Hirdetés

Nyolc startup került be a győri inkubátorba

A 2020-as esztendő egy újabb nagy lépéssel kezdődött a győri startup közösség számára. Januárban indult el, Budapest után végre vidéki helyszínen is a K&H nagyvállalati, iparágfüggetlen inkubátorprogramja, a Start it @K&H – elsőként Győr csatlakozhatott a programhoz. Egy a programba bekerült startupper tollából olvashatjuk a beszámlót.

Hirdetés

A kedvező földrajzi elhelyezkedés mellett a végsőkig elkötelezett szakmai partnerek támogatása is jelentős mértékben hozzájárult a program elindításához. Hiszen az Inkubátor a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával és a StartITup Győr Egyesülettel együttműködésben valósult meg.

A programba bekerült nyolc startup térítésmentesen (részesedés, havidíj vagy más költségek nélkül) használhatja a Kamara épületében található közösségi irodát, illetve az itt megtalálható irodai infrastruktúrát. Továbbá mentorálást, tanácsadást, képzéseket is igénybe vehetnek a legkülönfélébb témákban. Szerencsés vagyok, mert én is a bekerült startupok egyikének tagja vagyok (BALKON), így a száraz bevezetés után, belülről is be tudom Nektek mutatni a győri inkubátor mindennapi működését.

Egy valódi közösségi irodát sikerült berendezni a számunkra. Asztalokkal, székekkel, babzsákokkal, kanapéval, szekrényekkel, projektorral, hangtechnikával, konyhával, tárgyalóval, tehát tényleg minden megvan, ami kellhet. A közösség jelenleg pedig azon dolgozik, hogy megtöltsük élettel. A bekerült startupok éjjel-nappal használhatják az irodát.

Egyénileg mindenki a saját munkájának jellege szerint használja, márpedig ez minden csapatnál tényleg nagyon más és más. Megbeszélések folynak a tárgyalóban csoportosan személyesen vagy online. Prezentációk, videók szerkesztése történik, mások telefonálnak, programoznak, email-eket, üzleti dokumentációkat írnak.

Az egyéni munka mellett csoportos workshopok és meetingek is rendre zajlanak már január eleje óta.

Az első ismerkedős est után, az első közös workshopunk a stratégiaalkotásról szólt. Minden csapat meghatározta a saját féléves céljait, a hozzá kapcsolódó feladatokat, a felmerülő akadályokat és az ezekhez kapcsolódó lehetséges megoldásokat. Elkészítettük a csapatok saját bemutatkozó flipchartját, ezek aztán az iroda falára is felkerültek, így mindenki, aki megfordul az irodában, láthatja, ki-mivel foglalkozik, kinek mire van szüksége, hová keres kapcsolatokat.

Minden pénteken Retro Meetingek zajlanak, ahol beszámolunk a héten elért eredményekről és a következő heti céljainkról. A meetingen különböző területekről mentorok és tanácsadók hallgatják meg a csapatokat. Kaptunk már visszajelzést és tanácsadást startup jogászoktól (KassaiLaw) és cégvezetőktől a legkülönfélébb területekről (a teljesség igénye nélkül: Kiss Gergely-Attrecto, Musicz Péter-Demola, Orosz Tamás-Logischool).

A K&H, a Kamara és a StartITup csapata olyan szakértőket, tanácsadókat és mentorokat biztosít, akiktől mindenki tanulni tud és egy olyan kapcsolatrendszert tesz elérhetővé, ami máskülönben nem állna rendelkezésre egyik csapatnál sem. A közös meetingek pedig megadják a szükséges fókuszáltságot, ami szintén nem egy utolsó dolog.

A nyolc bekerül csapat

BabyMeets: design startup, a csapat újragondolt kórházi csomagokat (ruházat és kiegészítők) alkot kismamák és újszülöttek számára.

Balkon: a startup formatervezett egymással kapcsolódó és minden irányba bővíthető ládarendszert fejleszt városi kertészeknek.

B-Cube: mesterséges intelligenciával támogatott, technikai elemző és kereskedő algoritmust kínálnak pénzpiaci és kriptotermékekhez.

Bistroom: a csapat által fejlesztett platform segítségével speciális igényekhez igazodó reggeliket lehet keresni és rendelni a szállás környékéről.

Centipede Labs: algoritmusuk CT-felvételekből csontpótló és implantáló műtéti tervezésre alkalmas 3D modelleket állít elő.

SDRobot: mobil, univerzális robotplatformjuk kockázatmentesíti és felgyorsítja az emberi munkavégzőkre veszélyt jelentő ipari és katasztrófavédelmi feladatok végrehajtását.

Low-Cost Robotics: a startup 3D-nyomtatott, olcsó és egyedi funkcionális protéziseket fejleszt végtaghiányos kisgyermekeknek.

Smart4Factory: hardverfejlesztésük az elektronikai gyártósorok hatékonyságát 5%-kal javítja.

Nem titkolt cél, hogy a Kamara harmadik emeletének irodáját valódi közösségi térré szeretnénk változtatni, számos más programnak és változatos közösségek rendezvényeinek biztosítva helyszínt. Kéthetente csütörtök esténként a győri Toastmasters Klub rendezvényein vehetünk részt, elindult az angol nyelvű klub és hamarosan elindul a német nyelvű klub is. Az idei év első StartupSzerda-jának networking-jét is tartottuk meg. Az iroda nyitva áll szinte minden terület előtt, aminek hatására önmagunkat és vállalkozásunkat fejleszthetjük, bővíthetjük a kapcsolatrendszerünket, sikeresebbek lehetünk, vagy egyszerűen olyanok között lehetünk, akik hasonlóak hozzánk.

