Petróczi Rafael

Petróczi Rafael

A Startup Online vezető újságírója, szerkesztője. Pályáját közéleti újságíróként kezdte az Azonnali hírportálnál, majd az egykori Express Innovation Agency-ben merült el a startupok világában. Lenyűgözőnek tartja le a szféra színességét és merész, kockázatvállaló magatartását. A két világ között mozogva kamatoztatja újságírói tapasztalatát és a startup-ökoszisztémáról megszerzett tudását.

Rovat: Befektetések

61 millió dolláros befektetést kapott a tehéntej nélküli sajtot készítő startup, a Formo

61 millió dolláros befektetést kapott a tehéntej nélküli sajtot készítő startup, a Formo
#USA #befektetés #Németország #Ausztria #Better Dairy #Bon Vivant #climate tech #DACH #EQT Ventures #erjesztés #fermentáció #FoodLabs #foodtech #Formo #koji gomba #környezetvédelem #Lowercarbon Capital #Raffael Wohlgensinger #sajt #Sazaby League #SevenVentures #tehén #Woodline Partners
A német startup jelenleg az egyetlen az európai piacon, aki nagy mennyiségben kész sajttermékekkel képes jelen lenni a boltok polcain, de a Formo már az amerikai piacok felé is kacsingat.

Európában még nem húzott be alternatív sajtok előállításával foglalkozó startup akkora finanszírozási kört, mint szeptemberben a német Formo:

a berlini székhelyű cég több mint egy tucat befektetőt győzött meg arról, hogy érdemes az összességében 61 millió dolláros (átszámítva közel 22 milliárd forintos) Series B befektetésre.

A tőkések között vannak korábbi (például a FoodLabs, az EQT Ventures, vagy a Lowercarbon Capital) és új (például a Sazaby League, a SevenVentures, vagy a Woodline Partners) befektetők is. A Formo a tőkeinjekciót a DACH régióban (Németország, Ausztria és Svájc) történő terjeszkedésre és termékportfóliójának bővítésére szeretné felhasználni.

Buzzwords: koji gomba és mikrofermentáció

A Formo egy úgynevezett mikrofermentációs eljárást alkalmaz az állati eredet nélküli sajtjai elkészítéséhez. Ennek alapjául a természetben előforduló koji gombakultúrákat használják fel – ezt a gombafajtát már évezredek óta használják az ázsiai konyhában, például a miso vagy a szójaszósz előállításához.

A koji gombát a startup egy erjesztő tartályban összekeveri cukorral és mikrotápanyagokkal, amiből koji fehérjét nyernek ki. Ez a fehérje nagyon hasonlít a tehéntejben lévő fehérjékre, vízzel és növényi zsírokkal összekeverve pedig kiváltja a hagyományos tejet, és lehet belőle hagyományos tejtermékeket készíteni.

A német startup megoldásával tehát meg lehet kerülni azt a költséges és környezetterhelő folyamatot, ami a tehén gondozásától, etetésétől egészen a kész tejtermék előállításáig tart.

A Formo termékei a németországi REWE áruház polcain. A kollázshoz felhasznált képek forrása: REWE vollpflanzlich / Facebook

A Formo jelenleg két termékkel van jelen egyelőre a német és osztrák piacon: a Frischhain nevű krémsajttal, valamint a Camembritz nevű camembert sajtjával. Ahogyan a startup ismerteti:

a hagyományos krémsajtokhoz képest a Frischhain krémsajtjuk előállítása 65 százalékkal kevesebb károsanyag-kibocsátást eredményez, 83 százalékkal kevesebb földet használ, és 96 százalékkal kevesebb vizet igényel.

Mitől olyan nagy szó egy újabb foodtech startup?

A német startup természetesen nincsen egyedül az alternatív sajtok és terjtermékek piacán: más alapanyagokat használva, de hasonlóan állati fehérje nélkül készít sajtokat a londoni Better Dairy, valamint a tehénből nyert tejfehérjék tulajdonságait reprodukáló tejfehérjéket állít elő a párizsi székhelyű Bon Vivant is.

A Formo irodája. Forrás: Formo / LinkedIn

Amíg azonban a Better Dairy termékei nincsenek még kereskedelmi forgalomban, a Bon Vivant pedig csak a tejfehérjéket adja el alternatív tejtermékeket gyártó cégeknek, addig

a Formo marad az egyetlen alternatív sajtkészítő az európai piacon, aki nagy mennyiségben kész sajttermékekkel képes jelen lenni a boltok polcain.

A startup célja a nemzetközi terjeszkedés és a termékportfólió bővítése

A 61 millió dolláros Series B kör nem is jöhetett volna jobban a startupnak: ezt kívánja felhasználni a DACH régióban történő további terjeszkedésre, ami nem egyszerű feladat. Ahogyan Raffael Wohlgensinger, a Formo alapítója és CEO-ja elmondta:

„A laboratóriumi környezetből a teljes körű termelésbe való átmenet jelentős infrastrukturális beruházásokat igényel, valamint megbízható ellátási láncot a szükséges alapanyagokhoz.

(...) Ezek a folyamatok természetesen technikai és működési nehézségekkel járnak: például nagyobb léptékben optimalizálni kell a fermentáció hatékonyságát, és a termékminőség biztosítását is hozzá kell igazítani a megnövekedett termelési volumenhez.”

Raffael Wohlgensinger, a Formo alapítója és CEO-ja a ProVeg Incubator pitch estjén. Forrás: Formo / LinkedIn

A befektetés másik részét a német startup a termékportfóliójának kibővítésére szeretné fordítnai olyan termékekkel, amelyekkel az USA piacán is megjelenhetnek.

NYITÓKÉP: Formo / LinkedIn

Olvasd el ezt is!

Először finanszíroz kifejezetten európai alapokat az USA egyik legnagyobb alapok alapja, az Adams Street Partners

#USA #Európa #Donald Trump #vámok #vámháború #Adams Street Partners #alapok alapja #fund of funds #Ross Morrison
A 270 millió eurós összegből nagy szereplők általános alapjai és akár egyszemélyes mikroalapok is részesülhetnek – a lényeg a szakértelem, és hogy az alapokon keresztül a legjobb alapítókat tudja finanszírozni a világszinten jegyzett fund of funds.

A valaha volt legmagasabb magánpiaci befektetést húzta be az OpenAI

#USA #mesterséges intelligencia #Microsoft #ChatGPT #MGX #Nvidia #OpenAI #Coatue #SoftBank #Sam Altman #Thrive Capital #AI #Altimeter #Arm #Oracle #Stargate
A 40 milliárd dollárt elérő befektetési körrel a ChatGPT-t fejlesztő amerikai AI-bajnok cégértéke 300 milliárd dollárra emelkedik. A teljes összeg lehívása azonban feltételhez kötött, ami ha nem teljesül, a befektetés negyede odaveszhet az OpenAI számára.