Hirdetés

Szemléletváltás szükséges a digitális társadalom kialakításához

A világ legfejlettebb digitális társadalmának megalkotói osztották meg tapasztalataikat Budapesten, az október 14-én megrendezésre került think.BDPST innovációs konferencián. Hazánk egyik legnívósabb jövőkonferenciáját immáron hatodik alkalommal tartották meg, melynek középpontjában a pandémia utáni digitális világ, a fenntarthatóság kérdése, a fake news romboló hatása, valamint az e-kormányzás jelene és jövője kapott szerepet. Az idei esemény vendégországa az e-kormányzásban és digitalizációban világszinten élen járó Észtország volt.

Hirdetés

Magyarország V4-es elnökségének hivatalos programjaként rendezték meg idén a think.BDPST konferenciát, amelyet Andres Sutt, Észtország vállalkozási és informatikai minisztere nyitott meg Kristi Karelsohn, Észtország magyarországi nagykövete, és Antall-Horváth Veronika, a szervező Antall József Tudásközpont igazgatóhelyettese mellett. Az észt miniszter elmondta, hogy a digitális átalakulás az emberiség fejlődésének kulcsa. Fontos azonban, hogy az adatvédelemre és a kiberbiztonságra is hangsúlyt helyezzünk, és ezek a területek is financiális támogatásban részesüljenek.

Cél, hogy a digitalizáció minden eleme az állampolgárok kényelmét szolgálja

Taavi Kotka, Észtország első Chief Information Officere hangsúlyozta az eseményen, hogy a digitális társadalom létrehozásának alapvető feltételei közé tartozik a stabil internet szolgáltatás, az erős „digitális identitás” megalapozása, megfelelő infrastruktúra a biztonságos adatkezeléshez, valamint az adatbirtoklás kérdésének megoldása és a „digitális bizalom” kiépítése. Az észtek még a 90-es évek elején kezdték el saját digitális társadalmuk kiépítését és mára már a közszolgáltatások és az ehhez kapcsolódó ügyintézések 99%-a online zajlik az országban. A digitális kormányzás azonban nem jelenti azt, hogy egy orwelli disztópiát hoznak lére, ehelyett az a cél, hogy a digitalizáció minden eleme az állampolgárok kényelmét szolgálja.

Szemléletváltás lehet a digitalizáció kulcsa

Az e-kormányzásról szóló panelbeszélgetésen Marten Kaevats, az észt kormány nemzeti digitális tanácsadója hangsúlyozta, hogy valójában nem az infrastruktúra megteremtése a legnehezebb a digitális fejlődés szempontjából, hanem az, hogy mennyire sikerül az emberek hozzáállását megváltoztatni, így a kormányoknak a szemléletváltáson szükséges dolgozniuk. Kaevats azt is hozzátette, hogy Észtország e-kormányzásának fejlesztése nem azért állt meg 99%-on, mert ennek technikai akadályai lennének, hanem azért, mert vannak olyan területek, amelyek esetében idegen a digitalizáció, például az ingatlan adás-vétel vagy a házasságkötés.

Egyszerűsítéssel az átláthatóbb adatvédelemért

Leonardo Cervera-Navas, az európai adatvédelmi biztos hivatalának igazgatója kiemelte, hogy a negyedik ipari forradalom már megállíthatatlan, az Európai Uniónak azonban fontos szerepet kell játszania az ezzel járó digitalizáció és az adatok védelmének szabályozásában. Dr. Csenterics András, a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda, valamint a PwC Legal adatvédelmi jogokban jártas ügyvédje a szabályozás gyakorlati megvalósításának nehézségeiről beszélt. Szerinte egy dolog a szabályok megalkotása, de annak implementálása már sokkal nagyobb akadályokba ütközik. Példaként a 200 oldalas GDPR dokumentumokat vetette fel, amelyek szakértőként is komplex értelmezést kívánnak, éppen ezért érdemesebb lenne egyszerűbbé és átláthatóbbá tenni azokat.

Zöldpolitikával a jövőért

A konferencián előadást tartott Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. Véleménye szerint a körkörös gazdaság nagyban támogatja a termékek értékmegőrzését, amely a fenntartható fejlődés fontos eleme. A kormány számos intézkedést tett és tesz azért, hogy csökkenjen a szemét mennyisége, valamint, hogy kevesebb illegális szemétlerakóhely legyen. A fenntarthatóság kialakításának egyéb eszközeiként pedig a nemrégiben megszavazott kötelező visszaváltási díjas rendszert és az egyszerhasználatos műanyagok betiltását említette, valamint elmondta, hogy hazánk egyik célja, hogy az elkövetkező években az elektromos buszok gyártásának egyik központjává váljon.

Füstmentes jövő a fenntarthatóságért

A fenntarthatóság és versenyképesség témájában szervezett panelbeszélgetésen Miguel Coleta, a Philip Morris International (PMI) fenntarthatósági igazgatója is részt vett, aki szerint a fenntarthatóságnak központi vállalati stratégiává kell válnia. Ki kell használni a tudomány, technológia és innováció által nyújtott minden lehetőséget, hiszen ezek tudnak igazán választ adni azokra a társadalmi és környezeti problémákra, amelyekkel napjainkban szembesülünk. A PMI alapjaiban alakítja át az iparágat, és a füstmentes jövő elérésén dolgoznak azért, hogy a cigaretta akár már 10-15 éven belül a múlt részévé váljon.

