Hirdetés

Ünnepelnek a bolgárok: megvan az első unikornisuk!

A bolgár innovációs ökoszisztéma ma fontos mérföldkövet ünnepel: a Payhawk fintech platform 100 millió dolláros tőkeemelést jelentett be, és ezzel azország első unikornisává vált.  A startup ezzel elérte az 1 milliárd dolláros post-money értékelést.

Hirdetés

A 2018-ban alapított Payhawk egy B2B platform, amely a pénzügyekben segít a vállalatoknak egy kiadáskezelő megoldással, hogy minden fizetését egy modern felületen központosítsák. A startup szerint jelentős mennyiségű munkát és pénzt spórolnak ügyfeleiknek, és sok potenciális hibát kivédenek a számlázás .

Az elmúlt években a vállalat a nagy nemzetközi terjeszkedésbe fogott: ügyfelei 30 országban vannak már – számos iparágra, pénznemre és fizetési módra optimalizálták így a szolgáltatásukat. A magas értékelése nem véletlen, teljesen hihetetlen ütemben növekednek – csak az elmúlt három hónapban 80%-os üzleti növekedést értek el a beszámolóik szerint.

A Payhawk több, mint egyszerű kiadáskezelő szoftver. A pénzügyi osztályok számára egyablakos megoldást kínál a vállalati költések kezeléséhez, nyomon követéséhez, feldolgozásához és költségvetéséhez szükséges, korábban széttagolt rendszerek konszolidálásához” – mondta Arsham Memarzadeh, a Lightspeed Venture Partners partnere, aki a Sprints Capital, az Endeavor Catalyst, a HubSpot Ventures és a Jigsaw VC mellett a mostani kört vezette. A korábbi befektetők, köztük a Greenoaks, a QED Partners és az Earlybird Digital East szintén csatlakoztak a jelen tőkeemelési körhöz.

A Payhawk beszámolt arról, hogy azt tervezi: a bolgár startup ökoszisztéma egésze számára katalizátorrá válik. “Ez nemcsak a mi, hanem az egész bolgár ökoszisztéma hatalmas csapatmunkája volt” – mondja Boriszov. “Jelenleg több száz vállalkozást látunk magunk körül , amelyeket kockázati tőke finanszíroz, és a sikeres alapkezelőink már a régióban is aktívak.” A Sifted beszámolójában a horvát származású Ivan Osmak, a Gtmhub nevű, bolgár alapítású startup társalapítója és vezérigazgatója is elismerését fejezte ki. Ők egyébként 2021 decemberében 120 millió dolláros befektetést kaptak a harmadik körükben, és ezidáig a Payhawkkal versenyeztek Bulgária első unikornisa címért. Azt mondta: A fintech cég sikere nagy hitet és lendületet ad nekik, mert megmutatták, hogy nincs lehetetlen.

Forrás:

https://sifted.eu/articles/payhawk-bulgaria-first-unicorn/

Hirdetés

Az innovatív magyar csapat megmutatta: minden második fékezésünk balesethez vezethet

Igencsak hektikusan vezetünk a fővárosban, majdnem minden második fékezésünk, gyorsításunk, vagy kanyarodásunk hirtelen történik, ami balesetveszélyt hordoz magával – mutatnak rá a Cristo autós alkalmazás friss felhasználói adatai. A reggeli órákban Dél-Budán, délután viszont a pesti belvárosi forgalomban kell az átlagosnál jobban figyelni autóvezetőként a hétköznapokon, az ekkor tapasztalt feszültség a hétvégi kb. kétszerese. A Közlekedési Kultúra Napjának alkalmából bemutatjuk az eredményeket, melyek kapcsán a drivingcamp Hungary közlekedésbiztonsági szakértője ad tanácsot a fővárosi autósoknak.

Bővebben
Hirdetés

Startupok és nagyvállalatok: együtt sikeresebbek

A friss ötlet, agilitás és az innovációban testet öltő tudás társul a sokévtizedes szakértelemmel, tapasztalattal, technológiai háttérrel, értékesítési kompetenciákkal, partneri hálózattal és erős pénzügyi háttérrel. Így támogatja egymást startup és nagyvállalat, amely együttműködésére egyre több a példa itthon és a nagyvilágban. Az idei Startup Safari konferencián vállalatvezetők, startupok, befektetők készítettek látleletet a hazai startup ökoszisztémáról.

Bővebben

Melbourne-i győztesek a budapesti esettanulmányi versenyen

Idén negyedik alkalommal rendezték meg Magyarországon a régió egyik legnívósabb nemzetközi üzleti esettanulmányi versenyét, a Central European Case Competition-t (CECC). A rendezvény egyik esetadó partnere a Schneider Electric volt, a győztes melbourne-i csapat az ő beszállítóik CO2 kibocsátásának csökkentésére, valamint az EcoStruxure platform újszerű alkalmazására dolgoztak ki koncepciót.

Bővebben

A dolgozók 73 százaléka rugalmasan, nem munkahelyhez kötötten dolgozna

Számos cégnél már kialakult hosszabb távú terv az otthoni munkavégzésre, van, ahol még nem született erről határozott döntés, míg a munkavállalói igények több felmérés szerint is a home office és a hibrid munkavégzés felé mutatnak. A távmunkavégzés különböző formáinak hosszú távú megszilárdulása a legtöbb esetben azért várhatóan nem ütközik majd akadályba, hiszen a vállalatok és a munkavállalók többsége szerint sem csökkent a hatékonyság az otthoni munka során.

Bővebben

A pandémia után először találkoztak egymással újra az innovációs ökoszisztéma tagjai

Hetedik alkalommal indult útjára április utolsó napjaiban a Startup Safari Budapest. Két év online találkozás és tudásmegosztás után idén hibrid formában jelentkezett a fesztiválok és konferenciák minden előnyét magában foglaló kétnapos programsorozat, így az innovációs ökoszisztéma tagjai végre élőben is találkozhattak.

Bővebben

A Google támogatásával ingyenes digitális program indul (leendő) hazai vállalkozók és startupok számára

Az észt Startup Wise Guys, Európa legtapasztaltabb startup akcelerátora és egyik legaktívabb befektetési alapja bejelentette a „Jump for CEE” elnevezésű, saját tőke nélküli programjának folytatását. A kezdeményezést a Google-hoz tartozó Impact Challenge for Central and Eastern Europe is támogatja. A vállalkozói készségfejlesztő esemény célja, hogy 400 közép- és kelet-európai egyén és csapat vegyen részt azokon az online workshopokon, amelyek a Covid-19 által okozott gazdasági válság negatív hatásainak csökkentését hivatottak segíteni.  

Bővebben

Az online marketing az új foci, mindenki ért hozzá – vagy mégsem?

A kkv-k körében is egyre népszerűbbek az online közösségi felületek könnyű, gyors és költéshatékony hirdetési megoldásai. A COVID időszakhoz hasonlóan pedig a mostani gazdasági környezetben is kritikus lesz a cégek működése szempontjából, hogy ki mekkora energiát fordít a márkaépítésre. A K&H szakértői azonban óva intenek a piackutatás és stratégiai tervezés nélküli, pár kattintással összerakott kampányoktól, ezek ugyanis egészen biztosan nem hoznak tartós eredményt.

Bővebben