Hirdetés

A hazai agilitás két úttörője állt össze, hogy megreformálja a nagyvállalatokat

Janovszki Zsolt és Szmola Roland portfóliójában már olyan cégek is megfordultak, mint a Wizzair, az EGIS, az OTP és az E.ON. Habár már külön-külön is jelentős eredményeket és szakmai elismerést értek el, most úgy döntöttek, hogy közös hajóban evezve reformálják meg a legnagyobb multikat, akik teljesen szabad kezet adtak nekik. 

Az agilis módszertan nagyon egyszerűen fogalmazva három dolgot ad. Csökkenti a költségeket, így növeli a profitot és kielégíti a menedzsment igényeit. Megteremti a gyors változásra való képességet, ami egyben ügyfélközpontúvá teszi a céget. És végül, de nem utolsó sorban elégedetté és boldoggá teszi a munkavállalókat, így a vállalkozás magánál tudja tartani az értékes embereket. A régi hatalomalapú működés helyett az érték és a piaci igények kerülnek előtérbe. Ezzel az értékalapú hozzáállással Zsolt és Roland csapata az elmúlt évben több milliárd forinttal csökkentette a cégek költségét, és 130 %-al csökkentette a termékek piacra jutási idejét. 

“A cégalapítás előtt Roland az egyik legnagyobb hazai közműcégnek, az E.ON-nak volt a transzformációs vezetője, amikor egyik nap ráírtam Linkedin-en és egy jó hosszú monológban összefoglaltam, hogy szerintem mit nem csinálnak jól a projektben. Rolanddal ekkor már látásból ismertük egymást, de még soha nem beszélgettünk személyesen. Egy hét múlva egymással szemben ültünk és egy egy órás kávézás után rájöttünk, hogy az alapértékeink olyan közel vannak egymáshoz, hogy kikerülhetetlen volt a találkozásunk. Azért tudunk együttműködni ilyen jól, mert olyanok vagyunk, mint a jin és jang. Én vagyok a kockázatkereső, aki bármit be mer vállalni, míg Roland hozza azt a kommunikációs képességet, mellyel a nagyvállalatok felsővezetőit meg lehet győzni, hogy az egyetlen esélyük a versenyképességre, az az agilitásra való átállás.” – mondja Zsolt, az RI Consulting társalapítója. 

A cél az, hogy a hazai vállalati szférában, legyen szó nagyvállalatról, vagy startupról, elindítsák azt a folyamatot, amit a nyugati szervezetek már széleskörben használnak. Az agilitásra való átállás nem kockázatot jelent, hanem lehetőséget egy önmenedzselő és ügyfél-fókuszú 21. századi szervezetre. 

“Mi nem ijedünk meg attól, ha valamilyen vállalkozás nem felfelé megy, hiszen pont ezeknél lehet a legnagyobb eredményt elérni. A startupoknál például nem kérdés, hogy már a kezdetektől agilisan kell működniük, mert nincsen meg az a bizonyos stabil piaci pozíció és a  konkurencia jeges lehelete folyamatosan ott van a tarkójukon. Mi ahelyett, hogy elmennénk és elmondanánk, hogy mit hogyan kéne csinálni, együtt dolgozunk, gondolkodunk és változunk a dolgozókkal. Mert az agilitás naggyá teheti a kicsiket, versenyképessé a nagyokat és boldogabbá a munkavállalókat.” – mondja Zsolt.

Közel 19 milliárd hektoliternyi szennyezett víztől óvta meg a közösségeket a globális vállalat

A Xylem globális víztechnológiai vállalat megoldásai 2021-ben több mint 18,93 milliárd hektoliternyi , az árvizek nyomán érkező, szennyezett víztől mentették meg a közösségeket  – derül ki a vállalat éves Fenntarthatósági Jelentéséből. A társaság jelentős előrelépést ért el karbonlábnyoma csökkentésében is, az üvegházhatású gázkibocsátási intenzitása 12 százalékkal mérséklődött, a vízfelhasználása pedig 22 százalékkal csökkent 2019-hez képest.

Bővebben

Minden, amit egy startupnak tudnia kell a Term Sheetről

Nagyon sok seed fázisban (már rendelkezik valamilyen bevétellel vagy validációval) lévő startupnak álma, hogy kapjon egy term sheetet (indikatív árajánlatot) egy kockázati tőke alaptól. Itt a befektetési összeg már általában minimum 1 millió dollár környékén van ezalatt nem éri meg nagyon átvilágítani a céget, mert a befektetési összeg nagyobbik része az átvilágítási költségekre menne el.

