Hirdetés

Friss, vegyszermentes zöldségek egész évben egy hazai startuptól

A mezőgazdaság egyik legjelentősebb kihívására, az egyre csökkenő termőföldek problémájára kínál megoldást egy hazai fejlesztés. A Start it @K&H inkubátorban fejlődő startup, a bedrock.farm, olyan környezetbarát, automatizált, vertikális beltéri növénytermesztési rendszert dolgozott ki, melynek segítségével az időjárási körülményektől és szezontól függetlenül, az év minden napján magas minőségű zöldségekkel képes ellátni a hazai éttermeket.

A negatív környezeti hatások, ezen belül is az egyre kimerülő és csökkenő méretű termőföldek világszerte kihívást okoznak a mezőgazdaság számára. A szántóföldi élelmiszertermelésnek ezért egyik fenntartható alternatívája, kiegészítője lehet az úgynevezett beltéri növénytermesztés, amely a hagyományos mezőgazdasági termeléshez képest kisebb területen, nagyobb mennyiségű növény termesztését teszi lehetővé. A hazánkban jelenleg még kevésbé elterjedt módszer ráadásul független az időjárási körülményektől, így egész évben ugyanolyan minőségű élelmiszer állítható elő. A Start it @K&H által inkubált startup, a bedrock.farm erre dolgozott ki egy áttörő, automatizált megoldást.

„Olyan vertikális beltéri növénytermesztési rendszert építettünk, amellyel egy négyzetméter alapterületen három és fél négyzetméter termesztésre alkalmas felületet hozunk létre.”

„A módszernek köszönhetően az év minden napján, időjárástól és szezontól függetlenül mindig kiszámítható mennyiségben, magas minőségben és azonos áron tudjuk garantálni a friss zöldségeket, amelyek között magas minőségű leveles zöldek, fűszernövények, ehető virágok és mikrozöldek is megtalálhatók. Jelenleg helyi éttermeknek szállítjuk termékeinket, de terveink között szerepel, hogy a fogyasztók számára is elérhetővé tegyük a szolgáltatást. Fejlesztésünk további előnye, hogy számos szállítási feladat és költség megspórolható, mert gyakorlatilag helyben termeljük az árut, emellett a környezetet is kíméljük, mivel a hagyományos módszerhez képest kevesebb vizet használunk, és nem veszünk igénybe növényvédő szereket, műtrágyát sem” – mondta el Balázs Bence, a Start it @K&H inkubátorban fejlődő bedrock.farm egyik alapítója.

„Az állandó magas minőség garantálását automatizált megoldásaink révén érjük el oly módon, hogy a termesztéshez szükséges eszközöket egy egységes, integrált rendszerré alakítjuk. A beépített szenzorok folyamatosan kontrollált, állandó körülményeket biztosítanak a növények számára, így azok egyedi szükségleteihez tudunk igazodni. A jelenlegi rendszer üzemeltetése és értékesítése mellett a közeljövőben céljaink között szerepel, hogy lerakjuk egy olyan fenntartható technológia alapjait, amely később meghatározó lehet az élelmiszerellátás szempontjából” – tette hozzá Szűcs Endre, a Start it @K&H inkubátorban fejlődő bedrock.farm másik alapítója.

Ukrajnával karöltve erősítik a régiós ökoszisztémát a V4-ek: elindult a V4-Ukraine Talent Fusion Program

A program célja, hogy komplex eszközökkel segítse a térség ígéretes innovátorait, enyhítve ezzel a régió innovációs problémáin: a tőke- és diverzitáshiányon, illetve a tehetségek kivándorlásán. Mit kínál a program, és kik jelentkezhetnek? Mutatjuk!

Bővebben

Egyetemista vállalkozó vagy? Mutatunk egy jó kiugrási lehetőséget!

A Global Student Entrepreneur Awards (GSEA) hazai fordulóját február 15-én rendezik a Youth & University Entrepreneurship Day keretében. A versenyzők értékes partneri felajánlásokat szerezhetnek, a győztes pedig a nemzetközi pitch verseny regionális fordulójába is továbbjut.

Bővebben

Hulladékhő-hasznosítás, közösségi szerszámkölcsönzés, felvilágosítást segítő app – ilyen projektek mutatkoztak be az SZTE HSUP Ötletversenyén

A Szegedi Tudományegyetem hagyományosan egy verseny keretében dönti el, hogy a Hungarian Startup University Program második félévében milyen hallgatói projekteken fognak dolgozni a résztvevők. Fényképes beszámolóban hozzuk a részleteket!

Bővebben

Tap’n’Drink: Az Educatio Kiállítás remek bemutatkozási lehetőség az olyan innovatív startupoknak, mint mi

Akkreditált italcsapoló kurzust ugyan nem indítottak, de így is rengeteg látogatót vonzott az önkiszolgáló csapoló rendszert fejlesztő Tap’n’Drink az Educatio Kiállításon. De miért érte meg ez a startupnak, mennyire vonzotta a fiatalokat az innováció, és mit lehet tenni akkor, ha egy szemfüles diák a műszaki részleteket firtatja? Fazekas Mátét, a Tap’n’Drink alapítóját kérdeztük.

Bővebben
Ez a weboldal is sütiket használ!
Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg. A weboldalon megtekintheted a sütik használatának részletes leírását.
Rendben
Szükséges
Beállítások
Statisztika
Marketing
Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások