Szeretnél egy jót enni 50%-os kedvezménnyel, miközben teszel az ételpazarlás ellen? A Muncs.hu segítségével akár 590 Ft-ért ehetsz egy jót. A választék pedig folyamatosan bővül – egyre több vendéglátóhely csatlakozik az ételpazarlás elleni harchoz.
A túlfogyasztásra épült jóléti társadalom egyik legbosszantóbb bűne a ételpazarlás. A megtermelt élelmiszerek harmada kárba megy, miközben sokan éhesen mennek aludni. Az ENSZ adatai alapján Európában éves szinten 200 millió embert lehetne megetetni az elpazarolt étel mennyiségével. (ENSZ) Ez veszteség a termelőknek, a vendéglátóknak és nekünk, miközben hatalmas károkat okozunk a környezetnek is.
Mivel hozzá vagyunk szokva a nagy választékhoz, az éttermek, pékségek kénytelenek nagyobb kínálatot biztosítani, mint amekkora a kereslet, ebből kifolyólag szinte mindig sok értékes étel marad meg a nap végén, ami gyakran a szemétbe kerül.
Erre a problémára találtak egy megoldást a Muncs.hu alapítói. Az ételek megmentése egyszerű: a www.muncs.hu-n keresztül néhány kattintással le lehet foglalni a különböző éttermek, pékségek csomagjait. Ezeknek tartalma meglepetés, hiszen nem lehet pontosan meghatározni előre, hogy mi fog megmaradni aznap. A megvásárolt ételeket egy meghatározott idősávon belül lehet személyesen átvenni. Ezek után már büszkén élvezhetjük a falatokat, hiszen megmentettünk egy adag ételt a kidobástól.
Az angol “munch” szó majszolást jelent, egy kis magyarosítás után így alakult ki a startup frappáns neve.
Napról napra egyre többen csatlakoznak partnerként is a kezdeményezéshez, hiszen a Muncs.hu az üzleteknek a veszteségből bevételt teremt, illetve a környezettudatosabb működésben is segít. Úgy látszik, hogy a magyar közönség számára is egyre fontosabb az ételpazarlás elleni küzdelem, hiszen a www.muncs.hu látogatásainak száma az indulás után eltelt 5 napban már több ezer embert számlál.
Az alapító tagok közül Wettstein Albert, Zsoldos Botond és Perepelica Kirill is a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója. Botond és Kirill az egyik üzleti esetoldó kurzuson kezdtek el dolgozni egy koncepción, ami az ételpazarlás problémájára nyújt választ. Alberttel egy diákszervezet eseményén találkoztak és miután kiderült, hogy mindannyiuk számára fontos a ételpazarlás elleni küzdelem, elhatározták, hogy egy közös projektet indítanak. Albert a rendezvényszervezői munkája során lett figyelmes az ételpazarlás problémájára, és miután részt vett az Egyesült Államokban a Google egyik képzésén, elhatározta, hogy itthon ezzel a problémával fog foglalkozni. Hárman összeálltak, és kevesebb mint egy hónap megfeszített munka után már el is indították a muncs.hu-t. A csapathoz nemrég csatlakozott Zwecker Bence, aki a legrangosabb tanácsadócégeknél szerzett tapasztalatait most az ételpazarlás elleni harcban fogja hasznosítani.
Céljuk, hogy itthon is elinduljon az ételpazarlás elleni küzdelem, hiszen Magyarországon évente több mint 1,8 millió tonna (Nébih, 2019) élelmiszer megy kárba. Hacsak a globálisan elpazarolt ételek negyedét meg tudnánk menteni, az elég lenne 870 millió ember ellátására. (ENSZ)