Hirdetés

Több ezer hátrányos helyzetű ember juthat új munkahelyhez

Annak ellenére, hogy a társadalmi vállalkozások szektora Magyarországon rövid múlttal rendelkezik, mégis igen sokszínű ez a vállalkozási kör. Most kiemelt támogatási lehetőségben részesülnek, hogy minél több hátrányos helyzetű embernek teremthessenek munkahelyet.

Idén tavasszal és nyáron több fontos mérföldkőhöz érkeznek a társadalmi vállalkozások megerősítését célzó Európai Uniós programok, amelyek révén a jelenlegi EU-s és hazai támogatási ciklusban soha nem látott forráshoz és egyben tudáshoz is juthatnak a magyarországi Társadalmi vállalkozások. A 2021-ig tartó EU-s finanszírozási ciklusban a társadalmi vállalkozások fejlődését pályázatokon keresztül összesen 21 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatás és további 10 milliárd Ft visszatérítendő hitel szolgálja a gazdaságfejlesztési programok között.

A társadalmi vállalkozások megerősítését Magyarországon az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Pénzügyminisztérium háttérintézményei, az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft és az OFA Nonprofit Kft által működtetett PiacTárs kiemelt projekt biztosítja. A projekt keretében a támogatási összeg minél hatékonyabb felhasználása érdekében egy nemzetközi összevetésben is példamutatóan sikeres előminősítési és támogatási program került kidolgozásra Magyarországon, mondta Dr Bárdos Krisztina, az IFKA ügyvezető igazgatója. Az előminősítési folyamat június végén lezárul, addig azonban nyitott és várja a társadalmi vállalkozások jelentkezését, tette hozzá.

A projekt segítségével a hazai társadalmi vállalkozások szakmai szolgáltatások széles körét vehetik igénybe annak érdekében, hogy fejlődjenek üzleti készségeik, erősödjön a piaci pozíciójuk és akár a nemzetközi piacokon is sikeresek lehessenek. A programok célja, hogy a társadalmi vállalkozások eredményesen tudjanak részt venni akár az állami, akár a piaci szereplőkkel való együttműködésben és képesek legyenek az állami és EU-s támogatások mellett, illetve egyre inkább azok helyett piaci bevételekre is szert tenni és ezáltal fenntarthatóan finanszírozni a tevékenységüket.

A PiacTárs projekt keretében a 2016. augusztusi indulás óta több mint 500 nonprofit és civil szervezet, valamint szociális szövetkezet vett részt tanácsadásokon. Eddig több mint 1000 fejlesztési tervet értékeltek és 472 fejlesztési tervhez adtak ki minősítést. Ezen tervek támogatási összértéke meghaladja a 21 milliárd forintot, több ezer hátrányos helyzetű ember számára biztosítva új munkahelyet.

Annak ellenére, hogy a társadalmi vállalkozások szektora Magyarországon rövid múlttal rendelkezik, mégis igen sokszínű ez a vállalkozási kör. A társadalmi vállalkozások ökoszisztémája növekszik, a fontosabb szereplők sok esetben egymással kooperálva dolgoznak a szektor és ezáltal az ország, illetve a régió fejlesztésén.

A hazai társadalmi vállalkozások olyan nonprofit vállalkozások, amelyek sok esetben nemzet stratégiailag is fontos célok érdekében tevékenykednek: hátrányos helyzetűeket, megváltozott munkaképességűek foglalkoztatnak, inaktív személyeket vezetnek be a munkaerőpiacra, részt vésznek a szociális ellátásban, vagy egyéb társadalmilag fontos célokért dolgoznak.

A programok keretében olyan, Uniós szinten is a legjobb gyakorlatok közé sorolt társadalmi vállalkozások kaptak támogatást, mint a Matyó Design. A vállalkozás legfőbb célja, hogy a magyar népművészeti kultúra egy kétszáz éves szeletét modern, a mindennapokban hordható ruházatokon jelenítsék meg, illetve, hogy a matyó kultúrát életben tartsák. Fel szeretnék lendíteni Matyóföld gazdaságát, hidat építeni generációk között, és felhívni a figyelmet a felelős vásárlásra. Mindezek érdekében öt éve folyamatosan bővítik vállalkozásukat, alapanyagaikat Tardon és környékén szerezik be, illetve munkát adunk a helyi asszonyoknak.

