Hirdetés

Rengeteg pénzt szánnak az egészségügyi startupokra

Az EIT Health több mint 600.000 euró összdíjazású startup programokat ír ki 2019-ben – jelentette be a Európai Innovációs és Technológiai Intézet egészségügyi kezdeményezése. Elindítja az élelmezésügyre specializálódott EIT Fooddal és a nyersanyagtudományokkal foglalkozó EIT Raw Materials-szal közösen az EIT Jumpstarter néven szelektív, versenyközpontú, üzleti képességek fejlesztésére összpontosító programot.

Hirdetés

Eddigi számok

Idén 67 csapat nyújtott be pályázatot az EIT egészségügyi, élelmezés- és nyersanyagtudományi üzleti ötletek számára kiírt versenyébe, és vett részt egy két napos bootcamp tréningen. A jelentkezők tudományos hátterű, de üzleti tapasztalattal nem rendelkező tagokból álltak. A program során vállalkozási alapismereteket szereztek, tanultak a piac szegmentálásról, kidolgozták üzleti ajánlatukat, üzleti tervet készítettek, megvizsgálták versenyelőnyüket és a két napos intenzív tréning után elkészítették az első bemutatkozó prezentációjukat (pitch deck). Közülük az EIT 21 csapatot juttatott tovább a személyre szabott, tematikus mentor programjába; 5-öt az egészségügy, 6-ot az élelmezésügy, és 10-et a nyersanyagtudomány szakterületekről, ezen belül 5 elsődleges, 5 pedig másodlagos nyersanyagokkal foglalkozó team volt.

Novemberben, a közös nagy döntőben a csapatok nemzetközi zsűri előtt mérték össze tudásukat, ahol az élelmiszer és az egészségügy szekció győztese 10000 eurót nyert, a második helyezett 7000, a harmadik pedig 5000 eurós díjban részesült. A első és másodlagos nyersanyagokkal foglalkozó csapatok első helyezettei 10000 eurót kaptak, a másodikok 5000, a harmadikok pedig 2500 euró jutalmat vehettek át.

2018 év elején az EIT Health három, összesen 135000 euró díjazású startup versenyt írt ki. Az InnoStars Awards, a European Health Catapult tréning és verseny program, valamint a HeadStart Funding segíti az egészségügy területén újító ötlettel rendelkező csapatok termékeit vagy szolgáltatásait piacképes megoldásokká fejleszteni.

InnoStars Awards kategória több, mint 1000 versenyző közül kiválasztott nyertese egy litván cég, az Oxipit, amely 25.000 eurót nyert a terméke validálásához. Az Oxipit mesterséges intelligenciát alkalmaz az orvosi képalkotáshoz. A mellkas röntgenhez fejlesztettek ki olyan eszközöket, melyek a radiológusok munkáját támogató jelentéseket generálnak.

Két első helyezést és a vele járó 12-12 ezer eurós díjat adtak át a HeadStart Funding, kategóriában, melyet azért hoztak létre, hogy támogatásával felgyorsítható legyen kkv-k innovatív termék, vagy szolgáltatásának piacra lépése. Az egyik díjat az olasz HeartWatch csapata kapta, a másikat pedig a Koatum nevű cég. A HeartWatch egy SaaS (szolgáltatott szoftver) megoldás, amely intelligens értesítéseket készít a legközelebbi gondozónak a betegek nagyobb biztonsága érdekében. Optikai szenzorokra támaszkodva a fejlett számítógépes látás és az intelligens gépi tanulási analitika saját fejlesztésű kombinációját használja, hogy ellenőrizze az egyébként nem felügyelt betegeket. A Koatum egy orvos technológiai vállalat, mely személyre szabható, bioaktív megoldásokat dolgozott ki a gyulladás megelőzésére és a csont integráció gyorsítására a gyorsabb, fájdalommentes gyógyulás érdekében.

