Hirdetés

Hüllőt karácsonyra? Segít az okos terrárium!

Jó hír  a több tízezer hazai hüllőtulajdonosnak: sokkal egyszerűbbé válhat a díszállatok gondozása. A Start it @K&H inkubátorprogramban részt vevő TerrariumControl innovatív, okos terráriuma által ugyanis már nem kell a lámpák, a hőmérséklet és a páratartalom akár napi többszöri állítgatásával bíbelődni. Ha azonban karácsonyra egzotikus kisállattal szeretnénk meglepni magunkat, más szempontokat is érdemes megfontolni!

Hirdetés

Magyarországon nagyjából 58 000 hüllőt tartanak a hobbiállat-tulajdonosok az Európai Kisállateledel-iparági Szervezet (FEDIAF, European Pet Food Industry Federation) tavalyi felmérése szerint, holott az ellátásuk meglehetősen bonyolult feladat. Nem csak a terrárium kialakításának, hanem a speciális táplálék biztosításának is jelentős anyagi vonzata van. A hüllők nevelésekor ügyelni kell a megfelelő páratartalomra és hőmérsékletre, illetve ezeknek akár napi többszöri módosítására, a különleges étrendre, és egyes egyedeket naponta többször is etetni kell. Az itthon kifejezetten népszerű leopárd gekkónak például nappal 30°C-os környezetre van szüksége, a sisakos kaméleonnak pedig folyamatosan 50 százalék körüli páratartalomra. A megfelelő tartási körülmények megteremtésében és fenntartásában segítenek a TerrariumControl digitális technológiát alkalmazó, innovatív hobbiállat-tartási eszközei.

„Az ötlet azután született, hogy a kislányom hosszas kérlelésére egy kaméleonnal bővült a családunk. A tartásával járó feladatok egyszerűsítésére saját fejlesztésű, programozható lámpát, párásítót és hőmérsékletvezérlőt terveztem, hogy akkor is maximális biztonságban tudjuk kis kedvencünket, ha éppen senki nincs otthon. Ezzel együtt, mielőtt egzotikus kisállatot vásárolnánk karácsonyra, tartsuk észben, hogy a kaméleonok például a 20 éves kort is megérhetik, azaz hosszú távú felelősséggel járnak” – mondta Karsai Zoltán, a TerrariumControl alapítója.

A startup idén ősszel csatlakozott a Start it @K&H győri inkubátorához, hogy a következő hat hónapban a szakmai mentorok és az alumni csapatok támogatásával sikeres vállalkozássá váljon. „Több mint két éve hoztuk létre a győri irodát, mert azt láttuk, hogy ebben a régióban működik az ország egyik legaktívabb és legkreatívabb startup közössége. A TerrariumControl példája jól mutatja, hogyan lehet egy új megközelítéssel és a digitális technológiával egy hétköznapi tevékenységet egyszerűbbé tenni. A Start it @K&H programban az ilyen innovatív megoldásokat szeretnénk segíteni, hogy hazai vagy akár nemzetközi szinten is kiváló példákká válhassanak” – magyarázta Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője.

A határon túli terjeszkedés a TerrariumControl terveiben is szerepel: először a környező országok, majd  a német piac meghódítása a cél. A választás nem véletlen, a FEDIAF kutatása szerint Európa egyik legnagyobb, 1,3 milliós hüllőpopulációja található az országban. Emellett technológiában is egy új szintre léphetnek jövőre: telefonos alkalmazás  segítségével követhetjük majd nyomon, hogy milyen körülmények uralkodnak kisállatunk terráriumában, és szükség esetén akár távolról is egyetlen gombnyomással beavatkozhatunk.

Hirdetés

Világhírű nemzetközi befektető csapott le a magyar startupra

Az elektromosautó-flották számára útvonaltervezőt fejlesztő Volteumra a világ egyik legmeghatározóbb startup befektetője is felfigyelt. A korábban a Start it @K&H inkubátorban fejlődött csapat most bekerült a Techstars „Cities of the Future” akcelerátor programjába, ami  kifejezetten a smart mobility-vel és smart city-vel foglalkozó startupoknak szól. A részvételi lehetőség és a befektetés óriási lehetőséget ad a Volteumnak a növekedésre és a nemzetközi terjeszkedésre.

Bővebben
Hirdetés

Innovatív megoldás jön a mobilpiacon

Az telekommunikációs iparág vezető innovátorai, a Vodafone, a Qualcomm Technologies, Inc. és a Thales egyesítették erőiket, hogy bemutassanak egy olyan okostelefont, amely az ún. iSIM (az ieUICC GSMA specifikáción alapuló) technológiával működik. Az új megoldás lehetővé teszi, hogy a SIM-kártya funkcióit a készülék fő processzorába integrálják. Ezzel a bejelentéssel lehetővé válik a technológia kereskedelmi forgalomba hozatala mindazon készülékek esetében, amelyek a mobilszolgáltatásokhoz való csatlakozáshoz iSIM-et használnak.

Bővebben

Engedélyt kapott Európa első blokklánc alapú neobankja – magyarok fejlesztik

Pénzügyi szolgáltatói engedélyt kapott az Európai Unió területén Európa első blokklánc alapú neobankja, a BENKER. A Litván Nemzeti Bank által felügyelt, magyar szakemberek által létrehozott neobank, a BENKER új világrendet hoz a pénzügyek világában: a technológián keresztül garantál teljes kontrollt és önrendelkezést ügyfeleik pénzügyeik felett.

Bővebben

A bankrendszer digitalizációjának állóvizét a pandémia és a fintech innovációk is felkavarták

A Liferay Hungary tudásmegosztó, különböző iparágak digitalizációs trendjeit bemutató videó sorozatának legújabb adásában a bankszektor pandémia alatti és az ezt követő digitalizációs kihívásait ismertetjük a 2019. október 31-én a 120 takarékszövetkezetből álló Takarékbank csoport és az FHB Bank cégjogi egyesülésével létrejövő Takarékbank Zrt. példáján keresztül. Digitális rock and roll Míg előtte leginkább a személyes kapcsolatokra

Bővebben

Érkezik a metaverzum a munkahelyekre az iskolákba, de még az egészségügybe is

Az elmúlt évtizedben számos ígéretes virtuális- és kiterjesztett valóság (VR/AR) alapú megoldás született, a mindennapjainkat azonban mégsem szőtte át eddig a technológia. A világjárvány viszont ezen a területen is lényeges változást hozott, hiszen miközben a négy fal közé szorultunk, minden eddiginél jobban vágytunk a valóságot hűen imitáló vásárlás, közösségi programok vagy éppen utazás élményére. Az eredmény: érkezik a metaverzum a munkahelyekre és az iskolákba, de még az egészségügybe is, vírusként terjed a VR a kereskedelemben és az ingatlanpiacon is. A Protechtor szakértői összeszedték a következő évek legfontosabb trendjeit a területen, hiszen az egyik legdinamikusabban fejlődő tech szegmensről van szó: 2030-ra ugyanis már közel 1200 milliárd dolláros piacon osztozhatnak a VR/AR fejlesztések úttörői.

Bővebben

Három Vespucci Partners cég vett részt a CES-en

A CES a világ legnagyobb szabású, egyben legbefolyásosabb technológiai rendezvénye, az átütő erejű technológiák és a globális innovátorok próbatere, ahol a világ legismertebb márkái kötnek üzleteket és találkoznak új partnerekkel. Ez a lehetőség vonzotta a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő vezetőit is, akik három portfóliócégükkel – Haris Digital, Mollia és IMM-DATA – együtt vettek részt az eseményen.

Bővebben