Hirdetés

Nők a pályán

Nemzetközi szinten is sikeresek a hazai női startupperek, ma már egyre több program segíti üzleti karrierjüket. A lehetőségek adottak, azonban néhány összetevő még hiányzik a világpiac meghódításához.

Az Európai Unió 11,6 millió vállalkozójának mindössze 22 százaléka nő, és ennek a 22 százaléknak is csak 39 százaléka társas vállalkozás. Mivel egyszemélyes startup nem létezik, elmondhatjuk, hogy erősen alulreprezentáltak a hölgyek ebben a világban. „Pedig nem csak elfogadottak, keresettek is, hiszen olyan új problémákra hoznak megoldásokat, amelyek a női közönséget (és közvetve a férfiakat) is érintik” – állítja Müller Tamás, a Women Startup Competition (WSC) alapítója.

Az utóbbi tíz év befektetéseit vizsgálva kiderült, hogy 62 százalékkal jobban teljesítették előirányzott terveiket azok a csapatok, amelyekben női tulajdonosok is voltak. Így nem csoda, hogy vannak olyan nagy akcelerátorprogramok, ahol csak olyan startupokkal foglalkoznak, amelyek alapítói között legalább egy nő is van.

„Tavaly három olyan inkubátorba is meghívtak, amelyet csak női alapítóknak terveztek. Megkeresett egy amerikai női angyalkör is, akik európai női alapítók cégeibe fektetnének. A hölgyek különleges figyelmet kapnak ma a startupvilágban, és hiba lenne ezt nem élvezni, nem kihasználni. A nők egyre lelkesebben vállalkoznak, egy miniforradalom zajlik körülöttünk” – hangsúlyozta Horváth Dorka, a Bookr Kids alapító ügyvezetője.

Bátorság és nyelvtudás
Azok a nők, akik már a startupok világában dolgoznak, nagyon aktívak. Müller Tamás szerint inkább az a probléma, hogy kevesen merik megtenni az első lépéseket, sokan félnek kiállni a tömeg elé, és angolul elmondani terveiket, céljaikat, igényeiket. Pedig a magyar terep több szempontból is ideális: a többi piachoz képest kicsi, alacsonyak a költségek, viszonylag könnyen lehet ellenőrizni rajta egy-egy ötlet életképességét. Viszont a piac kis mérete hátrány is, hiszen igazán szignifikáns bevételt itthon, csak hazai értékesítéssel nagyon nehéz produkálni.

Emellett Müller Tamás szerint, aki a nehéz szabályozási, bürokratikus és adózási terhekkel sújtott hazai piacon képes eredményeket kovácsolni, annak külföldön csak könnyebb lesz. Tapasztalatai alapján a hazai női vállalkozók többségének továbbra is csak két dolog hiányzik a határon túli kilépéshez: bátorság és nyelvtudás.

Mindezek ellenére a magyarok egyre jobban szerepelnek a WSC nemzetközi versenyein. Ennek oka a jó ötletek mellett talán az is, hogy a hazai megélhetési kényszer miatt üzletileg is jó megoldások születnek. A verseny alapítója szerint a magyar startuppereknek tisztában kell lenniük azzal, hogy egy itthon született ötlet lehet ugyanolyan jó, mint egy londoni.

Nem szabad néhány ismerős negatív véleménye miatt veszni hagyni egy olyan terméket, amelyet a piac többsége már elővételben is megvenne. „Ne féljünk nem tökéleteset alkotni! Szabad hibázni, még elbukni is, mert abból szerezzük a legtöbb tapasztalatot. A magyarok nagyon rosszak a kudarcfeldolgozásban, míg például Amerikában teljesen elfogadott, ha valakinek csak a sokadik befektetést kapott startupja lesz sikeres” – emelte ki Müller Tamás.