Halálos hatása lehet az álhíreknek

Karoliina Ainge, az Independent Diplomat kiberbiztonsági és technológiai vezetője a fake news sokak számára láthatatlan és megdöbbentő hatásairól beszélt az eseményen. A Mianmaron belül található Rohingya állam és a Szíriában segítő White Helmets nevű helyi segélyszolgálat példáin keresztül mutatta be, hogy az álhírek akár emberéletek ezreiért is felelős lehet, mégsincs jelenleg egy olyan procedúra sem, amellyel ezeket a káros folyamatokat befolyásolni lehetne. Az ezt követő panelbeszélgetés résztvevői mind egyetértettek abban, hogy az álhírek terjesztése már önmagában is bűncselekménynek számít, ráadásul a sérültebb közösségek az átlagosnál is kitettebbek a fake news által okozott káros hatásoknak. Az álhírek jövőjére tekintettel a nemzetközi közösségnek lépéseket kellene tennie annak érdekében, hogy az ilyen témákban elinduló perek és problémák az egyes országok szabályozásának szintjére kerüljenek, megkerülve a közösségi oldalakat.

A think.BDPST konferencia a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, a Konad-Adenauer-Stiftung budapesti irodájával, a Philip Morris Internationallel és az Origoval együttműködésben, a Nemzetközi Visegrádi Alap, az MVM és a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. támogatásával valósult meg.

Hirdetés

Az ember a kulcs, nem az ötlet

A hazai startup világban is megtalálhatók már az angyalbefektetők, a vállalkozások nagy része azonban még nem mindig tudja pontosan, hogyan és mikor lehet alkalmas arra, hogy tőkét kapjon tőlük a szintlépéshez. A Start it @K&H ezért a hazai angyalbefektetői szféra két közismert alakját látta vendégül, hogy tapasztalataikon keresztül mutassák be a kezdő vállalkozóknak az ilyen típusú forrásbevonás sajátosságait.

Bővebben
Hirdetés

A gyerekek digitális biztonságát védi egy magyar startup

A gyerekek digitális biztonsága szerencsére már nem új fogalom – mégis meglepő helyen kerülhet veszélybe. A kicsikről készült képek, videók online felületeken történő megosztása ugyanis veszélybe sodorhatja a gyerekek digitális biztonságát – akkor is, ha azt a szülők, az oktatási intézmény vagy éppen a nyári tábor szervezői teszik. A Start it @K&H inkubátorprogramba bekerült kidea egy olyan zárt digitális óvodai kommunikációs felület, amely többek között erre az aktuális problémára nyújt egyszerű megoldást. 

Bővebben

Balaton vibe, rövidnadrág és őszinte beszélgetések: ilyen volt az első Innovációs és Startup Napok a Balaton-felvidéken

Május közepén rendezte meg a PortusHome Coworking&Coliving, a StartITup Győr, az Input Program és a Draper Startup House az első közös eseményét Vászolyon. A startup ökoszisztéma szereplőit régiós, országos és nemzetközi szinten is összekötni szándékozó esemény elérte célját: őszinte, sallangmentes beszélgetések, baráti eszmecserék, fuckup storik és jobbító szándék jellemezte a 3 napos eseményt.

Bővebben

Fontos a fenntarthatóság, de az intim higénia területén várat magára az igazi áttörés

Nem sokkal hajlandóak többet fizetni a magyar nők a fenntartható intim higiéniai termékekért, és noha fontosnak tartják a környezetvédelmet, a hatékonyság és az ár az első számú szempont, amikor vásárlásra kerül a sor. Érdeklődnek az innovatív megoldások iránt, azonban ezek kipróbálására és használatára sokszor nincs elég idejük, így továbbra is a hagyományos menstruációs termékek hódítanak itthon – derül ki a TZMO Hungary felméréséből, mely a magyar nők véleményét vizsgálta a havi ciklushoz kapcsolódó környezettudatosságról.  

Bővebben

A NAV-tól igazolt szakmai vezetőt az adótanácsadói piac meghatározó szereplője

Magyarország egyik vezető, minősített és elismert adótanácsadója, új üzletágvezetővel bővítette szakértői közösségét. Kiss Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi osztályvezetője, 2022 májusától tölti be a SALDO tanácsadói üzletágvezetői pozícióját. Elődje Sarkadi-Nagy András volt, aki jelenleg a részvénytársaság vezérigazgatója.

Bővebben

Elindult a magyar Kickstarter, a Brancs közösségi piactér

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is. A Brancs az első hazai közönségre szabott online piactér, ahol az ország legújabb termék- és szolgáltatásfejlesztési projektjeit közösségi finanszírozással valósítják meg. Az ötletgazdák a leendő vásárlóikkal – azaz a közösség erejével – gyűjtik össze a kampányok megvalósításához szükséges tőkét.

Bővebben

Budapesten rendezik meg Közép-Európa legnagyobb techfesztiválját

Az online térben töltött két év után végre személyesen is várja elsősorban a szoftverfejlesztés terén dolgozó magyar és nemzetközi szakembereket Közép-Európa legjelentősebb, technológiai trendekkel és fejlesztői újdonságokkal foglalkozó techfesztiválja. A kétnapos Craft Conference magyar szervezői közel 30 országból mintegy 1500 résztvevőt várnak, akikkel többek között a NASA, a Google, a Spotify, az IBM vagy az eBay szakemberei, gyakorló kódolók, és a technológia üzleti oldalával foglalkozó vezetők is megosztják tapasztalataikat a legforróbb trendekről. A szellemi útravaló mellett workshopok, vállalati standok és kapcsolatépítő bulik teszik teljessé az élményt, melynek a Vasúttörténeti Park szolgál különleges helyszínéül.

Bővebben

A diákigazolvány új szerepe, szabadulószobává alakuló városok, és élelmiszertermelés a nappaliban – kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak.

Bővebben