A jelenlegi EU-s finanszírozási ciklusban az IFKA az Unió INTERREG programjainak keretében összesen öt nemzetközi projektet valósít meg. Ezek célja a társadalmi vállalkozások, megerősítése, a fenntarthatóság növelése, valamint pénzügyi szereplők és eszközök bevonásával a nemzetközi piacokra való kilépés támogatása – mindezzel támogatva a társadalmi vállalkozások növekedését, elősegítve a gazdasági kapcsolatok kiépítését az üzleti és állami szektorral.

2019-ben két nemzetközi projekt első fázisa zárul le. Ezek a SOCIAL SEEDS projekt, amelynek keretében egy szakpolitikai diagnosztikai rendszer épül ki a regionális és nemzeti társadalmi vállalkozásfejlesztési törekvések és ökoszisztéma egészének támogatására. A RaiSe projekt pedig a társadalmi vállalkozások fenntarthatóságának fejlesztését és nemzetközi piacra jutásukat segíti elő. A két projekt fenntartási időszakában, 2021 közepéig, a hazai társadalmi vállalkozás szektor erősítéséhez járul hozzá akcióterveinek megfelelően.

Kiemelten fontos projekt, az IFKA vezetésével zajló SENSES, amelynek fókuszában a Duna-régió szociális vállalkozás stratégiájának kidolgozása áll – ezzel is támogatva a döntéshozókat a szociális vállalkozások szektorának növekedésében.

Valamennyi projekt kiemelt célja, hogy a hazai támogatáspolitika és stratégia tervezés számára jó gyakorlatok bemutatása mellett javaslatokat fogalmazzon meg, illetve a hazai eredményeket nemzetközi szinten láthatóvá tegye, és elősegítse a szektorok közötti párbeszédet – biztosítva, hogy Magyarországon erős társadalmi vállalkozások jöjjenek létre.

A magyar startup ökoszisztéma 2022-es legjeivel indul az új év

2023-ban folytatódik a hazai közösségi finanszírozás legfontosabb eseménysorozata, január 12-én ismét átadják az elmúlt év startup legjeinek járó díjakat. A Tőkeportál minden év végén teret ad a startup ökoszisztéma követőinek, akik szavazással dönthetik el, kik voltak 2022 legjobbjai a kijelölt kategóriákban. A Startup Utószilveszteren az elmúlt év legjobb startupját, befektetőjét, kampánygazdáját keresik.

Bővebben

Több mint 1 millió eurós befektetést kapott a magyar startup

Ritkán látunk ilyet a hazai startup világban: 1,25 millió eurós befektetést kapott a Volteum, az elektromos járműflották működését optimalizáló magyar startup. A Start it @K&H inkubátorban, majd a nemzetközi Techstars programban fejlődő csapat a kockázati tőkealapok mellett olyan autóipari angyalbefektetőket is meghódított, mint a Petronas vagy a Rolls Royce vezetői.

Bővebben

Miért tűz ki mérföldkövet a befektető?

Sok startup nagy meglepetéssel konstatálja, hogy miután elmegy egy befektetőhöz, nem egyben kapja meg a befektetési összeget, hanem – szinte mindenkinél – csak a befektetési összeg egy részét kapja meg, a többi pedig feltételekhez van kötve. Na de miért kéri ezt a kockázati tőkealap-kezelő, amikor az ő ötlete „tuti szuper”, és amúgy is milyen olcsón megkapta a százalékot, miközben ebből 1000%, hogy unikornis lesz? Amúgy is csak sok adminisztráció lesz belőle. Gergely Balázs, a Vespucci Partners kockázatitőke-alap befektetőjének, a Corvinus Egyetem oktatójának írása.

