Hirdetés

Virtuális tudományos konferencia több mint 150 műegyetemi előadással

Az Új Nemzeti Kiválóság Program május 19-i műegyetemi konferenciáján 17 szekcióban ismertetik a támogatással elért tudományos eredményeiket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ösztöndíjasai. Az elmúlt évben a Műegyetem 190 hallgatója, doktorandusza és fiatal oktatója nyerte el a nemzeti felsőoktatási kiválóság támogatására alapított ösztöndíjat.

Hirdetés

Az Új Nemzeti Kiválóság Program pályázatainak köszönhetően a tehetségeket már az egyetemi tanulmányok kezdetétől arra ösztönzi az egyetem, hogy válasszák a kutatói és innovációs életpályát, és a támogatottaknak a jövőben is az elvárt kiválósági mércének kell megfelelniük, hangsúlyozta a konferenciára készült videóüzenetében Józsa János, a Műegyetem rektora.  Szabó István, a programot szakmai operatív irányítóként kezelő  Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnökhelyettese azt emelte ki videóüzenetében, hogy az egyetemi képzés első évétől megpályázható ÚNKP ösztöndíjak rendszere a doktori fokozat megszerzését és az azt követő önálló kutatói karrierkezdést is támogatja, így a kutatói életpálya különböző szakaszaihoz jól illeszkedve kíséri végig a tudományos pályaívet.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2016-tól vesz részt az ÚNKP programban. Az utóbbi három tanévben évente csaknem 200, alapképzésben, mesterképzésben vagy doktori képzésben részt vevő hallgató, doktorjelölt, fiatal oktató, kutató nyert el ÚNKP ösztöndíjat, így országosan minden tizedik támogatott kutatás az intézményhez kötődik.

Az intézmény 2018/2019-es tanévtől évente 330 millió forintot meghaladó támogatási keretösszeget használ fel a pályázati program keretében.

A 2020/2021-es tanévben a Műegyetem 190 alapképzésben, mesterképzésben vagy doktori képzésben részt vevő hallgatója, doktorjelöltje, fiatal oktató, kutatója nyerte el a nemzeti felsőoktatási kiválóság támogatására alapított ösztöndíjat. A 2020/2021. tanévben 27 műegyetemi ösztöndíjas a középiskolai teljesítménye alapján, valamint az egyetemi alapképzések hallgatójaként kapott támogatást. További 33 hallgató részesült mesterképzéses ösztöndíjban. 58 doktori hallgató és 19 doktorvárományos, illetve posztdoktor kutatásainak feltételeit biztosította az őket támogató ösztöndíj a Műegyetemen. A program fontos eleme a Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói, Kutatói Ösztöndíj, amelynek 52 támogatottja a BME kutatói közösségének új tagja.

A május 19-én online elérhető “A jövő Te vagy!” – ÚNKP-s kutatások és kiválóságok a Műegyetemen című 2020/21. tanévi ÚNKP rendezvényen 17 szekcióban ismertetik a támogatással elért kutatási eredményeiket a BME ösztöndíjasai. Az esemény programfüzete megtalálható a www.bme.hu/unkpkonferencia honlapján.  Az online szekciókban egyebek mellett az önvezető járművek, az adatbányászat, a robotika, az energetika, a gyógyszervegyészet, az új médiatechnológiák vagy a különleges építészeti megoldásokat érintő kutatások terén elért új tudományos eredmények is megismerhetők.

Az ÚNKP pályázatokon elért eredmények a BME átfogó tehetséggondozó és tudományos életpályát ösztönző kezdeményezéseinek is köszönhetők. Azoknak a hallgatóknak, akik az egyetemi képzéshez kapcsolódó OKTV vagy diákolimpia helyezést értek el és ÚNKP Tehetséggel fel! pályázattípusban támogatásban részesülnek, az ÚNKP ösztöndíjas időszakra, ingyenes kollégiumi férőhelyet is biztosít a Műegyetem. A kiemelkedően tehetséges hallgatókkal a BME oktatói a tanulmányaik kezdetétől külön is foglalkoznak, részükre emelt szintű tárgyakat kínálnak; segítik őket, hogy minél hamarabb bekapcsolódhassanak a tudományos diákköri tevékenységekbe, szakmai és tanulmányi versenyekbe. A kutatói pálya előszobájának tekinthető Tudományos Diákköri Konferenciát évről-évre több száz hallgató részvételével rendezi meg az Egyetem. A BME 12 doktori iskolában képzi a jövő oktatóit és kutatóit. A doktori iskolákba 2020-ban 248 új hallgató nyert felvétel. A BME-ről jelentkező hallgatók 80%-a sikeresen pályázott a 2020-ban meghirdetett Kooperatív Doktori Program konstrukcióra. Ők partnervállalatoknál folytatják kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységüket.

