Hirdetés

Az Amazon és az Apple után idén a Microsoft lett a legértékesebb

Csakúgy, mint a tavalyi évben idén is a folyamatosan növekedő és terjeszkedő Amazon vezeti a WPP és a Kantar legértékesebb márkákat bemutató listáját. Az Apple megtartotta második pozícióját, a Microsoft pedig feljött a harmadik helyre.

Az Amazon brand a BrandZ TOP100-as rangsor összeállítói szerint közel 416 milliárd dollárt ér, ez 32 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A márka erejét jól mutatja, hogy értéke egy év alatt közel 100 milliárd dollárra nőtt, ami a teljes top100-as mezőny növekedésének mintegy harmada.

A második helyen az Apple végzett, a márka 14 százalékos növekedést tudott felmutatni és 352 milliárd dollárt ér az áprilisban lezárt összesítés szerint. A Microsoft a tavalyi harmadik Google-t megelőzve feljött a dobogóra, ehhez 30 százalékkal kellett növelnie márkaértékét, igaz így is kevesebb mint 3 milliárd dolláros előnnyel tudta megelőzni a keresőcéget.

A rangsorban szereplő száz márka összeértéke elérte az 5000 milliárd dollárt

– ez nagyjából megfelel Japán éves GDP-jének -, ez 5,9 százalékos bővülést jelent a múlt évhez képest. Ez azért is figyelemreméltó teljesítmény, mert a rangsor összeállításakor már számoltak a Covid-19 járvány első hónapjainak hatásaival is.

A technológiai márkák továbbra is dominánsak a rangsorban, az összesített márkaérték 37 százalékát az ebben a szektorban tevékenykedő cégek adják, és éves összevetésben 10 százalékos növekedést tudtak felmutatni. Nagyon megerősödtek az ázsiai márkák, a teljes TOP100-as mezőny negyedét adják, közülük 17 kínai és az első tízben is képviseli két brand, az Alibaba és a Tencent a távol-keleti országot. A leggyorsabb fejlődést viszont a kiskereskedelmi szektorba tartozó márkák tudták felmutatni, összesítve 21 százalékos növekedést értek el. Igaz, a lista készítői az Amazont és az Alibabát is ebbe a kategóriába sorolták, ami alaposan megdobta a szegmens összesített számait.

A rangsor újoncai közül a fiatalok körében elképesztően népszerű TikTok kezdett a legjobban, egyből a 79. pozícióba került, 16,9 milliárd dolláros márkaértékkel. A teljes lista itt érhető el.

A 10 legértékesebb márka

Forrás: BrandZ

(millárd dollár)

Amazon             415,86

Apple                 352,21

Microsoft          326,54

Google               323,60

Visa                    186,81

Alibaba              152,53

Tencent             150,98

Facebook          147,19

McDonald’s     129,32

MasterCard     108,13

Keresik a legdinamikusabban növekvő techcégeket

Újra pályázhatnak a Technology Fast 50 díjra a gyorsan fejlődő technológiai cégek: a Deloitte immár 23. éve hirdeti meg közép-európai versenyét, amely a technológiai iparág leggyorsabban növekvő vállalatait rangsorolja. Mind a már befutott, mind a feltörekvő technológiai vállalatoknak platformot biztosítva arra, hogy szélesebb körben bemutathassák innovatív megoldásaikat.

Bővebben

Minden negyedik hazai fintech cég részesült már kockázatitőke befektetésben

A hazai fintech szektor bővülése a koronavírus-járvány megjelenését követően is folytatódott, mára csaknem 150 aktív FinTech vállalkozás működik az országban, amelyek több mint 8 ezer dolgozót foglalkoztatnak, együttes árbevételük pedig meghaladta a 170 milliárd forintot – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, 2022-es FinTech és digitalizációs jelentéséből.

Bővebben

Kalandozások a tokenizáció világában

A blockchain technológia és az erre épülő tokenizáció az élet egyre több területén van jelen. Pontosan ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy megismertessük és megértessük ennek előnyeit az üzleti döntéshozókkal – mondta Czeglédi Tamás a Blockchain koalíció szakmai vezetője, a Kalandozások a tokenizáció világában című online kiadványuk megjelenése kapcsán.

Bővebben

Orvosokkal közösen tervezik a jövő magyar kórházait

Automatizált robotrendszerekkel, a páciensek és a dolgozók mozgásának előzetes szimulációjával és a gazdaságos üzemeltetést szolgáló energetikai megoldásokkal segíti a hatékony betegellátást az egészségügyi intézmények következő generációja. Ezeket az orvosokkal szoros együttműködésben alkotják meg az építészek. Már Magyarországon is több ilyen projekt van folyamatban, amelyek tervezésén a kórházfejlesztés terén új szemléletet meghonosító Paulinyi & Partners építésziroda dolgozik.

Bővebben

Magyar diákok által fejlesztett önvezető autónak drukkolhatunk Nogaro városában

Környezetérzékelés, GPS-es és mobilnetes pozícionálás, pontos kamerarendszer. Többek közt ezek az önvezető járművek elengedhetetlen feltételei. A győri Széchenyi István Egyetem csapata évek óta fejleszti autonóm járművét, most pedig izgalmas kihívás előtt áll: július elején a franciaországi Nogaro városában egy komplex feladatokból álló nemzetközi versenyen vesznek részt, ahol a precíziós önvezetéshez szükséges netkapcsolatot a Yettel biztosítja számukra.

Bővebben

Hetvenmillió forintos fejlesztéssel épül a jövő hálózata a BME Ipar 4.0 Technológiai Központban

Autonóm villamossági hálózatot építenek ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ipar 4.0 Technológiai Központjában a Schneider Electric műszaki támogatásával. Az úgynevezett micro-grid rendszer fejlett energiamenedzsment szoftvereket is tartalmaz, és az oktatás segítése mellett lehetőséget kínál az új technológiák iránt érdeklődő hazai vállalkozások számára is, hogy megismerjék, milyen előnyöket kínálnak ezek a megoldások. A Schneider Electric az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat, több mint kétezer munkavállalóval Magyarországon.

Bővebben