Hirdetés

Virtuális tudományos konferencia több mint 150 műegyetemi előadással

Az Új Nemzeti Kiválóság Program május 19-i műegyetemi konferenciáján 17 szekcióban ismertetik a támogatással elért tudományos eredményeiket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ösztöndíjasai. Az elmúlt évben a Műegyetem 190 hallgatója, doktorandusza és fiatal oktatója nyerte el a nemzeti felsőoktatási kiválóság támogatására alapított ösztöndíjat.

Hirdetés

Az Új Nemzeti Kiválóság Program pályázatainak köszönhetően a tehetségeket már az egyetemi tanulmányok kezdetétől arra ösztönzi az egyetem, hogy válasszák a kutatói és innovációs életpályát, és a támogatottaknak a jövőben is az elvárt kiválósági mércének kell megfelelniük, hangsúlyozta a konferenciára készült videóüzenetében Józsa János, a Műegyetem rektora.  Szabó István, a programot szakmai operatív irányítóként kezelő  Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnökhelyettese azt emelte ki videóüzenetében, hogy az egyetemi képzés első évétől megpályázható ÚNKP ösztöndíjak rendszere a doktori fokozat megszerzését és az azt követő önálló kutatói karrierkezdést is támogatja, így a kutatói életpálya különböző szakaszaihoz jól illeszkedve kíséri végig a tudományos pályaívet.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2016-tól vesz részt az ÚNKP programban. Az utóbbi három tanévben évente csaknem 200, alapképzésben, mesterképzésben vagy doktori képzésben részt vevő hallgató, doktorjelölt, fiatal oktató, kutató nyert el ÚNKP ösztöndíjat, így országosan minden tizedik támogatott kutatás az intézményhez kötődik.

Az intézmény 2018/2019-es tanévtől évente 330 millió forintot meghaladó támogatási keretösszeget használ fel a pályázati program keretében.

A 2020/2021-es tanévben a Műegyetem 190 alapképzésben, mesterképzésben vagy doktori képzésben részt vevő hallgatója, doktorjelöltje, fiatal oktató, kutatója nyerte el a nemzeti felsőoktatási kiválóság támogatására alapított ösztöndíjat. A 2020/2021. tanévben 27 műegyetemi ösztöndíjas a középiskolai teljesítménye alapján, valamint az egyetemi alapképzések hallgatójaként kapott támogatást. További 33 hallgató részesült mesterképzéses ösztöndíjban. 58 doktori hallgató és 19 doktorvárományos, illetve posztdoktor kutatásainak feltételeit biztosította az őket támogató ösztöndíj a Műegyetemen. A program fontos eleme a Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíj, amelynek 52 támogatottja a BME kutatói közösségének új tagja.

A május 19-én online elérhető “A jövő Te vagy!” – ÚNKP-s kutatások és kiválóságok a Műegyetemen című 2020/21. tanévi ÚNKP rendezvényen 17 szekcióban ismertetik a támogatással elért kutatási eredményeiket a BME ösztöndíjasai. Az esemény programfüzete megtalálható a www.bme.hu/unkpkonferencia honlapján.  Az online szekciókban egyebek mellett az önvezető járművek, az adatbányászat, a robotika, az energetika, a gyógyszervegyészet, az új médiatechnológiák vagy a különleges építészeti megoldásokat érintő kutatások terén elért új tudományos eredmények is megismerhetők.

Az ÚNKP pályázatokon elért eredmények a BME átfogó tehetséggondozó és tudományos életpályát ösztönző kezdeményezéseinek is köszönhetők. Azoknak a hallgatóknak, akik az egyetemi képzéshez kapcsolódó OKTV vagy diákolimpia helyezést értek el és ÚNKP Tehetséggel fel! pályázattípusban támogatásban részesülnek, az ÚNKP ösztöndíjas időszakra, ingyenes kollégiumi férőhelyet is biztosít a Műegyetem. A kiemelkedően tehetséges hallgatókkal a BME oktatói a tanulmányaik kezdetétől külön is foglalkoznak, részükre emelt szintű tárgyakat kínálnak; segítik őket, hogy minél hamarabb bekapcsolódhassanak a tudományos diákköri tevékenységekbe, szakmai és tanulmányi versenyekbe. A kutatói pálya előszobájának tekinthető Tudományos Diákköri Konferenciát évről-évre több száz hallgató részvételével rendezi meg az Egyetem. A BME 12 doktori iskolában képzi a jövő oktatóit és kutatóit. A doktori iskolákba 2020-ban 248 új hallgató nyert felvétel. A BME-ről jelentkező hallgatók 80%-a sikeresen pályázott a 2020-ban meghirdetett Kooperatív Doktori Program konstrukcióra. Ők partnervállalatoknál folytatják kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységüket.

