Hatalmas autóipari akkumulátorgyár épül

Az Európai Beruházási Bank 52,5 millió euróval támogatja a legnagyobb európai akkumulátor-gyártó üzem megépítését. Csökkenthez az európai autógyárak ázsiai beszállítóktól való függése.

A svéd Northvolt Labs kísérleti, bemutató és kutató telepet épít Västerasban, lítiumion akkumulátorokat gyártó üzemet pedig Skellefteaban. A fejlesztést a svéd energia ügynökség is jelentős összeggel támogatja.

A beruházás hozzájárulhat ahhoz, hogy az autóiparban használatos akkumulátorok gyártása kevésbé függjön a távol-keleti piacoktól. Az elektromos autókhoz használt akkumulátorok terén jelenleg a japán Panasonic és NEC mellett a dél-koreai Samsung, a kínai BYD és CATL vállalatok, valamint a Tesla számít domináns szereplőnek.

Az akkumulátorok jelenleg az elektromos autók értékének mintegy 30-50 százalékát teszik ki, de gyártási költségük rohamosan csökken. Az autóipari akkumulátorok európai piaca 2025-re évi 200 gigawattóra teljesítményre emelkedik, ami évi 250 milliárd eurós piaci forgalmat jelent.

Ezen a téren egyébként mások is terveznek fejlesztéseket a kontinensen, tavaly év végén a Continental első embere beszélt az ezzel kapcsolatos terveikről. A világ egyik legnagyobb autóipari beszállítójának számító német Continental vezérigazgatója, Elmar Degenhart az egyik német autós szaklapnak elárulta, hogy a társaság egyik akkumulátorgyártó üzeme Európában épülhet fel, a magas villamos energia árak miatt azonban biztosan nem Németországban.

Degenhart szerint három üzemet lenne célszerű felépíteni, egyet Európában, egyet Amerikában, egyet pedig Ázsiában. A három helyen megvalósuló fejlesztés értelme az lenne, hogy a gyártókapacitások minden régióban viszonylag közel legyenek a potenciális ügyfeleikhez.

A kriptovaluta lesz a válság ellenszere?

Venezuela évek óta gazdasági nehézségekkel küzd, a nemzeti valuta fokozatosan elértéktelenedik, a fogyasztói árak emelkedése miatt pedig romlik az életszínvonal. A gazdasági és pénzügyi csőd szélén állva kedden megkezdte saját kriptovalutájának a forgalmazását. Hivatalos közlés szerint ezzel az a célja indította útjára, hogy “felvegye a harcot az Egyesült Államok által irányított pénzügyi blokáddal szemben”

Bővebben

Hol kerülhetnek a gyerekek a boldog felnőttlét útjára?

A hazai nagy startup-példakép, a Prezi társalapítója, Halácsy Péter 2015-ben vágott bele az oktatásfejlesztésbe: megalapította a Budapest School hálózatát, mely olyan alternatív tanulási módszerek mentén foglalkozik a gyerekekkel, aminek mentén aztán 2040-re boldog és sikeres felnőttek lehetnek. Ez a célkitűzés mostmár túlnőtt a fővároson és vidékre terjeszkedik.

Bővebben

A könyvvizsgáló szakma igenis vagány!

A Deloitte cégnév hallatán mindig a megbízható könyvvizsgálói szolgáltatások, és a hatékony pénzügyi-és jogi tanácsadás jut eszünkbe. Új kommunikációs kampányukban most a pályakezdőket szólítják meg, hogy eloszlassák a könyvvizsgáló szakmával a köztudatban felmerülő esetleges tévhiteket, és bemutassák a friss technológiák valódi izgalmait!

Bővebben