Hirdetés

Nagyvállalat indít startupoknak szóló ötletbörzét

A BASF ismét pályázati lehetőséget kínál a startup és innovációs megoldások finanszírozására Magyarországon.

A BASF, mely a világ egyik legnagyobb vegyipari vállalata és a kutatás-fejlesztés európai vezetője ismét összegyűjti a startupokat és innovátorokat Közép- és Délkelet-Európa 11 országából – köztük Magyarországról – a BASF „Innovation Hub” elnevezésű, startupoknak szóló ötletbörze rendezvénysorozatának égisze alatt, hogy pénzügyi támogatáshoz juttassa az induló vállalkozásokat. Idén a fő téma – a megújuló energiaforrások – az Európai Uniós Zöld Megállapodást járja körül, és napjaink legfontosabb környezetvédelmi kihívásaira keresi a megoldásokat.

A megújuló energiaforrások kulcsszerepet töltenek be az átalakulásban

Példaértékű az európai országok minden olyan célkitűzése, amely a környezetre gyakorolt káros hatások csökkentésére irányul. A megújuló energiaforrások kulcsszerepet töltenek be ebben az átalakulásban, hiszen ezek olyan erőforrásokat jelentenek, melyeket a természet pótol – mint például a szél, a víz és a napsütés. Fokozott tudatossággal a közeljövőben mi lehetünk minden idők első klímasemleges ország-csoportja. Az Európai Internal Bizottság által kezdeményezett intézkedés gyűjteményt, a Zöld Megállapodást és így a fenntartható gazdaság eléréséhez szükséges megoldásokat mi, mint BASF kiemelten támogatjuk. Az “Innovation Hub” közvetlen példa a Zöld Megállapodás támogatásában megnyilvánuló jó gyakorlatra” – fejtette ki Dr. Thomas Narbeshuber, a BASF Hungária Kft. ügyvezetője.

Szeptember 16-án éjfélig lehet a pályázatokat benyújtani

A BASF Innovation Hub pályázati lehetősége megnyílt, szeptember 16-án éjfélig lehet a pályázatokat benyújtani. A projekt első szakaszában a zsűri Magyarország és Ausztria közös csoportjában fogja kiválasztani a legjobb ötletet. A helyi nyertes pedig novemberben a BASF Innovation Hub döntőjén fogja bemutatni ötletét a többi ország legsikeresebb megoldásaival versengve.

A Magyarország-Ausztria csoport győztese bruttó 2500 euró, a regionális forduló legjobb ötlete pedig bruttó 5000 euró támogatásban részesül.

A versenyre legfeljebb öt fős innovátor- és startup csapatok jelentkezését várják. A részvétel alapfeltétele, hogy az ötlet közvetlenül vagy közvetve hozzájáruljon olyan megoldások kifejlesztéséhez, amelyek választ tudnak adni napjaink legfontosabb környezeti kihívásaira, melyek közül a legfontosabbak a tiszta energia, az intelligens közlekedés és a „termelőtől a fogyasztóig” stratégia.

Az ötletek megvalósulását az anyagi eszközök hiánya akadályozza

Dr. Thomas Narbeshuber kiemelte, hogy gyakran épp az anyagi eszközök hiánya jelenti a legfőbb okát annak, hogy az egyéni ötletek nem tudnak megvalósulni, ezért is szeretne a BASF segítő kezet nyújtani az induló vállalkozásoknak.

„A Zöld Megállapodásban előírt követelmények meglehetősen széleskörűek, ezért úgy gondoljuk, hogy számos újító fel fogja ismerni, hogy az ő ötlete pontosan megfelel a projekt céljainak. Legyen szó napenergiáról és CDR-akkumulátorokról, intelligens közlekedésről vagy az élelmiszerek legolcsóbb és legegészségesebb előállítási módjairól, a BASF pénzügyi támogatást nyújt a legjobb ötlet kidolgozására” – mutatott rá Narbeshuber úr.

A versenyről, a követelményekről és a jelentkezés módjáról további információk a http://www.join-innovationhub.com/ weboldalon találhatók.

Keresik a legdinamikusabban növekvő techcégeket

Újra pályázhatnak a Technology Fast 50 díjra a gyorsan fejlődő technológiai cégek: a Deloitte immár 23. éve hirdeti meg közép-európai versenyét, amely a technológiai iparág leggyorsabban növekvő vállalatait rangsorolja. Mind a már befutott, mind a feltörekvő technológiai vállalatoknak platformot biztosítva arra, hogy szélesebb körben bemutathassák innovatív megoldásaikat.

Bővebben

Minden negyedik hazai fintech cég részesült már kockázatitőke befektetésben

A hazai fintech szektor bővülése a koronavírus-járvány megjelenését követően is folytatódott, mára csaknem 150 aktív FinTech vállalkozás működik az országban, amelyek több mint 8 ezer dolgozót foglalkoztatnak, együttes árbevételük pedig meghaladta a 170 milliárd forintot – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, 2022-es FinTech és digitalizációs jelentéséből.

Bővebben

Kalandozások a tokenizáció világában

A blockchain technológia és az erre épülő tokenizáció az élet egyre több területén van jelen. Pontosan ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy megismertessük és megértessük ennek előnyeit az üzleti döntéshozókkal – mondta Czeglédi Tamás a Blockchain koalíció szakmai vezetője, a Kalandozások a tokenizáció világában című online kiadványuk megjelenése kapcsán.

Bővebben

Orvosokkal közösen tervezik a jövő magyar kórházait

Automatizált robotrendszerekkel, a páciensek és a dolgozók mozgásának előzetes szimulációjával és a gazdaságos üzemeltetést szolgáló energetikai megoldásokkal segíti a hatékony betegellátást az egészségügyi intézmények következő generációja. Ezeket az orvosokkal szoros együttműködésben alkotják meg az építészek. Már Magyarországon is több ilyen projekt van folyamatban, amelyek tervezésén a kórházfejlesztés terén új szemléletet meghonosító Paulinyi & Partners építésziroda dolgozik.

Bővebben

Magyar diákok által fejlesztett önvezető autónak drukkolhatunk Nogaro városában

Környezetérzékelés, GPS-es és mobilnetes pozícionálás, pontos kamerarendszer. Többek közt ezek az önvezető járművek elengedhetetlen feltételei. A győri Széchenyi István Egyetem csapata évek óta fejleszti autonóm járművét, most pedig izgalmas kihívás előtt áll: július elején a franciaországi Nogaro városában egy komplex feladatokból álló nemzetközi versenyen vesznek részt, ahol a precíziós önvezetéshez szükséges netkapcsolatot a Yettel biztosítja számukra.

Bővebben

Hetvenmillió forintos fejlesztéssel épül a jövő hálózata a BME Ipar 4.0 Technológiai Központban

Autonóm villamossági hálózatot építenek ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ipar 4.0 Technológiai Központjában a Schneider Electric műszaki támogatásával. Az úgynevezett micro-grid rendszer fejlett energiamenedzsment szoftvereket is tartalmaz, és az oktatás segítése mellett lehetőséget kínál az új technológiák iránt érdeklődő hazai vállalkozások számára is, hogy megismerjék, milyen előnyöket kínálnak ezek a megoldások. A Schneider Electric az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat, több mint kétezer munkavállalóval Magyarországon.

Bővebben