Hirdetés

Jobb a csapat sportteljesítménye az agyi tréningek után

Volt már olyan, hogy az intuíciód azt sugallta; az egyik ismerősöddel valami történt, majd pár órával később kiderült, hogy nem csalt a megérzésed? Bizonyára többször hallottad már azt a kifejezést, hogy valakivel ’egy hullámhosszon vagytok’, mikor nagyon jól tudtatok együttműködni vagy dolgozni.

Ezek nem véletlenek – mostmár a Startup Campus Inkubátor portfóliójában szereplő startup tudományosan is bebizonyította.

Az Innoria Kft. közel tíz éves  munka és másfél év célzott fejlesztés után kimutatta, hogy bizonyos, az agyat összehangoló tréningeknek köszönhetően, az ember sokkal jobban teljesíthet egy adott csoporton, sportcsapaton belül, így nagyobb összhangban tud együttműködni a társaival.

Coherence nevű tudásbázis szoftverük, hosszas tesztek sorozata után fejlődött mai szintjére, mellyel ki tudják nyerni hogyan működik az agyi hullámok összehangolódása különböző személyeknél és ez milyen hatással van a csapatokra.

Az utóbbi években a sportszakembereknek rá kellett döbbenniük, hogy a fizikai képesség fejlesztésének határait elérték a hagyományos és megszokott eszközökkel és a megoldás a mentális képzésekben és az agyi tréningekben lesz fellelhető. A konkrét elképzelés, hogy az ötletünket kifejezetten a sportolókra és a sport szakterületére szűkítsük, Rusz Bertalannal a Startup Campus inkubációs managerével folytatott befektetési tréningünk folyamán született meg.– mondta el Dávid Roland, a cég alapítója.

A fejlesztés a világon egyedülálló; az egyének helyett több személyre koncentrálnak, egyszerre. A csapat elsődleges célul tűzte ki, hogy a sportolókat egymásra hangolják és közben real-time feedback-et nyújtsanak az edző számára. Jelenleg négy személy agyhullámtérképét tudják egy képernyőn ugyanabban az időben mutatni, így demonstrálni, hogy mennyire sikeres az adott 4 személy az ’egy hullámhossz’ elérésében.

„A célunk és motivációnk egy olyan termék fejlesztése volt, amelynek köszönhetően a csapatok érzelmi összehangoltságának foka eléri a maximumot, így a legjobb teljesítményt nyújtják majd minden helyzetben.

A céget 2017-ben alapították, a csapat jelenleg három termék fejlesztésén dolgozik.

„A projekt a kognitív tudományon alapszik, ami több szakterületet is magába foglal. Tulajdonképpen ezt úgy kell elképzelni, hogy az EEG és más bioszenzor alapú tudatkutatási rendszerhez analitikai algoritmusokat készítünk és programozunk.. Így az EEG készülék nyers adatait elemezve képesek vagyunk az alany tudatállapotainak valós idejű kimutatására és elkülönítésére is. A fejlesztő csapat a felhasználási céltól függőenaz agyról érkező elektro-fiziológiai jeleket, illetve a szívfrekvencia variabilitást, hőkamera és szemmozgás adatokat részletesen tudja analizálni. A most fejlesztett rendszerünk az EEG jelek háttérelemzésének köszönhetően meg tudja állapítani, hogy melyik sportoló milyen mentális helyzetben van a többiekhez képest azaz, hogy csapatszinten milyen a koherencia. Ebből adódóan nem csak az egyéni fizikai és mentális teljesítőképesség szerint tudják majd az edzők és sport-pszichológusok összeállítani a csapatot, hanem a csapatszintű mentális teljesítő képesség és összehangoltság alapján is. Megállapíthatják ’kik a nagy mentális egyéniségek’, akiket a csapatban követnek, vagy kik az egyénieskedők, akik ’kilógnak a sorból’, illetve kik azok akik a legmagasabb szintű kooperációra képesek, akik a csapategység generálói. A gyengébbeket kiszűrhetik vagy tréningezhetik a csapattal együtt, ezzel maximalizálhatják a játékosok tehetségét, a csapatok együttműködését és teljesítményét egy egészen új dimenzióban.”