Versengő startupok
Évről évre nő a WSC versenyzőinek száma, és egyre több ország jelentkezik a megmérettetésre, az esemény hamarosan átlépi Európa határait. Az első versenyen mindössze 30 csapat indult, tavaly viszont már 350-en mérkőztek meg.

Ezek az események remek kiugrási lehetőséget biztosítanak a kezdő vállalkozásoknak, a lehetséges befektetők és partnerek megtalálása mellett a részvétel által generált médiamegjelenések is jelentős segítséget adnak az induláshoz. A pénzbeli nyeremények mellett az üzleti tudást bővítő képzéseken való részvételi lehetőség is hasznos lehet a kezdő vállalkozóknak, emellett a szereplés hozzájárulhat a nemzetközi érdeklődés felkeltéséhez. „Abban hiszek, hogy ha minél több helyen elmondjuk, egyszer biztosan felfigyelnek ránk. A hallgatóság, akik ott vannak a versenyeken, mind a nagyköveteink: amikor majd másokkal beszélgetnek, és felmerülnek igények, akkor beugrik nekik, hogy hallottak olyan cégről, amelyik pont ezzel foglalkozik” – mondta el Harsányi Eszter, a MagikMe ügyvezető igazgatója.

Müller Tamás szerint egy megnyert startupversenynél nincs jobb és olcsóbb PR. „A kezdő startupok használják ki azokat a networklehetőségeket, Facebook-csoportokat, ahol a többi startuppertől kérdezhetnek, segítséget kérhetnek. Próbáljanak meg minél előbb előértékesítésből pénzt szerezni, mint befektetésből. Ha befektetési ajánlat érkezik, akkor ne a pénz nagyságát nézzék, hanem azt, hogy a befektető mivel tud még segíteni, mennyire szimpatikus és proaktív a hozzáállása” – tanácsolta a WSC alapítója.

A kifejezetten női startupoknak kiírt versenyek segíthetik a női vállalkozók önbizalmának növelését, ezáltal a vállalkozói kedvet is megemelhetik. Emellett példaképeket állítanak a kezdő startupok elé, vagyis hogy nem megközelíthetetlen hősök, akiktől bátran kérhetnek tanácsot és segítséget.

Női kérdések
A lapunk által megkérdezett női startupperek egyike sem tapasztalt negatív vagy pozitív megkülönböztetést az üzleti világban, bár azt megemlítették, hogy feltűnően kevés hölggyel találkoznak a különféle eseményeken (kivéve természetesen a kifejezetten női mezőnnyel induló versenyeket). „Engem azért, mert nő vagyok, nem ért még ezen a piacon negatív megkülönböztetés. Ez lehet, hogy azért van, mert annyira természetes számomra az egyenlőség, hogy észre sem vettem volna, ha megtörténik. Persze előfordult, hogy egy befektetői tárgyaláson a szülés időzítése a term sheet része volt, de ezzel egyszerűen nem szabad foglalkozni, ilyenkor vissza sem szabad nézni” – mondta el Horváth Dorka.

Harsányi Eszter úgy véli, kollégáival szerencsés helyzetben vannak, mert a családjuk támogatja őket, mögöttük áll a férjük, ami nagy segítséget jelent számukra. „Világos céljaink vannak, amiket határozottan el akarunk érni. Még mindig élnek sztereotípiák (ha nő vagy, nem lehetsz határozott, erős), ezeket le kell rombolni. Minél több inspiráló női életutat kellene bemutatni, amelyek bizonyítják, hogy a nulláról indulva is lehet sikeres egy női vállalkozó” – tette hozzá a MagikMe ügyvezetője.

Az egyenlőség ellenére akadhatnak olyan tulajdonságok, amelyek nagyobb mértékben jellemzik egyik vagy másik nemet. Farkas Rita, a Heatventors társalapítója szerint ilyen lehet az is, hogy a hölgek kevésbé mernek kockáztatni, és gyakrabban választják a biztosabb utat. „Személyes képességek terén nagyon fontos a rugalmasság, az alkalmazkodó képesség, hogy a piaci igényeknek megfelelően folyamatosan változni tudjon a termék, illetve az, hogy a buktatók ellenére is kitartsunk az álmaink és a termék mellett” – emelte ki.

