldással volt jelen a szakmai rendezvények palettáján, a koronavírus járványra való tekintettel azonban a szervezők idén tavasszal úgy döntöttek, hogy az alapjaitól gondolják újra az eseményt. A vakmerő döntésnek áldásos hozadékai lettek: az őszi online konferenciára minden részletében volt lehetőségük felkészülni. 

A 2020. október 28-29-én megrendezésre kerülő hibrid konferencia rendkívüli élményszerűséget ígér: az előadók egyedi stúdióból, a Mariott Hotelből, vagy a távolabb élők online jelentkeznek be, minden érdeklődő a munkahelyéről vagy az otthonából lehet jelen, a szervezők pedig biztosítják az interaktív közvetítés professzionális feltételeit. Látványos, televízióadás jellegű közvetítésre számíthatnak a résztvevők. Az előadások a konferencia mindkét napján két csatornán követhetőek majd. A Mainstream elnevezésűn főleg előadásokat hallgathatunk majd meg, a Buzz adásai pedig inkább beszélgetés fókuszúak lesznek. 

Mindazok pedig, akik az ITBN konferenciát a kapcsolatépítés miatt várják minden évben, nem kell lemondaniuk a lehetőségről: az online felületen lehetőség nyílik majd a kapcsolatfelvételre, asztaltársaságokhoz csatlakozhatnak, csevegőcsatornán üzenhetnek egymásnak a látogatók, akárcsak az élő rendezvényeken. „Előnyösnek bizonyult az a kialakult helyzet, hogy a márciusban elindult rendezvénypiaci bizonytalanságok idején a kivárás helyett azt a stratégiát választottuk, hogy az ITBN konferenciát a körülmények alakulásától függetlenül az online térbe tervezzük. Ennek köszönhető, hogy egyfelől magas színvonalú technológiai feltételeket tudtunk előkészíteni, másrészt pedig az is, hogy olyan mennyiségű és minőségű szakmai tartalmat sikerült összeállítanunk, ami egy élő esemény tekintetében elképzelhetetlen mennyiségű operatív szervezést igényelt volna” – fejtette ki Keleti Arthur az ITBN alapítója. 

A kiberbiztonsági szakma visszajelzései alapján elmondható, hogy a legjobban várt előadók között van például Shira Shamban, aki egy valódi ún. kiberveterán. A hölgy egy olyan egységnek a tagja volt a méltán híres izraeli kiberhadseregben, melynek néhány éve még a neve is titok volt: UNIT 8200. Előadásában talán sosem hallott részleteket is megtudhatunk a haderő felépítéséről, a kiképzésről és a toborzásról. De nagy érdeklődésre tart számot Luigi Rebuffi, az Európai Kiberbiztonsági szervezet alapítójának és főtitkáránk előadása is, aki megosztja majd a közönséggel, hogy milyen technológiákkal védhetik magukat az európai országok a támadásokkal szemben. A magyar kiberhadsereg működéséről és feladatairól pedig Kovács László dandártábornok, a Haderőnemi Szemlélőség (kibervédelmi) szakembere számol be majd be. Fontos és égető kérdést tárgyal majd Marco Ramilli, hiszen azt osztja majd meg a nézőkkel, hogy milyen módszereik vannak az iráni hackereknek, akiknek a keze már a magyar vállalatokhoz is elér. 

A Siemens kiberbiztonsági csapatának vezetője Florian Holst a cégóriás kihívásait és innovációit osztja majd meg a látogatókkal, Dan Demeter, a Global Research Team (GReAT) kutatója pedig a kiberhírszerzés szövevényes folyamatairól oszt majd meg érdekességeket.  A magyarországi Microsoft képviseletében pedig Hódy Árpád egy több tízezer embert érintő, 70 millió dollár kárt jelentő incidensről számol majd be részletesen. Greg Day a Palo Alto Network megbízásából pedig személyes misszióját fogja hangsúlyozni, iránymutatást ad ahhoz, hogy nem technológiai beállítottságú vezetők és az IT-biztonsági szakemberek között nagyobb megértés legyen a szervezeteken belül. 

Az ITBN 2020 színvonalát emelik majd közreműködői is. A két nap során a konferencia műsorvezetője Serdült Szilvia lesz, sztárriporterként a Mainstream csatornán Bombera Krisztina és Somos András lesz jelen, a beszélgetéseket pedig Beszeda Gábor és Szilágyi Árpád moderálják majd. 

A rendezvény, ahogy már a tözslátogatók megszokhatták idén is ingyenes, az ITBN 2020 támogatóinak rugalmasságának köszönhetően, akik a járványügyből adódó bizonytalanság ellenére bátran váltottak az új formátumra, és csatlakoztak a szakmai szervező gárdához. Az új platform azonban egy új lehetőséget is kínál, egy prémium előfizetéssel. Azok számára, akik ezen kiegészítő megvásárlása mellett döntenek nem csak a támogatói, de a független előadások és beszélgetések is visszanézhetőek, valamint az archív tartalomból egy érdekességekkel teli válogatás is elérhetővé válik. A minőségi és élvezhető tartalmakat a Cisco Webex technológiája garantálja majd, mind az ingyenes, mind a prémium látogatók számára. A szervezőcsapat pedig azon dolgozik, hogy a világ különböző pontjairól, különböző korlátozások közül bejelentkező szakértők mind jó minőségben jelentkezhessenek be, hogy Full HD (1080p 30fps) közvetítésben is megállják a helyüket majd az előadások. Az érdeklődők az idén kifejezetten az online megvalósíthatóság kapcsán fejlesztett platformon keresztül regisztrálhatnak.