Az első termék egy tanácsadó és bio-feedback szoftver, a Team Flow Measure system. A szoftver segítségével a sportoló mentális állapotát lehet feltérképezni, ennek köszönhetően az egyesületek edzői fel tudják mérni a csapat mentális koherencia szintjét, illetve láthatják melyik játékos a mentális húzóerő, vagy éppen ellenkező esetben, melyik játékost teljesít gyengébben a csapaton belül. Ezt a terméket szettben lehet kapni a hozzá tartozó kiegészítőkkel és szoftverrel.

Másik két termékük, a Team Flow Coach, illetve a Team Flow Generator fejlesztésébe egy következő körös befektetés után lesz lehetőségük belekezdeni. Az előbbi termék az edzőnek különösen hasznos lesz, mivel pillanatnyi információkat tud majd kezelni, illetve tanácsokat fog adni a mesterséges intelligenciának köszönhetően már a játék belső szabályrendszerét is figyelembevéve. Az utóbbi termék, a Team Flow Generator, nevéből adódóan is, már egy önállóan működő szoftver lesz, amely a tervek szerint mesterséges intelligencia segítségével tudja majd a felhasználókat mentálisan egymásra hangolni. Ennek előnye, hogy az edzéstervbe könnyen beilleszthető egyéni, valamint csoportos tréningeket fog biztosítani a sportolók számára.

Az Innoria termékeivel az egész sport szakmát és az edzések felépítését szeretné innoválni és modernizálni.

Helyzetük pontosan ezért speciális; nem csakterméket, hanem a piacot is innoválnak. A piacra való belépést illetően figyelembe kell venniük több szegmenst is, így az értéket, amit rendszerük képvisel nehezebben tudják megállapítani és a befektetőknek az ötletet hagyományos módon prezentálni. A több részből összetevődő célcsoportjuk egy több milliárd dolláros piacra nyitja meg a kapukat.

A csapat középtávú célja, hogy a termékeket Európán belül 2019-től kezdve árusítsák, majd hosszútávon 2020-tól pedig a nemzetközi vizekre evezni, főképp Észak-Amerika irányába.

Szerencsések vagyunk, mert annak ellenére, hogy még csak az első termékünk készült el, már több európai futball, illetve kézilabda csapattal kezdtük meg a tárgyalásokat.”

tette hozzá Roland.

A nikotinfüggést csökkentő és az idősgondozás Airbnb-jét megálmodó csapat is bekerült start it @K&H inkubációs programjába

A K&H Csoporthoz kötődő nagyvállalati inkubációs program célja, hogy a bármely területről érkező csapatokat segítsék abban, hogy projektjüket fejlesszék, és elérjenek a következő érettségi fázisba. A program ehhez szakmai mentorációt, közösségi irodát és széles kapcsolati hálót is biztosít a résztvevőknek.

Bővebben

Vinnai Balázs: Pár év múlva lehet, már nem én, hanem egy AI hasonmásom fogja megnyitni a SMART Konferenciát

A SMART Konferenciát szervező IVSZ elnöke, Vinnai Balázs szerint a mesterséges intelligencia elterjedése azt az érzetet kelti az emberekben, mintha nem kéne a digitális alaptudás az AI használatához. Aki azonban igazán hatékony és termelékeny akar lenni, annak pont erre az alaptudásra kell támaszkodnia. Interjúnk a SMART Konferenciáról.

Bővebben

Azért bízzanak bennünk a startupok, mert a BMW is bízik bennünk! – mondja az Econ Engineering ügyvezető igazgatója

A Technocatalyst programban a startupok az Econ Engineering segítségével olyan hatékonysággal fejleszthetik prototípusukat virtuálisan, ami offline módon lehetetlen lenne. A költségeket vagy a program másik stratégiai partnere állja, vagy az Econ száll be a projektbe equity alapon. Az Econ szerint a nagyvállalatok töretlen bizalma mutatja, hogy megbízható szolgáltatója lesznek a startup-ökoszisztémának is. Összefoglaltuk az Econ

Bővebben

Miért éri meg virtuálisan prototípust készíteni a startupoknak, és hogyan zajlik ez egyáltalán?

Az innovációs projekteknek szóló Technocatalyst programban az Econ Engineering elérhetővé teszi a mérnöki szimulációk világát a startupoknak is. Hogyan tudja egy startup az Econnal virtuálisan megterveztetni a prototípusát? Mennyire szoros az együttműködés, mekkorák a költségek, és miért bízzon meg a startup az eddig ipari nagyvállalatoknak szolgáltató cégben? Kiglics Gábort, az Econ ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Bővebben

Gazdaságos 3D nyomtatógép és hisztikezelő gyereknevelési rendszer is nyert az első VOSZ Smart startupversenyen

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége azzal a céllal hozta létre a versenyt, hogy felkutassa az élet különböző területein születő innovációkat, és segítse ismertségük növelését. A fődíjat a 3D nyomtatást megkönnyítő ReFilamer hozta el.

Bővebben

Az ember bármikor beavatkozhat a mesterséges intelligencia működésébe – erre ad garanciát az Unió AI szabályozása

Komoly nyomon követési és naplózási rendszert kell annak kiépítenie, aki bizonyos területeken mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvert szeretne forgalmazni az EU-ban.  Az új uniós rendelet, az AI Act ezt azért is írja elő, hogy bármikor közbe tudjon lépni az ember az AI működésébe, ha szükséges. Összefoglaltuk a Pokó Diána mesterséges intelligencia és technológiai szakjogásszal készült interjúnkat.

Bővebben

Ha az EU nem szabályozná a mesterséges intelligenciát, könnyen elharapózhatna a félelem, és megfojtanánk az innovációt

Márciusban fogadta el az Európai Parlament a világ első átfogó mesterségesintelligencia-szabályozását. Miért volt szükség az ún. AI Act-re? Tartanunk kell-e a robotok lázadásától, vagy attól, hogy a kormány AI-eszközökkel követi a mindennapjainkat? Mit fog érzékelni a felhasználó, és mennyi időbe telhet, mire a jog utoléri a gyorsan fejlődő technológiát? Interjúnk dr. Pokó Diána mesterséges intelligencia

Bővebben

Mi az: 42, és nem az élet értelme?

Az európai startup-ökoszisztéma az idei első negyedévben 42 darab, egymillió dollárt meghaladó befektéssel büszkélkedhet. 2022 második negyedéve óta nem volt ilyen magas ez a szám, és már 2024 első három hónapjában majdnem fele annyi úgynevezett megaround történt Európában, mint tavaly összesen.

Bővebben

Hozz egy jó ötletet egy elhagyott terület újrahasznosítására, és nyerj hárommillió forintot!

A CheckINN Revitalizátor ötletpályázat célja, hogy a befektetők helyett a felsőoktatásban tanuló diákok álmodják meg, hogy a funkcióját vesztett, elhanyagolt épületek, területek hogyan teremthetnének újra értéket, új külsővel és turisztikai jelentőséggel is felruházva őket.

Bővebben
Ez a weboldal is sütiket használ!
Sütiket használunk a tartalom és a közösségi funkciók biztosításához, a weboldal forgalmunk elemzéséhez és reklámozás céljából. Ezen kívül média-, hirdető- és elemző partnereinkkel megosztjuk a weboldal használatodra vonatkozó adatokat, akik kombinálhatják más olyan adatokkal, amelyeket más, általuk használt szolgáltatásokkal együtt adtál meg. A weboldalon megtekintheted a sütik használatának részletes leírását.
Rendben
Szükséges
Beállítások
Statisztika
Marketing
Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások