Hirdetés

Kapcsolódj be mentorként az egyetemi startup programba!

A Hungarian Startup University Program (HSUP) Magyarország első komplex, egyetemi szintű startup képzése, amely egy újonnan kifejlesztett, országszerte egységes e-learning platform segítségével vezeti be az egyetemi hallgatókat az innováció és a startupok világába, és vértezi fel őket modern, gyakorlatorientált vállalkozói ismeretekkel.

Hirdetés

A 2020-ban elindult program első félévében 21 egyetem közel 2100 hallgatója vette fel a tárgyat, közülük 1500-an már be is adták innovatív vállalkozási ötletüket. Az egyetemek innovációs szakértői idén januárban kiválasztották a HSUP 100 legígéretesebb ötletét, amelyeken a hallgatók a program második félévében akár vegyes egyetemi csapatokat is alakíthatnak, és ösztöndíj-támogatással kezdhetnek el közösen dolgozni. A hallgatói csapatok kialakítását egy „szereposztó teszt” is segíti, melyet a hallgatók a program elején töltenek ki. A teszt eredménye alapján a hallgatók javaslatot kapnak arra, hogy a startup világ négy kulcsszerepe közül melyikben folytassák a képzést. Ezekben a szerepekben a hallgatók különböző, saját perspektívájukat bővítő tananyagokat sajátíthatnak el, ami elősegíti, hogy a vállalkozási ötletek megvalósításához minél sokszínűbb csapatok alakuljanak.

Gulyás Tibor

Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára szerint az egyetemi szintű startup képzés olyan kezdeményezés, amely a megoldásközpontú gondolkodásra készíti fel a fiatalokat, amelynek már rövidtávon hasznos hozadéka lehet a vállalkozói kedv és az innovációra való hajlandóság növekedése. Ezen túl hosszú távon jelentősen befolyásolhatja társadalmi szinten azt, hogyan tekintünk a korábban megoldhatatlannak gondolt problémákra. Továbbá kiemelte, hogy az új képzés mellett jelentős innovációs támogatások és támogató szabályozási környezet is segítik a hazai vállalkozási kultúra és startup ökoszisztéma megerősödését, a vállalkozni vágyó fiatalok lehetőségeinek további bővítését.

A második félévben a hallgatói csapatokat a HSUP mentorprogramja is segíti. Ekkor már a csapatok munkáját az egyetemi oktatóikon túl az innovációs ökoszisztéma szakértői is támogatják mentorálással és egyéb szolgáltatások felajánlásával. A mentorálás a HSUP-ban is praktikus eszköze annak, hogy a fiatal vállalkozók gyakorlott szakemberek tanácsaival fejleszthessék képességeiket, tudásukat, intuíciójukat, ezáltal képessé válva arra, hogy vállalkozási ötleteiken keresztül megvalósíthassák álmaikat. A mentor szerepe felbecsülhetetlen értéket jelenthet a fiatal vállalkozó hallgatók számára, de a HSUP szakértői is gazdagodnak a mentorálás által, melynek során új ötletekkel és inspiráló személyiségekkel találkozhatnak a fiatalok.

A HSUP mentorközösségébe való jelentkezés folyamatosan nyitva áll, Téged is várunk csapatunkba!

Amennyiben egy magánszemély vagy szervezet szeretne segíteni egy vállalkozási ötleten dolgozó projektcsapatot, illetve szeretné munkatársa kreativitását egy új területen kamatoztatni, lehetősége van a HSUP program csapatába szakértő tagot delegálni. A HSUP mentorok személyes vagy online formában három hónapig dolgozhatnak együtt egy vagy több hallgatói csapattal. Szakterületi segítőnek elsősorban olyan mentorokat várunk, akik egy vagy több speciális területen mély ismeretekkel rendelkeznek, és készek arra, hogy segítsenek a fiatal vállalkozóknak előre lépni ötleteik megvalósításában. Üzleti mentoraink közé olyan tapasztalt vállalkozók és startup szakértőkre számítunk, akik holisztikus tapasztalattal rendelkeznek az üzlet világáról, erősségük, hogy a vállalkozói folyamat egészét, annak kihívásait szakmai és személyes vonatkozásait egyaránt jól ismerik. A HSUP program mentorközösségébe aktív startupperek csatlakozását is várjuk, akik friss tapasztalataikkal segítenék a HSUP hallgatóit, hogy beléphessenek a startupok világába.

További információ, kapcsolatfelvétel: hsup@nkfih.gov.hu

Hirdetés

A hazai agilitás két úttörője állt össze, hogy megreformálja a nagyvállalatokat

Janovszki Zsolt és Szmola Roland portfóliójában már olyan cégek is megfordultak, mint a Wizzair, az EGIS, az OTP és az E.ON. Habár már külön-külön is jelentős eredményeket és szakmai elismerést értek el, most úgy döntöttek, hogy közös hajóban evezve reformálják meg a legnagyobb multikat, akik teljesen szabad kezet adtak nekik. 

Bővebben

A digitális faktoring úttörője, a Péntech lízing szolgáltatással jelentkezik

A digitális faktoring úttörője, a Péntech novembertől új szolgáltatással bővíti portfólióját, amelynek köszönhetően most még könnyebb lehet a vállalkozások növekedésének finanszírozása. A digitális lízing megoldásnak köszönhetően a Péntech weboldalán keresztül a piacon egyedülállóan gyorsan és gördülékenyen, mindössze néhány kattintással igényelhető konstrukció.

Bővebben
Hirdetés

A cégen belüli bizalom erősödését segítheti elő az új EU-s szabályozás

A legújabb uniós direktíva szerint azoknak a vállalatoknak, akik legalább 250 főt foglalkoztatnak kötelezettségeik közé sorolódik a névtelenséget biztosító etikai forródrót bevezetése. A jogszabályi megfelelés és jövedelmezőség mellett fontos szerepet kap a vállalati működés és kultúra fejlesztése, ehhez azonban megfelelő stratégiára és eszközökre van szüksége a vállalatoknak.

Bővebben

A 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép

Végleges megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a román RCS & RDS csoporttal a médiakonszern magyarországi érdekeltségeinek megvásárlásáról. A tranzakció lezárásával, illetve az elmúlt egy évben az infokommunikációs szektorban végrehajtott akvizícióival a 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép, miközben a cégcsoport meghatározó pozíciókat építhet ki a nyugat-balkáni távközlési piacon is.

Bővebben

Sikerrel zárult az első Agtech Summit konferencia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) novemberben rendezte meg először hazánk első kifejezetten agrár startupokról szóló rendezvényét. A technológiai újdonságokat és a jövő agráriumát vizsgáló rendezvényen többszáz látogató vett részt és kapott közelebbi képet a legfontosabb agrártechnológiai startupok fejlesztéseiről.

Bővebben

Nemzetközi startup programok az innovációk felkarolásáért – elindult az előjelentkezés az EIT Food programokra

Egyedülálló nemzetközi startup programokra pályázhatnak olyan innovátorok, akik ötleteikkel vagy előrehaladottabb projektjeikkel tenni szeretnének egy karbonsemleges jövőért. Az EIT Food széles kínálatában különböző fejlettségű startupok mind megtalálhatják a számukra ideális programot. A több hónapos események során a kezdeti ötletfázistól egészen a piacra jutásig, befektetésszerzésig és nemzetközi networképítésig kapnak segítséget a résztvevők. Továbbá a legjobb csapatok a szakmai támogatás mellett pénzbeli jutalomban is részesülhetnek. A startup programokba 2022 elején nyílik meg a jelentkezés, de az előregisztráció már nyitott az érdeklődők számára.

Bővebben

Világsiker lehet a robotokat oktató magyar startupból

A Spirit FM startupokkal, innovációval, jövőbemutató ötletekkel és potenciális befektetési lehetőségekkel foglalkozó szórakoztató rádióműsorának, a Hibrid Startuppernek ismételten Sohajda Júlia, a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő egyik alapítója volt a vendége, aki ezúttal sem érkezett egyedül. Vincz Dániel, egy magyar fejlesztőcsapat, a Mollia ügyvezető-helyettese kísérte el a beszélgetésre, amely startup célja egy adaptív, tanítható szoftver kifejlesztése a Bábu nevű virtuális humanoid robot kinematikai vezérlésére. (X)

Bővebben

Béremelésre számíthat a fiatal generáció

A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökkenésre számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.

Bővebben