European Health Catapult a digitális egészségügy, az orvostechnológia és a biotechnológia területének legjobbjait támogatja Európában. A képzések után 42 regionális győztes jutott tovább a középdöntőbe. A biotech verseny Leuvenben, Hollandiában került megrendezésre, az orvostechnológiai seregszemle Grenoble-ban, Franciaországban volt, míg a digitális egészségügy szakemberei Erlangenben, Németországban mérték össze tudásukat. A 22 legígéretesebb startup jutott a december 4-5-én Lodz-ban, Lengyelországban megrendezett döntőbe, ahol az első három helyezettet díjazták. A csapatokat a piacra lépéshez szükséges felkészültségük, valamint a termékük, szolgáltatásuk egészségügyre gyakorolt hatása alapján ítélték meg.

“Büszkék vagyunk arra, hogy minden kategóriában sikerült a mi régiónkból, az InnoStars régióból egy-egy csapatnak a győztesek közé kerülni ebben a kemény versenyben” – mondta el Fürjes Balázs Zoltán, az EIT Health InnoStars régiójának ügyvezetője. A SyNoesis, a Parkinson kór elleni terápiát kidolgozó startup nyert első díjat a biotechnológia területén, a mesterséges intelligencián alapuló neurodegeneratív betegségek korai jeleit kimutató NeuroPsyAI második helyen végzett a digitális egészségügy kategóriában, a Hydrustent csapata pedig, akik biológiailag lebomló antibakteriális sztentet fejlesztettek ki, harmadik helyezést értek el az orvostechnológia kategóriában” – tette hozzá.

EIT Health Innostars

Fürjes Balázs az EIT Health kelet-, közép- és dél-európai regionális igazgatója. Az EIT Health a világ egyik legnagyobb egészségügyi innovációs kezdeményezése, összefogva Európa vezető egészségipari és gyógyszeripari… Tovább »

Mi lesz jövőre?

2019-ben az EIT Health folytatja együttműködését az élelmezésügyre specializálódott EIT Fooddal és a nyersanyagtudományokkal foglalkozó EIT Raw Materials-szal, hogy együtt indítsák el EIT Jumpstarter néven szelektív, versenyközpontú, üzleti képességek fejlesztésére összpontosító programjukat, mely a résztvevők számára eddig elérhetetlen kapukat nyit meg Európában, beleértve a Tudás és Innovációs Közösségek (Knowledge and Innovation Community KIC) hálózatát is. 30-30 csapatot hívnak majd meg mindhárom szakterületről, így összesen 90 jelentkező közül fogják majd kiválasztani a legjobb 18-at, vagyis kategóriánként 6 teamet, akik bekerülnek a döntőbe és versenybe szállnak a 10.000 eurós fődíjért. A 2019 év elején induló Jumpstarter programot üzleti ötlettel rendelkező, vállalkozási ismereteiket fejleszteni kívánó innovátoroknak írják ki, akik a program végén elindíthatják startup vállalkozásukat.

Az InnoStars Awards programra a jelentkezéseket március 27-ig várják, a kiválasztott csapatokat két bootcamp és egész éven át tartó tréning sorozat során készítik fel a novemberben tartandó végső döntőre.

2019-ben folytatódnak a startupok felkészítésére és támogatására kidolgozott út további állomásai is, a Headstart verseny azzal a céllal, hogy a start-upok piacra lépési ideje lerövidüljön, illetve az érett fázisban lévő startupokra specializálódott Catapult verseny, amely célkitűzése, hogy gyorsabb növekedési pályára állítsa a vállalkozásokat.

Az EIT Health helyi vagy nemzetközi piacra lépést támogató több mint 600.000 euró összdíjazású vállalkozás fejlesztési programokat ír ki 2019-ben.
Hirdetés

Fontos a fenntarthatóság, de az intim higénia területén várat magára az igazi áttörés

Nem sokkal hajlandóak többet fizetni a magyar nők a fenntartható intim higiéniai termékekért, és noha fontosnak tartják a környezetvédelmet, a hatékonyság és az ár az első számú szempont, amikor vásárlásra kerül a sor. Érdeklődnek az innovatív megoldások iránt, azonban ezek kipróbálására és használatára sokszor nincs elég idejük, így továbbra is a hagyományos menstruációs termékek hódítanak itthon – derül ki a TZMO Hungary felméréséből, mely a magyar nők véleményét vizsgálta a havi ciklushoz kapcsolódó környezettudatosságról.  

Bővebben

A NAV-tól igazolt szakmai vezetőt az adótanácsadói piac meghatározó szereplője

Magyarország egyik vezető, minősített és elismert adótanácsadója, új üzletágvezetővel bővítette szakértői közösségét. Kiss Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi osztályvezetője, 2022 májusától tölti be a SALDO tanácsadói üzletágvezetői pozícióját. Elődje Sarkadi-Nagy András volt, aki jelenleg a részvénytársaság vezérigazgatója.

Bővebben
Hirdetés

Elindult a magyar Kickstarter, a Brancs közösségi piactér

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is. A Brancs az első hazai közönségre szabott online piactér, ahol az ország legújabb termék- és szolgáltatásfejlesztési projektjeit közösségi finanszírozással valósítják meg. Az ötletgazdák a leendő vásárlóikkal – azaz a közösség erejével – gyűjtik össze a kampányok megvalósításához szükséges tőkét.

Bővebben

Budapesten rendezik meg Közép-Európa legnagyobb techfesztiválját

Az online térben töltött két év után végre személyesen is várja elsősorban a szoftverfejlesztés terén dolgozó magyar és nemzetközi szakembereket Közép-Európa legjelentősebb, technológiai trendekkel és fejlesztői újdonságokkal foglalkozó techfesztiválja. A kétnapos Craft Conference magyar szervezői közel 30 országból mintegy 1500 résztvevőt várnak, akikkel többek között a NASA, a Google, a Spotify, az IBM vagy az eBay szakemberei, gyakorló kódolók, és a technológia üzleti oldalával foglalkozó vezetők is megosztják tapasztalataikat a legforróbb trendekről. A szellemi útravaló mellett workshopok, vállalati standok és kapcsolatépítő bulik teszik teljessé az élményt, melynek a Vasúttörténeti Park szolgál különleges helyszínéül.

Bővebben

A diákigazolvány új szerepe, szabadulószobává alakuló városok, és élelmiszertermelés a nappaliban – kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak.

Bővebben

Az innovatív magyar csapat megmutatta: minden második fékezésünk balesethez vezethet

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával – mutatnak rá a Cristo autós alkalmazás friss felhasználói adatai. A reggeli órákban Dél-Budán, délután viszont a pesti belvárosi forgalomban kell az átlagosnál jobban figyelni autóvezetőként a hétköznapokon, az ekkor tapasztalt feszültség a hétvégi kb. kétszerese. A Közlekedési Kultúra Napjának alkalmából bemutatjuk az eredményeket, melyek kapcsán a drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági szakértője ad tanácsot a fővárosi autósoknak.

Bővebben

Startupok és nagyvállalatok: együtt sikeresebbek

A friss ötlet, agilitás és az innovációban testet öltő tudás társul a sokévtizedes szakértelemmel, tapasztalattal, technológiai háttérrel, értékesítési kompetenciákkal, partneri hálózattal és erős pénzügyi háttérrel. Így támogatja egymást startup és nagyvállalat, amely együttműködésére egyre több a példa itthon és a nagyvilágban. Az idei Startup Safari konferencián vállalatvezetők, startupok, befektetők készítettek látleletet a hazai startup ökoszisztémáról.

Bővebben

Melbourne-i győztesek a budapesti esettanulmányi versenyen

Idén negyedik alkalommal rendezték meg Magyarországon a régió egyik legnívósabb nemzetközi üzleti esettanulmányi versenyét, a Central European Case Competition-t (CECC). A rendezvény egyik esetadó partnere a Schneider Electric volt, a győztes melbourne-i csapat az ő beszállítóik CO2 kibocsátásának csökkentésére, valamint az EcoStruxure platform újszerű alkalmazására dolgoztak ki koncepciót.

Bővebben