Hirdetés

Lantos Csaba: innovatív ötletekben szerencsére nincs hiány Magyarországon

Lantos Csaba befektető, 2007 óta a saját befektető cégét a Lantos Vagyonkezelő Zrt vezeti, döntően az egészségügy és az élettudományok területére fókuszál. Emellett jelenleg a Richter Gedeon Ny Rt. igazgatósági tagja, valamint a MET Holding AG Igazgatóságának elnöke. Nagy örömünre a szakember részt vett a TOP 15 legígéretesebb startup lista összeállításában, ennek apropóján kérdezte őt Simon Krisztián.

Hirdetés
Mennyire volt nehéz az elmúlt év a startupok számára 2020 a covid miatt?
Általánosságban nehéz válaszolni. Vannak olyan ágazatok, ahol borzalmas év volt, míg más ágazatokban viszont óriási kiugrási lehetőség, minden képzeletet felülmúló növekedési potenciál.
 
Sokan kivéreztek? Voltak akik nagyot nyertek ezen az időszakon? 
A nem jó ágazatokban igen. Nagy szelekció történik napjainkban – az alkalmazkodóképesség, a gyorsaság most igen meghatározó. Sokféle ötlet finanszírozáshoz is jutott az elmúlt időszakban, érdekes lesz látni, hogy ezek közül ki lesz az, aki ki tud emelkedni és komoly piaci szereplővé válni.
 
Mennyire értékelődik fel ilyen nehéz helyzetben a befektetők szerepe?
A befektetők pénzt tudnak betenni a bajba jutott cégbe (és ezzel megmenthetik azt), ill. jóval gyorsabb növekedést tudnak biztosítani a tőkéjükkel.
Egyre gyakrabban felmerül a társadalmi hasznosság kérdése. Mennyire érdemes ebbe az irányba is gondolkodni a startupoknak?
Ez ma nagyon trendi. Mára már hazánkban is megjelent nem csak evangelizációs szinten, de tényleges befektetésekkel is bírnak már ilyen social impact fundok. Már egyesületük is van – THBE – Társadalmi Hasznosságú Befektetők Egyesülete.
 
Milyen területek kerültek a covid miatt előtérbe, amire érdemes még jobban odafigyelnie a már elindult vagy éppen mostanság a piacon berobbani készülő startuponak?
Mindenkeppen előnyben vannak azok, akik az online térhez kapcsolódnak valamilyen formában. Az egészségügy is a fókuszba került a járvány kapcsán.
 
Részt vettél a TOP 15 legígéretesebb startup lista zsűrizésében, milyen volt látni a mezőnyt?
Érdekes látni, milyen sokszínű – innovatív ötletekben szerencsére nincs hiány Magyarországon.
2021 nehezebb vagy könnyebb év a startupok számára 2020-hoz képest?
Nagyot változott 2020-ban a világ, azok a startupok, amelyek megoldást kínálnak ezekre a kihívásokra, biztosan megtalálják a helyüket 2021-ben.
Hirdetés

A hazai agilitás két úttörője állt össze, hogy megreformálja a nagyvállalatokat

Janovszki Zsolt és Szmola Roland portfóliójában már olyan cégek is megfordultak, mint a Wizzair, az EGIS, az OTP és az E.ON. Habár már külön-külön is jelentős eredményeket és szakmai elismerést értek el, most úgy döntöttek, hogy közös hajóban evezve reformálják meg a legnagyobb multikat, akik teljesen szabad kezet adtak nekik. 

Bővebben

A digitális faktoring úttörője, a Péntech lízing szolgáltatással jelentkezik

A digitális faktoring úttörője, a Péntech novembertől új szolgáltatással bővíti portfólióját, amelynek köszönhetően most még könnyebb lehet a vállalkozások növekedésének finanszírozása. A digitális lízing megoldásnak köszönhetően a Péntech weboldalán keresztül a piacon egyedülállóan gyorsan és gördülékenyen, mindössze néhány kattintással igényelhető konstrukció.

Bővebben
Hirdetés

A cégen belüli bizalom erősödését segítheti elő az új EU-s szabályozás

A legújabb uniós direktíva szerint azoknak a vállalatoknak, akik legalább 250 főt foglalkoztatnak kötelezettségeik közé sorolódik a névtelenséget biztosító etikai forródrót bevezetése. A jogszabályi megfelelés és jövedelmezőség mellett fontos szerepet kap a vállalati működés és kultúra fejlesztése, ehhez azonban megfelelő stratégiára és eszközökre van szüksége a vállalatoknak.

Bővebben

A 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép

Végleges megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a román RCS & RDS csoporttal a médiakonszern magyarországi érdekeltségeinek megvásárlásáról. A tranzakció lezárásával, illetve az elmúlt egy évben az infokommunikációs szektorban végrehajtott akvizícióival a 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép, miközben a cégcsoport meghatározó pozíciókat építhet ki a nyugat-balkáni távközlési piacon is.

Bővebben

Sikerrel zárult az első Agtech Summit konferencia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) novemberben rendezte meg először hazánk első kifejezetten agrár startupokról szóló rendezvényét. A technológiai újdonságokat és a jövő agráriumát vizsgáló rendezvényen többszáz látogató vett részt és kapott közelebbi képet a legfontosabb agrártechnológiai startupok fejlesztéseiről.

Bővebben

Nemzetközi startup programok az innovációk felkarolásáért – elindult az előjelentkezés az EIT Food programokra

Egyedülálló nemzetközi startup programokra pályázhatnak olyan innovátorok, akik ötleteikkel vagy előrehaladottabb projektjeikkel tenni szeretnének egy karbonsemleges jövőért. Az EIT Food széles kínálatában különböző fejlettségű startupok mind megtalálhatják a számukra ideális programot. A több hónapos események során a kezdeti ötletfázistól egészen a piacra jutásig, befektetésszerzésig és nemzetközi networképítésig kapnak segítséget a résztvevők. Továbbá a legjobb csapatok a szakmai támogatás mellett pénzbeli jutalomban is részesülhetnek. A startup programokba 2022 elején nyílik meg a jelentkezés, de az előregisztráció már nyitott az érdeklődők számára.

Bővebben

Világsiker lehet a robotokat oktató magyar startupból

A Spirit FM startupokkal, innovációval, jövőbemutató ötletekkel és potenciális befektetési lehetőségekkel foglalkozó szórakoztató rádióműsorának, a Hibrid Startuppernek ismételten Sohajda Júlia, a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő egyik alapítója volt a vendége, aki ezúttal sem érkezett egyedül. Vincz Dániel, egy magyar fejlesztőcsapat, a Mollia ügyvezető-helyettese kísérte el a beszélgetésre, amely startup célja egy adaptív, tanítható szoftver kifejlesztése a Bábu nevű virtuális humanoid robot kinematikai vezérlésére. (X)

Bővebben

Béremelésre számíthat a fiatal generáció

A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökkenésre számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.

Bővebben