Hirdetés

Rangos díjat nyert a fiatal startup!

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány és a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) idén összefogott, hogy megtalálják és díjazzák az év fenntarthatósági vállalkozását, a díjjal egymillió forint értékű mentorprogram is jár.

Hirdetés

Ezzel azokat a kezdő startupokat és vállalkozásokat szeretnék elismerni, akik amellett, hogy a mindennapi munkájukban odafigyelnek a környezetükre, már egy olyan konkrét terméken vagy szolgáltatáson, megoldáson dolgoznak, amelyek szebbé, zöldebbé, környezetbarátabbá teszik mindennapjainkat.

Jamniczky Zsolt, a HBLF igazgatója a díjátadón elmondta, hogy a Hungarian Business Leaders Forum 1992-ben alakult és kezdettől a társadalmi felelősségvállalás volt a középpontban, ennek természetes része a vállalati felelősségvállalás, a klímavédelem, ezt mind a 100 tagvállalatuk nagyon fontosnak tartja. Még lényegesebb, hogy ez ne csak egy érték legyen, hanem testesüljön is meg valamiben, egy termékben vagy szolgáltatásban.

A másik kiíró, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány részéről Krakkó Ákos azt nyiltakozta, hogy szeretnék azokat az üzleti szereplőket megszólítani, akik a klímavédelemmel nem csak a kommunikációjukban foglalkoznak, hanem a napi munkájuk része is.

Mindkét szervezet alapvető célkitűzése olyan kezdeményezések támogatása, melyek választ keresnek és adnak is a különböző környezeti, klímavédelmi, illetve fenntarthatósági kihívásokra. A díj a nyertes számára egymillió forint értékű mentorálást jelent szakemberekkel. Idén tucatnyi pályamunka érkezett, ebből 3 került a döntőbe.

A döntősök

Az egyik cég 15 éve foglalkozik gépi látásalapú problémák megoldásával, idén lehetőséget kaptak arra, hogy részt vegyenek egy tiszai projektben, melynek során kamerák segítségével azonosítják a Tiszán a műanyag palackok mozgását, jelzést adnak róluk, majd azokat uszályok összegyűjtik. Céljuk, hogy minél több folyón tudják a rendszert telepíteni.

A másik döntős versenyző a Munch, akikről korábban itt írtunk. Történetük egészen friss, négy fiatal összefogott, és az ételpazarlás problémájára találtak egy remek megoldást. Létrehoztak egy olyan applikációt és honlapot, ahol olyan jó minőségű élelmiszereket szeretnének értékesíteni, melyeket már nem tudnak eladni a vendéglátóhelyek, így egyébként veszendőbe mennének.

Rengeteg ételt tudnak így megmenteni az elpazarlástól is kidobástól. Debrecenben indultak, további nagyvárosokban folytatják, miután lelkes csapatot toboroztak a munkához. Később, terveik szerint, az ételmentés mellett akár más területekre is kiterjedhet a tevékenység.

A harmadik döntős csapat a HeatVentors kft.: 2017-ben alapították a céget, és most egy olyan hőenergia tároló rendszert alkottak, amely csökkenti a hűtés és fűtés energiafogyasztását, így a széndioxid kibocsátást, és az iparban és a háztartásokban egyaránt felhasználható. Magyarország mellett már Olaszországban és Indonéziában is vannak ügyfeleik.

Díjak és nyertesek

A szakmai zsűri elnöke, Janza Ákos elmondta, hogy minden pályázatnál megvizsgálták a termék fenntarthatóságát, de legfontosabb a környezeti fenntarthatóság. Különdíjat is létrehoztak, ami a termék megjelenésnek szól. A különdíjat Baráth Gábor kapta Mohácsról, aki gumihulladék újra hasznosításával köztéri szobrokat készít.

