Hirdetés

A Brexitnek ára van: jövőre fokozatosan térnek vissza a roaming és a külföldi hívások díjai

Bár egyelőre még nincs extra költsége az Európai Unióból az Egyesült Királyságba, illetve az onnan indított hívásoknak, SMS-eknek, valamint a kontinensen történő mobilhasználatnak, de ez már nem sokáig lesz így. Jövőre ugyanis sorra térnek majd vissza a brit szolgáltatók a 2017-ben elhagyott roaming- és nemzetközihívás-díjakhoz. A mobilcsomagok transzparens összehasonlításával foglalkozó BillKiller szakértői szerint éppen ezért a kint élő magyaroknak és hozzátartozóiknak érdemes lesz alaposan végiggondolniuk, honnan hová indítanak hívást; a növekvő költségek várhatóan továbbra is a digitális tér felé terelik majd a mobilkommunikációt.

Hirdetés

Az Európai Unió még 2017-ben szüntette meg a roaming és a külföldi hívások díjait, azóta a távközlési cégeknek a belföldi tarifákért kell biztosítaniuk a szolgáltatást az unión belül külföldre utazó vagy telefonáló ügyfeleiknek. Azzal ugyanakkor, hogy 2020. január 31-én Nagy-Britannia hivatalosan is elhagyta az EU-t, számukra többek között az egységes belső piac és a vámunió is megszűnt. Ezzel pedig arra is megvan a lehetőségük, hogy visszahozzák a roamingdíjakat – amivel minden jel szerint élni is fognak a brit szolgáltatók. Egyelőre úgy néz ki, egyedül Írországban marad az eddigi rendszer, mindenhol máshol napidíjat vagy előzetesen megvásárolt, több napra szóló csomagot kell majd venniük az embereknek, függetlenül attól, hogy csak egyetlen hívást indítanak külföldre vagy külföldi tartózkodásuk alatt telefonálnak, illetve mobilneteznek.

Mit jelent a brit napidíj?

Az Angliából hazatelefonáló vagy videóhívást indító magyaroknak napi két fontot kell majd kifizetniük, ha akár egyetlen rövid hívást is indítanának a szüleik vagy hozzátartozóik felé; a többszöri hívásokat ennek megfelelően érdemes lesz egy-egy napra összeszervezni. Aki a munkájából vagy egyéb okokból adódóan rendszeresen szeretné igénybe venni ezt a szolgáltatást, annak jobban megéri a nyolc vagy tizenöt napos roamingcsomag megvásárlása, ezek esetében egyfontos napidíjjal kell számolniuk az ügyfeleknek.

A brit szolgáltatók napidíjairól:

  • A három legnagyobb angol szolgáltató egyike, a Three 2022. május 23-tól teszi kötelezővé a napi 2 fontos (kb. 820 forintos) díjat azon valamely európai uniós országba utazó vagy telefonáló előfizetőik számára, akik 2021 októbere óta kötötték vagy újították meg a szerződésüket.
  • Az EE szintén napi két fontot számol majd fel az Európai Unión belüli roamingért, de az úgynevezett Smart Benefittel rendelkező mobilcsomagokhoz jár egy Roam Abroad szolgáltatás, amellyel egyszeri 10 font (kb. 4100 forint) befizetése után egy teljes hónapig a napi felár felszámolása nélkül lehet internetezni.
  • A Vodafone 2022. január 6-tól egyelőre csak az augusztustól belépő új ügyfeleknek számol fel plusz költségeket, a régebbi előfizetők egészen addig a megszokott rendszerben maradnak, amíg nem váltanak díjcsomagot.

Akik innen indítanak hívást az Egyesült Királyságba és hazai előfizetésük van, azok ugyanúgy, többségében a hálózaton kívüli díjak függvényében mobilozhatnak, mint eddig – azaz nem kell plusz díjjal számolniuk. A három magyar szolgáltató – a Telekom, a Telenor és a Vodafone – ugyanis a Brexit ellenére is az EU díjzónába tartozó országként kezeli az Egyesült Királyságot. Leegyszerűsítve tehát ez azt jelenti, hogy 2022-től, újabb szabályozások bevezetéséig, érdemes lesz a magyar szolgáltatók ügyfeleinek indítani a hívásokat Angliába, és nem fordítva, hiszen idehaza nem kell plusz napidíjjal számolni; ez pedig akár egy mobilcsomag-váltást is szükségessé tehet.

Mit jelent a magyarországi lakosok számára?

„Januártól még fontosabb lehet egy-egy családon belül, hogy a magyarországi előfizetéssel rendelkező ügyfeleknek az igényeiknek a leginkább megfelelő mobildíjcsomagjuk legyen. Ezzel ugyanis jelentősen mérsékelhetik a család kiadásait, amennyiben a külföldre történő hívásindítások egyoldalúvá válnának” – hívta fel a figyelmet Halmai Attila, a BillKiller társalapítója. „A tudatosság tízezer forintban mérhetően kifizetődő: a www.billkiller.hu oldalon ingyenesen elérhető applikációnk eddig átlagosan nagyjából 52 ezer forint éves megtakarítást kalkulált a felhasználóinknak egy új, az igényeiknek sokkal inkább megfelelő tarifacsomagot ajánlva” – tette hozzá a szakértő.

Hirdetés

Engedélyt kapott Európa első blokklánc alapú neobankja – magyarok fejlesztik

Pénzügyi szolgáltatói engedélyt kapott az Európai Unió területén Európa első blokklánc alapú neobankja, a BENKER. A Litván Nemzeti Bank által felügyelt, magyar szakemberek által létrehozott neobank, a BENKER új világrendet hoz a pénzügyek világában: a technológián keresztül garantál teljes kontrollt és önrendelkezést ügyfeleik pénzügyeik felett.

Bővebben
Hirdetés

A bankrendszer digitalizációjának állóvizét a pandémia és a fintech innovációk is felkavarták

A Liferay Hungary tudásmegosztó, különböző iparágak digitalizációs trendjeit bemutató videó sorozatának legújabb adásában a bankszektor pandémia alatti és az ezt követő digitalizációs kihívásait ismertetjük a 2019. október 31-én a 120 takarékszövetkezetből álló Takarékbank csoport és az FHB Bank cégjogi egyesülésével létrejövő Takarékbank Zrt. példáján keresztül. Digitális rock and roll Míg előtte leginkább a személyes kapcsolatokra

Bővebben

Érkezik a metaverzum a munkahelyekre az iskolákba, de még az egészségügybe is

Az elmúlt évtizedben számos ígéretes virtuális- és kiterjesztett valóság (VR/AR) alapú megoldás született, a mindennapjainkat azonban mégsem szőtte át eddig a technológia. A világjárvány viszont ezen a területen is lényeges változást hozott, hiszen miközben a négy fal közé szorultunk, minden eddiginél jobban vágytunk a valóságot hűen imitáló vásárlás, közösségi programok vagy éppen utazás élményére. Az eredmény: érkezik a metaverzum a munkahelyekre és az iskolákba, de még az egészségügybe is, vírusként terjed a VR a kereskedelemben és az ingatlanpiacon is. A Protechtor szakértői összeszedték a következő évek legfontosabb trendjeit a területen, hiszen az egyik legdinamikusabban fejlődő tech szegmensről van szó: 2030-ra ugyanis már közel 1200 milliárd dolláros piacon osztozhatnak a VR/AR fejlesztések úttörői.

Bővebben

Három Vespucci Partners cég vett részt a CES-en

A CES a világ legnagyobb szabású, egyben legbefolyásosabb technológiai rendezvénye, az átütő erejű technológiák és a globális innovátorok próbatere, ahol a világ legismertebb márkái kötnek üzleteket és találkoznak új partnerekkel. Ez a lehetőség vonzotta a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő vezetőit is, akik három portfóliócégükkel – Haris Digital, Mollia és IMM-DATA – együtt vettek részt az eseményen.

Bővebben

Kriptovalutázó startupokat támadnak a hekkerek

Kis és közepes méretű vállalkozások elleni támadássorozatra bukkantak a Kaspersky szakértői. A fejlett állandó fenyegetésekkel támadó BlueNoroff hekkercsoport támadásai következtében az áldozatok komoly kriptovaluta-veszteségeket szenvednek el világszerte. A SnatchCrypto nevű kampány célpontjai olyan vállalatok, amelyek a tevékenységük jellegéből adódóan kriptovalutákkal és okos szerződésekkel, decentralizált finanszírozással (DeFi), blokklánc technológiával és a FinTech iparággal foglalkoznak.

Bővebben

A környezettudatosságra helyezi a hangsúlyt a házigazda MATE az idei EFOTT fesztiválon

Az EFOTT idei házigazdája a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem – jelentették be az Educatio Oktatási Szakkiállítás megnyitóján. Az agrárfókuszú intézmény profiljában központi szerepet kap a fenntartható jövő biztosítása, így a koncertek és a szórakozás mellett ehhez illeszkedő témákkal és praktikus tippekkel ismerkedhetnek majd a fesztiválozók 2022. július 13-17. között Velencén.

Bővebben