Hirdetés

Soproni csapat lett az IdeaFest középiskolai ötletverseny első nyertese

Több mint 400 jelentkező közül került ki az a három diák, akik megnyerték az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, az INPUT Program által szervezett, középiskolásoknak szóló ötletversenyt. Az abszolút nyertes csapat felkészítő tanárával együtt az Amerikai Egyesült Államokban pallérozódhat tovább egyhetes tanulmányút keretében.

Hirdetés

Az INPUT Program az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az Express Innovation Agency szakmai támogatásával 2021 szeptemberében elindította középiskolásoknak szóló vállalkozói ötletversenyét, az IdeaFestet, melyre több mint 400 diák adta be jelentkezését.

A három fordulóból álló megmérettetés eredményeként tizenkét csapat jutott a fináléba, akik élőben, négyfős szakmai zsűri előtt mutatták be projektjeiket, valamint azok egyszerű prototípusát. Az ötletek között egészségügyi megoldás, újrahasznosításon alapuló üzleti elképzelés, mentális problémák legyőzésében segítő platform és telekocsis applikáció is megtalálható volt.

A győztes a Sopron városát és egyben a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnáziumot képviselő Raceeantr.io csapata lett, akik könnyen kereshető platformmal és egykattintásos nevezési rendszerrel teszik könnyebbé a sportolók életét, miközben könnyebbé teszik a szervezők munkáját is.

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára a díjátadáskor elmondta: „A vállalkozások erősítése, különösen a következő vállalkozói nemzedék segítése kiemelt cél nemzetgazdaságunk szempontjából. Úgy látjuk, érdemes minél fiatalabb korban elkezdeni a szemléletformálást, ugyanis a pozitív tapasztalatok, a lehetőségek bemutatása könnyebben elindítja a diákokat a vállalkozásalapítás útján. Az IdeaFest pedig tökéletesen alátámasztja ezt, ugyanis kiváló ötletekkel jelentkeztek a diákok, de már most újabb és újabb vállalkozói projekteken kezdtek el dolgozni a versenynek köszönhetően.”

Dr. Gór Csaba II. kerületi önkormányzati képviselő megnyitó beszédében úgy fogalmazott: „Látszik a döntős munkákból, hogy mindenki felmérte, mire van szükség szűkebb és tágabb környezetében, és igyekezett egy konkrét, megtapasztalt problémára választ adni. Ilyen kérdés például a fiatalok számára az újrahasznosítás, a környezettudatosság, a közösségi megoldások, vagy éppen a sorban állás a büfében”. Dr. Gór Csaba hozzátette: célja, hogy a II. és a III. kerületben inkubátor-programot indítson kezdő vállalkozások számára, amely éppen az ilyen kiváló ötleteket karolhatja majd fel.

A diákok felkészülését az INPUT Program munkatársai mellett a Hungarian Startup University Programjának középiskolásoknak szóló e-learning platformja is segítette.

„Ezen rövid idő alatt is több mint háromszáz diák használta az e-learning rendszert, mely jól mutatja, hogy ebben a korosztályban is megvan a tettrekészség és a tudásvágy. A Hungarian Startup Highschool Programot is azzal a céllal hívtuk életre, hogy az oktatás során minél hamarabb teret adjunk a diákoknak vállalkozói ötleteik kibontakoztatására. Remek ötleteket láthattunk, emellett pedig olyan lelkesedést, mely igazolja munkánk relevanciáját, így a jövőben még magasabb szintre lépünk ebben a programban is, hasonlóan a Hungarian Startup University Programhoz, amelyre – a tavalyi tanévhez képest az ideiben – megkétszereződött a jelentkezett hallgatók létszáma” – tette hozzá Kölkedi Krisztián, az Express Innovation Agency vezérigazgató-helyettese, aki egyben a zsűri elnöke is volt az esemény döntőjén.

A második helyezett a szegedi INGA csapat lett, akik agglomerációs telekocsis megoldásukkal finnországi tanulmányutat nyertek.

A békéscsabai Onlypolimer csapata harmadik helyet és ezzel németországi tanulmányutat tudhat magáénak a műanyag-gyártás egyre növekvő alapanyagszükségletére választ adó környezetbarát technológiájuknak köszönhetően.