Bővebben

Magyar startup nyert díjat Európa vezető energetikai kiállításán  

Rendkívül sikeres félévet tudhat maga mögött a Startup Campus németországi irodájának portfólióvállalata, a MET3R. Innovatív megoldásaikat Európa vezető energetikai szakkiállításán, az Enlit Europe frankfurti állomásán mutatták be. A rendezvény keretében a Four D’s Pitching Festival egyik előadójának is beválasztották őket, ahol megnyerték a “Demokratizáció” kategóriát.

Bővebben

Ismét milliókat érhet egy kiváló innovatív ötlet!

Újra kiírják az idén tavasszal első alkalommal megrendezett START ösztöndíjprogramot, amely most is a fiatalok startup vállalkozásának létrehozását támogatja. A program során az anyagi támogatás mellett intenzív képzés és mentorálás is vár a legkreatívabb ötletgazdákra. A Nemzeti Tehetség Központ szakmai együttműködő partnere ezúttal is a Design Terminal. Jelentkezni december 20-ig lehet a startprogram.designterminal.org oldalon.

Bővebben

Magyar startup kapott lehetőséget, hogy előadjon a világ legnagyobb technológiai konferenciáján

Nem sokkal azután, hogy élővideó stúdió applikációját elérhetővé tette a RECnGO a Huawei AppGallery-ben, meghívás is érkezett a techóriástól amiben azt kérték: csatlakozzon a magyar startup hozzájuk a 2022-es lisszaboni Web Summit színpadán. Egy csapással a cég egy nagy álma vált valóra – mégis valami más miatt is izgalmas volt ez a meghívás a RECnGO csapat számára.

Bővebben

A SPAR és a Munch együtt tesz az élelmiszerpazarlás csökkentéséért

A hazai üzletlánc vásárlói is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy minél kevesebb élelmiszer landoljon a szemetesben: a SPAR a Munch online platformmal karöltve szorítja vissza az élelmiszerpazarlást, ennek köszönhetően a vevők kedvezményes áron juthatnak jó minőségű termékekhez. Az ételmentő szolgáltatást 2022. november 3-ától Budapest XI. kerületében, valamint Szegeden és Hódmezővásárhelyen tesztelik.

Bővebben

Franchise programmal jön Magyarországra a nemzetközi logisztikai vállalat

Sikeres tesztidőszakot követően hivatalosan is elindította Magyarországon DODO Partner franchise kezdeményezését az előrejelzéseken és a forgalmi adatok valósidejű elemzésén alapuló, aznapi kiszállítási feladatokat végző nemzetközi logisztikai vállalat, a DODO. A program célja a vásárlók még hatékonyabb kiszolgálása a futárkapacitások bővítése révén, valamint a távolabbi régiók kézbesítési feladatainak megkönnyítése. A vállalat saját ügyfélkörével és a szükséges know-how-val segíti franchise-partnereit. A franchise-modell bevetésével gyorsabbá és egyszerűbbé válhat a partnerekkel folytatott együttműködés.

Bővebben

A JunctionX ismét hazánkra irányította a nemzetközi techközösség figyelmét

Közel 70 országból rekordszámú, összesen 722 induló regisztrált az idei JunctionX Budapest hackathonra. A kétnapos innovációs versenyen az Antavo, a SEON és a Wise kihívásait kellett teljesíteni a mindennapi életünket érintő problémákra választ adó technológiai projektek megalkotásával. Összesen 40 pályamunkát értékelhetett a zsűri: az abszolút győztes a magyar Gaia lett, egy olyan megoldással, amely képes kiszűrni a weboldalakra tisztességtelen szándékkal érkező felhasználókat, míg a közönségdíjat a gyanús tranzakciókat lefülelő GeoSnatcher érdemelte ki. A top 5 csapat a közel négymillió forintos összdíjazás mellett értékes szakmai kapcsolatokkal is gazdagodott.

Bővebben
Ez a weboldal is sütiket használ!
Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg. A weboldalon megtekintheted a sütik használatának részletes leírását.
Rendben
Szükséges
Beállítások
Statisztika
Marketing
Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások