Hirdetés

Danube Cup: „Európai szintű, a hallgatói innovációt segítő kezdeményezést szeretnénk az útjára bocsátani”

Innovatív és jól átgondolt hallgatói ötleteket mutattak be a Duna-menti egyetemek nemzetközi vállalkozásindítási versenyén, melynek döntője a Startup Safari Budapest fesztivál keretében került megrendezésre.

Hirdetés

„A budapesti startup ökoszisztéma dinamikus fejlődése ellenére még mindig elenyésző az olyan rendezvények száma, amelyek előremozdítják és támogatják az innovációba belevágó egyetemisták nemzetközi szereplését. Ebben a légüres térben sikerült az öt éve elindított Danube Cupot két esztendővel ezelőtt nemzetközi szintre emelni. Amolyan társadalmi startup vállalkozóként vágtunk neki a kezdeményezésnek, amely mára felkerült a széles körben számon tartott startup események térképére” – jegyezte meg a Danube Cup pitch verseny céljáról Danyi Pál, a BME Gazdálkodás- és Társadalomtudományi Kar (GTK) Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszékének egyetemi docense, a Danube Cup hallgatói megmérettetés társalapítója és főszervezője.

A fiataloktól a kreatív ötletek benyújtásánál többet vártak a verseny életre hívói: a pályázóknak a termékeikre, szolgáltatásaikra vonatkozó piackutatást is kellett végezniük, amellyel a kereslet alapszintű validációjára motiválták a hallgatókat, és ami az üzleti igények megalapozásának első lépése egy konkrét vállalkozás megalapítása előtt. A szervezők ügyeltek arra is, hogy ezen a megmérettetésen a kezdőknek biztosítsanak lehetőséget a fejlődésre, így az „érettebb”, befektetői támogatást már elnyert csapatok jelentkezését elutasították.

„A Danube Cupon nemzetközi környezetben mutatkozhatnak be az innovációra nyitott fiatalokból álló startupok, kilépve a világkereskedelem porondjára nem csak az értékesítésben, hanem szemléletben is. A világjárvány miatt ránk kényszerített virtuális környezet valamelyest nehezítette a networkinget, ám több szakmai zsűritag is jelezte, hogy személyesen támogatni fogják a fiatalokat és vállalkozásuk szárba szökkenését” – osztotta meg a verseny részleteiről Danyi Pál, hozzátéve, idén is nagyon színes ötletekkel érkeztek a hallgatók.

„Volt, aki levegőtisztító technológia kifejlesztésén dolgozik, míg egy másik csapat a nemzetközi egyetemi hallgatók finanszírozási rendszerében lévő hiányosságok kiküszöbölésére készül piacképes vállalkozással. A közönségdíjat a regensburgi Mentalead team tagjai kapták, akik az emberek pillanatnyi hangulatára javasolnak megfelelő terápiás aktivitást a mesterséges intelligencia felhasználásával készült mobilapplikációjuk segítségével. A győztes formáció végül a belgrádi Perun csapat lett, akik a kutatásukkal a már validált, valósidejű DNS vizsgálatokat akarják egyszerűen felhasználhatóvá tenni, például a rendőrségi helyszíni elemzések hatékonyabbá tételére” – mutatta be az idei felhozatalt a műegyetemi főszervező.

A pályázók 4 perces pitch előadásukban mutatták be elképzeléseiket a szakmai zsűri előtt, amelyben valamennyi megmérettetésre nevező ország képviselői jelen voltak. Magyarországot Lám István képviselte, aki még műegyetemi hallgatóként alapította meg a Tresorit nevű startupját egy évtizeddel ezelőtt. A pályázatok elbírálásánál sokat nyomott latba a vállalkozási ötlet piacképessége, újszerűsége és különlegessége, az üzleti koncepció piackutatással alátámasztott megalapozottsága, a vállalkozó csapat elkötelezettsége és felkészültsége és a bemutató meggyőző ereje.

A BME döntőbe jutott csapata, a CoWriters végül az ötödik helyen végzett, ám volt olyan zsűritag, akit az ő üzleti tervüket vélte a legjobbnak: Makovi Bíbor építészmérnök hallgató és csapata egy együttműködésen alapuló szöveges online szerepjáték köré tervezett jelentős bevétellel kecsegető üzletet és szolgáltatásokat. Egy további, elődöntőig eljutott formáció az MBA Vállalkozásfejlesztési specializációjában dolgozta ki projektjét, amelyben a levest, mint ebédelési „műfajt” gondolta újra: abban lát fantáziát, hogy sokkal változatosabb, egészséges leveskollekciót dobna piacra környezetbarát csomagolással. A műegyetemi oktató-kutató megjegyezte, hogy a BME kínálatában több olyan kurzus is megtalálható, amelyen a hallgatók a vállalkozásindításhoz, bemutatkozó versenyekre való felkészüléshez sajátíthatnak el elméleti és arra épülő gyakorlati ismereteket. Ilyenek például az Innovatív vállalkozások indítása és működtetése, a Startup menedzsment, ismertebb nevén a StartupVIP inkubációs program és a már említett mesterkurzus, az MBA Vállalkozásfejlesztési specializáció.

„Nemzetközi partneregyetemeink sok ígérettel kecsegtető lehetőségeket látnak a versenyben, ami számunkra is büszkeség: az intézmények között kisebb rivalizálás is kialakult arról, ki rendezheti a következő évi Danube Cupot. Végül a bécsi Wirtschaftsuniversität mellett döntöttünk. Franchise jelleggel visszük tovább a sorozatot, amin keresztül biztosítani tudjuk a rendezvény elvárt színvonalát és az eredeti célok tiszteletben tartását” – tudtuk meg Danyi Páltól, aki további jövőbeli tervekről is elárult részleteket: „Grad-Gyenge Anikó (innovációs dékánhelyettes, GTK) és Jókúti András (Bridge iparjogvédelmi vezető, BME) elindították a Danube Cup Európai Uniós védjegybejelentését, tehát egy ténylegesen európai szintű kezdeményezést sikerült – remélhetőleg – hosszú útjára bocsátani”.

 

Hirdetés

Innovatív magyar startupokat vitt Las Vegasba a Vespucci Partners

A CES a világ legnagyobb szabású, egyben legbefolyásosabb technológiai rendezvénye, az átütő erejű technológiák és a globális innovátorok próbatere, ahol a világ legismertebb márkái kötnek üzleteket és találkoznak új partnerekkel. Ez a lehetőség vonzotta a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő vezetőit is, akik három portfóliócégükkel – Haris Digital, Mollia és IMM-DATA – együtt vettek részt az eseményen.

Bővebben

Kriptovalutázó startupokat támadnak a hekkerek

Kis és közepes méretű vállalkozások elleni támadássorozatra bukkantak a Kaspersky szakértői. A fejlett állandó fenyegetésekkel támadó BlueNoroff hekkercsoport támadásai következtében az áldozatok komoly kriptovaluta-veszteségeket szenvednek el világszerte. A SnatchCrypto nevű kampány célpontjai olyan vállalatok, amelyek a tevékenységük jellegéből adódóan kriptovalutákkal és okos szerződésekkel, decentralizált finanszírozással (DeFi), blokklánc technológiával és a FinTech iparággal foglalkoznak.

Bővebben
Hirdetés

A környezettudatosságra helyezi a hangsúlyt a házigazda MATE az idei EFOTT fesztiválon

Az EFOTT idei házigazdája a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem – jelentették be az Educatio Oktatási Szakkiállítás megnyitóján. Az agrárfókuszú intézmény profiljában központi szerepet kap a fenntartható jövő biztosítása, így a koncertek és a szórakozás mellett ehhez illeszkedő témákkal és praktikus tippekkel ismerkedhetnek majd a fesztiválozók 2022. július 13-17. között Velencén.

Bővebben

Magyar tudósok kutatása segíthet előre jelezni az unikornisokat, azaz a váratlan eseményeket

Magyar kutatók új matematikai módszert dolgoztak ki, amely segíthet előre jelezni váratlan eseményeket az adatsorok újszerű elemzésével. A kutatók eredményeikről a Scientific Reports című tudományos lapban számoltak be január 7-én. A módszerrel hatékonyabban előre jelezhető lehet egy újabb gazdasági világválság vagy éppen egy közelgő szívroham is. Az innováció számos tudományos, üzleti vagy egészségügyi területen jelenthet új lehetőségeket.

Bővebben

10.000 euró a tét a fenntartható megoldások versenyén

Napenergiával működő víztisztító, akkumulátor aloe vera növényből, környezetbarát energiára váltó halászok – többek között ezek az innovációk bizonyultak a legjobbaknak az elmúlt évek Schneider Go Green versenyein. A Schneider Electric fenntarthatóság témájú innovációs versenyére a felsőoktatásban tanuló magyar diákok jelentkezését is várják, a tét pedig nem kicsi, a 10.000 eurós fődíj mellett fizetett gyakornoki állást kapnak a cégnél a legjobbak.

Bővebben