A Klímavédelmi díjat a Munch csapata nyerte. A startup képviselője elmondta, hogy a jövőben a legfontosabb, hogy nagyvállalatokhoz is eljussanak és így megnöveljék tevékenységük volumenét. Gratulálunk! 🙂

Hirdetés

A hazai agilitás két úttörője állt össze, hogy megreformálja a nagyvállalatokat

Janovszki Zsolt és Szmola Roland portfóliójában már olyan cégek is megfordultak, mint a Wizzair, az EGIS, az OTP és az E.ON. Habár már külön-külön is jelentős eredményeket és szakmai elismerést értek el, most úgy döntöttek, hogy közös hajóban evezve reformálják meg a legnagyobb multikat, akik teljesen szabad kezet adtak nekik. 

Bővebben

A digitális faktoring úttörője, a Péntech lízing szolgáltatással jelentkezik

A digitális faktoring úttörője, a Péntech novembertől új szolgáltatással bővíti portfólióját, amelynek köszönhetően most még könnyebb lehet a vállalkozások növekedésének finanszírozása. A digitális lízing megoldásnak köszönhetően a Péntech weboldalán keresztül a piacon egyedülállóan gyorsan és gördülékenyen, mindössze néhány kattintással igényelhető konstrukció.

Bővebben
Hirdetés

A cégen belüli bizalom erősödését segítheti elő az új EU-s szabályozás

A legújabb uniós direktíva szerint azoknak a vállalatoknak, akik legalább 250 főt foglalkoztatnak kötelezettségeik közé sorolódik a névtelenséget biztosító etikai forródrót bevezetése. A jogszabályi megfelelés és jövedelmezőség mellett fontos szerepet kap a vállalati működés és kultúra fejlesztése, ehhez azonban megfelelő stratégiára és eszközökre van szüksége a vállalatoknak.

Bővebben

A 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép

Végleges megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a román RCS & RDS csoporttal a médiakonszern magyarországi érdekeltségeinek megvásárlásáról. A tranzakció lezárásával, illetve az elmúlt egy évben az infokommunikációs szektorban végrehajtott akvizícióival a 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép, miközben a cégcsoport meghatározó pozíciókat építhet ki a nyugat-balkáni távközlési piacon is.

Bővebben

Sikerrel zárult az első Agtech Summit konferencia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) novemberben rendezte meg először hazánk első kifejezetten agrár startupokról szóló rendezvényét. A technológiai újdonságokat és a jövő agráriumát vizsgáló rendezvényen többszáz látogató vett részt és kapott közelebbi képet a legfontosabb agrártechnológiai startupok fejlesztéseiről.

Bővebben

Nemzetközi startup programok az innovációk felkarolásáért – elindult az előjelentkezés az EIT Food programokra

Egyedülálló nemzetközi startup programokra pályázhatnak olyan innovátorok, akik ötleteikkel vagy előrehaladottabb projektjeikkel tenni szeretnének egy karbonsemleges jövőért. Az EIT Food széles kínálatában különböző fejlettségű startupok mind megtalálhatják a számukra ideális programot. A több hónapos események során a kezdeti ötletfázistól egészen a piacra jutásig, befektetésszerzésig és nemzetközi networképítésig kapnak segítséget a résztvevők. Továbbá a legjobb csapatok a szakmai támogatás mellett pénzbeli jutalomban is részesülhetnek. A startup programokba 2022 elején nyílik meg a jelentkezés, de az előregisztráció már nyitott az érdeklődők számára.

Bővebben

Világsiker lehet a robotokat oktató magyar startupból

A Spirit FM startupokkal, innovációval, jövőbemutató ötletekkel és potenciális befektetési lehetőségekkel foglalkozó szórakoztató rádióműsorának, a Hibrid Startuppernek ismételten Sohajda Júlia, a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő egyik alapítója volt a vendége, aki ezúttal sem érkezett egyedül. Vincz Dániel, egy magyar fejlesztőcsapat, a Mollia ügyvezető-helyettese kísérte el a beszélgetésre, amely startup célja egy adaptív, tanítható szoftver kifejlesztése a Bábu nevű virtuális humanoid robot kinematikai vezérlésére. (X)

Bővebben

Béremelésre számíthat a fiatal generáció

A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökkenésre számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.

Bővebben