Harsányi Eszter szerint a nők sokkal érzelmesebbek, emiatt bizonyos helyzetekben nehezebb velük dolgozni. „Másként viszonyulunk a dolgokhoz az érzelmi töltet miatt, de ebből jön a szenvedély, ami nélkül nem lehet vállalkozni. Ugyanarra vagyunk képesek, mint a férfiak, máshogy közelítjük meg, de mi is elérjük a célt” – hangsúlyozta az ügyvezető.

A siker titkai
Melyek azok a tulajdonságok és készségek, amelyek sikerre vihetnek egy vállalkozást? Horváth Dorka szerint ebben nincs különbség férfiak és nők között: tanulás, kitartás, lelkesedés és empátia szükséges a kitűzött célok eléréséhez. A Bookr Kids társalapítója úgy véli, nem könnyű mindig motiválni és motiváltnak lenni, mert ez rengeteg energiát igényel.

„A kritikát viselni kell, és hihetetlen kitartás szükséges minden egyes naphoz. Balogh Péter azt mondta, hogy ha minden évben annyit tanultál, mint az előzőekben összesen, akkor jó úton jársz. A lényeg, hogy lássák, hogy szereted, amit csinálsz, hogy ég az arcod, ha a terveidről mesélsz. Én szinte olyan szeretettel, szenvedéllyel tekintek a Bookr Kidsre, mint a gyerekemre. Éppen ezért olyan érzelmekkel tudok róla beszélni, úgy tudom képviselni és eladni a márkát, ahogy egy férfi talán nem tudná. Persze ennek van negatív oldala is, hiszen az üzleti életben nem lehet minden kérdést olyan sok érzelemmel kezelni” – hangsúlyozta Horváth Dorka.

Farkas Rita szerint kell egy erős, innovatív ötlet és egy csapat, amely képes azt megvalósítani. „Senki sem tökéletes, de egy csapatnak együtt már meglehet minden olyan tulajdonsága, ami a sikerhez kell” – emelte ki a Heatventors társalapítója. Harsányi Eszter az alapításkor jelen lévő tűz megőrzését emelte ki. „Időnként »férfivá« kell válni, határozottnak, erősnek kell lenni. Ez a siker titka: nem feladni, nem megijedni a kudarctól, hanem tanulni belőle” – mutatott rá a MagikMe ügyvezetője.

Egyetemi sikerek
A HeatVentors innovatív technológiát kínál a hőtárolásra fázisváltó anyagok alkalmazásával. A vállalkozás alapja egy TDK-dolgozat volt, amit Farkas Rita párjával, Andrássy Zoltánnal közösen készített. Hazai és nemzetközi szakemberek biztatására céget alapítottak: van egy üzleti mentoruk, részt vesznek a Climate KIC akcelerátorprogramjában, az MVM, a K&H és a Nestlé inkubációjában.

Jelenleg pilotprojekteken dolgoznak az MVM-mel, az IBM-mel és a Nestlével, és folyamatban van a technológia szabadalmaztatása. A WSC-n lehetőséget nyertek a China Start programban való részvételre, ahol több befektetővel és energetikai cégek tulajdonosaival találkoztak Kínában, velük folynak a tárgyalások.

„Mi fogjuk értékesíteni az első pár terméket, ezután előrendeléseket és további piacokat keresünk, eladjuk a termék licencét egy nagyobb cégnek, amely a továbbiakban intézi az értékesítést. Szakmai tanácsadóként maradnánk jelen, folyamatosan jelentkezve a fejlesztésekkel, és elkezdenénk egy új termék kidolgozását, amelyet később szintén eladnánk. Minél több alkalmazást szeretnénk kifejleszteni, értékesíteni, így leszünk skálázhatók” – mondta el Farkas Rita.