Regisztráció: https://online.itbn.hu/registration 

Hirdetés

A 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép

Végleges megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a román RCS & RDS csoporttal a médiakonszern magyarországi érdekeltségeinek megvásárlásáról. A tranzakció lezárásával, illetve az elmúlt egy évben az infokommunikációs szektorban végrehajtott akvizícióival a 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép, miközben a cégcsoport meghatározó pozíciókat építhet ki a nyugat-balkáni távközlési piacon is.

Bővebben

Sikerrel zárult az első Agtech Summit konferencia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) novemberben rendezte meg először hazánk első kifejezetten agrár startupokról szóló rendezvényét. A technológiai újdonságokat és a jövő agráriumát vizsgáló rendezvényen többszáz látogató vett részt és kapott közelebbi képet a legfontosabb agrártechnológiai startupok fejlesztéseiről.

Bővebben
Hirdetés

Nemzetközi startup programok az innovációk felkarolásáért – elindult az előjelentkezés az EIT Food programokra

Egyedülálló nemzetközi startup programokra pályázhatnak olyan innovátorok, akik ötleteikkel vagy előrehaladottabb projektjeikkel tenni szeretnének egy karbonsemleges jövőért. Az EIT Food széles kínálatában különböző fejlettségű startupok mind megtalálhatják a számukra ideális programot. A több hónapos események során a kezdeti ötletfázistól egészen a piacra jutásig, befektetésszerzésig és nemzetközi networképítésig kapnak segítséget a résztvevők. Továbbá a legjobb csapatok a szakmai támogatás mellett pénzbeli jutalomban is részesülhetnek. A startup programokba 2022 elején nyílik meg a jelentkezés, de az előregisztráció már nyitott az érdeklődők számára.

Bővebben

Világsiker lehet a robotokat oktató magyar startupból

A Spirit FM startupokkal, innovációval, jövőbemutató ötletekkel és potenciális befektetési lehetőségekkel foglalkozó szórakoztató rádióműsorának, a Hibrid Startuppernek ismételten Sohajda Júlia, a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő egyik alapítója volt a vendége, aki ezúttal sem érkezett egyedül. Vincz Dániel, egy magyar fejlesztőcsapat, a Mollia ügyvezető-helyettese kísérte el a beszélgetésre, amely startup célja egy adaptív, tanítható szoftver kifejlesztése a Bábu nevű virtuális humanoid robot kinematikai vezérlésére. (X)

Bővebben

Béremelésre számíthat a fiatal generáció

A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökkenésre számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.

Bővebben

Az alapanyaghiány egyre nagyobb kihívások elé állítja a kkv-kat is

Új akadályokkal kell szembenézniük a kkv-knak, derül ki a K&H kkv bizalmi index legfrissebb, harmadik negyedéves eredményeiből. Tavaly a járvány közvetlen következményeként a kereslethiány okozott nehézségeket, mostanra viszont az anyaghiány jelent kihívást a kereslet intenzív visszatérése és a kiüresedő készletek miatt.

Bővebben

A karácsonyi akciók idején kell igazán tudatos fogyasztónak lenni – segít a magyar startup

A karácsonyi akciók minden évben vásárlók ezreit csábítják az áruházakba és az online webshopokra, a folyamatos marketingkampányok bűvöletében a spórolás nem kis kihívás. A személyes vagy családi költségvetések védelme érdekében különböző stratégiákat követnek a magyarok: a vásárlóknak nagyjából a fele csak arra igyekszik költeni, amire valóban szüksége van, míg minden harmadik fogyasztó termékösszehasonlító oldalak segítségével, valamint az ár-érték arány szempontjának mérlegelésével próbál minél tudatosabb döntést hozni. A mobilcsomagok transzparens összehasonlításával foglalkozó BillKiller szakértői rámutatnak, hogy a fogyasztói tudatosságnak nem csak az egyszeri vásárlásoknál van kulcsszerepe.

Bővebben

Mitől lesz valaki nem csak jó, de eredményes menedzser a 21. században?

Napról napra változó piaci környezet, távmunka, széteső csapatok és hektikus üzletmenet – az elmúlt két évben lassan hozzászokhattak a vezetők a koronavírussal érkező bizonytalansághoz és a folyamatos újratervezéshez, most viszont ideje a jövőre koncentrálni. Míg a 2020-as Strech konferencia a COVID-válság által felvetett akut problémákkal és gyakorlati tippekkel várta a felső vezetőket és menedzsereket, idén már a hosszabb távú stratégiák, a válságálló és tartós sikert hozó megoldások kerülnek a nemzetközi menedzsment konferencia fókuszába december 7. és 9. között. A szervezők többek között a Morgan Stanley és a Prezi világhírű szakembereivel, sőt, a magyar férfi vízilabda válogatottat sikerre vezető Kemény Dénessel keresik a választ a kérdésre: mitől lesz valaki nem csak jó, de eredményes menedzser a 21. században?

Bővebben