Hirdetés

Hüllőt karácsonyra? Segít az okos terrárium!

Jó hír  a több tízezer hazai hüllőtulajdonosnak: sokkal egyszerűbbé válhat a díszállatok gondozása. A Start it @K&H inkubátorprogramban részt vevő TerrariumControl innovatív, okos terráriuma által ugyanis már nem kell a lámpák, a hőmérséklet és a páratartalom akár napi többszöri állítgatásával bíbelődni. Ha azonban karácsonyra egzotikus kisállattal szeretnénk meglepni magunkat, más szempontokat is érdemes megfontolni!

Magyarországon nagyjából 58 000 hüllőt tartanak a hobbiállat-tulajdonosok az Európai Kisállateledel-iparági Szervezet (FEDIAF, European Pet Food Industry Federation) tavalyi felmérése szerint, holott az ellátásuk meglehetősen bonyolult feladat. Nem csak a terrárium kialakításának, hanem a speciális táplálék biztosításának is jelentős anyagi vonzata van. A hüllők nevelésekor ügyelni kell a megfelelő páratartalomra és hőmérsékletre, illetve ezeknek akár napi többszöri módosítására, a különleges étrendre, és egyes egyedeket naponta többször is etetni kell. Az itthon kifejezetten népszerű leopárd gekkónak például nappal 30°C-os környezetre van szüksége, a sisakos kaméleonnak pedig folyamatosan 50 százalék körüli páratartalomra. A megfelelő tartási körülmények megteremtésében és fenntartásában segítenek a TerrariumControl digitális technológiát alkalmazó, innovatív hobbiállat-tartási eszközei.

„Az ötlet azután született, hogy a kislányom hosszas kérlelésére egy kaméleonnal bővült a családunk. A tartásával járó feladatok egyszerűsítésére saját fejlesztésű, programozható lámpát, párásítót és hőmérsékletvezérlőt terveztem, hogy akkor is maximális biztonságban tudjuk kis kedvencünket, ha éppen senki nincs otthon. Ezzel együtt, mielőtt egzotikus kisállatot vásárolnánk karácsonyra, tartsuk észben, hogy a kaméleonok például a 20 éves kort is megérhetik, azaz hosszú távú felelősséggel járnak” – mondta Karsai Zoltán, a TerrariumControl alapítója.

A startup idén ősszel csatlakozott a Start it @K&H győri inkubátorához, hogy a következő hat hónapban a szakmai mentorok és az alumni csapatok támogatásával sikeres vállalkozássá váljon. „Több mint két éve hoztuk létre a győri irodát, mert azt láttuk, hogy ebben a régióban működik az ország egyik legaktívabb és legkreatívabb startup közössége. A TerrariumControl példája jól mutatja, hogyan lehet egy új megközelítéssel és a digitális technológiával egy hétköznapi tevékenységet egyszerűbbé tenni. A Start it @K&H programban az ilyen innovatív megoldásokat szeretnénk segíteni, hogy hazai vagy akár nemzetközi szinten is kiváló példákká válhassanak” – magyarázta Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője.

A határon túli terjeszkedés a TerrariumControl terveiben is szerepel: először a környező országok, majd  a német piac meghódítása a cél. A választás nem véletlen, a FEDIAF kutatása szerint Európa egyik legnagyobb, 1,3 milliós hüllőpopulációja található az országban. Emellett technológiában is egy új szintre léphetnek jövőre: telefonos alkalmazás  segítségével követhetjük majd nyomon, hogy milyen körülmények uralkodnak kisállatunk terráriumában, és szükség esetén akár távolról is egyetlen gombnyomással beavatkozhatunk.

Közel 19 milliárd hektoliternyi szennyezett víztől óvta meg a közösségeket a globális vállalat

A Xylem globális víztechnológiai vállalat megoldásai 2021-ben több mint 18,93 milliárd hektoliternyi , az árvizek nyomán érkező, szennyezett víztől mentették meg a közösségeket  – derül ki a vállalat éves Fenntarthatósági Jelentéséből. A társaság jelentős előrelépést ért el karbonlábnyoma csökkentésében is, az üvegházhatású gázkibocsátási intenzitása 12 százalékkal mérséklődött, a vízfelhasználása pedig 22 százalékkal csökkent 2019-hez képest.

Bővebben

Minden, amit egy startupnak tudnia kell a Term Sheetről

Nagyon sok seed fázisban (már rendelkezik valamilyen bevétellel vagy validációval) lévő startupnak álma, hogy kapjon egy term sheetet (indikatív árajánlatot) egy kockázati tőke alaptól. Itt a befektetési összeg már általában minimum 1 millió dollár környékén van ezalatt nem éri meg nagyon átvilágítani a céget, mert a befektetési összeg nagyobbik része az átvilágítási költségekre menne el.

Bővebben

Innovatív duális képzés fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetemen

A közelmúltban sikeresen lezárult EFOP projekt eredményeként jelentős oktatási-képzési fejlesztések valósultak meg a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) és a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában (PE ZEK). A 347 millió forintos európai uniós támogatást többek között a duális képzés minőségfejlesztésére, vállalati tananyagainak és ösztöndíjrendszerének fejlesztésére fordították.

Bővebben

Már nem előny, hanem alapkövetelmény: így használják a hazai startupok a legújabb technológiákat 

A legmodernebb technológiák már nemcsak a tech cégek kiváltságai: a hazai startupok a fejlesztés során is alkalmazzák és a termékeik, szolgáltatásaik használatába is beépítik azokat – derül ki a Start it @K&H inkubátor tapasztalataiból. Ehhez persze a csapatokba olyan szakemberek is kellenek, akik részt tudnak venni a programozásban vagy irányítani tudják a külső fejlesztőket. 

Bővebben

Az iskolakezdési támogatás reneszánszát hozhatja a növekvő infláció

Egész Európában és Magyarországon is csúcsra jár az infláció, ami miatt különösen nagy tehertétel lesz a szeptemberi iskolakezdés a magyar családok számára. Cégmérettől függően jelentős különbség van az iskolakezdési támogatást adó vállalatok arányában: míg 150 fő fölött minden harmadik, addig 50 alkalmazott alatt csak a munkáltatók 10 százaléka alkalmazza ezt a juttatási formát – derül ki az Edenred reprezentatív felméréséből. Pedig az iskolakezdési támogatásnak számos előnye van, akár 22 százalék megtakarítást jelenthet a cégeknek.

Bővebben

Tíz startup képviseli hazánkat a Collision konferencián Torontóban

Az Express Innovation Agency, valamint Magyarország Ottawai Nagykövetsége, Magyarország Torontói Főkonzulátusa, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a HEPA Kanadai Partneriroda közös szervezésében tíz magyar startup vesz részt a világ egyik legjelentősebb technológiai eseményén Torontóban a Collision konferencián. A 2022. június 20-23. között megvalósuló techshow-t és kiállítást megelőzően, valamint azt követően nemzetközi befektetőkkel és szakmai partnerekkel is találkozhatnak a résztvevők Kanadában.

Bővebben

Már az épületeket is veszélyeztetik a kibertámadások

Az épületirányításban alkalmazott, IoT technológiát használó eszközök száma a mostani 1,7 milliárdról várhatóan 3 milliárdra nő 2025-re, amiben fontos szerepet játszik, hogy a tulajdonosok és üzemeltetők egyre több kereskedelmi ingatlan esetében nyúlnak a digitalizációhoz és használnak épületirányítási rendszereket a létesítmények korszerűsítésére. Így ezek a kereskedelmi épületek gyakorlatilag a jövő intelligens épületeivé alakulnak, csakhogy mindeközben fokozatosan nő a kiberbiztonsági kockázatuk.

Bővebben

A rugalmas munkaidő a fizetésnél is fontosabb szempont

A 15 évesnél idősebb diákok túlnyomó többsége már dolgozott korábban, idén pedig 96 százalékuk vállalna valamilyen nyári munkát – derül ki a Job Force Iskolaszövetkezet online felméréséből. A legtöbben a kereskedelemben helyezkednének el, a munkahelyválasztásnál pedig a rugalmas időbeosztás a legfontosabb szempont. A diákok közel harmada félretenné a nyáron keresett pénzt, közel 40 százalékuk pedig szívesen helyezkedne el akár hosszabb távon is feladatot vállalva egy fejlődési lehetőséget biztosító környezetben.

Bővebben

Indul a negyedik agrár stratup inkubációs program

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara agrár startup programja 2019 óta több programelemmel is támogatja az új típusú fejlesztéseket, annak érdekében, hogy az agrárium digitalizációs szintje növekedjen és minél több gazdálkodó kezdje alkalmazni a hatékonyságnövelő és fenntartható megoldásokat. Az idei évben negyedik alkalommal induló nagyvállalati–startup inkubációs program fő célja, hogy a szektort érintő kihívásokra megoldásokat találjon. Az

Bővebben