Hirdetés

Startup-nagyvállalati együttműködésekben erős a NAK TechLab

Vezető hazai agrárnagyvállalatokkal léptek együttműködésre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara inkubációs programjának startupjai. Az innovatív megoldásokat kifejlesztő fiatal vállalkozások már olyan mamutcégekkel dolgoznak szorosan együtt, mint a Bonafarm vagy az AXIÁL. A program új szemeszterére már csak augusztus 22-ig lehet jelentkezni.

Hirdetés

Két éve indult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal inkubációs programja, a NAK TechLab, az első hazai agrár startup program. Már ez alatt a rövid idő alatt is látványos sikerek övezik a kezdeményezés útját. A startupok izgalmas fejlesztéseket mutatnak be a digitalizációra nyitott nagyvállalatoknak, akik pedig cserébe a fiatal vállalkozások piacra lépését segítik cserébe. 

A túlzásba vitt permetezést kerülik ki

Két magyarországi „agrár ikonnal”, a Bonafarm Csoporttal és a KITE Zrt-vel is így került kapcsolatba a SMAPP LAB. A csapat digitális kártevő csapdát fejleszt annak érdekében, hogy a gazdák, agrárvállalatok számára pontos előrejelzéseket adjanak a hatékony védekezéshez. A megoldás által elkerülhető a túlzott vagy felesleges permetezés.

„A Bonafarmnál jelenleg négy gyapottok bagolylepke csapdánk van Dalmandon – meséli Bereczki Anna társalapító. – Ezzel lefedjük az ottani területeket, amivel hatékonyan segítjük a cég döntéstámogatását olyan értékes kultúrában is, mint például a hibrid vetőmag kukorica, ahol különösen fontos a hatékony és jól időzített védekezés.” A KITE Zrt., Magyarország piacvezető mezőgazdasági integrátora kukoricamoly és gyapottok bagolylepke csapdákat is kölcsönöz a SMAPP-tól, és közösen éppen azt vizsgálják, hogyan tudják beépíteni az innovációt precíziós rendszerükbe.  

A SMAPP saját bevallása szerint is az inkubációs programnak köszönheti, hogy olyan nagyvállalatokkal került kapcsolatba, akiket saját erőből nehezen vagy egyáltalán nem tudott volna megközelíteni. Ráadásul a technológiai validálásban, iránymutatásban is segítettek nekik a vállalatok.  

Tápanyagadatok mindössze 10 perc alatt

A cégek növénytermesztési és gazdasági szempontjai mellett a környezet megóvásában is segítséget nyújthat a helyes és hatékony tápanyaggazdálkodás. Az AXIÁL Kft.-vel éppen egy ilyen innováció kapcsán kezdett közös munkába a Csernozjom. A vállalkozás gyorsan elérhető talajinformációkat biztosít a SoilCares (Agrocares) talajszkenner használatával, amely többek közt a föld szervesanyag tartalmát és pH-ját is méri. 

„Korábban sokszor heteken át tartó laborvizsgálatokra volt szükség ezekhez a folyamatokhoz, a gazdálkodók pedig nehezen tudtak azonnali döntéseket hozni – meséli Vona Márton ügyvezető, miből fakadt a talajszkenner ötlete. – A mi eszközünk a mintavételt követő 10 percen belül képes megállapítani az adott talaj tápanyaggazdálkodási jellemzőit.” Az AXIÁL így sokkal könnyebben tud pontos információkat nyújtani precíziós növénytermesztés kapcsán az üzleti partnereik számára. 

Az AXIÁL esetében is a nyitottság, az új ötletek keresése volt a döntő szempont, amikor csatlakoztak az inkubációs programhoz, és kihívásokat fogalmaztak meg a leendő résztvevőknek. A cég számára egyértelmű volt, hogy hosszú távon elengedhetetlenek a digitális megoldások.  

Idén is folytatódik a program

A hazai termelőkkel való eredményes együttműködéshez kereste az automatizált megoldásokat az Auchan a NAK TechLab inkubációs programjában. Ők a szoftveres robotikával foglalkozó StrellCo-val léptek sikeres együttműködésre, amelynek eredményeképpen kiszámíthatóbb lesz a jövőben a beszállítói rendszerük. A nagyvállalat növelheti a pontosságot és gyorsaságot, emelheti a szolgáltatások színvonalát, a felszabaduló munkaerőt pedig olyan területekre csoportosíthatja át, ahol emberi megértésre, empátiára, mérlegelésre van szükség. 

