Hirdetés

Így alakulhat át az orvoshoz való bejelentkezésünk egy magyar startup által

Az emberek többsége telefonon foglal időpontot magánegészségügyi rendelésre, de az utóbbi időben a különböző online időpontfoglalási lehetőségek is egyre népszerűbbek a páciensek körében. Ugyanakkor a több szolgáltatót is magába foglaló orvosválasztó és időpontfoglaló rendszerek még kevésbé ismertek – derült ki a Dokio és a GKI Digital aktív internetező magyar lakosság körében végzett reprezentatív felméréséből. 

Hirdetés

A Dokio online orvosválasztó és időpontfoglaló platform és a GKI Digital közös kutatásában mintegy 4000 embert kérdeztek meg többek között arról, hogy milyen módon foglalnak időpontot orvosi vizsgálatokra vagy ellátásokra, és mi a véleményük, illetve tapasztalatuk az egyes betegfelvételi módokról. A felmérés szerint egyelőre továbbra is a telefonos időpontkérés a legnépszerűbb: a válaszadók 77 százaléka szokott közvetlenül telefonon időpontot foglalni a választott klinikánál vagy szakorvosnál.

Egyre többen vannak azonban azok is, akik online intézik az időpontfoglalást. A válaszadók negyede a klinikák saját oldalain található időpontfoglaló rendszereket használja, egy kisebb részük emailben kér időpontot, de egyre népszerűbbek a független, több orvost, illetve klinikát kínáló online platformok is, ha időpontfoglalásról van szó. Az olyan platformok, mint a Dokio, egyik legnagyobb előnye, hogy akut panasz esetén a páciensek ezeken a felületeken gyorsan és könnyen megtalálhatják a legkorábbi időpontot a szükséges szakorvosi ellátásra, nem kell több szakintézményt felkeresni telefonon. Diagnosztikai vizsgálatok, például MR, CT vagy ultrahang esetén a vizsgálatot végző specialista személye kevésbé mérvadó, ugyanakkor a vizsgálatok minél korábbi elvégzése, a betegség korai diagnosztizáció jelentősen jelentős mértékben javítja a gyógyulási esélyeit a betegnek. A több orvost, klinikát kínáló online platformokon megtalálhatjuk a legközelebbi időpontot, akár már aznapra vagy másnapra is foglalhatunk, nem kell heteket vagy hónapokat várni a vizsgálatra.

 

 

Az online időpontkérést a többség praktikusnak, gyorsnak, kényelmesnek véli. A válaszadók jelentős része (39 százalék) szerint az online foglalás előnye, hogy a telefonos szolgáltatással szemben munkaidőn kívül és hétvégén is használhatják a betegek. Figyelemre méltó, hogy az online platformokkal kapcsolatos korábban gyakrabban felmerülő kritikát – miszerint túlságosan személytelenek – kevesebb, mint a válaszadók tizede jelölte meg a felmérésen. Ezzel szemben a megkérdezettek 12 százaléka kifejezetten előnynek nevezte, hogy az online foglalás diszkrét, mivel itt nem kell telefonon beszélniük senkivel.

„A kutatás eredményei és ügyfeleink visszajelzései azt mutatják, hogy az online időpontfoglaló rendszerek valós alternatívái a hagyományos, telefonon történő időpontfoglalásnak”

– mondta Radnóczi Gergely, a Dokio online egészségplatform társalapítója. A Dokióhoz hasonló platformokon nem egy-egy egészségügyi szolgáltató kínálatát találjuk, hanem egyszerre több klinika orvosai közül válogathatunk, és rögtön le is foglalhatjuk a megfelelő időpontot. Az ilyen típusú platformokat egyelőre viszonylag kevesen veszik igénybe. Radnóczi Gergely szerint ennek oka egyrészt az, hogy még kevesen hallottak a lehetőségről. „A felmérésen résztvevők válaszai alapján kiderült, hogy az online, független orvoskereső rendszereket még mindig kevesen ismerik. Ugyanakkor a kutatás eredményeiből látszik, hogy az ilyen szolgáltatásokra van igény, hiszen a betegek számára fontos, hogy a lehető leghamarabb, vagy a lakóhelyéhez legközelebb eső orvoshoz tudjon eljutni. Ebben segítenek a független egészségplatformok, hiszen itt szakterület, földrajzi hely, illetve intézmény alapján is lehetősége van a páciensnek szakorvos és egészségügyi szolgáltatások keresésére” – mondta.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy hogyan és mi alapján választanak orvost, a válaszadók mintegy fele arra utalt, hogy eleve egy bizonyos szakemberhez szeretnének eljutni. A páciensek, ha orvosi vizsgálatot terveznek és időpontot foglalnak akkor legtöbbször olyan orvos rendelését választják, akinél már korábban is jártak vagy ismerős, barát, családtag ajánlása alapján választanak orvost. Emellett viszont a lokáció is nagyon fontos szempont a páciensek számára, a megkérdezettek csaknem fele válaszolta azt, hogy a lakóhelyükhöz legközelebb eső, vagy onnan legkönnyebben elérhető rendelést próbálják megkeresni.

Radnóczi Gergely hozzátette: a független egészségplatformok amellett, hogy egy sima internetes keresésnél kényelmesebbek (a felmérések alapján ma többen keresnek így orvost, mint célirányos platformokon keresztül), még további szolgáltatásokkal is segítik az orvosválasztást. „A Dokio tünetellenőrzőjével például a felhasználó pár kattintással azonnali, ingyenes iránymutatást kaphat arról, hogy panaszaival milyen orvoshoz érdemes fordulnia. Ezt a 93% pontosságú betegirányítási technológiát külföldön már számos kórház is használja. Emellett sok platformon előre megismerhetők az orvosok a szakmai életrajzuk alapján. A Dokión a fényképes bemutatkozáson túl az orvos rendeléseit és szabad időpontjait is egy helyen látjuk, akár 2-3 különböző partner klinikánál. Az ilyen és egyéb hasonló extra szolgáltatásokat egyre inkább igénylik az ügyfelek, ezt egyértelműen alátámasztják a felmérés eredményei is. Emellett munkatársaink heti rendszerességgel személyesen beszélgetnek a páciensekkel, hogy az igényeikhez igazodva, a modern technológia segítségével valóban könnyebbé tegyük számukra a gyógyulást.”

Kép: Dokio

Hirdetés

Elindult a magyar Kickstarter, a Brancs közösségi piactér

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is. A Brancs az első hazai közönségre szabott online piactér, ahol az ország legújabb termék- és szolgáltatásfejlesztési projektjeit közösségi finanszírozással valósítják meg. Az ötletgazdák a leendő vásárlóikkal – azaz a közösség erejével – gyűjtik össze a kampányok megvalósításához szükséges tőkét.

Bővebben

Budapesten rendezik meg Közép-Európa legnagyobb techfesztiválját

Az online térben töltött két év után végre személyesen is várja elsősorban a szoftverfejlesztés terén dolgozó magyar és nemzetközi szakembereket Közép-Európa legjelentősebb, technológiai trendekkel és fejlesztői újdonságokkal foglalkozó techfesztiválja. A kétnapos Craft Conference magyar szervezői közel 30 országból mintegy 1500 résztvevőt várnak, akikkel többek között a NASA, a Google, a Spotify, az IBM vagy az eBay szakemberei, gyakorló kódolók, és a technológia üzleti oldalával foglalkozó vezetők is megosztják tapasztalataikat a legforróbb trendekről. A szellemi útravaló mellett workshopok, vállalati standok és kapcsolatépítő bulik teszik teljessé az élményt, melynek a Vasúttörténeti Park szolgál különleges helyszínéül.

Bővebben
Hirdetés

A diákigazolvány új szerepe, szabadulószobává alakuló városok, és élelmiszertermelés a nappaliban – kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak.

Bővebben

Az innovatív magyar csapat megmutatta: minden második fékezésünk balesethez vezethet

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával – mutatnak rá a Cristo autós alkalmazás friss felhasználói adatai. A reggeli órákban Dél-Budán, délután viszont a pesti belvárosi forgalomban kell az átlagosnál jobban figyelni autóvezetőként a hétköznapokon, az ekkor tapasztalt feszültség a hétvégi kb. kétszerese. A Közlekedési Kultúra Napjának alkalmából bemutatjuk az eredményeket, melyek kapcsán a drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági szakértője ad tanácsot a fővárosi autósoknak.

Bővebben

Startupok és nagyvállalatok: együtt sikeresebbek

A friss ötlet, agilitás és az innovációban testet öltő tudás társul a sokévtizedes szakértelemmel, tapasztalattal, technológiai háttérrel, értékesítési kompetenciákkal, partneri hálózattal és erős pénzügyi háttérrel. Így támogatja egymást startup és nagyvállalat, amely együttműködésére egyre több a példa itthon és a nagyvilágban. Az idei Startup Safari konferencián vállalatvezetők, startupok, befektetők készítettek látleletet a hazai startup ökoszisztémáról.

Bővebben

Melbourne-i győztesek a budapesti esettanulmányi versenyen

Idén negyedik alkalommal rendezték meg Magyarországon a régió egyik legnívósabb nemzetközi üzleti esettanulmányi versenyét, a Central European Case Competition-t (CECC). A rendezvény egyik esetadó partnere a Schneider Electric volt, a győztes melbourne-i csapat az ő beszállítóik CO2 kibocsátásának csökkentésére, valamint az EcoStruxure platform újszerű alkalmazására dolgoztak ki koncepciót.

Bővebben

A dolgozók 73 százaléka rugalmasan, nem munkahelyhez kötötten dolgozna

Számos cégnél már kialakult hosszabb távú terv az otthoni munkavégzésre, van, ahol még nem született erről határozott döntés, míg a munkavállalói igények több felmérés szerint is a home office és a hibrid munkavégzés felé mutatnak. A távmunkavégzés különböző formáinak hosszú távú megszilárdulása a legtöbb esetben azért várhatóan nem ütközik majd akadályba, hiszen a vállalatok és a munkavállalók többsége szerint sem csökkent a hatékonyság az otthoni munka során.

Bővebben