Hirdetés

Szemléletváltás szükséges a digitális társadalom kialakításához

A világ legfejlettebb digitális társadalmának megalkotói osztották meg tapasztalataikat Budapesten, az október 14-én megrendezésre került think.BDPST innovációs konferencián. Hazánk egyik legnívósabb jövőkonferenciáját immáron hatodik alkalommal tartották meg, melynek középpontjában a pandémia utáni digitális világ, a fenntarthatóság kérdése, a fake news romboló hatása, valamint az e-kormányzás jelene és jövője kapott szerepet. Az idei esemény vendégországa az e-kormányzásban és digitalizációban világszinten élen járó Észtország volt.

Hirdetés

Magyarország V4-es elnökségének hivatalos programjaként rendezték meg idén a think.BDPST konferenciát, amelyet Andres Sutt, Észtország vállalkozási és informatikai minisztere nyitott meg Kristi Karelsohn, Észtország magyarországi nagykövete, és Antall-Horváth Veronika, a szervező Antall József Tudásközpont igazgatóhelyettese mellett. Az észt miniszter elmondta, hogy a digitális átalakulás az emberiség fejlődésének kulcsa. Fontos azonban, hogy az adatvédelemre és a kiberbiztonságra is hangsúlyt helyezzünk, és ezek a területek is financiális támogatásban részesüljenek.

Cél, hogy a digitalizáció minden eleme az állampolgárok kényelmét szolgálja

Taavi Kotka, Észtország első Chief Information Officere hangsúlyozta az eseményen, hogy a digitális társadalom létrehozásának alapvető feltételei közé tartozik a stabil internet szolgáltatás, az erős „digitális identitás” megalapozása, megfelelő infrastruktúra a biztonságos adatkezeléshez, valamint az adatbirtoklás kérdésének megoldása és a „digitális bizalom” kiépítése. Az észtek még a 90-es évek elején kezdték el saját digitális társadalmuk kiépítését és mára már a közszolgáltatások és az ehhez kapcsolódó ügyintézések 99%-a online zajlik az országban. A digitális kormányzás azonban nem jelenti azt, hogy egy orwelli disztópiát hoznak lére, ehelyett az a cél, hogy a digitalizáció minden eleme az állampolgárok kényelmét szolgálja.

Szemléletváltás lehet a digitalizáció kulcsa

Az e-kormányzásról szóló panelbeszélgetésen Marten Kaevats, az észt kormány nemzeti digitális tanácsadója hangsúlyozta, hogy valójában nem az infrastruktúra megteremtése a legnehezebb a digitális fejlődés szempontjából, hanem az, hogy mennyire sikerül az emberek hozzáállását megváltoztatni, így a kormányoknak a szemléletváltáson szükséges dolgozniuk. Kaevats azt is hozzátette, hogy Észtország e-kormányzásának fejlesztése nem azért állt meg 99%-on, mert ennek technikai akadályai lennének, hanem azért, mert vannak olyan területek, amelyek esetében idegen a digitalizáció, például az ingatlan adás-vétel vagy a házasságkötés.

Egyszerűsítéssel az átláthatóbb adatvédelemért

Leonardo Cervera-Navas, az európai adatvédelmi biztos hivatalának igazgatója kiemelte, hogy a negyedik ipari forradalom már megállíthatatlan, az Európai Uniónak azonban fontos szerepet kell játszania az ezzel járó digitalizáció és az adatok védelmének szabályozásában. Dr. Csenterics András, a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda, valamint a PwC Legal adatvédelmi jogokban jártas ügyvédje a szabályozás gyakorlati megvalósításának nehézségeiről beszélt. Szerinte egy dolog a szabályok megalkotása, de annak implementálása már sokkal nagyobb akadályokba ütközik. Példaként a 200 oldalas GDPR dokumentumokat vetette fel, amelyek szakértőként is komplex értelmezést kívánnak, éppen ezért érdemesebb lenne egyszerűbbé és átláthatóbbá tenni azokat.

