Hirdetés

30 órájuk volt megalkotni a jövő pénzügyi szoftvereit

Hétvégén rendezték meg Magyarország első fintech fejlesztői versenyét, a Fintechlab Hackathont. A világ minden tájáról érkeztek kódolók, designerek, hogy 30 óra alatt megalkossák a jövő pénzügyi prototípusait. A 25 ezer eurós befektetési lehetőséget a pénzügyi tudatosságunkat segítő lengyel-bosznia-hercegovinai vegyes csapat megoldása, az MKB.me nyerte el.

Hirdetés

2016-ban indította el az MKB Bank a fintech programját és ennek részeként Magyarország első Fintech Akadémiáját és Fintech Versenyét. A program folytatásaként 2017-ben elindult az első hazai fintech inkubátor, az MKB Fintechlab, majd év végén sor került a nyílt bankolást előkészítő, első közép-kelet-európai banki API tesztelői versenyre is. Idén fintech hackathonnal és – az Oracle-lel együttműködésben – 1.500 API hozzáféréssel bővült az MKB Bank fintech programja. Az idei verseny stratégiai partnerei a GIRO Zrt. és a lengyel BOS Bank, a zsűri partnerei pedig az MVM Zrt. és a Magyar Posta, amelyek vezérigazgatói segítették az MKB Bankot a zsűrizésben.

A világ minden tájáról érkeztek Budapestre

A Fintechlab Hackathon fejlesztői versenyre Guatemalából, Indiából, Egyiptomból, Franciaországból, Németországból, Romániából, Lengyelországból, Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából és Szlovákiából érkeztek, hogy bemutassák, miképpen lehet a banki adatokat felhasználni pénzügyi tudatosságunk növelésére, vagy épp az ökológiai lábnyomunk csökkentésére.
Az előbbi kihívásra a lengyel-bosznia-hercegovinai Digi.me csapat MKB.me megoldása kínálta a legötletesebb megoldást és nyerte el a 25 ezer euró értékű befektetési lehetőséget.

A nyílt bankolás (open banking) eszközeire alapozott, a környezettudatosságunkat fejlesztő applikációk közül a francia csapat megoldása, a Leaf lett a győztes és nyerte el a lengyel BOS Bank díját.

A banki adatok hasznosítása mellett a csapatok azzal is foglalkozhattak, milyen újfajta megoldásokkal lehetne csökkenteni a készpénzhasználatot a 2019. július 1-jén Magyarországon elinduló azonnali fizetési rendszeren keresztül. Az azonnali fizetési rendszerért felelős GIRO Zrt. a magyar-román csapat KPEYE fantázianevű, a kis- és középvállalkozások pénzügyeit támogató menedzsment megoldásnak ítélte oda a díjat.

Globális lehetőségek nyílnak meg

A fejlesztői versennyel párhuzamosan – a Hackathon Pro keretében – az MKB Bank és az Oracle sikeres együttműködésének köszönhetően a világcég megnyitotta az 1.500 API hozzáférést tartalmazó piacterét a már érettebb fázisban lévő hazai és nemzetközi fintech startupok számára. A startupoknak szintén 30 óra állt rendelkezésre, hogy megoldásukat integrálják az Oracle rendszeréhez és demonstrálják az eredményeket.
7 fintechnek sikerült a 30 órás integráció, közülük Magyarországot a Blueopes, a W.UP és a Family Finances képviselték, amelyek részt vehetnek az Oracle API roadshow-ja következő helyszínén, Londonban, illetve bekerülhetnek a társaság globális termékportfóliójába.

Teljes szektort fejlesztik

Az MKB Bank a fintech startupok számára stratégiai partnerein keresztül a nemzetközi piacra lépés, továbbá más iparágakban történő hasznosítás lehetőségét is biztosítja. Az idei évi hackathon már ennek a partnerségi stratégiának az első lépése. Az MKB Bank a hackathonon is megerősítette, célja a teljes hazai fintech szektor fejlesztése partnerségeken keresztül. A hackathonon született megoldások több szektor több nagyvállalata számára lehetnek hasznosak.

Forrás: Fintechzone

Hirdetés

Fontos a fenntarthatóság, de az intim higénia területén várat magára az igazi áttörés

Nem sokkal hajlandóak többet fizetni a magyar nők a fenntartható intim higiéniai termékekért, és noha fontosnak tartják a környezetvédelmet, a hatékonyság és az ár az első számú szempont, amikor vásárlásra kerül a sor. Érdeklődnek az innovatív megoldások iránt, azonban ezek kipróbálására és használatára sokszor nincs elég idejük, így továbbra is a hagyományos menstruációs termékek hódítanak itthon – derül ki a TZMO Hungary felméréséből, mely a magyar nők véleményét vizsgálta a havi ciklushoz kapcsolódó környezettudatosságról.  

Bővebben

A NAV-tól igazolt szakmai vezetőt az adótanácsadói piac meghatározó szereplője

Magyarország egyik vezető, minősített és elismert adótanácsadója, új üzletágvezetővel bővítette szakértői közösségét. Kiss Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi osztályvezetője, 2022 májusától tölti be a SALDO tanácsadói üzletágvezetői pozícióját. Elődje Sarkadi-Nagy András volt, aki jelenleg a részvénytársaság vezérigazgatója.

Bővebben
Hirdetés

Elindult a magyar Kickstarter, a Brancs közösségi piactér

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is. A Brancs az első hazai közönségre szabott online piactér, ahol az ország legújabb termék- és szolgáltatásfejlesztési projektjeit közösségi finanszírozással valósítják meg. Az ötletgazdák a leendő vásárlóikkal – azaz a közösség erejével – gyűjtik össze a kampányok megvalósításához szükséges tőkét.

Bővebben

Budapesten rendezik meg Közép-Európa legnagyobb techfesztiválját

Az online térben töltött két év után végre személyesen is várja elsősorban a szoftverfejlesztés terén dolgozó magyar és nemzetközi szakembereket Közép-Európa legjelentősebb, technológiai trendekkel és fejlesztői újdonságokkal foglalkozó techfesztiválja. A kétnapos Craft Conference magyar szervezői közel 30 országból mintegy 1500 résztvevőt várnak, akikkel többek között a NASA, a Google, a Spotify, az IBM vagy az eBay szakemberei, gyakorló kódolók, és a technológia üzleti oldalával foglalkozó vezetők is megosztják tapasztalataikat a legforróbb trendekről. A szellemi útravaló mellett workshopok, vállalati standok és kapcsolatépítő bulik teszik teljessé az élményt, melynek a Vasúttörténeti Park szolgál különleges helyszínéül.

Bővebben

A diákigazolvány új szerepe, szabadulószobává alakuló városok, és élelmiszertermelés a nappaliban – kihirdették az MVM Edison startup verseny idei nyerteseit

A diákokat kedvenc márkáikkal összekötő program; közösségi alapú, decentralizált otthoni kertészet, az okos hulladékkezelést és újrahasznosítást ösztönző alkalmazás; városokat interaktívan bemutató telefonos szabadulószoba; fiatalokat célzó ökotudatos, digitális, közösségi alkotóműhely, illetve lemerült elektromos autóknak szóló asszisztencia-szolgáltatás is szerepel az MVM Edison startup verseny idei nyertesei között. Az innovatív ötletek pénzjutalomban részesülnek, illetve akár 50 millió forint magvető befektetést is kaphatnak.

Bővebben

Az innovatív magyar csapat megmutatta: minden második fékezésünk balesethez vezethet

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával – mutatnak rá a Cristo autós alkalmazás friss felhasználói adatai. A reggeli órákban Dél-Budán, délután viszont a pesti belvárosi forgalomban kell az átlagosnál jobban figyelni autóvezetőként a hétköznapokon, az ekkor tapasztalt feszültség a hétvégi kb. kétszerese. A Közlekedési Kultúra Napjának alkalmából bemutatjuk az eredményeket, melyek kapcsán a drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági szakértője ad tanácsot a fővárosi autósoknak.

Bővebben

Startupok és nagyvállalatok: együtt sikeresebbek

A friss ötlet, agilitás és az innovációban testet öltő tudás társul a sokévtizedes szakértelemmel, tapasztalattal, technológiai háttérrel, értékesítési kompetenciákkal, partneri hálózattal és erős pénzügyi háttérrel. Így támogatja egymást startup és nagyvállalat, amely együttműködésére egyre több a példa itthon és a nagyvilágban. Az idei Startup Safari konferencián vállalatvezetők, startupok, befektetők készítettek látleletet a hazai startup ökoszisztémáról.

Bővebben

Melbourne-i győztesek a budapesti esettanulmányi versenyen

Idén negyedik alkalommal rendezték meg Magyarországon a régió egyik legnívósabb nemzetközi üzleti esettanulmányi versenyét, a Central European Case Competition-t (CECC). A rendezvény egyik esetadó partnere a Schneider Electric volt, a győztes melbourne-i csapat az ő beszállítóik CO2 kibocsátásának csökkentésére, valamint az EcoStruxure platform újszerű alkalmazására dolgoztak ki koncepciót.

Bővebben