A byome csapata az Antenna Hungariával került hasonló célból kapcsolatba: a fejlesztői együttműködést követően egészen a befektetési tárgyalásig jutottak a nagyvállalattal. A csapat saját szenzorai segítségével a földeken a legfontosabb környezeti paramétereket mérik, amik alapján előrejelzéseket adhatnak a gazdáknak. A tőkebefektetésben a Hiventures és a Drukka Kft. is részt vesz.

A hazai mezőgazdaságnak idén is lesz lehetősége rálépni a digitalizáció útjára, hiszen az inkubációs program ősszel, harmadik alkalommal is elindul. Az új szemeszterbe augusztus 22-ig várják a startupok jelentkezését. A csatlakozó nagyvállalatokról, kihívásaikról és a jelentkezésről a NAK TechLab oldalán lehet bővebben olvasni.

Hirdetés

A hazai agilitás két úttörője állt össze, hogy megreformálja a nagyvállalatokat

Janovszki Zsolt és Szmola Roland portfóliójában már olyan cégek is megfordultak, mint a Wizzair, az EGIS, az OTP és az E.ON. Habár már külön-külön is jelentős eredményeket és szakmai elismerést értek el, most úgy döntöttek, hogy közös hajóban evezve reformálják meg a legnagyobb multikat, akik teljesen szabad kezet adtak nekik. 

Bővebben

A digitális faktoring úttörője, a Péntech lízing szolgáltatással jelentkezik

A digitális faktoring úttörője, a Péntech novembertől új szolgáltatással bővíti portfólióját, amelynek köszönhetően most még könnyebb lehet a vállalkozások növekedésének finanszírozása. A digitális lízing megoldásnak köszönhetően a Péntech weboldalán keresztül a piacon egyedülállóan gyorsan és gördülékenyen, mindössze néhány kattintással igényelhető konstrukció.

Bővebben
Hirdetés

A cégen belüli bizalom erősödését segítheti elő az új EU-s szabályozás

A legújabb uniós direktíva szerint azoknak a vállalatoknak, akik legalább 250 főt foglalkoztatnak kötelezettségeik közé sorolódik a névtelenséget biztosító etikai forródrót bevezetése. A jogszabályi megfelelés és jövedelmezőség mellett fontos szerepet kap a vállalati működés és kultúra fejlesztése, ehhez azonban megfelelő stratégiára és eszközökre van szüksége a vállalatoknak.

Bővebben

A 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép

Végleges megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a román RCS & RDS csoporttal a médiakonszern magyarországi érdekeltségeinek megvásárlásáról. A tranzakció lezárásával, illetve az elmúlt egy évben az infokommunikációs szektorban végrehajtott akvizícióival a 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép, miközben a cégcsoport meghatározó pozíciókat építhet ki a nyugat-balkáni távközlési piacon is.

Bővebben

Sikerrel zárult az első Agtech Summit konferencia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) novemberben rendezte meg először hazánk első kifejezetten agrár startupokról szóló rendezvényét. A technológiai újdonságokat és a jövő agráriumát vizsgáló rendezvényen többszáz látogató vett részt és kapott közelebbi képet a legfontosabb agrártechnológiai startupok fejlesztéseiről.

Bővebben

Nemzetközi startup programok az innovációk felkarolásáért – elindult az előjelentkezés az EIT Food programokra

Egyedülálló nemzetközi startup programokra pályázhatnak olyan innovátorok, akik ötleteikkel vagy előrehaladottabb projektjeikkel tenni szeretnének egy karbonsemleges jövőért. Az EIT Food széles kínálatában különböző fejlettségű startupok mind megtalálhatják a számukra ideális programot. A több hónapos események során a kezdeti ötletfázistól egészen a piacra jutásig, befektetésszerzésig és nemzetközi networképítésig kapnak segítséget a résztvevők. Továbbá a legjobb csapatok a szakmai támogatás mellett pénzbeli jutalomban is részesülhetnek. A startup programokba 2022 elején nyílik meg a jelentkezés, de az előregisztráció már nyitott az érdeklődők számára.

Bővebben

Világsiker lehet a robotokat oktató magyar startupból

A Spirit FM startupokkal, innovációval, jövőbemutató ötletekkel és potenciális befektetési lehetőségekkel foglalkozó szórakoztató rádióműsorának, a Hibrid Startuppernek ismételten Sohajda Júlia, a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő egyik alapítója volt a vendége, aki ezúttal sem érkezett egyedül. Vincz Dániel, egy magyar fejlesztőcsapat, a Mollia ügyvezető-helyettese kísérte el a beszélgetésre, amely startup célja egy adaptív, tanítható szoftver kifejlesztése a Bábu nevű virtuális humanoid robot kinematikai vezérlésére. (X)

Bővebben

Béremelésre számíthat a fiatal generáció

A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökkenésre számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.

Bővebben