Hirdetés

Világsiker lehet a robotokat oktató magyar startupból

A Spirit FM startupokkal, innovációval, jövőbemutató ötletekkel és potenciális befektetési lehetőségekkel foglalkozó szórakoztató rádióműsorának, a Hibrid Startuppernek ismételten Sohajda Júlia, a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő egyik alapítója volt a vendége, aki ezúttal sem érkezett egyedül. Vincz Dániel, egy magyar fejlesztőcsapat, a Mollia ügyvezető-helyettese kísérte el a beszélgetésre, amely startup célja egy adaptív, tanítható szoftver kifejlesztése a Bábu nevű virtuális humanoid robot kinematikai vezérlésére. (X)

Mint azt Sohajda Júlia elmondta, az elmúlt hetek is eseménydúsak voltak a kockázati tőkelap-kezelő számára, hisz sok – már élőben is megtartott – rendezvényen vettek részt elsősorban külföldön, például Lengyelországban, de már gőzerővel készülnek hazai eseményekre is, hogy a magyar piacon is felmérjék, milyen innovatív startupokkal tudnak a jövőben gyümölcsöző együttműködést kötni.

A robotok idővel egy átlag család számára is elérhetőek lesznek

A rövid bevezető után a szó rögtön a Mollia-ra terelődött, amelyről a hallgatók megtudhatták, hogy az innovációja abban áll, hogy azt, amit mi emberek intuitív módon vagyunk képesek mozgás szempontjából megtenni, hogyan lehet a robotokba átültetni, mégpedig úgy, hogy energia-hatékonyan, az emberekhez alkalmazkodva tudjanak mozogni” – mondta a Vespucci Partners alapítója.

Magunk taníthatjuk a robotokat a Mollia fejlesztésénk köszönhetően

A Mollia által fejlesztett Bábu nevű termék legfontosabb újdonsága egy nyelvszerű tanulási rendszer, amely az emberi mozgást geometriai építőelemek egységes rendszerében írja le. Az innováció lehetővé teszi a robot általános mozgékonyságának javítását, illetve azt, hogy a robot számára korábban ismeretlen mozgásformát tanuljon és az új típusú feladatokban jobban teljesítsen. Távlati cél, hogy a robotok idővel egy átlag család számára is elérhetőek legyenek, és a háztartásokban is használhatóak legyenek. „Hétmilliárd ember él a Földön, akiknek jó rálátásuk van az emberi mozgásra. Ebbe az intuitív megértésbe szeretnénk belenyúlni, és kölcsönkérni a tudást, hogy felhasználjuk a fejlesztésünkhöz” – avatta be a hallgatókat a részletekbe Vincz Dániel.

https://www.youtube.com/watch?v=SMIP5qiKZqc

Első lépésként egy olyan szimulációs környezetben tesztelik a megoldásukat, amelyben például a NASA is fejleszti megoldásait. Ebben a valósághű, Bullet Physics alapú virtuális környezetben próbálják meg például a földi gravitációt is szimulálni. Felügyeleti és felügyelet nélküli mesterséges tanulással tréningezik a robotot, hogy alapmozgás-képességeket alakítsanak ki. „Az igazán érdekes dolog akkor következik majd be, amikor ezt a megoldást összeengedjük az emberrel, akik különböző input-eszközökkel tudnak kommunikálni a robottal. Jelenleg egy billentyűzetet és egy egeret használunk eszközként, hisz ezek terjedtek el leginkább, így gyakorlatilag bárki résztvevője lehet a fejlődésnek” – tette hozzá. Tehát ebbe az autonóm mozgásba kívülről bele lehet nyúlni, ami hasonló ahhoz, ahogyan a ló és annak lovasa kommunikálnak egymással – hozta fel példaként a Mollia ügyvezető-helyettese. Nincs az a ló, amely önszántából szeretne átugrani például egy magas akadályt, ezért az embernek együtt kell működnie az állattal és rá kell vezetnie a feladat megoldására. Rá kell vezetni, hogy azt tegye, amit kérnek tőle. Gyakorlatilag ezt teszi a Mollia innovációja is, egy külső interfészen keresztül (ez ugye a már említett billentyűzet és egér). Ehhez fejlesztettek egy játékot, amelyben meg lehet tanítani a robotot különböző mozgásokra.