Zöldpolitikával a jövőért

A konferencián előadást tartott Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. Véleménye szerint a körkörös gazdaság nagyban támogatja a termékek értékmegőrzését, amely a fenntartható fejlődés fontos eleme. A kormány számos intézkedést tett és tesz azért, hogy csökkenjen a szemét mennyisége, valamint, hogy kevesebb illegális szemétlerakóhely legyen. A fenntarthatóság kialakításának egyéb eszközeiként pedig a nemrégiben megszavazott kötelező visszaváltási díjas rendszert és az egyszerhasználatos műanyagok betiltását említette, valamint elmondta, hogy hazánk egyik célja, hogy az elkövetkező években az elektromos buszok gyártásának egyik központjává váljon.

Füstmentes jövő a fenntarthatóságért

A fenntarthatóság és versenyképesség témájában szervezett panelbeszélgetésen Miguel Coleta, a Philip Morris International (PMI) fenntarthatósági igazgatója is részt vett, aki szerint a fenntarthatóságnak központi vállalati stratégiává kell válnia. Ki kell használni a tudomány, technológia és innováció által nyújtott minden lehetőséget, hiszen ezek tudnak igazán választ adni azokra a társadalmi és környezeti problémákra, amelyekkel napjainkban szembesülünk. A PMI alapjaiban alakítja át az iparágat, és a füstmentes jövő elérésén dolgoznak azért, hogy a cigaretta akár már 10-15 éven belül a múlt részévé váljon.

Halálos hatása lehet az álhíreknek

Karoliina Ainge, az Independent Diplomat kiberbiztonsági és technológiai vezetője a fake news sokak számára láthatatlan és megdöbbentő hatásairól beszélt az eseményen. A Mianmaron belül található Rohingya állam és a Szíriában segítő White Helmets nevű helyi segélyszolgálat példáin keresztül mutatta be, hogy az álhírek akár emberéletek ezreiért is felelős lehet, mégsincs jelenleg egy olyan procedúra sem, amellyel ezeket a káros folyamatokat befolyásolni lehetne. Az ezt követő panelbeszélgetés résztvevői mind egyetértettek abban, hogy az álhírek terjesztése már önmagában is bűncselekménynek számít, ráadásul a sérültebb közösségek az átlagosnál is kitettebbek a fake news által okozott káros hatásoknak. Az álhírek jövőjére tekintettel a nemzetközi közösségnek lépéseket kellene tennie annak érdekében, hogy az ilyen témákban elinduló perek és problémák az egyes országok szabályozásának szintjére kerüljenek, megkerülve a közösségi oldalakat.

A think.BDPST konferencia a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, a Konad-Adenauer-Stiftung budapesti irodájával, a Philip Morris Internationallel és az Origoval együttműködésben, a Nemzetközi Visegrádi Alap, az MVM és a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. támogatásával valósult meg.

Hirdetés

A 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép

Végleges megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a román RCS & RDS csoporttal a médiakonszern magyarországi érdekeltségeinek megvásárlásáról. A tranzakció lezárásával, illetve az elmúlt egy évben az infokommunikációs szektorban végrehajtott akvizícióival a 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép, miközben a cégcsoport meghatározó pozíciókat építhet ki a nyugat-balkáni távközlési piacon is.

Bővebben

Sikerrel zárult az első Agtech Summit konferencia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) novemberben rendezte meg először hazánk első kifejezetten agrár startupokról szóló rendezvényét. A technológiai újdonságokat és a jövő agráriumát vizsgáló rendezvényen többszáz látogató vett részt és kapott közelebbi képet a legfontosabb agrártechnológiai startupok fejlesztéseiről.