További részletek a rendezvény honlapján és a bme.hu cikkében:
Konferencia: “a jövő te vagy!”- únkp-s kutatások és kiválóságok a műegyetemen

Hirdetés

A 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép

Végleges megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a román RCS & RDS csoporttal a médiakonszern magyarországi érdekeltségeinek megvásárlásáról. A tranzakció lezárásával, illetve az elmúlt egy évben az infokommunikációs szektorban végrehajtott akvizícióival a 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép, miközben a cégcsoport meghatározó pozíciókat építhet ki a nyugat-balkáni távközlési piacon is.

Bővebben

Sikerrel zárult az első Agtech Summit konferencia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) novemberben rendezte meg először hazánk első kifejezetten agrár startupokról szóló rendezvényét. A technológiai újdonságokat és a jövő agráriumát vizsgáló rendezvényen többszáz látogató vett részt és kapott közelebbi képet a legfontosabb agrártechnológiai startupok fejlesztéseiről.

Bővebben
Hirdetés

Nemzetközi startup programok az innovációk felkarolásáért – elindult az előjelentkezés az EIT Food programokra

Egyedülálló nemzetközi startup programokra pályázhatnak olyan innovátorok, akik ötleteikkel vagy előrehaladottabb projektjeikkel tenni szeretnének egy karbonsemleges jövőért. Az EIT Food széles kínálatában különböző fejlettségű startupok mind megtalálhatják a számukra ideális programot. A több hónapos események során a kezdeti ötletfázistól egészen a piacra jutásig, befektetésszerzésig és nemzetközi networképítésig kapnak segítséget a résztvevők. Továbbá a legjobb csapatok a szakmai támogatás mellett pénzbeli jutalomban is részesülhetnek. A startup programokba 2022 elején nyílik meg a jelentkezés, de az előregisztráció már nyitott az érdeklődők számára.

Bővebben

Világsiker lehet a robotokat oktató magyar startupból

A Spirit FM startupokkal, innovációval, jövőbemutató ötletekkel és potenciális befektetési lehetőségekkel foglalkozó szórakoztató rádióműsorának, a Hibrid Startuppernek ismételten Sohajda Júlia, a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő egyik alapítója volt a vendége, aki ezúttal sem érkezett egyedül. Vincz Dániel, egy magyar fejlesztőcsapat, a Mollia ügyvezető-helyettese kísérte el a beszélgetésre, amely startup célja egy adaptív, tanítható szoftver kifejlesztése a Bábu nevű virtuális humanoid robot kinematikai vezérlésére. (X)

Bővebben

Béremelésre számíthat a fiatal generáció

A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökkenésre számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.

Bővebben

Az alapanyaghiány egyre nagyobb kihívások elé állítja a kkv-kat is

Új akadályokkal kell szembenézniük a kkv-knak, derül ki a K&H kkv bizalmi index legfrissebb, harmadik negyedéves eredményeiből. Tavaly a járvány közvetlen következményeként a kereslethiány okozott nehézségeket, mostanra viszont az anyaghiány jelent kihívást a kereslet intenzív visszatérése és a kiüresedő készletek miatt.

Bővebben

A karácsonyi akciók idején kell igazán tudatos fogyasztónak lenni – segít a magyar startup

A karácsonyi akciók minden évben vásárlók ezreit csábítják az áruházakba és az online webshopokra, a folyamatos marketingkampányok bűvöletében a spórolás nem kis kihívás. A személyes vagy családi költségvetések védelme érdekében különböző stratégiákat követnek a magyarok: a vásárlóknak nagyjából a fele csak arra igyekszik költeni, amire valóban szüksége van, míg minden harmadik fogyasztó termékösszehasonlító oldalak segítségével, valamint az ár-érték arány szempontjának mérlegelésével próbál minél tudatosabb döntést hozni. A mobilcsomagok transzparens összehasonlításával foglalkozó BillKiller szakértői rámutatnak, hogy a fogyasztói tudatosságnak nem csak az egyszeri vásárlásoknál van kulcsszerepe.

Bővebben

Mitől lesz valaki nem csak jó, de eredményes menedzser a 21. században?

Napról napra változó piaci környezet, távmunka, széteső csapatok és hektikus üzletmenet – az elmúlt két évben lassan hozzászokhattak a vezetők a koronavírussal érkező bizonytalansághoz és a folyamatos újratervezéshez, most viszont ideje a jövőre koncentrálni. Míg a 2020-as Strech konferencia a COVID-válság által felvetett akut problémákkal és gyakorlati tippekkel várta a felső vezetőket és menedzsereket, idén már a hosszabb távú stratégiák, a válságálló és tartós sikert hozó megoldások kerülnek a nemzetközi menedzsment konferencia fókuszába december 7. és 9. között. A szervezők többek között a Morgan Stanley és a Prezi világhírű szakembereivel, sőt, a magyar férfi vízilabda válogatottat sikerre vezető Kemény Dénessel keresik a választ a kérdésre: mitől lesz valaki nem csak jó, de eredményes menedzser a 21. században?

Bővebben