Hirdetés

A Metropolitan hallgatóinak startup ötletével elköszönhetnénk a hőpapír alapú blokkoktól

Egy Metropolitan-hallgatókat tartalmazó csapat is bejutott a legjobb tíz projekt közé Magyarország első felsőoktatási szintű startup kurzusán. A Hungarian Startup University Program (HSUP) keretében kitalált megoldás megreformálhatja a vásárlások papírblokkokon alapuló rendszerét. A kétféléves egyetemközi kurzus a Metropolitan Egyetem hallgatói számára szeptembertől újra elérhető.

Hirdetés

A Hungarian Startup University Program (HSUP) e-learning kurzus, melynek keretében a diákok megismerik az innovatív gondolkodásmódot és a startupvilágot, illetve a vállalatépítéssel kapcsolatos gyakorlati tudást is elsajátíthatják, vállalkozói készségeik és kompetenciáik fejlődését pedig interaktív tesztekkel követhetik. A hallgatók a kurzus során a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) anyagi támogatásával vállalkozási ötletükön dolgozhatnak, amelyet a második félév végén a befektetők előtti versenyen, a Demo Day-en is bemutatnak.

A 2020-ban indult első kurzuson az ország 21 különböző egyeteméről több mint kétezer diák összesen száz ötlet megvalósításán dolgozott együtt. Az első két félévet záró augusztusi versenyen a Metropolitan hallgatóit – Elek-Gonda Juditot, Chinorányi Katát és Simor Krisztiánt – tartalmazó csapat is megmérette magát a Demo Day-en. A program a Metropolitan Egyetemen szeptemberben ismét elindul, az alap- és mesterképzéseken résztvevő hallgatók speciálkollégiumként vehetik fel. Ez azt jelenti, hogy az e-learning tananyag mellett egy tapasztalt Metropolitan-oktató, mentor is segíti felkészülésüket. A kurzus szabadon választható tárgyként érhető el: félévenként 3 kredites, de díjmentes formában.

„A Metropolitan Egyetemen arra törekszünk, hogy hallgatóink olyan gyakorlati tudásra és tapasztalatra tegyenek szert, amely folyamatosan hozzájárul személyes márkájuk építéséhez, és már az egyetem elvégzésekor versenyelőnyt jelent számukra – Prof.Dr. Bachmann Bálint a Metropolitan Egyetem rektora – Örülünk, hogy a HSUP-program visszaigazolta ezt a megközelítésünket. Büszkék vagyunk a döntőbe jutott csapatunkra, és gratulálunk minden résztvevőnek.”

A HSUP verseny döntőjébe jutott projekt az E-Slip elektronikus bizonylatkezelő rendszer, amely használatával a vásárlás során a pénztárgép – NFC technológia segítségével – papírblokk kiadása helyett egyenesen az okostelefonunkra küldené a bizonylatot. A blokkok rendszerezhetőek és szükség esetén – például garancia érvényesítéséhez – visszakereshetőek lennének. A rendszer a blokkokon szereplő adatok alapján pénzügyi elemzéseket készítene a felhasználó számára havi költéseiről, az így gyűjtött adatok személyre szabott promóciókhoz, big data elemzésekhez is használhatóak lennének. Az alkalmazás hozzájárulhatna a vegyszeres kezelés miatt nem újrahasznosítható, jelentős mennyiségű papírhulladék csökkentéséhez is.

A Metropolitan hallgatói számos más érdekes, piaci potenciállal rendelkező projektet dolgoztak ki, a helyszínre kiszálló vállalkozók időpont-optimalizáló rendszerétől a borok Shazamján vagy a gyerekek számára az optimális sportágat kiválasztó alkalmazáson keresztül a termelőket a vásárlóval összekötő országos portálig.

A HSUP kurzus ebben a tanévben is elérhető lesz a Metropolitan Egyetemen. A Hungarian Startup University Program által készített videó itt érhető el: https://www.facebook.com/watch/?v=374865860937510

Hirdetés

Az ember a kulcs, nem az ötlet

A hazai startup világban is megtalálhatók már az angyalbefektetők, a vállalkozások nagy része azonban még nem mindig tudja pontosan, hogyan és mikor lehet alkalmas arra, hogy tőkét kapjon tőlük a szintlépéshez. A Start it @K&H ezért a hazai angyalbefektetői szféra két közismert alakját látta vendégül, hogy tapasztalataikon keresztül mutassák be a kezdő vállalkozóknak az ilyen típusú forrásbevonás sajátosságait.

Bővebben
Hirdetés

A gyerekek digitális biztonságát védi egy magyar startup

A gyerekek digitális biztonsága szerencsére már nem új fogalom – mégis meglepő helyen kerülhet veszélybe. A kicsikről készült képek, videók online felületeken történő megosztása ugyanis veszélybe sodorhatja a gyerekek digitális biztonságát – akkor is, ha azt a szülők, az oktatási intézmény vagy éppen a nyári tábor szervezői teszik. A Start it @K&H inkubátorprogramba bekerült kidea egy olyan zárt digitális óvodai kommunikációs felület, amely többek között erre az aktuális problémára nyújt egyszerű megoldást. 

Bővebben

Balaton vibe, rövidnadrág és őszinte beszélgetések: ilyen volt az első Innovációs és Startup Napok a Balaton-felvidéken

Május közepén rendezte meg a PortusHome Coworking&Coliving, a StartITup Győr, az Input Program és a Draper Startup House az első közös eseményét Vászolyon. A startup ökoszisztéma szereplőit régiós, országos és nemzetközi szinten is összekötni szándékozó esemény elérte célját: őszinte, sallangmentes beszélgetések, baráti eszmecserék, fuckup storik és jobbító szándék jellemezte a 3 napos eseményt.

Bővebben

Fontos a fenntarthatóság, de az intim higénia területén várat magára az igazi áttörés

Nem sokkal hajlandóak többet fizetni a magyar nők a fenntartható intim higiéniai termékekért, és noha fontosnak tartják a környezetvédelmet, a hatékonyság és az ár az első számú szempont, amikor vásárlásra kerül a sor. Érdeklődnek az innovatív megoldások iránt, azonban ezek kipróbálására és használatára sokszor nincs elég idejük, így továbbra is a hagyományos menstruációs termékek hódítanak itthon – derül ki a TZMO Hungary felméréséből, mely a magyar nők véleményét vizsgálta a havi ciklushoz kapcsolódó környezettudatosságról.  

Bővebben

A NAV-tól igazolt szakmai vezetőt az adótanácsadói piac meghatározó szereplője

Magyarország egyik vezető, minősített és elismert adótanácsadója, új üzletágvezetővel bővítette szakértői közösségét. Kiss Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi osztályvezetője, 2022 májusától tölti be a SALDO tanácsadói üzletágvezetői pozícióját. Elődje Sarkadi-Nagy András volt, aki jelenleg a részvénytársaság vezérigazgatója.

Bővebben

Elindult a magyar Kickstarter, a Brancs közösségi piactér

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is. A Brancs az első hazai közönségre szabott online piactér, ahol az ország legújabb termék- és szolgáltatásfejlesztési projektjeit közösségi finanszírozással valósítják meg. Az ötletgazdák a leendő vásárlóikkal – azaz a közösség erejével – gyűjtik össze a kampányok megvalósításához szükséges tőkét.

Bővebben

Budapesten rendezik meg Közép-Európa legnagyobb techfesztiválját

Az online térben töltött két év után végre személyesen is várja elsősorban a szoftverfejlesztés terén dolgozó magyar és nemzetközi szakembereket Közép-Európa legjelentősebb, technológiai trendekkel és fejlesztői újdonságokkal foglalkozó techfesztiválja. A kétnapos Craft Conference magyar szervezői közel 30 országból mintegy 1500 résztvevőt várnak, akikkel többek között a NASA, a Google, a Spotify, az IBM vagy az eBay szakemberei, gyakorló kódolók, és a technológia üzleti oldalával foglalkozó vezetők is megosztják tapasztalataikat a legforróbb trendekről. A szellemi útravaló mellett workshopok, vállalati standok és kapcsolatépítő bulik teszik teljessé az élményt, melynek a Vasúttörténeti Park szolgál különleges helyszínéül.

Bővebben

A diákigazolvány új szerepe, szabadulószobává alakuló városok, és élelmiszertermelés a nappaliban – kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak.

Bővebben