A virtuális térben történő robotoktatás hozhatja el a valódi e-sportot

Elképzeléseik szerint rövidtávon egy játékot hoznak létre, amelyben meg lehet tanítani a robotot különböző mozgásokra. Ha ez népszerű lesz, és sokan játszanak vele, megnövekedhet a mozgáskészlet, amit később valós fizikai térben, valódi humanoid robotok irányítására is tudunk majd használni. „A különböző e-sport játékokban is azt látjuk, hogy a játékosok kinevelik a legjobb Michael Jordant, és úgy fejlesztik a játékukat. A Mollia szoftverében is számtalan lehetőség nyílik meg a játékfejlesztők számára” – egészítette ki a szakember mondanivalóját Sohajda Júlia. Előreláthatóan három évbe telik majd, hogy a megoldás olyan komplex mozgáskészlettel rendelkezzen, amellyel már érdemben lehet fizikai robotot mozgatni, de kísérleteket előbb is el lehet kezdeni. A Mollia csapata ezért maga is belekezdett egy saját emberszabású robot megalkotásába, de együttműködnek az Óbudai Egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központjával (a központ célja, hogy elősegítse a robotika tudományos és technológiai fejlődését, elsősorban a szolgáltatási alkalmazások számára – a szerk.) is, ahol a legfrissebb trendek mellett kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy mit tudnánk átvenni az ott meglévő robotok mozgásából.

Világsiker küszöbén: a Molliában benne van a potenciál, hogy a Boston Dynamics is felfigyeljen rájuk

„Általában engem két dolog érdekel igazán egy projektben, az egyik a potenciál, a lehetőség nagysága. Ezt láttam meg a Molliában, hisz a robotikai nagy növekedésben van, sok befektető keresi ezeket a lehetőségeket, illetve a felvásárlások területe is növekszik. Emellett a másik fontos dolog a megvalósíthatóság, ami pedig a projekt csapatától függ” – árulta el a Vespucci Partners társalapítója. Persze a Molliának is végig kellett mennie a tőkealap szigorú átvilágítási folyamatán, így technológiai, üzleti és pénzügyi területen is megvizsgálták a Mollia projektjét. Ezt követően döntötték el, hogy a befektetnek. Elképzeléseik szerint a startup megoldása a jövőben meghatározó mesterséges intelligencia lesz, amely megreformálja a robotok mozgását. Olyannyira, hogy szerintük a világ legnagyobb kockázati tőkealapja, a SoftBank (egy japán multinacionális holdingtársaság, amely elsősorban a technológiai, energia- és pénzügyi szektorban működő vállalatokba fektet be – a szerk.), amely minimum 50 millió dolláros befektetéssel száll be egy-egy projektbe, ugyancsak befektetésre érdemesnek fogja találni a magyar vállalkozást, ahogy azt is el tudják képzelni, hogy a világ élvonalába tartozó Boston Dynamics (amerikai mérnöki és robotikai tervezőcég – a szerk.) vásárolja fel a Molliát.

A teljes beszélgetést az alábbi linken lehet újrahallgatni.

 

Támogatói tartalom.

Így is lehet növelni a vállalkozókedvet

A jól felépített üzleti showműsorokból a még kevés tapasztalattal bíró vállalkozók olyan gyakorlati megoldásokat, ismereteket sajátíthatnak el, amelyekkel könnyebben boldogulhatnak az üzleti életben. A szaktudás és tapasztalat átadásának ugyanis kulcsszerepe van abban, hogy minél többen sikerre vigyék vállalkozásukat – vallja a K&H. A pénzintézet ezért már négy éve az RTL Klub Cápák között című műsorának pénzügyi mentora, ahol a versenyzők felkészítése mellett minden évben díjazza a leginnovatívabb ötletet, valamint oktatóanyagokat készít a vállalkozástervezés és -fejlesztés témakörében. Ezt a tevékenységet ismerték most el a Content Marketing Awards bronz minősítésével.  

Bővebben

Közel 19 milliárd hektoliternyi szennyezett víztől óvta meg a közösségeket a globális vállalat

A Xylem globális víztechnológiai vállalat megoldásai 2021-ben több mint 18,93 milliárd hektoliternyi , az árvizek nyomán érkező, szennyezett víztől mentették meg a közösségeket  – derül ki a vállalat éves Fenntarthatósági Jelentéséből. A társaság jelentős előrelépést ért el karbonlábnyoma csökkentésében is, az üvegházhatású gázkibocsátási intenzitása 12 százalékkal mérséklődött, a vízfelhasználása pedig 22 százalékkal csökkent 2019-hez képest.