Bővebben

Innovatív duális képzés fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetemen

A közelmúltban sikeresen lezárult EFOP projekt eredményeként jelentős oktatási-képzési fejlesztések valósultak meg a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) és a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában (PE ZEK). A 347 millió forintos európai uniós támogatást többek között a duális képzés minőségfejlesztésére, vállalati tananyagainak és ösztöndíjrendszerének fejlesztésére fordították.

Bővebben

Már nem előny, hanem alapkövetelmény: így használják a hazai startupok a legújabb technológiákat 

A legmodernebb technológiák már nemcsak a tech cégek kiváltságai: a hazai startupok a fejlesztés során is alkalmazzák és a termékeik, szolgáltatásaik használatába is beépítik azokat – derül ki a Start it @K&H inkubátor tapasztalataiból. Ehhez persze a csapatokba olyan szakemberek is kellenek, akik részt tudnak venni a programozásban vagy irányítani tudják a külső fejlesztőket. 

Bővebben

Az iskolakezdési támogatás reneszánszát hozhatja a növekvő infláció

Egész Európában és Magyarországon is csúcsra jár az infláció, ami miatt különösen nagy tehertétel lesz a szeptemberi iskolakezdés a magyar családok számára. Cégmérettől függően jelentős különbség van az iskolakezdési támogatást adó vállalatok arányában: míg 150 fő fölött minden harmadik, addig 50 alkalmazott alatt csak a munkáltatók 10 százaléka alkalmazza ezt a juttatási formát – derül ki az Edenred reprezentatív felméréséből. Pedig az iskolakezdési támogatásnak számos előnye van, akár 22 százalék megtakarítást jelenthet a cégeknek.

Bővebben

Tíz startup képviseli hazánkat a Collision konferencián Torontóban

Az Express Innovation Agency, valamint Magyarország Ottawai Nagykövetsége, Magyarország Torontói Főkonzulátusa, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a HEPA Kanadai Partneriroda közös szervezésében tíz magyar startup vesz részt a világ egyik legjelentősebb technológiai eseményén Torontóban a Collision konferencián. A 2022. június 20-23. között megvalósuló techshow-t és kiállítást megelőzően, valamint azt követően nemzetközi befektetőkkel és szakmai partnerekkel is találkozhatnak a résztvevők Kanadában.

Bővebben

Már az épületeket is veszélyeztetik a kibertámadások

Az épületirányításban alkalmazott, IoT technológiát használó eszközök száma a mostani 1,7 milliárdról várhatóan 3 milliárdra nő 2025-re, amiben fontos szerepet játszik, hogy a tulajdonosok és üzemeltetők egyre több kereskedelmi ingatlan esetében nyúlnak a digitalizációhoz és használnak épületirányítási rendszereket a létesítmények korszerűsítésére. Így ezek a kereskedelmi épületek gyakorlatilag a jövő intelligens épületeivé alakulnak, csakhogy mindeközben fokozatosan nő a kiberbiztonsági kockázatuk.

Bővebben

A rugalmas munkaidő a fizetésnél is fontosabb szempont

A 15 évesnél idősebb diákok túlnyomó többsége már dolgozott korábban, idén pedig 96 százalékuk vállalna valamilyen nyári munkát – derül ki a Job Force Iskolaszövetkezet online felméréséből. A legtöbben a kereskedelemben helyezkednének el, a munkahelyválasztásnál pedig a rugalmas időbeosztás a legfontosabb szempont. A diákok közel harmada félretenné a nyáron keresett pénzt, közel 40 százalékuk pedig szívesen helyezkedne el akár hosszabb távon is feladatot vállalva egy fejlődési lehetőséget biztosító környezetben.

Bővebben

Indul a negyedik agrár stratup inkubációs program

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara agrár startup programja 2019 óta több programelemmel is támogatja az új típusú fejlesztéseket, annak érdekében, hogy az agrárium digitalizációs szintje növekedjen és minél több gazdálkodó kezdje alkalmazni a hatékonyságnövelő és fenntartható megoldásokat. Az idei évben negyedik alkalommal induló nagyvállalati–startup inkubációs program fő célja, hogy a szektort érintő kihívásokra megoldásokat találjon. Az

Bővebben