Játékos esélyek
A MagikMe csapata olyan játszótéri eszközöket tervez, amelyekkel a sérült gyerekek a kerekesszékből kiszállva együtt játszhatnak ép társaikkal, de azok az egészséges csecsemők is élvezhetik a termékeiket, akik még nem tudnak ülni.

Kezdőtőke nélkül indult a vállalkozás, a prototípusra közösségi finanszírozási kampánnyal gyűjtöttek pénzt. Ennek során felfigyelt rájuk a sajtó, ami további sikereket, partnereket vonzott. A cég azóta is a piacról él, befektetők nélkül értek el eredményeket, de tudásban, kapcsolatokban sok segítséget kaptak. Az Európai Befektetési Bank Social Tournament versenyének döntőseiként Rigában nyertek egy hetet egy üzleti iskolában, emellett Ausztriában részt vesznek egy akcelerátorprogramban.

Már 60 hazai önkormányzatnak értékesítették termékeiket, de Ukrajnában is telepítettek játszóteret. Jelenleg Szlovákiában tárgyalnak, és Nyugat-Európát is meghódítanák. „Tíz termékből álló portfóliót szeretnénk, de ehhez már befektetés kell. A hiányzó készségeket emberi erőforrással pótolni, külföldön minél több helyen ott lenni, ezek a legfontosabb céljaink” – mondta el Harsányi Eszter.

Kalocsai Magdolna

Most bárki elsajátíthatja a takarékos vezetés technikáját a hazai startupp

A takarékos vezetés sokak által ismert, de a gyakorlatban kevésbé alkalmazott technika. Dacára a statisztikáknak, amelyek rendre bebizonyítják, hogy a tudatos odafigyelés a megspórolható üzemanyagon túl az autók műszaki állapotára, a sofőrök mentális egészségére is pozitív hatással bír. Pont ezek miatt tartja fontosnak ennek az energiatakarékos szemléletnek a terjesztését a hazai közösségi autózás elindítója, a GreenGo is. A szolgáltató idén augusztusban nem csak az autózásra vonatkozóan, hanem tágabb értelemben is szeretné felhívni a figyelmet az energiatakarékosság fontosságára. Ennek érdekében a saját Facebook oldalán, játékos formában olyan tényeket oszt meg a követőivel, amelyek ismeretében ők is tudatosabb energiafelhasználók lehetnek.

Bővebben

Hazai szinten is vannak ígéretes MI fejlesztések

A mesterséges intelligencia korába léptünk, ami számos kérdést felvet – többek között azt, hogy a nagy technológiai cégek által kifejlesztett megoldásokat hogyan tudják a kisebb, akár induló startupok használni. Hazai szinten is vannak már ígéretes megoldások, amelyek az MI-t alkalmazzák, például a betegségek felismeréséhez, a növényi kártevők ellen bevetett robotoknál, a textilhulladék újrahasznosításához vagy éppen egyedi fotóadatbázis létrehozásához.

Bővebben

Hét innovatív korai fázisú csapat kapott befektetést

Az OXO csoport az elmúlt két évben az érettebb technológiai cégek akvizíciója, illetve az ilyen cégekbe irányuló tőkebefektetések mellett a korai fázisú innovatív vállalkozások finanszírozására irányuló tevékenységét is fenntartotta. Az OXO Labs az elmúlt időszakban hét innovatív vállalkozással jutott el a befektetési megállapodás aláírásáig, illetve az egyes befektetési összegek folyósításáig mindösszesen 370 millió forint értékben.

