Hirdetés

A Metropolitan hallgatóinak startup ötletével elköszönhetnénk a hőpapír alapú blokkoktól

Egy Metropolitan-hallgatókat tartalmazó csapat is bejutott a legjobb tíz projekt közé Magyarország első felsőoktatási szintű startup kurzusán. A Hungarian Startup University Program (HSUP) keretében kitalált megoldás megreformálhatja a vásárlások papírblokkokon alapuló rendszerét. A kétféléves egyetemközi kurzus a Metropolitan Egyetem hallgatói számára szeptembertől újra elérhető.

Hirdetés

A Hungarian Startup University Program (HSUP) e-learning kurzus, melynek keretében a diákok megismerik az innovatív gondolkodásmódot és a startupvilágot, illetve a vállalatépítéssel kapcsolatos gyakorlati tudást is elsajátíthatják, vállalkozói készségeik és kompetenciáik fejlődését pedig interaktív tesztekkel követhetik. A hallgatók a kurzus során a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) anyagi támogatásával vállalkozási ötletükön dolgozhatnak, amelyet a második félév végén a befektetők előtti versenyen, a Demo Day-en is bemutatnak.

A 2020-ban indult első kurzuson az ország 21 különböző egyeteméről több mint kétezer diák összesen száz ötlet megvalósításán dolgozott együtt. Az első két félévet záró augusztusi versenyen a Metropolitan hallgatóit – Elek-Gonda Juditot, Chinorányi Katát és Simor Krisztiánt – tartalmazó csapat is megmérette magát a Demo Day-en. A program a Metropolitan Egyetemen szeptemberben ismét elindul, az alap- és mesterképzéseken résztvevő hallgatók speciálkollégiumként vehetik fel. Ez azt jelenti, hogy az e-learning tananyag mellett egy tapasztalt Metropolitan-oktató, mentor is segíti felkészülésüket. A kurzus szabadon választható tárgyként érhető el: félévenként 3 kredites, de díjmentes formában.

„A Metropolitan Egyetemen arra törekszünk, hogy hallgatóink olyan gyakorlati tudásra és tapasztalatra tegyenek szert, amely folyamatosan hozzájárul személyes márkájuk építéséhez, és már az egyetem elvégzésekor versenyelőnyt jelent számukra – Prof.Dr. Bachmann Bálint a Metropolitan Egyetem rektora – Örülünk, hogy a HSUP-program visszaigazolta ezt a megközelítésünket. Büszkék vagyunk a döntőbe jutott csapatunkra, és gratulálunk minden résztvevőnek.”

A HSUP verseny döntőjébe jutott projekt az E-Slip elektronikus bizonylatkezelő rendszer, amely használatával a vásárlás során a pénztárgép – NFC technológia segítségével – papírblokk kiadása helyett egyenesen az okostelefonunkra küldené a bizonylatot. A blokkok rendszerezhetőek és szükség esetén – például garancia érvényesítéséhez – visszakereshetőek lennének. A rendszer a blokkokon szereplő adatok alapján pénzügyi elemzéseket készítene a felhasználó számára havi költéseiről, az így gyűjtött adatok személyre szabott promóciókhoz, big data elemzésekhez is használhatóak lennének. Az alkalmazás hozzájárulhatna a vegyszeres kezelés miatt nem újrahasznosítható, jelentős mennyiségű papírhulladék csökkentéséhez is.

A Metropolitan hallgatói számos más érdekes, piaci potenciállal rendelkező projektet dolgoztak ki, a helyszínre kiszálló vállalkozók időpont-optimalizáló rendszerétől a borok Shazamján vagy a gyerekek számára az optimális sportágat kiválasztó alkalmazáson keresztül a termelőket a vásárlóval összekötő országos portálig.

A HSUP kurzus ebben a tanévben is elérhető lesz a Metropolitan Egyetemen. A Hungarian Startup University Program által készített videó itt érhető el: https://www.facebook.com/watch/?v=374865860937510

Hirdetés

A 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép

Végleges megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a román RCS & RDS csoporttal a médiakonszern magyarországi érdekeltségeinek megvásárlásáról. A tranzakció lezárásával, illetve az elmúlt egy évben az infokommunikációs szektorban végrehajtott akvizícióival a 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép, miközben a cégcsoport meghatározó pozíciókat építhet ki a nyugat-balkáni távközlési piacon is.

Bővebben

Sikerrel zárult az első Agtech Summit konferencia

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) novemberben rendezte meg először hazánk első kifejezetten agrár startupokról szóló rendezvényét. A technológiai újdonságokat és a jövő agráriumát vizsgáló rendezvényen többszáz látogató vett részt és kapott közelebbi képet a legfontosabb agrártechnológiai startupok fejlesztéseiről.

Bővebben
Hirdetés

Nemzetközi startup programok az innovációk felkarolásáért – elindult az előjelentkezés az EIT Food programokra

Egyedülálló nemzetközi startup programokra pályázhatnak olyan innovátorok, akik ötleteikkel vagy előrehaladottabb projektjeikkel tenni szeretnének egy karbonsemleges jövőért. Az EIT Food széles kínálatában különböző fejlettségű startupok mind megtalálhatják a számukra ideális programot. A több hónapos események során a kezdeti ötletfázistól egészen a piacra jutásig, befektetésszerzésig és nemzetközi networképítésig kapnak segítséget a résztvevők. Továbbá a legjobb csapatok a szakmai támogatás mellett pénzbeli jutalomban is részesülhetnek. A startup programokba 2022 elején nyílik meg a jelentkezés, de az előregisztráció már nyitott az érdeklődők számára.

Bővebben

Világsiker lehet a robotokat oktató magyar startupból

A Spirit FM startupokkal, innovációval, jövőbemutató ötletekkel és potenciális befektetési lehetőségekkel foglalkozó szórakoztató rádióműsorának, a Hibrid Startuppernek ismételten Sohajda Júlia, a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő egyik alapítója volt a vendége, aki ezúttal sem érkezett egyedül. Vincz Dániel, egy magyar fejlesztőcsapat, a Mollia ügyvezető-helyettese kísérte el a beszélgetésre, amely startup célja egy adaptív, tanítható szoftver kifejlesztése a Bábu nevű virtuális humanoid robot kinematikai vezérlésére. (X)

Bővebben

Béremelésre számíthat a fiatal generáció

A dolgozó fiatalok majdnem kétharmada számít béremelésre a következő időszakban, 46 százalékuk az inflációnál alacsonyabb, 20 százalékuk viszont azt meghaladó emelést valószínűsít – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A pesszimisták, vagyis a fizetéscsökkenésre számítók aránya nagyon alacsony, mindössze 4 százalékos.

Bővebben

Az alapanyaghiány egyre nagyobb kihívások elé állítja a kkv-kat is

Új akadályokkal kell szembenézniük a kkv-knak, derül ki a K&H kkv bizalmi index legfrissebb, harmadik negyedéves eredményeiből. Tavaly a járvány közvetlen következményeként a kereslethiány okozott nehézségeket, mostanra viszont az anyaghiány jelent kihívást a kereslet intenzív visszatérése és a kiüresedő készletek miatt.

Bővebben

A karácsonyi akciók idején kell igazán tudatos fogyasztónak lenni – segít a magyar startup

A karácsonyi akciók minden évben vásárlók ezreit csábítják az áruházakba és az online webshopokra, a folyamatos marketingkampányok bűvöletében a spórolás nem kis kihívás. A személyes vagy családi költségvetések védelme érdekében különböző stratégiákat követnek a magyarok: a vásárlóknak nagyjából a fele csak arra igyekszik költeni, amire valóban szüksége van, míg minden harmadik fogyasztó termékösszehasonlító oldalak segítségével, valamint az ár-érték arány szempontjának mérlegelésével próbál minél tudatosabb döntést hozni. A mobilcsomagok transzparens összehasonlításával foglalkozó BillKiller szakértői rámutatnak, hogy a fogyasztói tudatosságnak nem csak az egyszeri vásárlásoknál van kulcsszerepe.

Bővebben

Mitől lesz valaki nem csak jó, de eredményes menedzser a 21. században?

Napról napra változó piaci környezet, távmunka, széteső csapatok és hektikus üzletmenet – az elmúlt két évben lassan hozzászokhattak a vezetők a koronavírussal érkező bizonytalansághoz és a folyamatos újratervezéshez, most viszont ideje a jövőre koncentrálni. Míg a 2020-as Strech konferencia a COVID-válság által felvetett akut problémákkal és gyakorlati tippekkel várta a felső vezetőket és menedzsereket, idén már a hosszabb távú stratégiák, a válságálló és tartós sikert hozó megoldások kerülnek a nemzetközi menedzsment konferencia fókuszába december 7. és 9. között. A szervezők többek között a Morgan Stanley és a Prezi világhírű szakembereivel, sőt, a magyar férfi vízilabda válogatottat sikerre vezető Kemény Dénessel keresik a választ a kérdésre: mitől lesz valaki nem csak jó, de eredményes menedzser a 21. században?

Bővebben