Hirdetés

Hackathon: kiberbiztonsági innovációs versenyt rendeznek magyar egyetemistáknak

A kibertér tele van időszerű kihívásokkal, amelyek rendkívüli hatással lehetnek a mindennapjainkra. Erre időszerű példa a 2022. május 7-én történt kibertámadás, amely az Egyesült Államok Colonial Pipeline rendszerét bénította meg. Egy számlázási szoftvert ért támadás, képes volt az ellátó láncra súlyos következményekkel hatni.

A kiberbiztonság mindannyiunkat érint, de gyakran csak akkor észleljük a hiányát, amikor akadály keletkezik. A kiberbiztonsági innovációs versenyünknek az a célja, hogy az akadályt megelőzve időszerű innovatív válaszok keletkezzenek. 2022. október 7. és 9. között megrendezésre kerül így a Hackathon, ahol egyetemen hallgatók keresnek innovatív választ a modern kor kihívásaira.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Semmelweis Egyetem, az OXO Cybersecurity Lab kiberbiztonsági startup inkubátor szakmai támogatásával ezért közösen olyan ötletversenyt hirdet egyetemi hallgatók számára, ahol a versenyzők egyrészt elmélyedhetnek napjaink kiberproblémáiban, másrészt ötleteikkel hozzájárulhatnak olyan megoldások kidolgozásához, melyet először egyetemi keretek között, majd a piacon is megmérettetve magukat, hosszú távon akár létre is hozhatnak.

A verseny 2022. október 7-. között kerül megrendezésre, melyre minden magyar felsőoktatási intézmény hallgatója, nappali és levelező tagozatos is jelentkezhet, akár egyénileg, akár csoportosan. A hackathon célja az, hogy a különböző egyetemek különböző képzéseinek hallgatói találkozhassanak és közösen dolgozhassanak egy-egy problémán, ezért nem csak a műszaki, hanem például a gazdasági, a társadalomtudományi és az orvostudományi területről is várják a szervezők a jelentkezőket, akik érdeklődnek a kiberbiztonság iránt. A szervezők által felvetett problémák között lesz ugyanis olyan, mely az egészségügyre fókuszál, mely az autonóm közlekedést mutatja be, ami a rendészeti és katonai kérdéseket feszegeti, vagy éppen a mesterséges intelligencia és a nagy adatok biztonságára vonatkozik.

A verseny 2022. október 7-én, pénteken délután kezdődik, amikor a szervezők ismertetik azt a több tucat kiberbiztonsági akadályt, melyek megoldására az ötleteket ki kell dolgozni. A jelentkezők ezután kiválasztanak egy vagy több problémát, amivel foglalkozni szeretnének. Amikor egy akadályra van legalább öt jelentkező, az adott csapat el tudja kezdeni a közös munkát, mely október 9-e, vasárnap 20:00-ig tart. A két nap alatt a csapatoknak egy ún. business model canvas-t kell létrehozni, melyből kiderül, hogyan látják az adott probléma megoldását technológiai és üzleti oldalról, valamint az ötletüket ún. pitch formájában kell szóban előadniuk a szakmai zsűrinek. A két nap folyamán ebben mentorok segítik őket, akik mind szakmai, mind gazdasági szempontból támogatják a hallgatókat.

Az ötleteket és a verseny alatt formálódó csapatokat természetesen nem hagyjuk magukra a verseny után sem, aki szeretné tovább vinni az innovatív ötletét, azt ebben támogatni fogják a szervezők.

Az erre nyitott résztvevőket először az egyetemi inkubátorprogramok és kutatások keretei között segítik az ötlet megvalósításában, majd igyekeznek azokat a lehető leghamarabb valós piaci körülmények között megmérettetni, akár piaci vagy állami tőkealapok befektetéseinek segítségével. A már kész ötlettel rendelkező, arra érett csapatok pedig egyből jelentkezhetnek az OXO Cybersecurity Lab októberben induló piaci inkubációs programjába.
A versenyre a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludevent felületén lehet.

Európában az energiaiparba áramlik leginkább a kockázati tőke

2024-ben eddig 5,7 milliárd dollár értékben kaptak a startupok európai kockázatitőke-befektetést energiaipari innovációk fejlesztésére. Ez egy viszonylag új, 2023-ban kezdődött trend: annak előtte az energiaipart megelőzték a pénzügyi és az egészségügyi innovációk, valamint a vállalati szoftverek. Mutatunk 5 darab grafikont arról, hogy a Dealroom Europe Tech Update elemzése szerint eddig idén hogyan áll az európai

Bővebben

Mit jelent impact alapon befektetni, és miért fontos a startupoknak, hogy mérjék a társadalmi hatásukat?

A Startup Safari 0. napján Bedő Beatrix, Szakacsits Szabolcs, Károlyi Antal és Eszter Elemér járták körbe, hogy milyen félreértések övezik a társadalmi hatásokat fókuszba helyező, úgynevezett impact befektetéseket, milyen nehézségei vannak itthon egy impact alapon építkező vállalkozónak, és mire van szükség a fejlődéshez.

Bővebben

A fejlett ökoszisztémák húzzák fel a kockázatitőke-befektetéseket 2024 első felében

A kockázatitőke-befektetések számát és mértékét az olyan fejlett ökoszisztémák húzzák felfelé 2024-ben, mint az USA, Kína és az Egyesült Királyság. Mutatunk 5 darab grafikont arról, hogy a Dealroom Global Tech Update elemzése szerint eddig idén hogyan áll a globális kockázati tőke.

Bővebben

Bátrabb vállalkozókat nyernénk azzal, ha nyíltan beszélnénk a term sheetekről

Bedő Beatrix szerint nem szabadna, hogy tabu legyen a befektetések pénzügyi és egyéb feltételeit összefoglaló dokumentum, a term sheet. Ha erről nyíltabban beszélnénk, olyan vállalkozókat nevelnénk, akik tájékozottabbak és nem kiszolgáltatottak a befektetőknek.

Bővebben

Hogyan ne égj ki, ha startupot építesz?

A startupszféra fokozottan kitett a kiégésnek: ott, ahol a munka nagyfokú elköteleződést, odaadást kíván meg, könnyű elveszítenie az embernek saját magát, és nehéz határt vonni. Hogyan csapja be magát a startupper, és hazudja ünnepnek a munkát? Hogyan tehetünk a kiégés ellen csapatszinten és egyénileg? Erről beszélgetett a Startup Safarin Bélavári Virág, a Munch marketingmenedzsere, valamint

Bővebben

Befektetői találkozót tart július 10-én a jótékonysági applikációt fejlesztő Sharity

A tőkével rendelkező cégeket, a jó ügyekért síkra szálló civil szervezeteket és az adományozó magánszemélyeket összekötő startup célja, hogy kilépjen a nemzetközi piacra – ehhez keres a Tőkeportál közösségi finanszírozási kampányán keresztül befektetőket.

Bővebben

Eszter Elemér: Nagyon utálom, amikor valaki a Hiventures-t piszkálja

Az angyalbefektető szerint a Hiventures egy, a nemzetközi gyakorlatban szokványos gazdaságélénkítő eszköz, ami betölti a funkcióját: megtanítja a vállalkozónak, hogy milyen az, amikor van pénze, és hozzájárul a tapasztalatot szerző vállalkozói réteg gyarapításához. Azt a szellemi munkát ugyanakkor nem spórolhatja meg az ökoszisztéma, hogy hogyan születhet minél több magyar sikersztori.

Bővebben

Nemzetközi franchise lehet a MyFarm-ból annak új befektetője, az első hazai McDonald’s tulajdonosa jóvoltából

Egy családi cégnek indult közösségi kert modellt vinne az európai piacra a McDonald’s korábbi marketing igazgatótanácsi elnöke, Kercsmár András, aki a nemzetközi franchise kiépítése mellett a marketingben is segíti a MyFarm csapatát.

Bővebben