Hirdetés

Kapcsolódj be mentorként az egyetemi startup programba!

A Hungarian Startup University Program (HSUP) Magyarország első komplex, egyetemi szintű startup képzése, amely egy újonnan kifejlesztett, országszerte egységes e-learning platform segítségével vezeti be az egyetemi hallgatókat az innováció és a startupok világába, és vértezi fel őket modern, gyakorlatorientált vállalkozói ismeretekkel.

Hirdetés

A 2020-ban elindult program első félévében 21 egyetem közel 2100 hallgatója vette fel a tárgyat, közülük 1500-an már be is adták innovatív vállalkozási ötletüket. Az egyetemek innovációs szakértői idén januárban kiválasztották a HSUP 100 legígéretesebb ötletét, amelyeken a hallgatók a program második félévében akár vegyes egyetemi csapatokat is alakíthatnak, és ösztöndíj-támogatással kezdhetnek el közösen dolgozni. A hallgatói csapatok kialakítását egy „szereposztó teszt” is segíti, melyet a hallgatók a program elején töltenek ki. A teszt eredménye alapján a hallgatók javaslatot kapnak arra, hogy a startup világ négy kulcsszerepe közül melyikben folytassák a képzést. Ezekben a szerepekben a hallgatók különböző, saját perspektívájukat bővítő tananyagokat sajátíthatnak el, ami elősegíti, hogy a vállalkozási ötletek megvalósításához minél sokszínűbb csapatok alakuljanak.

Gulyás Tibor

Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára szerint az egyetemi szintű startup képzés olyan kezdeményezés, amely a megoldásközpontú gondolkodásra készíti fel a fiatalokat, amelynek már rövidtávon hasznos hozadéka lehet a vállalkozói kedv és az innovációra való hajlandóság növekedése. Ezen túl hosszú távon jelentősen befolyásolhatja társadalmi szinten azt, hogyan tekintünk a korábban megoldhatatlannak gondolt problémákra. Továbbá kiemelte, hogy az új képzés mellett jelentős innovációs támogatások és támogató szabályozási környezet is segítik a hazai vállalkozási kultúra és startup ökoszisztéma megerősödését, a vállalkozni vágyó fiatalok lehetőségeinek további bővítését.

A második félévben a hallgatói csapatokat a HSUP mentorprogramja is segíti. Ekkor már a csapatok munkáját az egyetemi oktatóikon túl az innovációs ökoszisztéma szakértői is támogatják mentorálással és egyéb szolgáltatások felajánlásával. A mentorálás a HSUP-ban is praktikus eszköze annak, hogy a fiatal vállalkozók gyakorlott szakemberek tanácsaival fejleszthessék képességeiket, tudásukat, intuíciójukat, ezáltal képessé válva arra, hogy vállalkozási ötleteiken keresztül megvalósíthassák álmaikat. A mentor szerepe felbecsülhetetlen értéket jelenthet a fiatal vállalkozó hallgatók számára, de a HSUP szakértői is gazdagodnak a mentorálás által, melynek során új ötletekkel és inspiráló személyiségekkel találkozhatnak a fiatalok.

A HSUP mentorközösségébe való jelentkezés folyamatosan nyitva áll, Téged is várunk csapatunkba!

Amennyiben egy magánszemély vagy szervezet szeretne segíteni egy vállalkozási ötleten dolgozó projektcsapatot, illetve szeretné munkatársa kreativitását egy új területen kamatoztatni, lehetősége van a HSUP program csapatába szakértő tagot delegálni. A HSUP mentorok személyes vagy online formában három hónapig dolgozhatnak együtt egy vagy több hallgatói csapattal. Szakterületi segítőnek elsősorban olyan mentorokat várunk, akik egy vagy több speciális területen mély ismeretekkel rendelkeznek, és készek arra, hogy segítsenek a fiatal vállalkozóknak előre lépni ötleteik megvalósításában. Üzleti mentoraink közé olyan tapasztalt vállalkozók és startup szakértőkre számítunk, akik holisztikus tapasztalattal rendelkeznek az üzlet világáról, erősségük, hogy a vállalkozói folyamat egészét, annak kihívásait szakmai és személyes vonatkozásait egyaránt jól ismerik. A HSUP program mentorközösségébe aktív startupperek csatlakozását is várjuk, akik friss tapasztalataikkal segítenék a HSUP hallgatóit, hogy beléphessenek a startupok világába.