A különböző események, klubok és programok, illetve a személyes kapcsolatrendszerek hatására aztán sok-sok csapat és vállalkozó vagy vállalkozni vágyó fordul meg az irodában. Hiszen mindenkinek van egy ismerőse, aki a másiknak segíthet, tanácsot vagy kapcsolatot adhat vagy kér, vagy elvégezhet a másik számára egy munkát.

Sokszor találkozunk a Notjustuseless (egyszer használatos műanyagokkal (pl.szívószálakkal) laminált belsőépítészetben, bútoriparban használatos táblaanyagok gyártása), az iBookr (felhő alapú, teljesen automatizált könyvelési platform e-commerce vállalkozóknak) vagy a Sharention (felhőalapú, közösségi megosztáson alapuló piactér) csapatainak tagjaival is.

Szerző: Sury Dalma, Startupfeeder

Hirdetés

A gyerekek digitális biztonságát védi egy magyar startup

A gyerekek digitális biztonsága szerencsére már nem új fogalom – mégis meglepő helyen kerülhet veszélybe. A kicsikről készült képek, videók online felületeken történő megosztása ugyanis veszélybe sodorhatja a gyerekek digitális biztonságát – akkor is, ha azt a szülők, az oktatási intézmény vagy éppen a nyári tábor szervezői teszik. A Start it @K&H inkubátorprogramba bekerült kidea egy olyan zárt digitális óvodai kommunikációs felület, amely többek között erre az aktuális problémára nyújt egyszerű megoldást. 

Bővebben
Hirdetés

Balaton vibe, rövidnadrág és őszinte beszélgetések: ilyen volt az első Innovációs és Startup Napok a Balaton-felvidéken

Május közepén rendezte meg a PortusHome Coworking&Coliving, a StartITup Győr, az Input Program és a Draper Startup House az első közös eseményét Vászolyon. A startup ökoszisztéma szereplőit régiós, országos és nemzetközi szinten is összekötni szándékozó esemény elérte célját: őszinte, sallangmentes beszélgetések, baráti eszmecserék, fuckup storik és jobbító szándék jellemezte a 3 napos eseményt.

Bővebben

Fontos a fenntarthatóság, de az intim higénia területén várat magára az igazi áttörés

Nem sokkal hajlandóak többet fizetni a magyar nők a fenntartható intim higiéniai termékekért, és noha fontosnak tartják a környezetvédelmet, a hatékonyság és az ár az első számú szempont, amikor vásárlásra kerül a sor. Érdeklődnek az innovatív megoldások iránt, azonban ezek kipróbálására és használatára sokszor nincs elég idejük, így továbbra is a hagyományos menstruációs termékek hódítanak itthon – derül ki a TZMO Hungary felméréséből, mely a magyar nők véleményét vizsgálta a havi ciklushoz kapcsolódó környezettudatosságról.  

Bővebben

A NAV-tól igazolt szakmai vezetőt az adótanácsadói piac meghatározó szereplője

Magyarország egyik vezető, minősített és elismert adótanácsadója, új üzletágvezetővel bővítette szakértői közösségét. Kiss Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi osztályvezetője, 2022 májusától tölti be a SALDO tanácsadói üzletágvezetői pozícióját. Elődje Sarkadi-Nagy András volt, aki jelenleg a részvénytársaság vezérigazgatója.

Bővebben

Elindult a magyar Kickstarter, a Brancs közösségi piactér

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is. A Brancs az első hazai közönségre szabott online piactér, ahol az ország legújabb termék- és szolgáltatásfejlesztési projektjeit közösségi finanszírozással valósítják meg. Az ötletgazdák a leendő vásárlóikkal – azaz a közösség erejével – gyűjtik össze a kampányok megvalósításához szükséges tőkét.

Bővebben

Budapesten rendezik meg Közép-Európa legnagyobb techfesztiválját

Az online térben töltött két év után végre személyesen is várja elsősorban a szoftverfejlesztés terén dolgozó magyar és nemzetközi szakembereket Közép-Európa legjelentősebb, technológiai trendekkel és fejlesztői újdonságokkal foglalkozó techfesztiválja. A kétnapos Craft Conference magyar szervezői közel 30 országból mintegy 1500 résztvevőt várnak, akikkel többek között a NASA, a Google, a Spotify, az IBM vagy az eBay szakemberei, gyakorló kódolók, és a technológia üzleti oldalával foglalkozó vezetők is megosztják tapasztalataikat a legforróbb trendekről. A szellemi útravaló mellett workshopok, vállalati standok és kapcsolatépítő bulik teszik teljessé az élményt, melynek a Vasúttörténeti Park szolgál különleges helyszínéül.

Bővebben

A diákigazolvány új szerepe, szabadulószobává alakuló városok, és élelmiszertermelés a nappaliban – kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak.

Bővebben

Az innovatív magyar csapat megmutatta: minden második fékezésünk balesethez vezethet

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával – mutatnak rá a Cristo autós alkalmazás friss felhasználói adatai. A reggeli órákban Dél-Budán, délután viszont a pesti belvárosi forgalomban kell az átlagosnál jobban figyelni autóvezetőként a hétköznapokon, az ekkor tapasztalt feszültség a hétvégi kb. kétszerese. A Közlekedési Kultúra Napjának alkalmából bemutatjuk az eredményeket, melyek kapcsán a drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági szakértője ad tanácsot a fővárosi autósoknak.

Bővebben