A zsűri tagjai további felajánlásokat is tettek: Kölkedi Krisztián az XI Agency vezérigazgató-helyettese minden csapat számára egyéni tanácsadást, míg Jobbágy László, a Digitális Jólét Program ügyvezetője, valamint Varga-Tarr Sándor, a Hiventures befektetési igazgatója kapcsolatokkal és célzott szakmai találkozókkal segíti tovább a csapatok fejlődését.

Hirdetés

Az innovatív magyar csapat megmutatta: minden második fékezésünk balesethez vezethet

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával – mutatnak rá a Cristo autós alkalmazás friss felhasználói adatai. A reggeli órákban Dél-Budán, délután viszont a pesti belvárosi forgalomban kell az átlagosnál jobban figyelni autóvezetőként a hétköznapokon, az ekkor tapasztalt feszültség a hétvégi kb. kétszerese. A Közlekedési Kultúra Napjának alkalmából bemutatjuk az eredményeket, melyek kapcsán a drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági szakértője ad tanácsot a fővárosi autósoknak.

Bővebben
Hirdetés

Startupok és nagyvállalatok: együtt sikeresebbek

A friss ötlet, agilitás és az innovációban testet öltő tudás társul a sokévtizedes szakértelemmel, tapasztalattal, technológiai háttérrel, értékesítési kompetenciákkal, partneri hálózattal és erős pénzügyi háttérrel. Így támogatja egymást startup és nagyvállalat, amely együttműködésére egyre több a példa itthon és a nagyvilágban. Az idei Startup Safari konferencián vállalatvezetők, startupok, befektetők készítettek látleletet a hazai startup ökoszisztémáról.

Bővebben

Melbourne-i győztesek a budapesti esettanulmányi versenyen

Idén negyedik alkalommal rendezték meg Magyarországon a régió egyik legnívósabb nemzetközi üzleti esettanulmányi versenyét, a Central European Case Competition-t (CECC). A rendezvény egyik esetadó partnere a Schneider Electric volt, a győztes melbourne-i csapat az ő beszállítóik CO2 kibocsátásának csökkentésére, valamint az EcoStruxure platform újszerű alkalmazására dolgoztak ki koncepciót.

Bővebben

A dolgozók 73 százaléka rugalmasan, nem munkahelyhez kötötten dolgozna

Számos cégnél már kialakult hosszabb távú terv az otthoni munkavégzésre, van, ahol még nem született erről határozott döntés, míg a munkavállalói igények több felmérés szerint is a home office és a hibrid munkavégzés felé mutatnak. A távmunkavégzés különböző formáinak hosszú távú megszilárdulása a legtöbb esetben azért várhatóan nem ütközik majd akadályba, hiszen a vállalatok és a munkavállalók többsége szerint sem csökkent a hatékonyság az otthoni munka során.

Bővebben

A pandémia után először találkoztak egymással újra az innovációs ökoszisztéma tagjai

Hetedik alkalommal indult útjára április utolsó napjaiban a Startup Safari Budapest. Két év online találkozás és tudásmegosztás után idén hibrid formában jelentkezett a fesztiválok és konferenciák minden előnyét magában foglaló kétnapos programsorozat, így az innovációs ökoszisztéma tagjai végre élőben is találkozhattak.

Bővebben

A Google támogatásával ingyenes digitális program indul (leendő) hazai vállalkozók és startupok számára

Az észt Startup Wise Guys, Európa legtapasztaltabb startup akcelerátora és egyik legaktívabb befektetési alapja bejelentette a „Jump for CEE” elnevezésű, saját tőke nélküli programjának folytatását. A kezdeményezést a Google-hoz tartozó Impact Challenge for Central and Eastern Europe is támogatja. A vállalkozói készségfejlesztő esemény célja, hogy 400 közép- és kelet-európai egyén és csapat vegyen részt azokon az online workshopokon, amelyek a Covid-19 által okozott gazdasági válság negatív hatásainak csökkentését hivatottak segíteni.  

Bővebben

Az online marketing az új foci, mindenki ért hozzá – vagy mégsem?

A kkv-k körében is egyre népszerűbbek az online közösségi felületek könnyű, gyors és költéshatékony hirdetési megoldásai. A COVID időszakhoz hasonlóan pedig a mostani gazdasági környezetben is kritikus lesz a cégek működése szempontjából, hogy ki mekkora energiát fordít a márkaépítésre. A K&H szakértői azonban óva intenek a piackutatás és stratégiai tervezés nélküli, pár kattintással összerakott kampányoktól, ezek ugyanis egészen biztosan nem hoznak tartós eredményt.

Bővebben