Bővebben
Hirdetés

Nemzetközi startup programok az innovációk felkarolásáért – elindult az előjelentkezés az EIT Food programokra

Egyedülálló nemzetközi startup programokra pályázhatnak olyan innovátorok, akik ötleteikkel vagy előrehaladottabb projektjeikkel tenni szeretnének egy karbonsemleges jövőért. Az EIT Food széles kínálatában különböző fejlettségű startupok mind megtalálhatják a számukra ideális programot. A több hónapos események során a kezdeti ötletfázistól egészen a piacra jutásig, befektetésszerzésig és nemzetközi networképítésig kapnak segítséget a résztvevők. Továbbá a legjobb csapatok a szakmai támogatás mellett pénzbeli jutalomban is részesülhetnek. A startup programokba 2022 elején nyílik meg a jelentkezés, de az előregisztráció már nyitott az érdeklődők számára.

Bővebben

Világsiker lehet a robotokat oktató magyar startupból

A Spirit FM startupokkal, innovációval, jövőbemutató ötletekkel és potenciális befektetési lehetőségekkel foglalkozó szórakoztató rádióműsorának, a Hibrid Startuppernek ismételten Sohajda Júlia, a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő egyik alapítója volt a vendége, aki ezúttal sem érkezett egyedül. Vincz Dániel, egy magyar fejlesztőcsapat, a Mollia ügyvezető-helyettese kísérte el a beszélgetésre, amely startup célja egy adaptív, tanítható szoftver kifejlesztése a Bábu nevű virtuális humanoid robot kinematikai vezérlésére. (X)

Bővebben

Béremelésre számíthat a fiatal generáció

A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökkenésre számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.

Bővebben

Az alapanyaghiány egyre nagyobb kihívások elé állítja a kkv-kat is

Új akadályokkal kell szembenézniük a kkv-knak, derül ki a K&H kkv bizalmi index legfrissebb, harmadik negyedéves eredményeiből. Tavaly a járvány közvetlen következményeként a kereslethiány okozott nehézségeket, mostanra viszont az anyaghiány jelent kihívást a kereslet intenzív visszatérése és a kiüresedő készletek miatt.

Bővebben

A karácsonyi akciók idején kell igazán tudatos fogyasztónak lenni – segít a magyar startup

A karácsonyi akciók minden évben vásárlók ezreit csábítják az áruházakba és az online webshopokra, a folyamatos marketingkampányok bűvöletében a spórolás nem kis kihívás. A személyes vagy családi költségvetések védelme érdekében különböző stratégiákat követnek a magyarok: a vásárlóknak nagyjából a fele csak arra igyekszik költeni, amire valóban szüksége van, míg minden harmadik fogyasztó termékösszehasonlító oldalak segítségével, valamint az ár-érték arány szempontjának mérlegelésével próbál minél tudatosabb döntést hozni. A mobilcsomagok transzparens összehasonlításával foglalkozó BillKiller szakértői rámutatnak, hogy a fogyasztói tudatosságnak nem csak az egyszeri vásárlásoknál van kulcsszerepe.

Bővebben

Mitől lesz valaki nem csak jó, de eredményes menedzser a 21. században?

Napról napra változó piaci környezet, távmunka, széteső csapatok és hektikus üzletmenet – az elmúlt két évben lassan hozzászokhattak a vezetők a koronavírussal érkező bizonytalansághoz és a folyamatos újratervezéshez, most viszont ideje a jövőre koncentrálni. Míg a 2020-as Strech konferencia a COVID-válság által felvetett akut problémákkal és gyakorlati tippekkel várta a felső vezetőket és menedzsereket, idén már a hosszabb távú stratégiák, a válságálló és tartós sikert hozó megoldások kerülnek a nemzetközi menedzsment konferencia fókuszába december 7. és 9. között. A szervezők többek között a Morgan Stanley és a Prezi világhírű szakembereivel, sőt, a magyar férfi vízilabda válogatottat sikerre vezető Kemény Dénessel keresik a választ a kérdésre: mitől lesz valaki nem csak jó, de eredményes menedzser a 21. században?

Bővebben