További részletek a rendezvény honlapján és a bme.hu cikkében:
Konferencia: “a jövő te vagy!”- únkp-s kutatások és kiválóságok a műegyetemen

Hirdetés

Az ember a kulcs, nem az ötlet

A hazai startup világban is megtalálhatók már az angyalbefektetők, a vállalkozások nagy része azonban még nem mindig tudja pontosan, hogyan és mikor lehet alkalmas arra, hogy tőkét kapjon tőlük a szintlépéshez. A Start it @K&H ezért a hazai angyalbefektetői szféra két közismert alakját látta vendégül, hogy tapasztalataikon keresztül mutassák be a kezdő vállalkozóknak az ilyen típusú forrásbevonás sajátosságait.

Bővebben
Hirdetés

A gyerekek digitális biztonságát védi egy magyar startup

A gyerekek digitális biztonsága szerencsére már nem új fogalom – mégis meglepő helyen kerülhet veszélybe. A kicsikről készült képek, videók online felületeken történő megosztása ugyanis veszélybe sodorhatja a gyerekek digitális biztonságát – akkor is, ha azt a szülők, az oktatási intézmény vagy éppen a nyári tábor szervezői teszik. A Start it @K&H inkubátorprogramba bekerült kidea egy olyan zárt digitális óvodai kommunikációs felület, amely többek között erre az aktuális problémára nyújt egyszerű megoldást. 

Bővebben

Balaton vibe, rövidnadrág és őszinte beszélgetések: ilyen volt az első Innovációs és Startup Napok a Balaton-felvidéken

Május közepén rendezte meg a PortusHome Coworking&Coliving, a StartITup Győr, az Input Program és a Draper Startup House az első közös eseményét Vászolyon. A startup ökoszisztéma szereplőit régiós, országos és nemzetközi szinten is összekötni szándékozó esemény elérte célját: őszinte, sallangmentes beszélgetések, baráti eszmecserék, fuckup storik és jobbító szándék jellemezte a 3 napos eseményt.

Bővebben

Fontos a fenntarthatóság, de az intim higénia területén várat magára az igazi áttörés

Nem sokkal hajlandóak többet fizetni a magyar nők a fenntartható intim higiéniai termékekért, és noha fontosnak tartják a környezetvédelmet, a hatékonyság és az ár az első számú szempont, amikor vásárlásra kerül a sor. Érdeklődnek az innovatív megoldások iránt, azonban ezek kipróbálására és használatára sokszor nincs elég idejük, így továbbra is a hagyományos menstruációs termékek hódítanak itthon – derül ki a TZMO Hungary felméréséből, mely a magyar nők véleményét vizsgálta a havi ciklushoz kapcsolódó környezettudatosságról.  

Bővebben

A NAV-tól igazolt szakmai vezetőt az adótanácsadói piac meghatározó szereplője

Magyarország egyik vezető, minősített és elismert adótanácsadója, új üzletágvezetővel bővítette szakértői közösségét. Kiss Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi osztályvezetője, 2022 májusától tölti be a SALDO tanácsadói üzletágvezetői pozícióját. Elődje Sarkadi-Nagy András volt, aki jelenleg a részvénytársaság vezérigazgatója.

Bővebben

Elindult a magyar Kickstarter, a Brancs közösségi piactér

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is. A Brancs az első hazai közönségre szabott online piactér, ahol az ország legújabb termék- és szolgáltatásfejlesztési projektjeit közösségi finanszírozással valósítják meg. Az ötletgazdák a leendő vásárlóikkal – azaz a közösség erejével – gyűjtik össze a kampányok megvalósításához szükséges tőkét.

Bővebben

Budapesten rendezik meg Közép-Európa legnagyobb techfesztiválját

Az online térben töltött két év után végre személyesen is várja elsősorban a szoftverfejlesztés terén dolgozó magyar és nemzetközi szakembereket Közép-Európa legjelentősebb, technológiai trendekkel és fejlesztői újdonságokkal foglalkozó techfesztiválja. A kétnapos Craft Conference magyar szervezői közel 30 országból mintegy 1500 résztvevőt várnak, akikkel többek között a NASA, a Google, a Spotify, az IBM vagy az eBay szakemberei, gyakorló kódolók, és a technológia üzleti oldalával foglalkozó vezetők is megosztják tapasztalataikat a legforróbb trendekről. A szellemi útravaló mellett workshopok, vállalati standok és kapcsolatépítő bulik teszik teljessé az élményt, melynek a Vasúttörténeti Park szolgál különleges helyszínéül.

Bővebben

A diákigazolvány új szerepe, szabadulószobává alakuló városok, és élelmiszertermelés a nappaliban – kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak.

Bővebben