Hirdetés

Danube Cup: „Európai szintű, a hallgatói innovációt segítő kezdeményezést szeretnénk az útjára bocsátani”

Innovatív és jól átgondolt hallgatói ötleteket mutattak be a Duna-menti egyetemek nemzetközi vállalkozásindítási versenyén, melynek döntője a Startup Safari Budapest fesztivál keretében került megrendezésre.

„A budapesti startup ökoszisztéma dinamikus fejlődése ellenére még mindig elenyésző az olyan rendezvények száma, amelyek előremozdítják és támogatják az innovációba belevágó egyetemisták nemzetközi szereplését. Ebben a légüres térben sikerült az öt éve elindított Danube Cupot két esztendővel ezelőtt nemzetközi szintre emelni. Amolyan társadalmi startup vállalkozóként vágtunk neki a kezdeményezésnek, amely mára felkerült a széles körben számon tartott startup események térképére” – jegyezte meg a Danube Cup pitch verseny céljáról Danyi Pál, a BME Gazdálkodás- és Társadalomtudományi Kar (GTK) Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszékének egyetemi docense, a Danube Cup hallgatói megmérettetés társalapítója és főszervezője.

A fiataloktól a kreatív ötletek benyújtásánál többet vártak a verseny életre hívói: a pályázóknak a termékeikre, szolgáltatásaikra vonatkozó piackutatást is kellett végezniük, amellyel a kereslet alapszintű validációjára motiválták a hallgatókat, és ami az üzleti igények megalapozásának első lépése egy konkrét vállalkozás megalapítása előtt. A szervezők ügyeltek arra is, hogy ezen a megmérettetésen a kezdőknek biztosítsanak lehetőséget a fejlődésre, így az „érettebb”, befektetői támogatást már elnyert csapatok jelentkezését elutasították.

„A Danube Cupon nemzetközi környezetben mutatkozhatnak be az innovációra nyitott fiatalokból álló startupok, kilépve a világkereskedelem porondjára nem csak az értékesítésben, hanem szemléletben is. A világjárvány miatt ránk kényszerített virtuális környezet valamelyest nehezítette a networkinget, ám több szakmai zsűritag is jelezte, hogy személyesen támogatni fogják a fiatalokat és vállalkozásuk szárba szökkenését” – osztotta meg a verseny részleteiről Danyi Pál, hozzátéve, idén is nagyon színes ötletekkel érkeztek a hallgatók.

„Volt, aki levegőtisztító technológia kifejlesztésén dolgozik, míg egy másik csapat a nemzetközi egyetemi hallgatók finanszírozási rendszerében lévő hiányosságok kiküszöbölésére készül piacképes vállalkozással. A közönségdíjat a regensburgi Mentalead team tagjai kapták, akik az emberek pillanatnyi hangulatára javasolnak megfelelő terápiás aktivitást a mesterséges intelligencia felhasználásával készült mobilapplikációjuk segítségével. A győztes formáció végül a belgrádi Perun csapat lett, akik a kutatásukkal a már validált, valósidejű DNS vizsgálatokat akarják egyszerűen felhasználhatóvá tenni, például a rendőrségi helyszíni elemzések hatékonyabbá tételére” – mutatta be az idei felhozatalt a műegyetemi főszervező.

A pályázók 4 perces pitch előadásukban mutatták be elképzeléseiket a szakmai zsűri előtt, amelyben valamennyi megmérettetésre nevező ország képviselői jelen voltak. Magyarországot Lám István képviselte, aki még műegyetemi hallgatóként alapította meg a Tresorit nevű startupját egy évtizeddel ezelőtt. A pályázatok elbírálásánál sokat nyomott latba a vállalkozási ötlet piacképessége, újszerűsége és különlegessége, az üzleti koncepció piackutatással alátámasztott megalapozottsága, a vállalkozó csapat elkötelezettsége és felkészültsége és a bemutató meggyőző ereje.

A BME döntőbe jutott csapata, a CoWriters végül az ötödik helyen végzett, ám volt olyan zsűritag, akit az ő üzleti tervüket vélte a legjobbnak: Makovi Bíbor építészmérnök hallgató és csapata egy együttműködésen alapuló szöveges online szerepjáték köré tervezett jelentős bevétellel kecsegető üzletet és szolgáltatásokat. Egy további, elődöntőig eljutott formáció az MBA Vállalkozásfejlesztési specializációjában dolgozta ki projektjét, amelyben a levest, mint ebédelési „műfajt” gondolta újra: abban lát fantáziát, hogy sokkal változatosabb, egészséges leveskollekciót dobna piacra környezetbarát csomagolással. A műegyetemi oktató-kutató megjegyezte, hogy a BME kínálatában több olyan kurzus is megtalálható, amelyen a hallgatók a vállalkozásindításhoz, bemutatkozó versenyekre való felkészüléshez sajátíthatnak el elméleti és arra épülő gyakorlati ismereteket. Ilyenek például az Innovatív vállalkozások indítása és működtetése, a Startup menedzsment, ismertebb nevén a StartupVIP inkubációs program és a már említett mesterkurzus, az MBA Vállalkozásfejlesztési specializáció.

„Nemzetközi partneregyetemeink sok ígérettel kecsegtető lehetőségeket látnak a versenyben, ami számunkra is büszkeség: az intézmények között kisebb rivalizálás is kialakult arról, ki rendezheti a következő évi Danube Cupot. Végül a bécsi Wirtschaftsuniversität mellett döntöttünk. Franchise jelleggel visszük tovább a sorozatot, amin keresztül biztosítani tudjuk a rendezvény elvárt színvonalát és az eredeti célok tiszteletben tartását” – tudtuk meg Danyi Páltól, aki további jövőbeli tervekről is elárult részleteket: „Grad-Gyenge Anikó (innovációs dékánhelyettes, GTK) és Jókúti András (Bridge iparjogvédelmi vezető, BME) elindították a Danube Cup Európai Uniós védjegybejelentését, tehát egy ténylegesen európai szintű kezdeményezést sikerült – remélhetőleg – hosszú útjára bocsátani”.

 

Közel 19 milliárd hektoliternyi szennyezett víztől óvta meg a közösségeket a globális vállalat

A Xylem globális víztechnológiai vállalat megoldásai 2021-ben több mint 18,93 milliárd hektoliternyi , az árvizek nyomán érkező, szennyezett víztől mentették meg a közösségeket  – derül ki a vállalat éves Fenntarthatósági Jelentéséből. A társaság jelentős előrelépést ért el karbonlábnyoma csökkentésében is, az üvegházhatású gázkibocsátási intenzitása 12 százalékkal mérséklődött, a vízfelhasználása pedig 22 százalékkal csökkent 2019-hez képest.

Bővebben

Minden, amit egy startupnak tudnia kell a Term Sheetről

Nagyon sok seed fázisban (már rendelkezik valamilyen bevétellel vagy validációval) lévő startupnak álma, hogy kapjon egy term sheetet (indikatív árajánlatot) egy kockázati tőke alaptól. Itt a befektetési összeg már általában minimum 1 millió dollár környékén van ezalatt nem éri meg nagyon átvilágítani a céget, mert a befektetési összeg nagyobbik része az átvilágítási költségekre menne el.

Bővebben

Innovatív duális képzés fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetemen

A közelmúltban sikeresen lezárult EFOP projekt eredményeként jelentős oktatási-képzési fejlesztések valósultak meg a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) és a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában (PE ZEK). A 347 millió forintos európai uniós támogatást többek között a duális képzés minőségfejlesztésére, vállalati tananyagainak és ösztöndíjrendszerének fejlesztésére fordították.

Bővebben

Már nem előny, hanem alapkövetelmény: így használják a hazai startupok a legújabb technológiákat 

A legmodernebb technológiák már nemcsak a tech cégek kiváltságai: a hazai startupok a fejlesztés során is alkalmazzák és a termékeik, szolgáltatásaik használatába is beépítik azokat – derül ki a Start it @K&H inkubátor tapasztalataiból. Ehhez persze a csapatokba olyan szakemberek is kellenek, akik részt tudnak venni a programozásban vagy irányítani tudják a külső fejlesztőket. 

Bővebben

Az iskolakezdési támogatás reneszánszát hozhatja a növekvő infláció

Egész Európában és Magyarországon is csúcsra jár az infláció, ami miatt különösen nagy tehertétel lesz a szeptemberi iskolakezdés a magyar családok számára. Cégmérettől függően jelentős különbség van az iskolakezdési támogatást adó vállalatok arányában: míg 150 fő fölött minden harmadik, addig 50 alkalmazott alatt csak a munkáltatók 10 százaléka alkalmazza ezt a juttatási formát – derül ki az Edenred reprezentatív felméréséből. Pedig az iskolakezdési támogatásnak számos előnye van, akár 22 százalék megtakarítást jelenthet a cégeknek.

Bővebben

Tíz startup képviseli hazánkat a Collision konferencián Torontóban

Az Express Innovation Agency, valamint Magyarország Ottawai Nagykövetsége, Magyarország Torontói Főkonzulátusa, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a HEPA Kanadai Partneriroda közös szervezésében tíz magyar startup vesz részt a világ egyik legjelentősebb technológiai eseményén Torontóban a Collision konferencián. A 2022. június 20-23. között megvalósuló techshow-t és kiállítást megelőzően, valamint azt követően nemzetközi befektetőkkel és szakmai partnerekkel is találkozhatnak a résztvevők Kanadában.

Bővebben

Már az épületeket is veszélyeztetik a kibertámadások

Az épületirányításban alkalmazott, IoT technológiát használó eszközök száma a mostani 1,7 milliárdról várhatóan 3 milliárdra nő 2025-re, amiben fontos szerepet játszik, hogy a tulajdonosok és üzemeltetők egyre több kereskedelmi ingatlan esetében nyúlnak a digitalizációhoz és használnak épületirányítási rendszereket a létesítmények korszerűsítésére. Így ezek a kereskedelmi épületek gyakorlatilag a jövő intelligens épületeivé alakulnak, csakhogy mindeközben fokozatosan nő a kiberbiztonsági kockázatuk.

Bővebben

A rugalmas munkaidő a fizetésnél is fontosabb szempont

A 15 évesnél idősebb diákok túlnyomó többsége már dolgozott korábban, idén pedig 96 százalékuk vállalna valamilyen nyári munkát – derül ki a Job Force Iskolaszövetkezet online felméréséből. A legtöbben a kereskedelemben helyezkednének el, a munkahelyválasztásnál pedig a rugalmas időbeosztás a legfontosabb szempont. A diákok közel harmada félretenné a nyáron keresett pénzt, közel 40 százalékuk pedig szívesen helyezkedne el akár hosszabb távon is feladatot vállalva egy fejlődési lehetőséget biztosító környezetben.

Bővebben

Indul a negyedik agrár stratup inkubációs program

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara agrár startup programja 2019 óta több programelemmel is támogatja az új típusú fejlesztéseket, annak érdekében, hogy az agrárium digitalizációs szintje növekedjen és minél több gazdálkodó kezdje alkalmazni a hatékonyságnövelő és fenntartható megoldásokat. Az idei évben negyedik alkalommal induló nagyvállalati–startup inkubációs program fő célja, hogy a szektort érintő kihívásokra megoldásokat találjon. Az

Bővebben