Bővebben

Minden, amit egy startupnak tudnia kell a Term Sheetről

Nagyon sok seed fázisban (már rendelkezik valamilyen bevétellel vagy validációval) lévő startupnak álma, hogy kapjon egy term sheetet (indikatív árajánlatot) egy kockázati tőke alaptól. Itt a befektetési összeg már általában minimum 1 millió dollár környékén van ezalatt nem éri meg nagyon átvilágítani a céget, mert a befektetési összeg nagyobbik része az átvilágítási költségekre menne el.

Bővebben

Innovatív duális képzés fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetemen

A közelmúltban sikeresen lezárult EFOP projekt eredményeként jelentős oktatási-képzési fejlesztések valósultak meg a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) és a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában (PE ZEK). A 347 millió forintos európai uniós támogatást többek között a duális képzés minőségfejlesztésére, vállalati tananyagainak és ösztöndíjrendszerének fejlesztésére fordították.

Bővebben

Már nem előny, hanem alapkövetelmény: így használják a hazai startupok a legújabb technológiákat 

A legmodernebb technológiák már nemcsak a tech cégek kiváltságai: a hazai startupok a fejlesztés során is alkalmazzák és a termékeik, szolgáltatásaik használatába is beépítik azokat – derül ki a Start it @K&H inkubátor tapasztalataiból. Ehhez persze a csapatokba olyan szakemberek is kellenek, akik részt tudnak venni a programozásban vagy irányítani tudják a külső fejlesztőket. 

Bővebben

Az iskolakezdési támogatás reneszánszát hozhatja a növekvő infláció

Egész Európában és Magyarországon is csúcsra jár az infláció, ami miatt különösen nagy tehertétel lesz a szeptemberi iskolakezdés a magyar családok számára. Cégmérettől függően jelentős különbség van az iskolakezdési támogatást adó vállalatok arányában: míg 150 fő fölött minden harmadik, addig 50 alkalmazott alatt csak a munkáltatók 10 százaléka alkalmazza ezt a juttatási formát – derül ki az Edenred reprezentatív felméréséből. Pedig az iskolakezdési támogatásnak számos előnye van, akár 22 százalék megtakarítást jelenthet a cégeknek.

Bővebben

Tíz startup képviseli hazánkat a Collision konferencián Torontóban

Az Express Innovation Agency, valamint Magyarország Ottawai Nagykövetsége, Magyarország Torontói Főkonzulátusa, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a HEPA Kanadai Partneriroda közös szervezésében tíz magyar startup vesz részt a világ egyik legjelentősebb technológiai eseményén Torontóban a Collision konferencián. A 2022. június 20-23. között megvalósuló techshow-t és kiállítást megelőzően, valamint azt követően nemzetközi befektetőkkel és szakmai partnerekkel is találkozhatnak a résztvevők Kanadában.

Bővebben

Már az épületeket is veszélyeztetik a kibertámadások

Az épületirányításban alkalmazott, IoT technológiát használó eszközök száma a mostani 1,7 milliárdról várhatóan 3 milliárdra nő 2025-re, amiben fontos szerepet játszik, hogy a tulajdonosok és üzemeltetők egyre több kereskedelmi ingatlan esetében nyúlnak a digitalizációhoz és használnak épületirányítási rendszereket a létesítmények korszerűsítésére. Így ezek a kereskedelmi épületek gyakorlatilag a jövő intelligens épületeivé alakulnak, csakhogy mindeközben fokozatosan nő a kiberbiztonsági kockázatuk.

Bővebben

A rugalmas munkaidő a fizetésnél is fontosabb szempont

A 15 évesnél idősebb diákok túlnyomó többsége már dolgozott korábban, idén pedig 96 százalékuk vállalna valamilyen nyári munkát – derül ki a Job Force Iskolaszövetkezet online felméréséből. A legtöbben a kereskedelemben helyezkednének el, a munkahelyválasztásnál pedig a rugalmas időbeosztás a legfontosabb szempont. A diákok közel harmada félretenné a nyáron keresett pénzt, közel 40 százalékuk pedig szívesen helyezkedne el akár hosszabb távon is feladatot vállalva egy fejlődési lehetőséget biztosító környezetben.

Bővebben