További információ, kapcsolatfelvétel: hsup@nkfih.gov.hu

Hirdetés

Fontos a fenntarthatóság, de az intim higénia területén várat magára az igazi áttörés

Nem sokkal hajlandóak többet fizetni a magyar nők a fenntartható intim higiéniai termékekért, és noha fontosnak tartják a környezetvédelmet, a hatékonyság és az ár az első számú szempont, amikor vásárlásra kerül a sor. Érdeklődnek az innovatív megoldások iránt, azonban ezek kipróbálására és használatára sokszor nincs elég idejük, így továbbra is a hagyományos menstruációs termékek hódítanak itthon – derül ki a TZMO Hungary felméréséből, mely a magyar nők véleményét vizsgálta a havi ciklushoz kapcsolódó környezettudatosságról.  

Bővebben

A NAV-tól igazolt szakmai vezetőt az adótanácsadói piac meghatározó szereplője

Magyarország egyik vezető, minősített és elismert adótanácsadója, új üzletágvezetővel bővítette szakértői közösségét. Kiss Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi osztályvezetője, 2022 májusától tölti be a SALDO tanácsadói üzletágvezetői pozícióját. Elődje Sarkadi-Nagy András volt, aki jelenleg a részvénytársaság vezérigazgatója.

Bővebben
Hirdetés

Elindult a magyar Kickstarter, a Brancs közösségi piactér

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is. A Brancs az első hazai közönségre szabott online piactér, ahol az ország legújabb termék- és szolgáltatásfejlesztési projektjeit közösségi finanszírozással valósítják meg. Az ötletgazdák a leendő vásárlóikkal – azaz a közösség erejével – gyűjtik össze a kampányok megvalósításához szükséges tőkét.

Bővebben

Budapesten rendezik meg Közép-Európa legnagyobb techfesztiválját

Az online térben töltött két év után végre személyesen is várja elsősorban a szoftverfejlesztés terén dolgozó magyar és nemzetközi szakembereket Közép-Európa legjelentősebb, technológiai trendekkel és fejlesztői újdonságokkal foglalkozó techfesztiválja. A kétnapos Craft Conference magyar szervezői közel 30 országból mintegy 1500 résztvevőt várnak, akikkel többek között a NASA, a Google, a Spotify, az IBM vagy az eBay szakemberei, gyakorló kódolók, és a technológia üzleti oldalával foglalkozó vezetők is megosztják tapasztalataikat a legforróbb trendekről. A szellemi útravaló mellett workshopok, vállalati standok és kapcsolatépítő bulik teszik teljessé az élményt, melynek a Vasúttörténeti Park szolgál különleges helyszínéül.

Bővebben

A diákigazolvány új szerepe, szabadulószobává alakuló városok, és élelmiszertermelés a nappaliban – kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak.

Bővebben

Az innovatív magyar csapat megmutatta: minden második fékezésünk balesethez vezethet

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával – mutatnak rá a Cristo autós alkalmazás friss felhasználói adatai. A reggeli órákban Dél-Budán, délután viszont a pesti belvárosi forgalomban kell az átlagosnál jobban figyelni autóvezetőként a hétköznapokon, az ekkor tapasztalt feszültség a hétvégi kb. kétszerese. A Közlekedési Kultúra Napjának alkalmából bemutatjuk az eredményeket, melyek kapcsán a drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági szakértője ad tanácsot a fővárosi autósoknak.

Bővebben

Startupok és nagyvállalatok: együtt sikeresebbek

A friss ötlet, agilitás és az innovációban testet öltő tudás társul a sokévtizedes szakértelemmel, tapasztalattal, technológiai háttérrel, értékesítési kompetenciákkal, partneri hálózattal és erős pénzügyi háttérrel. Így támogatja egymást startup és nagyvállalat, amely együttműködésére egyre több a példa itthon és a nagyvilágban. Az idei Startup Safari konferencián vállalatvezetők, startupok, befektetők készítettek látleletet a hazai startup ökoszisztémáról.

Bővebben

Melbourne-i győztesek a budapesti esettanulmányi versenyen

Idén negyedik alkalommal rendezték meg Magyarországon a régió egyik legnívósabb nemzetközi üzleti esettanulmányi versenyét, a Central European Case Competition-t (CECC). A rendezvény egyik esetadó partnere a Schneider Electric volt, a győztes melbourne-i csapat az ő beszállítóik CO2 kibocsátásának csökkentésére, valamint az EcoStruxure platform újszerű alkalmazására dolgoztak ki koncepciót.

Bővebben