Bővebben

Idén is lesz Ideathon: fókuszban a jövő

Immár ötödik alkalommal rendezik az Ideathon 5.0 ötletversenyt Győrben. A résztvevők ebben az évben a jelenben már észlelhető, de igazán a jövőben realizálódó problémák megoldásaira tesznek kísérletet.  Újdonság,  az eddigi megszokott gyakorlattól eltérően, hogy először öt dedikált altémakörben kerülnek problémák feltárásra illetve megfogalmazásra, majd a csapatalkotás követően kezdődik az adott ötlet kidolgozása. A győztes csapat minden tagja részesül egy 100 000 forint értékű elektronikai vásárlási utalványban és még sok minden másban.

Bővebben

Átadták a magyar startup által fejlesztett növénytermesztő konténer farmot

Április 26-án átadták a Green Drops Farm Kft. legújabb, saját fejlesztésű növénytermesztő konténer farmját. A debreceni startup által megálmodott és forgalmazott saját fejlesztésű növénytermesztő konténer farm újdonságnak számít Magyarországon, a konténerben ugyanis hidropónikus technológiával működő tornyok találhatók, amelyekben salátafélék, fűszernövények termelhetők talaj nélkül, tápoldatos vízben.

Bővebben

Budapest lehetne az új Boston? – Mit tanulhatunk az amerikai startup-ökoszisztéma történetéből

Budapesten, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Auditóriumában tart előadást az innováció és tech-guru szerző, a MIT Technology Review és a Business Week tech-rovatának korábbi főmunkatársa, Robert Buderi. Az újságíró, szerző legújabb könyve, a Where Futures Converge: Kendall Square and the Making of a Global Innovation Hub kapcsán látogat a magyar fővárosba, május 4-i nyilvános előadásában arról beszél majd, hogy hogyan lehetne létrehozni a bostoni példából tanulva virágzó és fenntartható startup-ökoszisztémát Budapesten.

Bővebben

A startupok zöld technológiára és AI-ra összpontosítanak a fenntarthatóság érdekében

Az üzleti világ lassulása és az óvatosság miatt a befektetők kihívást jelentenek a startupok számára. Az innováció azonban kulcsszerepet játszhat a gazdasági fellendülésben. A hazai nagyvállalati inkubátor, a start it @K&H a tudásmegosztás és a kapcsolatépítés felgyorsításával segíti a legújabb 12 csapatát, hogy átlendülhessenek a kihívásokon. Az immár tizedik inkubációs program, amely márciusban zárult, főleg a környezetbarát megoldásokra és a mesterséges intelligencia alkalmazására összpontosított.

Bővebben

Megérkezett Magyarországra a Lightyear – korlátlan hozzáférést biztosít a tőzsdékhez, rejtett díjak nélkül

A Lightyear, az ex-TransferWise alapítói által létrehozott európai befektetési platform, ma bejelentette magyarországi indulását. A platform az első olyan eurózónán kívüli terjeszkedése, amely lehetővé teszi, hogy felhasználói többdevizás számlájukkal korlátlan hozzáférést kapjanak a globális tőzsdékhez, miközben elkerülik a rejtett díjakat. A Lightyear eddig már 35 millió dolláros befektetést vonzott be, befektetői között olyan nagy nevek találhatók, mint a Lightspeed Venture Partners és Sir Richard Branson. A magyarországi indulás újabb lépést jelent a cég globális terjeszkedésében, amelynek célja, hogy az európai befektetési piac meghatározó szereplője legyen.

Bővebben

Startupok: az igazi megmérettetés nem a befektetők, hanem az ügyfelek előtt zajlik

A McKinsey tanácsadó cég tanulmánya szerint amennyiben a hazai startupok a többi európai országhoz hasonló arányban és mértékben tudnának növekedni, 2,5-5 milliárd eurónyi pluszforrást tudnának bevonni a szektorba. Ennek jelentős hányada – mintegy  egy milliárd euró – a helyi gazdaságban hasznosulna.

Bővebben
Ez a weboldal is sütiket használ!
Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg. A weboldalon megtekintheted a sütik használatának részletes leírását.
Rendben
Szükséges
Beállítások
Statisztika
Marketing
Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások