Hirdetés

Üzleti angyalnak lenni jó!

A Magyar Üzleti Angyal Egyesület, a HunBAN május 9-én tartja meg az Angel Investment Day nevű rendezvényét, ahol a közép-kelet európai angyalbefektetők és a helyi startupok találkozhatnak. Céljuk az egységes és hatékony régiós együttműködések megalapozása. Itt lesznek az üzleti angyal szervezetek képviselői, sikeres cégek, valamint olyan húzónevek is, mint a Runtastic befektetője.

A European Business Angel Network (EBAN) adatai szerint a teljes európai, korai fázisú vállalkozások befektetési piacára 2016-ban összességében a kockázati tőkével és a közösségi finanszírozással együtt 9,9 milliárd euró érkezett. Ebből

az angyalbefektetések 2016-ban elérték a 6,7 milliárd eurót, amely közel 10 százalékos növekedést jelent 2015-höz évhez képest.

A lista élén természetesen a fejlett piacok állnak: az első helyezett 98 millió euróval az Egyesült Királyság, amit Spanyolország 66, Finnország 53 és Németország 51 millió euróval követ. A közép-kelet európai számok ennél jóval kisebbek, azonban ebben a régióban is több, egyre erősebb befektetői közösség működik. Az EBAN számításai szerint az ilyen típusú befektetések átlagos megtérülése kifejezetten magas, 5 év alatt mintegy 2,6-szoros.

A szervezők szerint egy egységes régiós startup piac jelentősen növelné a térség innovációs erejét és versenyképességét. A budapesti rendezvény célja ezért a befektetők és az induló vállalkozások, ötletgazdák összehozása, valamint az európai hálózaton belüli szorosabb régiós kooperáció támogatása.

„A hosszú távú célunk az, hogy széleskörű együttműködéssel egy egységes piac irányába tereljük az iparágat, valamint népszerűsítsük az angyalbefektetést Közép-Kelet Európában. Az angyalbefektetés ugyanis nemcsak egy kifejezetten jól megtérülő befektetési forma, hanem a korai fázisú invesztíciók révén igazán hatékonyan segíti az előremutató vállalkozás ötleteket”

– mondta Károlyi Antal, a Magyar Üzleti Angyal Egyesület elnöke.

A budapesti régiós találkozón a közép-kelet európai piac szlovén, szlovák, horvát, osztrák és magyar prominensei beszélnek üzleti tevekénységükről, a startup világ helyzetéről, valamint esettanulmányokat mutatnak be.

A rendezvény főelőadója Johann „Hansi” Hansmann, az osztrák startup szcéna vezéralakja, aki a Runtastic applikáción túl számos sikeres befektetést tud maga mögött.

Az eseményen emellett ott lesz számos, már befutott vállalkozás, így például a nemrég eladott szegedi, biotechnológiával foglalkozó Solvo, a szintén szegedi, online marketing szoftvert fejlesztő Antavo alapítói és befektetőik, de olyan sikertörténetekről is lehet majd hallani, mint az önvezető technológiát fejlesztő, és hazánkban egyedüliként közúton tesztelő AIMotive sztorija.

Az Angel Investment Day-en hirdetik ki a HunBAN startup pitch vetélkedőjének nyerteseit is. A legígéretesebb ötletek egyebek mellett több ezer euró értékben branding workshopot (Geometry Group), csapatépítést (Horizont Kraft Brewery), befektetési jogi tanácsadást (Bird & Bird Lawyer Office), valamint Bitdefender és Microsoft szoftver és cloud hozzáférést kaphatnak vállalkozásuk sikeres elindításához.

A rendezvény partnere és támogatója továbbá a régiós angyalszövetségek mellett a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt, a Microsoft, valamint a Starschema.

Az Angel Investment Day, 2018. május 9. 15:30 kezdődik az Anker Klubban. Részletes programért kattints ide! Regisztrációért pedig ide.

Keresik a legdinamikusabban növekvő techcégeket

Újra pályázhatnak a Technology Fast 50 díjra a gyorsan fejlődő technológiai cégek: a Deloitte immár 23. éve hirdeti meg közép-európai versenyét, amely a technológiai iparág leggyorsabban növekvő vállalatait rangsorolja. Mind a már befutott, mind a feltörekvő technológiai vállalatoknak platformot biztosítva arra, hogy szélesebb körben bemutathassák innovatív megoldásaikat.

Bővebben

Minden negyedik hazai fintech cég részesült már kockázatitőke befektetésben

A hazai fintech szektor bővülése a koronavírus-járvány megjelenését követően is folytatódott, mára csaknem 150 aktív FinTech vállalkozás működik az országban, amelyek több mint 8 ezer dolgozót foglalkoztatnak, együttes árbevételük pedig meghaladta a 170 milliárd forintot – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, 2022-es FinTech és digitalizációs jelentéséből.

Bővebben

Kalandozások a tokenizáció világában

A blockchain technológia és az erre épülő tokenizáció az élet egyre több területén van jelen. Pontosan ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy megismertessük és megértessük ennek előnyeit az üzleti döntéshozókkal – mondta Czeglédi Tamás a Blockchain koalíció szakmai vezetője, a Kalandozások a tokenizáció világában című online kiadványuk megjelenése kapcsán.

Bővebben

Orvosokkal közösen tervezik a jövő magyar kórházait

Automatizált robotrendszerekkel, a páciensek és a dolgozók mozgásának előzetes szimulációjával és a gazdaságos üzemeltetést szolgáló energetikai megoldásokkal segíti a hatékony betegellátást az egészségügyi intézmények következő generációja. Ezeket az orvosokkal szoros együttműködésben alkotják meg az építészek. Már Magyarországon is több ilyen projekt van folyamatban, amelyek tervezésén a kórházfejlesztés terén új szemléletet meghonosító Paulinyi & Partners építésziroda dolgozik.

Bővebben

Magyar diákok által fejlesztett önvezető autónak drukkolhatunk Nogaro városában

Környezetérzékelés, GPS-es és mobilnetes pozícionálás, pontos kamerarendszer. Többek közt ezek az önvezető járművek elengedhetetlen feltételei. A győri Széchenyi István Egyetem csapata évek óta fejleszti autonóm járművét, most pedig izgalmas kihívás előtt áll: július elején a franciaországi Nogaro városában egy komplex feladatokból álló nemzetközi versenyen vesznek részt, ahol a precíziós önvezetéshez szükséges netkapcsolatot a Yettel biztosítja számukra.

Bővebben

Hetvenmillió forintos fejlesztéssel épül a jövő hálózata a BME Ipar 4.0 Technológiai Központban

Autonóm villamossági hálózatot építenek ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ipar 4.0 Technológiai Központjában a Schneider Electric műszaki támogatásával. Az úgynevezett micro-grid rendszer fejlett energiamenedzsment szoftvereket is tartalmaz, és az oktatás segítése mellett lehetőséget kínál az új technológiák iránt érdeklődő hazai vállalkozások számára is, hogy megismerjék, milyen előnyöket kínálnak ezek a megoldások. A Schneider Electric az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat, több mint kétezer munkavállalóval Magyarországon.

Bővebben