Hirdetés

Közel 19 milliárd hektoliternyi szennyezett víztől óvta meg a közösségeket a globális vállalat

A Xylem globális víztechnológiai vállalat megoldásai 2021-ben több mint 18,93 milliárd hektoliternyi , az árvizek nyomán érkező, szennyezett víztől mentették meg a közösségeket  – derül ki a vállalat éves Fenntarthatósági Jelentéséből. A társaság jelentős előrelépést ért el karbonlábnyoma csökkentésében is, az üvegházhatású gázkibocsátási intenzitása 12 százalékkal mérséklődött, a vízfelhasználása pedig 22 százalékkal csökkent 2019-hez képest.

A Xylem olyan fejlett megoldásokat és szolgáltatásokat kínál, amelyek lehetővé teszik a közművek, ipari vállalatok és más vízfogyasztók számára, hogy optimalizálják hálózataikat, miközben a saját fenntarthatósági céljaik eléréséért is tehetnek. A múlt évben a vállalat technológiái mintegy 13 milliárd hektoliter víz újrahasznosításában segítettek ügyfeleinek. Szintén fontos eredmény volt, hogy a vízágazat dekarbonizációjának (szén-dioxid mentesítésének) felgyorsítása érdekében végzett munkája eredményeként a társaság támogatta ügyfeleit abban, hogy 2021-ben 0,73 millió tonnával csökkentsék szén-dioxid-kibocsátásukat.

Tavaly a Xylem hivatalosan is elkötelezte magát amellett, hogy 2050 előtt saját értékláncában eléri a nettó-zéró szén-dioxid-kibocsátást ér el. Amellett, hogy a Xylem 12 százalékkal csökkentette a Scope 1 és 2 (a vállalat működéséből adódó közvetlen és közvetett) ÜHG-kibocsátási intenzitását, a főbb létesítményeinek több mint felét már 100 százalékban megújuló villamos energiával üzemelteti. A múlt évben a Xylem ambiciózus programot indított jármű flottája elektromos járművekre történő lecserélésére, amelynek első évében Európában 31, az Egyesült Államokban pedig 19 százalékkal csökkentette autó flottájának üvegházhatású gázkibocsátását.

2021-ben, a súlyosbodó időjárási események közepette a Xylem növelte a víz-okozta katasztrófák sújtotta közösségeknek nyújtott humanitárius támogatását, több mint 15 országnak biztosítva szakértelmet, technológiát és berendezéseket. A cég 1,4 millió embert ért el vízügyi oktatási kezdeményezésével, nagyrészt az UNICEF-fel Indiában kötött új, hároméves partnerség elindításának köszönhetően.

Felelősséggel tartozunk azért, hogy ügyfeleinkkel és partnereinkkel, valamint a mindannyiunk által szolgált közösségekkel együtt dolgozva, változásokat érjünk el. Ezért a fenntarthatósági jelentésünk több, mint számok sora. Ez egy értékelőlap, azokról az erőfeszítésekről, amit közösen teszünk, és a víz megoldására irányuló küldetésünk előrehaladását mutatja. Tavaly három kulcsfontosságú területen fokoztuk erőfeszítéseinket. Először is, segítünk ügyfeleinknek abban, hogy hatékonyabban kezeljék vízkészleteiket, különösen digitálisan támogatott megoldásaink és szolgáltatásaink révén. Másodszor a nagy hatékonyságú technológiák és a saját nettó-zéró szén-dioxid-kibocsátási kötelezettségvállalásaink révén segítünk a vízágazat szén-dioxid-mentesítésében, így fellépünk az éghajlatváltozás ellen. Végül pedig továbbra is azon dolgozunk, hogy világszerte előmozdítsuk a tiszta vízhez és a tisztálkodáshoz való méltányos hozzáférést” – mondta el Patrick Decker, a Xylem elnök-vezérigazgatója.

A jelentésben szereplő további fontos eredmények:

– A világ különböző pontjain közel 6000 fiatal bevonása a vízügyi innovációs programokba, mint például a Xylem Ignite és a Stockholm Junior Water Prize, támogatva a vízügyi ágazat következő generációját;

– 113.000 önkéntes munkaórával a dolgozók 78 százaléka vett részt a helyi közösségek vízügyi problémáinak megoldását célzó tevékenységekben;

– A vállalat 400 beszállítót vont be a WASH4WORK projektbe a biztonságos vízhez, higiéniához és szennyvízelvezetéshez (WASH) való hozzáférésért.

Keresik a legdinamikusabban növekvő techcégeket

Újra pályázhatnak a Technology Fast 50 díjra a gyorsan fejlődő technológiai cégek: a Deloitte immár 23. éve hirdeti meg közép-európai versenyét, amely a technológiai iparág leggyorsabban növekvő vállalatait rangsorolja. Mind a már befutott, mind a feltörekvő technológiai vállalatoknak platformot biztosítva arra, hogy szélesebb körben bemutathassák innovatív megoldásaikat.

Bővebben

Minden negyedik hazai fintech cég részesült már kockázatitőke befektetésben

A hazai fintech szektor bővülése a koronavírus-járvány megjelenését követően is folytatódott, mára csaknem 150 aktív FinTech vállalkozás működik az országban, amelyek több mint 8 ezer dolgozót foglalkoztatnak, együttes árbevételük pedig meghaladta a 170 milliárd forintot – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, 2022-es FinTech és digitalizációs jelentéséből.

Bővebben

Kalandozások a tokenizáció világában

A blockchain technológia és az erre épülő tokenizáció az élet egyre több területén van jelen. Pontosan ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy megismertessük és megértessük ennek előnyeit az üzleti döntéshozókkal – mondta Czeglédi Tamás a Blockchain koalíció szakmai vezetője, a Kalandozások a tokenizáció világában című online kiadványuk megjelenése kapcsán.

Bővebben

Orvosokkal közösen tervezik a jövő magyar kórházait

Automatizált robotrendszerekkel, a páciensek és a dolgozók mozgásának előzetes szimulációjával és a gazdaságos üzemeltetést szolgáló energetikai megoldásokkal segíti a hatékony betegellátást az egészségügyi intézmények következő generációja. Ezeket az orvosokkal szoros együttműködésben alkotják meg az építészek. Már Magyarországon is több ilyen projekt van folyamatban, amelyek tervezésén a kórházfejlesztés terén új szemléletet meghonosító Paulinyi & Partners építésziroda dolgozik.

Bővebben

Magyar diákok által fejlesztett önvezető autónak drukkolhatunk Nogaro városában

Környezetérzékelés, GPS-es és mobilnetes pozícionálás, pontos kamerarendszer. Többek közt ezek az önvezető járművek elengedhetetlen feltételei. A győri Széchenyi István Egyetem csapata évek óta fejleszti autonóm járművét, most pedig izgalmas kihívás előtt áll: július elején a franciaországi Nogaro városában egy komplex feladatokból álló nemzetközi versenyen vesznek részt, ahol a precíziós önvezetéshez szükséges netkapcsolatot a Yettel biztosítja számukra.

Bővebben

Hetvenmillió forintos fejlesztéssel épül a jövő hálózata a BME Ipar 4.0 Technológiai Központban

Autonóm villamossági hálózatot építenek ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ipar 4.0 Technológiai Központjában a Schneider Electric műszaki támogatásával. Az úgynevezett micro-grid rendszer fejlett energiamenedzsment szoftvereket is tartalmaz, és az oktatás segítése mellett lehetőséget kínál az új technológiák iránt érdeklődő hazai vállalkozások számára is, hogy megismerjék, milyen előnyöket kínálnak ezek a megoldások. A Schneider Electric az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat, több mint kétezer munkavállalóval Magyarországon.

Bővebben